Tüzeléstechnika Gázfogyasztó készülékek mikroklímában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tűzvédelmi alapismeretek
Advertisements

A LEVEGŐ.
Milyen anyagok kerülnek a levegőbe?
A KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ Meretei Molli 10.c.
A kémiai reakció 7. osztály.
LÉGZÉSVÉDELEM.
A légkör összetétele és szerkezete
OXIDOK TESZT.
Hulladékkezelés, szén monoxid
MBSZ-hoz kapcsolódó iparági jogszabályváltozások
KÉMÉNY.
Az anyag és tulajdonságai
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Dr. Domokos Endre Tiszta levegő –Mozdulj érte! XII. Európai Mobilitási Hét előkészítő Veszprém, április
Földgáz Mint energiahordozó.
Megújuló energiaforrások.
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
SZÉN-MONOXID.
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc.
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
6.ÓRA A LEVEGŐ SZENNYEZÉSE ÉS VÉDELME
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Levegőtisztaság- védelem 9.
A közlekedés és levegőszennyezés; A szmog
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Vízminőségi modellezés. OXIGÉN HÁZTARTÁS.
Gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő OKJ-szám:
Környezetünk levegő minősége
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
A gázok tulajdonságai Vlastnosti plynov.
Kémia 9. évfolyam Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
| © Robert Bosch GmbH reserves all rights even in the event of industrial property rights. We reserve all rights of disposal such as copying and passing.
GWT miniMAXX - product range
A FÖLD LÉGKÖRÉNEK ÖSSZETÉTELE
Az oxigén 8. osztály.
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
A szén és vegyületei.
16.ea. BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó.
A légkör és a levegőszennyezés
SZÁMÍTÁSI FELADAT Határozzuk meg, hogy egy biomassza alapú tüzelőanyag eltüzelésekor a kén-dioxid emisszió tekintetében túllépjük-e a határértéket. Az.
Általános lakossági ismeretek a szén-monoxid elleni védekezés vonatkozásában Honeywell Szabályozástechnikai Kft november 11.
Tények, érvek és félelmek a gázok használatában
A tűz.
BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó 17 th.
LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM
Tüzeléstechnika Követelmények
Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz
Tüzeléstechnika Gázok égése
A beszállással járó munkák biztonságtechnikai követelményei
Légzésvédelmi berendezések. A ki- és belégzett levegő összetétele és a levegő felhasználás mértéke A levegő összetétele: 78,08% Nitrogén 20,94 % Oxigén.
Kazánház gázellátása Vízellátás, csatornázás, gázellátás II március 19.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
CO2 érzékelők Lőkkös Norbert (FFRQJL).
Káros szenvedélyek Készítette: Fördős Beatrix
Szervezeti egység megnevezése Gázkészülékek használatának veszélyei
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
A FÖLD LÉGKÖRÉNEK ÖSSZETÉTELE
ÉGÉS.
Szervezeti egység megnevezése Gázkészülékek használatának veszélyei
Szervezeti egység megnevezése Gázkészülékek használatának veszélyei
Nagykanizsán fürdés közben halt meg egy 3 gyerekes 33 éves nő, aki egy alig másfél éve épült házban lakott. Az orvos szakértői vizsgálat megállapította:
* * ppm (v/v) azaz ppmv átszámítása
A kéményseprőipari tevékenység szerepe a megfelelő tüzelés megvalósulásában és a kéménytüzek kialakulásának okai szeptember 12.
A szabadban, illetve a zárt kertekben történő égetés szabályai
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
Előadás másolata:

Tüzeléstechnika Gázfogyasztó készülékek mikroklímában L. Szabó Gábor Debreceni Egyetem Műszaki Kar Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék l.szabo.gabor@eng.unideb.hu

A mikroklíma A mikroklíma az ember tartózkodására szolgáló térrész légállapota, amely az emberrel az határoló szerkezeteken keresztül a külső légtérrel állandó kölcsönhatásban van.

