Őszi búza vetőmagok összehasonlító elemzésének leírása Kanyó András.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatelemzés számítógéppel
Advertisements

Hogyan készítsünk el egy COCO-t???
Dr. Tomor Tamás Projektvezető augusztus
A karalábé piaci áralakítását befolyásoló tényezők
Felelősséggel a környezetért! Alapvetően azért nem erről szól a feladat! Készítette: Mácsai Vivien GTK-GVAM I.évf. / 2. csoport Gödöllő, 2008.
Készítette: Magyar Dániel
Hegyes paprika Piaci árviszonyainak vizsgálata Készítette:
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Kezdhetek mindent elölről…
Vontatott szántóföldi permezőgépek összehasonlítása
PROJECT MENEDZSMENT.
A magyartarka tenyészbikák Készítette: Kozma Eszter (Gödöllő, 2008)
Gyümölcstermesztő szakmérnöki képzés
Táblázat kezelő programok
Készítette: Magyar Orsolya
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki „nagy” örömére… 0. hét.
Új félév, új kihívások!! 1. hét. A Tanár Úr elmondja, hogy milyen feladatot kellene csinálnunk a félév végére. 1. hét.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki nagy örömére… 0. hét.
Vége a félévnek, jöhet egy kis pihenés. Vagy mégse?!?! Megvolt az els ő gazdasági informatika óra… Mindenki fejét a nagy homály lepte el a feladat hallatán.
GAZDASÁGI INFORMATIKA II.
Hasonlóságelemzés.   Kaptunk egy feladatot, amit meg kell oldanunk.
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzés-alapú vizsgálat a COCO módszer használatával Készítette: Péter Gábor
A színek és formák nem engednek asszociálni a témára, ill. a háttér és a fehér betűk nem támogatják a láthatóságot!!! A magyartarka tenyészbikák Készítette:
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER 24. Készítette: Batár Ádám.
Készítette: Dömötör Ádám. Az elemzés célja A kiválasztott nyolc internetszolgáltató internetes csomagjainak összehasonlítása Az összehasonlítással segíteni.
Nagytestű kutyák optimális fejlődéséhez szükséges száraztápok összehasonlítása.
Hasonlóságelemzés COCO használatával
Hozam-előrejelzés a gabonatermesztésben
Bababarát kórházak szolgáltatásainak elemzése Túl dominánsak a képek, Nincs szerző, dátum, A kiinduló állapot nem a kórházválasztás, kórházminősítés módszertani.
Trofimov Grigorij. - Faanyag beszállítók ár-érték összehasonlítása -Célcsoport: azon vállalkozások, ame- lyek import fenyő fűrészáruval foglalkoz- nak,
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
A joghurtok Készítette: Timár Cecília. A joghurtokról általában A joghurtok rendkívül egészségesek az ember szervezet számára, ezenkívül a piaci eladási.
Csoportosan elkészített önálló feladat
GTK-GVAM 11-es csoport. Bevezetés 1. Mi a vizsgált probléma? 2. Ki a célcsoport? 3. Mi a várható hasznosság?
Instrukciók a készítéshez Az irodalomkutatás eredményeit kell hangsúlyozni. (Mi történt eddig, s abból mi állapítható meg.) Az irodalomkutatás eredményeit.
Összehasonlító elemzés egyes külföldi választási reformok tapasztalatairól, társadalmi, politikai költségeiről Keil András OTDK április 16.
WEB MES (webes gyártásirányító rendszer) Kiss Miklós (G-5S8)
Egytényezős variancia-analízis
Az objektív vizsgálatok jelentősége a fajtaválasztásban Dr. Ruthner Szabolcs VSZT ügyvezető igazgató Budapest, január 26.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Matematikai eszközök a környezeti modellezésben
Vízkeménység vizsgálata szappanforgáccsal
A SIKÉRALKOTÓ GLUTENIN ALEGYSÉGEK VIZSGÁLATA BME, 4. Doktoráns Konferencia, február Abonyi Tibor III. évf. PhD hallgató Témavezető: Prof. Dr. Lásztity.
Rugalmas keretrendszer a minőségbiztosítási adatok kezeléséhez XII. abas Vevőfórum, Balatonlelle június 5-7.
Tömeggyarapodás hasonlóságelemzése Melyik tápanyag összeállítás lenne a legmegfelelőbb sertések számára, minél nagyobb tömeggyarapodás elérése céljából.
Normál feladat megoldása és érzékenységvizsgálata
Adatelemzés számítógéppel
Az IKR zrt által forgalmazott II
Elektronikus tanulási forráskezelő keretrendszer, kompetencia-fejlesztő program adatbázis létrehozása Calderoni program.
Gazdasági Informatika II.
FÉNYSEBESSÉG MÉRÉSE 1800-IG
Gazdasági és logisztikai feladatok
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMÉSSTABILITÁSÁNAK KLIMATIKUS TÉNYEZŐI A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Az IKR zrt által forgalmazott II
Felelősséggel a környezetért! Készítette: Mácsai Vivien GTK-GVAM I.évf. / 2. csoport Gödöllő, 2008.
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
Horvátországi szállások összehasonlítása Készítette: Herczeg Boglárka.
Kombájnok ár-érték összehasonlítása
Zsigmond Király Főiskola január Szakdolgozat prezentációja Zsigmond Király Főiskola január A szerző neve A SZAKDOLGOZAT CÍME.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
Előadás másolata:

Őszi búza vetőmagok összehasonlító elemzésének leírása Kanyó András

Célcsoport: mindazon mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozó, aki kalászos növénytermesztésen belül őszi búzának a termesztésével is foglalkozik. Hasznosság: A feladat elkészítésének célja, egy olyan átfogó ismeretanyag átadása a felhasználónak, melyből kiderül a számára, hogy adott területen melyek azok a vetőmag hibridek, amelyek a legjobb termést, ezáltal profitot termelik a legkifizetődőbb ár-érték arányában.

