Margarinok telítetlenségének vizsgálata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Advertisements

 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
Gyógyszerhatóanyagok oldhatósága szuperkritikus szén-dioxidban
AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A VII. főcsoport elemei és vegyületei
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
SZTOECHIOMETRIAI SZÁMÍTÁSOK A REAKCIÓEGYENLET ALAPJÁN
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
Hogyan működik az elektronikus nyelv
A sejtet felépítő kémiai anyagok
Margarin Gyártás . Sára Renáta 10/C.
A KÉMIAI REAKCIÓ.
A HIDROGÉN.
Témavezető: Dr. Gömze A. László
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
LIPIDEK.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Étkezési zsiradékok.
Észterek.
Több kettős kötést tartalmazó szénhidrogének
Butadién, kaucsuk, műgumi, vulkanizálás, ebonit
A KÉMIAI EGYENSÚLY A REAKCIÓK MEGFORDÍTHATÓK. Tehát nem játszódnak le végig, egyensúly alakul ki a REAKTÁNSOK és a TERMÉKEK között. Egyensúlyban a termékekhez.
Szerves kémia Alifás telítetlen szénhidrogének
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása Szabó Péter János BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagvizsgálat a gyakorlatban (AGY 4) 2008.
A lipidek.
30. Brómos víz vizsgálata benzin és hangyasavoldat segítségével
37. KI és KBr azonosítása klórgázzal
25. Nátrium-karbonát, kálium-bromid és kalcium-karbonát azonosítása
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
13. Előadás Alkoholok, éterek.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
A szén és vegyületei.
Talajvizsgálat foszfolipidek alapján Készítette: Ladányi Márta (A170R5) Talajvédelem című tárgy keretében (BMEEOGTAKM1)
A légzés fogalma és jelentősége
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
A lipidek táplálkozási jelentősége
Mi az élet, miért fontos a víz az élővilágban
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Készítette: Oravecz Ágnes Gödöllői Református Líceum 11. Osztály 2012.
Egyed alatti szerveződési szintek
Takarmányok zsírtartalma
Lipidek.
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
Aromás szénhidrogének
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Lebontó folyamatok kiegészítés. Pentóz-foszfát ciklus (Glükóz direkt oxidációja)
Felépítő folyamatok kiegészítés
melléklet: Észterek1 diasor
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
A kémiai egyenlet.
Lebontó folyamatok.
22. lecke A szénhidrátok.
HCl Kötő e- párok száma: 1 :1 :0 Nemkötő e- párok száma: 3
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Takarmányok zsírtartalma
Alkossunk molekulákat!
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Margarinok telítetlenségének vizsgálata Madarasi Máté Gödöllői Református Líceum 9. évfolyam 2013.04.06.

Lipidek, neutrális zsírok kémiai felépítése és fizikai tulajdonságai Lipidek fogalma Neutrális zsírok kémiai felépítése (olajok és zsírok) Cisz szerkezet Neutrális zsírok fizikai tulajdonságai Zsírok Olajok Eredet állati növényi Zsírsavak jellege Több a telített kötés Több a telítetlen kötés Dermedés pontja Szobahőmérséklet alatt Szobahőmérsékleten Példák Marhafaggyú, disznózsír Napraforgóolaj, olívaolaj, repceolaj

Neutrális zsírok biológiai jelentősége Raktározott tápanyag (zsírszövetben) Mechanikailag véd Hőszigetel Raktározzák az apoláris vitaminokat (A, D, E, K). Esszenciális zsírsavak (pl.: linoleinsav) Olajok egészségvédő szerepe

Margarinok előállítása Növényi olajok hidrogénnel való katalitikus telítése Egyensúlyi reakciók iránya Transz-zsírsavak, mint a gyártás káros mellék-termékei

Margarinok szerves anyag tartalmának vizsgálata A vizsgált margarinok Emulzió felbontása: melegítéssel, kisózással Delma margarin apoláris és poláris frakcióinak szét-választása Auchan margarin apoláris és poláris frakcióinak szétválasztása

Kísérlet eredményei I: a szerves anyag tartalom Súly (g) Auchan margarin Rama margarin Delma margarin Doboz 15 Margarin (doboz nélkül) 489 500 495 Poláris frakció (víz, só nélkül) 268 263 234 Apoláris frakció (növényi zsírok) 193 min. 237 266

Zsírok telítetlenségének vizsgálata Reakcióegyenletek: Szinproporció: KBrO3+ 5 KBr+ 6 HCl = 6 KCl + 3 Br2 + 3 H2O telítés: Br2+ 2 KI = 2 KBr+ I2 2 S2O3- + I2 = S4O62-+ 2I- Jód-brómszám definíciója A meghatározás elve A kísérlet menete

Kísérlet eredményei II: a telítetlen kötések száma Rama Delma Auchan Gyakorlati fogyás 44,3 cm3 47,8 cm3 46,2 cm3 Végső gyakorlati fogyás 4,2 cm3 1,2 cm3 2,8 cm3 Elméleti fogyás 3,9 cm3 1,1 cm3 2,6 cm3 Rama Delma Auchan Jód-brómszám (mI2/100g zsiradék) 49,3 14,2 35,5

“Ma az emberek tudják mindennek az árát, de semminek az értékét.” Következtetés “Ma az emberek tudják mindennek az árát, de semminek az értékét.” (Oscar Wilde)  

Következtetés, ár-érték arány a szerves anyag mennyisége alapján   Rama Delma Auchan Ft/100g 90,8 51,6 43,8 Szerves anyag g/100 g min. 47,4 53,2 38,6 Ft/g szerves anyag  min. 1,91 0,96 1,13

Ft/g telítetlen zsírsav Következtetés, ár-érték arány a telítetlen zsírsavak mennyisége alapján   Rama Delma Auchan Ft/100 g 90,8 51,6 43,8 Telítetlen zsírsav/100g 49,3 14,2 35,5 Ft/g telítetlen zsírsav 1,84 3,63 1,23

Összegzés Rangsor minőség alapján Rangsor ár-érték arány szerint Saját márkás termékek vs. brand-termékek

Források [1]: Fazekas-Szerényi: Biológia 1. kötet, Scolar Kiadó, Budapest, 2009. [2]: Kovács-Csupor-Lente-Gunda: Száz kémiai mítosz, 86-96.oldal, Akadémiai Kiadó, Budapest, 2011. [3]: Campbell-Smith: Biochemistry, Illustrated Cambridge Press [4]: Lodish-Baltimore: Molecular-Cell Biology [5]: Erdey L.: Bevezetés a kémiai analízisbe 2.rész, 229-236. oldal, Tankönykiadó, Budapest, 1962. [6]:http://www.elelmiszer.hu/fmcg_szakmai_hirek/ cikk/ margaringyartas___tenyek_es_tevhitek

Köszönöm a figyelmet!

A neutrális zsírok bioszintézise Malonil-CoA képzése A zsírsavszintézis a sejtplazmában megy végbe, acetil-csoportokból kiindulva Acetil-csoportok kijutása a mitokondriumból

Zsírok lebontása