Gázfogyasztó készülékek Földgázzal, valamint propán- vagy bután gázzal, és ezek elegyeivel üzemeltetett készülék. GMBSZ sorolja osztályokba „A” típusú: amely kéményhez, illetve az égésterméket a készülék felállítási helyiségéből a szabadba elvezető rendszerhez nem csatlakoztatható „B” típusú: amely kéményhez vagy az égésterméket a készülék felállítási helyiségéből a szabadba elvezető berendezéshez való csatlakozásra alkalmas. E készülékek az égési levegőt közvetlenül a készülék felállítási helyiségéből nyerik „C” típusú: amelynek égési köre (légbevezetője, tűztere, hőcserélője, égéstermék-elvezető tere) a készülék felállítási helyiségétől elzárt helyen

Egy gázkészülék gázterhelése Egy gázfogyasztó készülék névleges hőtermelése, [kW] A gázkészüléket tápláló gázkeverék fűtőértéke, [kJ/m3] A gázkészüléket tápláló gázkeverék fűtőértéke, [kJ/m3]

A szén-dioxid változásának hatása az emberi szervezetre Kis koncentrációban nem gyakorol káros hatást a szervezetünkre 3-6 [tf%] légzéspanasz 4-6 [tf%] órák után halálos 8-10 [tf%] aránylag gyorsan eszméletvesztést majd halált okoz. A légtérben 0,0003 [m3/m3] a szén-dioxid aránya

A szén-monoxid változásának hatása az emberi szervezetre Színtelen, szagtalan, íztelen, tökéletlen égés során keletkező gáz. Erősebb szénmonoxid mérgezés jellegzetes bőrtünetet is okoz, a bőr színét élénk pirosra változtatja.  A CO-mérgezés kezdeti tünetei hasonlóak az influenzáéhoz, de láz nélkül. Ezek a következőek: fejfájás, fáradtság, szapora lélegzetvétel, émelygés, szédülés.

Eltérő szén-monoxid koncentráció hatása 1-3 percen belüli halál: 12800 [ppm] Fejfájás, szédülés, hányinger 5-10 percen belül, halál 15-20 percen belül: 3200 [ppm] Fejfájás, szédülés, hányinger 20 percen belül, halál 1 órán belül: 1600 [ppm] Hányinger, szédülés, eszméletvesztés 2 óra elteltével, 2-3 órán belül halál : 800 [ppm] Enyhe fejfájás felléphet 1,5 óra eltelte után 150 [ppm]

Lehetséges szén-monoxid források a háztartásban eldugult kémény rosszul szellőző fatüzelésű fűtőberendezésekkel ellátott helység rosszul szellőző vagy nem rendeltetésszerűen működtetett fűtőberendezés rosszul működő gáztűzhely, szagelszívó benzinüzemű motorok, gépek zárt helységben való használata széntüzelésű grillek, sütők zárt térben való használata rosszul szellőző vagy helytelenül működtetett vízmelegítők sérült kazán, rossz tömítések

Az oxigén hatása az emberre A levegő megfelelő oxigén tartalma elengedhetetlen az emberi tevékenységhez Szintelen, szagtalan, az emberi élethez nélkülözhetetlen gáz Módosulata az ózon (O3) A környezeti levegőben 21 [tf%] az oxigén aránya Az emberi tevékenységhez megengedhetetlen a 16-17 [tf%]- os oxigéntartalom.

Az emberi légzés gázösszetétele A levegő összetétele Belégzéskor (m3/m3) Kilégzéskor (m3/m3) N2 0,7897 O2 0,21 0,1703 CO2 0,0003 0,04 Egy ember levegő fogyasztása: 0,5 [m3/h] Így egy ember szén-dioxid termelése: KE0,5·0,4=0,02 [m3/h] Így egy ember oxigén fogyasztása: KE’0,5·0,397  0,02 [m3/h]

Koncentráció változása a belső térben természetes szellőzés esetén Szén-dioxid: Szén-monoxid: Oxigén:

Koncentráció változásának szélső értékei a belső térben természetes szellőzés esetén Szén-dioxid maximuma: Szén-monoxid maximuma: Oxigén minimuma:

A jelölések jelentése [CO2]k: A levegőben lévő szén-dioxid térfogataránya, [m3/ m3] [CO]elm: Az elméleti szén-monoxid termelés, [m3/ m3] K’E egy ember oxigén fogyasztása, [m3/h/fő] KE egy ember szén-dioxid termelése, [m3/h/fő] nE: az emberek száma, [fő] q: A készülék gázterhelése, [m3/h] : Üzemidő, [h] n: A tér természetes légcsere száma, [1/h] U: A helyiség térfogata, [m3]

A szén-dioxid változása belső térben

A szén-monoxid változása belső térben

Az oxigén változása belső térben

Köszönöm a figyelmet !