Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LÉGZÉSVÉDELEM.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LÉGZÉSVÉDELEM."— Előadás másolata:

1 LÉGZÉSVÉDELEM

2 A környezeti levegő veszélyei:
A környezet az emberi szervezetre káros részecskékkel illetőleg gázzal és gőzzel szennyezett lehet. Rossz minőségű és szennyezett: a levegő, ha gázok, gőzök, por, füst, köd, dér, rostos anyagok vannak jelen, továbbá ha szélsőséges a légnyomás vagy a légsebesség, illetve oxigénhiányos a légtér. A „gázok” fogalma magában foglalja a gőzöket is (MSZ EN 405:1998) Oxigénhiányos: az olyan környezeti levegő, amely 18 térfogatszázaléknál (tf %) kevesebb oxigént tartalmaz. A légtér vizsgálatakor a hőmérsékletet és a nedvességtartalmat szintén figyelembe kell venni. Szennyező: a levegőben levő, nem kívánt szilárd, folyadék vagy gáz-halmazállapotú anyag.

3 Veszélyjelek és értelmezésük:
E robbanásveszélyes T+ nagyon mérgező O égést tápláló, oxidáló C maró F tűzveszélyes Xn ártalmas F+ fokozottan tűzveszélyes Xi irritativ T mérgező N környezeti veszély

4 A levegőt szennyező gázok és gőzök lehetnek:
fojtó (pl.: szén-dioxid) ingerlő (pl.: klór, kén-dioxid) bódító (pl.: benzin, benzol) mérgező (pl.: higany, foszfor) Több légszennyező anyag egyidejű jelenlétekor a hatás lehet: egymástól független vagy ha az anyag hatása összegződik hatványozott. szinergikus: egy vagy több anyag egyidejűleg vagy egymást követően a szervezetbe jutva káros hatásukat megnövelik. semlegesítő, gátló vagy antagonisztikus: egy vagy több anyag az egyidejűleg vagy egymást követően a szervezetbe jutva a káros anyagok hatását gátolja.

5 Az összes egészségre veszélyes hatást a koncentrációkkal kell kifejezni.
Veszélyes, mérgező, szenyező anyagok: Acetilén, Argon, Etán, Etilén, Hélium, Hidrogén, Metán, Neon, Propán, Propilén A szennyező anyag szervezetbe jutásának lehetőségei: szájon át (orális) bőrön át - (dermális) belélegeztetés (inhalációs)

6 FÉLÁLARCOK A szűrő típusú légzésvédők: a szűrő fél- negyed álarcok, a szűrő (szűrők) légzéscsatlakozóval, a szűrő típusú légzésvédő készülék (hordozható szűrt levegős készülék). Egyszer használatos részecskeszűrő fél álarc: A védelmi képessége inert porok, nem veszélyes kategóriába sorolt szilárd részecskék hatása ellen. A szűrő félálarc olyan álarctest, amely fedi az orrot és a szájat és lehetőleg az állat is és teljesen vagy részben szűrő anyagból áll, vagy légzéscsatlakozót tartalmaz, amelyben a fő szűrő(k) az álarc elválaszthatatlan része(i), és amelyben az előszűrőnek cserélhetőnek kell lennie. Osztályozás: A részecskeszűrő félálarcokat szűrési hatékonyságuk és legnagyobb teljes alászívásuk szerint osztályozzák. Három osztály van: FFP1, FFP2, FFP3

7

8 Szelepes, szűrő fél álarcok gázok, valamint gázok és részecskék elleni védelemre: (MSZ EN 405:1998)
A szelep kényelmi fokozat, amely a szűrési képességet nem befolyásolja.  Gázszűrő fél álarcok: meghatározott gázokat és gőzöket távolítanak el. Teljesítménytől függően ki-, közepes- és nagy védőképességű álarcokat különböztetünk meg. Kombinált szűrő fél álarcok: finoman eloszlatott szilárd és /vagy folyékony részecskéket, valamint meghatározott gázokat és gőzöket távolítanak el. Kombinált szűrő fél álarcok típusai: - beépített részecskeszűrővel, - cserélhető részecskeszűrővel.

