Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Advertisements

Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
A légkör összetétele és szerkezete
Az időjárás.
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
I. kationosztály elemzése
A víz,a levegő, az anyagok és tulajdonságai
A burgonya.
A zuzmók, a mohák és a harasztok törzse
Nem növény, nem állat!!!! Külön ország!!!
Légszennyező anyagok hatása a környezetre
Haszpra Tímea Homonnai Viktória Ivády Anett Sepsi Panna
A Venn-diagram használata
A szürke vizszintes csikok nem egészen vizszintesek…
Thalész tétel és alkalmazása
Embléma, logotípia, piktogram, címer.
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
Egyenlítői öv Mindennapos esők öve.
A világ szubtrópusi monszun területei
Hideg mérsékelt öv Tajga éghajlat.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
K ÉSZÍTETTE : S ZOBI C SONGOR F ELKÉSZÍTŐ TANÁR : D OROGI L ILLA I SKOLA : P IPACSVIRÁG M AGYAR - A NGOL K ÉT T ANÍTÁSI N YELVŰ Á LTALÁNOS I SKOLA I SKOLA.
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Az atommag.
HŐTERJEDÉS.
Készítette: Rácz Imre Vince
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Rovarok a fákon és a fában
Az ökológia alapjai – Základy ekológie
Az ökológia alapjai – Základy ekológie
A nyílméregbéka.
Thalész tétel és alkalmazása
A zuzmók.
Paul Simon - Under African Skies Kattints! Az afrikai füves szavannán szavannán a fatermet ű növényeket a fatermet ű növényeketfatermet űfatermet ű a.
Az elméletek és a gyakorlat viszonya a szociális munkában Összeállította: Ágoston Magdolna Forrás: Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd,
Sósavoldat meghatározása. Szükséges Eszközök: fecskendő védőszemüveg gumikesztyű Anyagok: fenolftaleines NaOH- oldat (0,1 mol/dm 3 ) ismeretlen koncentrációjú.
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
Szigyártó Erzsébet XI.B
A kénsav és sói 8. osztály.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Savas és lúgos kém-hatású anyagok környeze-tünkben
Munkafüzet feladatainak megoldása 29.old.- 31.old.
Az atom felépítése.
t A kétoldalú statisztikai próba alapfogalmai
Ez a program elkészít egy portét arcodról, az általad megadott információkból… Kattints ide.
ÉLET A TUNDRÁN.
Néhány jótanács prezentációk készítéséhez
Azok akik nem állatok és nem növények, különcök
Vizes oldatok kémhatása
Bakteriális megbetegedések
A savas eső következményei
Készítette:Koska Anna
A Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola
Állandóan fagyos éghajlat Jegesmedve, borjúfóka, pingvinek
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
MOSZATOK.
„Istenek eledele” A csokoládé.
Ki tud többet kémiából ?. I.AII.AIII.AIV.AV.AVI.AVII.AVIII.A.
Tajga biom. Hideg mérsékelt öv Észak Amerika: Kanada D-i része Eurázsia: Észak-Svédország, Finnország, Kelet-európai-síkság Nyugat-szibériai-alföld, Közép-
A mohák sokfélesége készítette: Dr. Papp Beáta Magyar Természettudományi Múzeum Kropog Erzsébet ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és.
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
A nitrogén és vegyületei
Nyitvatermők törzse.
Zuzmók törzse.
Az oldatok kémhatása.
FELHŐHATÁROZÓ.
Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök.
2-3-fák A 2-3-fa egy gyökeres fa az alábbi tulajdonságokkal:
Atmoszféra.
Előadás másolata:

Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók Egy gomba és egy alga együttélését zuzmóknak nevezzük. Ezek egymásra vannak utalva. A gomba biztos védelmet ad az algának és védi az esőtől. Cserébe az algától cukrot kap. A zuzmóknak nincsenek gyökereik, minden táplálékukat a levegőből veszik fel. Lehetnek levél alakúak, bokor formájúak vagy hosszú fonál-szerűek, színük pedig a szürkétől a világossárgáig , sőt narancs színűig változik.

A zuzmókat megjelenési formájuk alapján nevezték el.

Kéregzuzmó: E zuzmó lapos kéregnek néz ki. A fa törzsére tapadva nő, időnként a fakéreg hasadékaiban is található. A kéregzuzmót nehéz a fáról fakéreg nélkül eltávolítani. Lassan növekvő és nehéz felismerni, mert gyakran nagyon kis méretű.

Lombos vagy leveles zuzmó E zuzmó levél alakú, gyakran lebenyes, ill. egymás feletti rétegekben nő. Tehát a felső és alsó oldala jól megkülönböztethető. A fa törzsén szétterjed, és kicsi fonalakkal kapaszkodik a fakéregbe. Legtöbbször nagyon könnyű a kéregről eltávolítani

Bokros zuzmó E fajta kis bokorként felfelé nő, vagy szakállként lóg le a fa törzséről. A bokros zuzmónak gyakran sok ága van és a felső és alsó oldala kevéssé különbözik. Ha igazán öreg egészen hosszú is lehet..

A kén-dioxidnak és a kénsavnak nagyon erős mérgező hatása van egy sor zuzmóra. A zuzmónak nincs gyökere, se szára, így a táplálékot közvetlenül a levegőből és az esőből szívja fel. Ezzel magyarázható a tény, hogy a zuzmók nagyon érzékenyek a levegőszennyezésre, különösen a levegő kén-dioxid tartalmára.

A növények leveleit általában vékony viaszréteg védi, ellentétben a zuzmókkal. Ez azt jelenti, hogy a zuzmókba a kénsav könnyedén behatol. A sav tönkreteszi az alga cukor termelését, így mind a gomba, mind az alga elhal. Van néhány zumó, mely megél szennyezett és tiszta levegőben is, de zömük csak tiszta levegőben marad életben.

A zuzmók nagyobb tömegekben és nagyobb fajtaválasztékban csak a tiszta levegőn élnek meg. Ezért figyelik a tudósok annyira a zuzmókat, mert ezeken mérik le a levegő tisztaságát vagy szennyezettségét.

A levegő tisztaságát az alábbiak szerint lehet megállapítani: Nagyon szennyezet levegő–kevés zuzmó, és az is csak kéregzuzmó Közepesen szennyezett levegő–többféle zuzmó, zömében kéreg- és lombos Tiszta levegő–sok és sokfajta zuzmó, mindhárom csoportból, még az érzékeny bokros zuzmók is jelen vannak

Ceglédi zuzmóhelyzet

Cegléd forgalmas utcája mellett lévő parkban vizsgálódtunk, vannak-e zuzmók? Ez a park az iskolánktól egy utcányira helyezkedik el. A fényképeken is jól látszik, hogy Cegléd levegője közepesen szennyezett, mert kéreg és lombos zuzmó is megtalálható a fák törzsén.

Ezt a csapadék kémhatásának vizsgálata is alátámasztja, hisz Cegléden a csapadék a semleges és az enyhén lúgos tartományba helyezhető el. Extrém savas eső nem esett, így a zuzmó is megélhet a kén-dioxiddal kevésbé szennyezett környezetben.