Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

A kutatóintézet szerepe a sertésprogram megvalósításában
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele
Bodó Zalán – MFKI Félvezető Kutatás MTA MFA, 2005 december.
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
A takarmányok összetétele
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Építészeti Emlékek Tanútja - Szocreál Tanösvény
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
A „különleges” mangalica Vetmail konferencia 2006.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Takarmányozástan.
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmányok zsírtartalma
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Történelmi áttekintés
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Növényi rostok Cellulóz
A Pannon Egyetem Georgikon Karának szerepe, célkitűzései CEPO Nyitókonferencia Keszthely, május 24. Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár.
Az ERTI-ben végzett erdőművelési kutatások szerepe az erdészet fejlesztésében Führer Ernő „A kísérletügy...szervezése most már égetően sür- gős..., mert.
Takarmányok zsírtartalma
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
A környezetbarát állattenyésztés és termék előállítás fejlesztésének lehetőségei a Tisza mentén Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD Pusztai Péter Dr.
Ipari keveréktakarmány-gyártás hazánkban a 60-as években indult fejlődésnek (húscsirkeprogram) színvonala befolyásolja valamely ország állattenyésztésének.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Takarmányok zsírtartalma
Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Záróülés
A főbb gabonafélék és olajnövények versenyesélyei az Európai Unióban
Előadás másolata:

Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története Takarmányos Tanszékek és Osztályok találkozója Herceghalom 2006. Május 18-19.

TANGL FERENC 1896 — 1917. Intézet megalapítása A modern igényeknek megfelelő Állomás felépítése Takarmányfélék összetételének megállapítása Respirációs készülékek kialakítása (ló, szarvasmarha, juh, sertés, nyúl, baromfi) Vitaminok és ásványianyagok szerepének megállapítása

1897 Állami Baromfitenyésztő Telep és Munkásképző Iskola Alaptevékenység: Kísérletek végzése keresztezésre alkalmas kultúrfajták kijelölése érdekében Tenyészállat előállítás Szaktanácsadás Keltetőgépek fejlesztése Baromfitartási épületek fejlesztése Oktatás

WEISER ISTVÁN 1917 — 1936. Takarmányozástan 4 kiadás, 475 takarmány ismertetése ebből 278 saját vizsgálatok alapján Takarmányféleségek táplálóértékét és emésztési együtthatóit bemutató szabványtábla kialakítása

A Gödöllői Takarmányozási Osztály története 1930-as évek: Báldy Bálint Korszerű takarmányozás komplett granulált tápokkal Szabad tartás Állati eredetű takarmánykiegészítők Ásványianyag és vitamin kiegészítés Olajipari melléktermékek

Zaitshek (Zajtay) Artúr 1936 — 1937. Jódadagolás az anyagcserére gyakorolt kedvező hatásának bizonyítása Sertések hízlalásában a rozs kiváltása a sokkal előnyösebb búzával

TANGL HARALD 1947 — 1949. Választott malacok fehérjeforgalmának meghatározása A takarmány zsír-tartalom fontosságának leírása Új lucernaliszt-előállítási módszer

Állattenyésztési Kutatóintézet RIMLER KÁROLY 1949 — 1952.. Állattenyésztési Kutatóintézet megalapítása 1952-től a KÁTKI igazgatója Kátkiban végzett kutatások Tömegtakarmányok és kerti hulladékok hasznosítása Ipari zsír felhasználása A növényi eredetű fehérjetakarmányok Antibiotikumok felhasználásának kidolgozása Lactobacillus acydophilus etetése a csirkékkel

SCHANDL JÓZSEF 1952 — 1960. Takarmányok betakarítása, tartósítása (Vámosi-féle szénaszárítás) A keveréktakarmány-gyártás tudományos megalapozása B12 vitamin és a karbamid szerepének felismerése a takarmányozásban

