Az élelmiszerek romlása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A betegségek globális súlya
Advertisements

Az élelmiszerek mikrovilága
Élelmiszerbiztonsági útmutató
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Mi az a mikroorganizmus?
Kereskedelem Szakmacsoport
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Zöldségfélék.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A tengerek világa.
A burgonya.
Mik azok a mikrobák?.
Tisztítás, fertőtlenítés
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
A HACCP rendszer alapelvei
Világjárványok az emberiség történelmében
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
A nyersanyagban rejlő veszélyek
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Reformtáplálkozás.
Élelmiszerek gyártása
Cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
Biopeszticidek Készítette: Nagy Gábor (VODQM9)
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása I.
A gombák.
A bioüzemanyag-termelés ökonómiája és kilátásai
A gombák.
tűzelhalás – Erwinia amylovora
A burgonya betegségei levélsodródás (Potato leaf roll virus)
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
 van jótékony koleszterin ?  gyógyítható a cukorbetegség ?  napoznunk kéne minnél többet, főleg 11-3 óráig és hogy kerülnünk kell a naptejet ?  kerülnünk.
Élőlények kölcsönhatása, élő környezeti tényezők
Zöldségnövények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
Mi fán terem az ételhulladék?
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Hasznos baktériumok Oláh Szófia 10.B.
Világjárványok az emberiség életében
Szántóföldi növények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Az értékkategóriák.
Cukor, napraforgó és burgonya
BAKTERIÁLIS SZENNYEZÉS
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gyülölcsös sorköz (talaj) ápolás és talajtakarás.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos fogalmak, meghatározások.
Olivaolaj Ökológiai minősítéső olaj előállítása .
Éhező Afrika Mayer Marcell 7. osztály. Éhínség a világban Afrikában a legnagyobb az éhínség.
Veszettségre gyanús sérülések előfordulása a Dél-alföldi régióban
A nemi betegségek napjainkban
A prokarióták.
Ökoiskola- vetélkedő március
A szőlő tőkebetegségei (GTDs)
BAKTÉRIUMOK.
22. lecke A szénhidrátok.
Nem kórokozó baktériumok
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK MINŐSÉGE
A gazdasági termelés általános jellemzői
Globalizáció.
Előadás másolata:

Az élelmiszerek romlása

Az élelmiszerek romlása Az élelmiszer romlásának két fajtája A mikroorganizmus az egészségügyi minőséget változtatja = emberi kórokozók A mikroorganizmus a forgalomképességet változtatja = növényi kórokozók+ lebontó szervezetek Ételmérgezés Forgalmazhatatlan élelmiszer

1- Élelmiszer küllemének módosítása Az élelmiszerek romlása Lebontó szervezetek hatása 1- Élelmiszer küllemének módosítása « Kék » mozzarella a Pseudomonas fluorescens fejlődését követően Erwinia carotovora egy paprika felszínén és egy dinnye belsejében

1- Élelmiszer küllemének módosítása Az élelmiszerek romlása Lebontó szervezetek hatása 1- Élelmiszer küllemének módosítása Penész (Mucor) növekszik a sajt felszínén …megjelenése a macskaszőrhöz hasonló

2- Élelmiszer ízének módosítása Az élelmiszerek romlása Lebontó szervezetek hatása 2- Élelmiszer ízének módosítása Az Carnobacterium maltaromaticum « bezöldíti » a paradicsomszószt (itt például marhahúsos lasagneban) Az Alternaria savas ízt okoz a citrusfélékben és azok leveiben

3- A tápérték és a feldolgozási lehetőségek módosítása Az élelmiszerek romlása Lebontó szervezetek hatása 3- A tápérték és a feldolgozási lehetőségek módosítása A Plasmapora viticola (szőlőperonoszpóra) a szőlőszemeken nő és felhasználja annak szénhidrát tartalékait  Kevesebb cukorral nehézkessé válik az erjesztés és így a borkészítés is!

A lebontó szervezetek hatása a burgonyán

A burgonya mindenféle támadás áldozata… Rovarok, férgek, puhatestűek, rágcsálók általi támadások… Vírus eredetű fertőzések Baktérium eredetű fertőzések Penészgomba eredetű fertőzések

A burgonya kórokozó-baktériumjainak példája: Pectobacterium Pectobacterium (új elnevezés az Erwinia csoport számára) :  baktérium az enterobaktériumok családjából,  számos növény kórokozója,  növények és gumók pusztulását okozza  néhány fontos faj (P.carotovorum, P.atrosepticum…) P.atrosepticum (x 2850) Burgonyagumó pusztulása P.atrosepticum által

Pectobacterium : a könnyen átadható kórokozó

Az ipari burgonyatermelés lépései Pectobacterium : a könnyen átadható kórokozó Az ipari burgonyatermelés lépései Ültetés Lehetséges fertőzés Pectobacterium által Csírázás Szüretelés Minden fertőzött!! Mosás Víz Tárolás Feldolgozás

Burgonya, mint gazdasági ágazat Világtermelés régiói: - Európa - Ázsia (azon belül Kína) Burgonya: fejlődő régiók és átlagos hozam (2000, t/ha)

Burgonya, mint gazdasági ágazat Európai termelés

Burgonya, mint gazdasági ágazat A burgonyatermelés globális értéke  6 milliárd dollár / év (2 milliárd: friss burgonya, 4 milliárd: feldolgozott burgonya (fagyasztott termékek, keményítő…)

Burgonya, mint gazdasági ágazat A betegségek miatt a világ burgonyatermelésének 32% elvész FAO (Food and Agriculture Organization) – Szeptember, 2009  2 milliárd dollár veszteség / év !!! Fontos lenne ezen betegségek felszámolása az alábbiak kifejlesztésével: -kórokozók diagnosztizálásához szükséges innovatív módszerek, -megelőző és kezelő módszerek.