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése - jelenleg nincs a feladatnak speciális megoldása - jelenleg nincs a feladatnak speciális megoldása - egyetlen lehetőség a szakirodalmak elolvasása, ám ez körülményes időigényes és nem feltétlenül vezet célra - egyetlen lehetőség a szakirodalmak elolvasása, ám ez körülményes időigényes és nem feltétlenül vezet célra

Állapot felmérés, elméleti megalapozás - szakszerűtlen vetőmag választás = pénzráfizetés és esetleges termésátlag csökkenés - szakszerűtlen vetőmag választás = pénzráfizetés és esetleges termésátlag csökkenés - jól választott vetőmag = megtakarítás, szélsőséges környezeti viszonyok közt is - jól választott vetőmag = megtakarítás, szélsőséges környezeti viszonyok közt is

Szakmai adatok elemzése a Alveográf érték: A tészta nyújthatóságát jellemzi, az alveográfos mérés során - hagyományos módon, liszt, víz és só hozzáadásával - a liszt nedvességtartalmának megfelelően, dagasztócsészében készítik a tésztát, pogácsákat formáznak, melyeket az előírt kelesztési idő után levegőárammal buborékká fújnak. a Alveográf érték: A tészta nyújthatóságát jellemzi, az alveográfos mérés során - hagyományos módon, liszt, víz és só hozzáadásával - a liszt nedvességtartalmának megfelelően, dagasztócsészében készítik a tésztát, pogácsákat formáznak, melyeket az előírt kelesztési idő után levegőárammal buborékká fújnak. Nyersfehérje: A takarmányok N-tartalmú anyagainak összefoglaló elnevezése. A nyersfehérje tartalmat úgy határozzák meg, hogy a fehérjék legtöbbjében, az azokat alkotó elemek közül a nitrogén aránya viszonylag állandó, értéke 16% körül mozog. Ezek alapján, a mért nitrogéntartalomból egy szorzófaktor (6,25) segítségével meghatározható a fehérje mennyisége. Nyersfehérje: A takarmányok N-tartalmú anyagainak összefoglaló elnevezése. A nyersfehérje tartalmat úgy határozzák meg, hogy a fehérjék legtöbbjében, az azokat alkotó elemek közül a nitrogén aránya viszonylag állandó, értéke 16% körül mozog. Ezek alapján, a mért nitrogéntartalomból egy szorzófaktor (6,25) segítségével meghatározható a fehérje mennyisége. a Nedves sikér: A tésztából meghatározott körülmények között kimosott, főleg vízben nem oldódó, de hidratálódó fehérjékből álló képlékeny, rugalmas anyag. a Nedves sikér: A tésztából meghatározott körülmények között kimosott, főleg vízben nem oldódó, de hidratálódó fehérjékből álló képlékeny, rugalmas anyag. a Farinográf értékszám: A búzaliszt farinográfos vagy valorigráfos diagramjából megállapított érték, amely a csapvízzel dagasztott 500-as konzisztenciájú tészta 15 perces vizsgálati idő alatt mutatott stabilitását, illetve konzisztencia változását mutatja. a Farinográf értékszám: A búzaliszt farinográfos vagy valorigráfos diagramjából megállapított érték, amely a csapvízzel dagasztott 500-as konzisztenciájú tészta 15 perces vizsgálati idő alatt mutatott stabilitását, illetve konzisztencia változását mutatja.

Módszer és adatbázis bemutatása 1. Meta-adatbázis készítése egy-értékoszlopos struktúra alapján 1. Meta-adatbázis készítése egy-értékoszlopos struktúra alapján 2. Pivot- kimutatás ellenőrzés céljából 2. Pivot- kimutatás ellenőrzés céljából 3. Primer adattábla, majd rangsorok kialakítása SORSZÁM függvény használatával 3. Primer adattábla, majd rangsorok kialakítása SORSZÁM függvény használatával 4. COCO tábla készítése, mely az FKERES függvény segítségével hivatkozik a LÉPCSŐK táblára. 4. COCO tábla készítése, mely az FKERES függvény segítségével hivatkozik a LÉPCSŐK táblára. 5. SOLVER beállításai: a célcella minél kisebb értékű; korlátozó tényező: egy meghatározott lépcsőfok nem lehet nagyobb az előtte lévőnél 5. SOLVER beállításai: a célcella minél kisebb értékű; korlátozó tényező: egy meghatározott lépcsőfok nem lehet nagyobb az előtte lévőnél 6. SOLVER futtatása 6. SOLVER futtatása 7. Eredmények kiértékelése a valós és becsült ár különbségével SZORZATÖSSZEG és HA függvény segítségével 7. Eredmények kiértékelése a valós és becsült ár különbségével SZORZATÖSSZEG és HA függvény segítségével

Eredmény 3 féle: 3 féle: 1, felülértékelt 1, felülértékelt 2, kiegyenlített 2, kiegyenlített 3, alulértékelt 3, alulértékelt

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS) Mivel a vetőmag hibridek ár/érték aránya jelentős és egyértelmű eltéréseket mutat, így ha nincs valami kardinális jelentőségű korlátozó tényező a választás kézenfekvő. Mivel a vetőmag hibridek ár/érték aránya jelentős és egyértelmű eltéréseket mutat, így ha nincs valami kardinális jelentőségű korlátozó tényező a választás kézenfekvő.