TANGL HARALD 1961 — 1966. Édes csillagfürt magjának és szalmájának jó hasznosíthatósága A takarmányok élesztősítésének kidolgozása (fehérje + B-vitamin) Megkezdődő hormonvizsgálatok

1960-as évek 1962 Baromfitakarmányozási és Élettani Osztály vezetője Tóth Márton aminosavak szerepe a baromfi-takarmányozásában szintetikus aminosav használata (lizin, metionon) keveréktakarmány gyártás fejlesztése Hibridek táplálóanyag szükségletének meghatározása

CZAKÓ JÓZSEF 1966 — 1967. A borjúnevelés elméleti és gyakorlati kérdéseinek vizsgálata.

1970-es évek Baromfitakarmányozási és Technológiai osztály vezetője Gippert Tibor enzimek szerepe a takarmányozásban aktív jód vegyületek hatása lecitin és zsírban oldódó vitaminok élettani szerepe antibiotikumok hatásának vizsgálata dercés és granulált tápok összehasonlítása takarmányozási és tartástechnológiai szaktanácsadás

KESERŰ JÁNOS 1967 — 1986. Az Intézet Herceghalomba költöztetése A Takarmányozási Intézet megalapítása Takarmányozási szabványok korszerűsítése Új takarmányenergia-értékelési rendszer bevezetése Az első hazai takarmányozási kódex elkészítése

Pavilonok 1950 Főépület 1950 Vágóhíd 1980 Óvoda Anyagcsere istálló 1970 Szoc.ép. és sajtüzem 1990 Juh istállók Marha hizlaldák 1980 Sertéstelep 1970

Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóközpont 1980-as évek Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóközpont Import fehérje kiváltása Feltárt szójadarák alkalmazhatósága Állati fehérjékkel végzett vizsgálatok. A new-hampshire fajta táplálóanyag szükségletének vizsgálata A nyúltakarmányok energiaértékelési rendszerének kidolgozása A nyulak fehérje, aminosav, energia, nyersrost szükségletének meghatározása

HOLDAS SÁNDOR 1986 — 1990. Marhahízlalási kísérletek A hús minőségének és előállítás hatékonyságának javítása A takarmánybázis hatékonyabb felhasználása Tápanyag szükségleti adatok meghatározása

FÉSÜS LÁSZLÓ 1990 — 2004. Az ÁTK a Takarmányinformációs Központok Nemzetközi Hálózatának (INFIC) tagjává válik Az új energia és fehérjeértékelési rendszer bevezetése Ileális emészthetőségi vizsgálatok Mangalicatakarmányozás

1990-es évek Broilertápok optimális energia:fehérje és energia: aminosav aránya Baromfitakarmányok ME tartalmának és emésztési együtthatójának meghatározása Az elzsírosodás csökkentésének lehetőségei NAPENERG kidolgozása Természetes hozamfokozók alkalmazásának vizsgálata Melléktermékekből kialakított nyúltakarmányok vizsgálata

RÁTKY JÓZSEF 2004 — Szőr és takarmány mikroelem vizsgálatok Zsírsavösszetétel kutatás Kihasználási kísérletek Lebonthatósági vizsgálatok Húsminőség és tápanyagellátás összefüggései

Napjaink kutatási projektjei 2000-től Osztályvezető: Kőrösiné Molnár Andrea A baromfifajok alternatív takarmányozásának továbbfejlesztése Természetes hozamfokozók kutatása Új és kevéssé használt takarmány alapanyagok vizsgálata Takarmányozási rendszerek értékelése Mikro- és makroelem kiegészítés hatásának vizsgálata Természetes antioxidánsok hatása a hízott libamájra Tartás- és takarmányozástechnológiai kísérletek

Az intézet hírnevét öregbítő kutatók Tangl Ferenc Tangl Harald Urbányi László Vámosi Jenő Szentmihályi Sándor Juhász Balázs Kurelecz Viktor Ádám Tamás Keresztes Miklós Tóth Márton

Köszönöm a figyelmüket!