9 SZŰRÉSI TÍPUSÚ LÉGZÉSVÉDŐK:
Szűrési típusú légzésvédő alkalmazhatóságának feltétele: Szűrési típusú légzésvédő akkor használható, ha ismert a szennyező anyag, a levegőben: a toxikus szennyező anyag koncentrációja nem haladja meg a 1,0 tf%-ot és a levegőben az oxigén koncentráció nagyobb, mint 18 tf %. Szűrési típusú légzésvédők védelmi módja: A szűrési típusú légzésvédő olyan légzésvédő eszköz, amelybe a levegő belégzés előtt szűrő(kön) áramlik keresztül a szennyeződések eltávolítására. Lehet rásegítéses, vagy rásegítés nélküli. Fogalom meghatározás: Személyi menekülésre tervezték, hogy védje viselőjét a szén-monoxid ellen. (17 tf %-nál kevesebb oxigén esetén nem nyújt védelmet.) A szűrési típusú légzésvédő készülék száj csutora készletből és szűrő(k)ből áll. A szűrési típusú készülék szájcsutora-készlete közvetlenül vagy közvetve csatlakozik a szűrő(k)höz.

10

11

12 A kilélegzett levegő és a levegőfelesleg a környező légkörbe távozik.
Friss levegős légzésvédő készülékek teljes álarccal, fél álarccal vagy száj csutora készlettel: MSZ EN 138:1998 Helyhez kötött légzésvédő készülék, amelyben a friss levegőt kézi vagy gépi működtetésű ventilátorral, vagy a nélkül, levegőtömlő segítségével biztosítják. A kilélegzett levegő és a levegőfelesleg a környező légkörbe távozik. Friss levegős légzésvédő készülék (kézzel működtetett ventillátorral): Légzési levegővel való ellátást biztosít. A levegőt kisnyomású levegő bevezető tömlőn át, kézzel működtetett készülék (ventilátor) szállítja a légzéscsatlakozóhoz. Vészhelyzetben a készülék viselője lélegezhet akár a működik a ventilátor, akár nem. Ez a készüléktípus 1. vagy 2. osztályú lehet.

13 Sűrített levegős készülékek:
MSZ EN 137:1995 Hordozható, sűrített levegős, palackos, környezeti levegőtől független, nyitott rendszerű egyéni légzésvédő készülék Leírása: A sűrített levegős légzőkészüléket úgy tervezik és készítik, hogy a használónak lehetővé tegye a mindenkori szükségletnek megfelelő légzést egy vagy több sűrített levegős palackból vagy nyomáscsökkentőn és egy tüdő automatán keresztül, vagy légzés vezérelte adagolóberendezésen keresztül, amely a légzéscsatlakozóval van összekötve. A kilélegzett levegő a légzéscsatlakozóból kilégzőszelepen keresztül közvetlenül a környező légtérbe távozik.

14 Nyomólevegős készülékek (tüdő automatával vezérelt):
Túlnyomás nélküli készülék: A levegő tüdő automatán keresztül áramlik belégzésre a megfelelő légzéscsatlakozóhoz. A sűrítettlevegő-szállító tömlő összeköti a készülék viselőjét a sűrítettlevegő-ellátással. A levegőfelesleg és a kilégzett levegő a környező légkörbe áramlik. Túlnyomásos készülék: A levegő túlnyomáson működő tüdő automatán keresztül áramlik belégzésre a megfelelő légzéscsatlakozóhoz. A sűrítettlevegő-szállító tömlő összeköti a készülék viselőjét a sűrítettlevegő-ellátással. A levegőfelesleg és a kilélegzett levegő a környező légkörbe áramlik.

15 Sűrített oxigénes készülékek
MSZ EN 145:1995 Hordozható légzésvédő készülékként alkalmazott zárt rendszerű (izolációs), sűrített oxigénes készülék. Fogalom meghatározás: A hordozható, zárt rendszerű, sűrített oxigénes légzőkészülék olyan kialakítású, hogy a kilélegzett gáz, ha alkalmas az újra belélegzésre, olyan körbe kerül, amelyben regenerációs szelence és légzsák van. A regenerációs szelence olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek elnyelik a kilélegzett széndioxidot. Az oxigén egy megfelelő helyen visszakerül az áramkörbe, állandó áramlással vagy az áramlással vezérelt műtüdővel. A gázáramlás lehet lengő vagy ciklikus, és a gázfelesleg nyomásszabályozó szelepen távozik.


Letölteni ppt "LÉGZÉSVÉDELEM."

Hasonló előadás


Google Hirdetések