Család szerepe a szocializációban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ami a társadalmat összetartja – a generációk együttműködése
Advertisements

Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
A sportszocializáció.
Az első házasság felbomlása
Felnőttkor.
Könnyid István KETEG Alumni
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
Család.
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
Család.
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
Magyar Államkincstár ügykörei: családtámogatás, fogyatékosügy
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
Peremen billegő fiatalok
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
Alkoholizmus.
Sulinet Expressz, Sulinet Generáció Sulinet Generáció 1998: valamennyi középiskola bekötése az Internet hálózatba a Sulinet Program keretében.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Campus-Lét a segítő aspektusából a Debreceni Egyetemen Berényi András DEMEK központvezető Műhelykonferencia december 03.
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Rokszin Mónika pszichológus
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
A középkor és reneszánsz gyermekfelfogása
A MODERN NEVELÉSTUDOMÁNY GYÖKEREI
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A család szerepe, jellemzői
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Kultúra és Szocializáció
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Bevezetés a pályatanácsadási rendszerek összehasonlító elemzésébe
Nyelvi szocializáció – Eltérő utak a nyelvhez. A nyelvi szocializáció Utal egyfelől a szocializációnak azokra a részfolyamataira, amelyek a nyelv használata.
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
Mintaváltás a párkapcsolati életútban
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Az addikciók kialakulásában szerepet játszó fő tényezők
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Az én szüleim és a te szüleid
Mit tartunk ma normális családnak?
1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén.
Nevelés és nevelői attitűdök
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
Csoport, egyszemélyes csoport, család
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Y generáció Viselkedési jellemzők és változások az Információs Korban.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Valami ilyesminek? vagy … Ilyennek? Esetleg ilyennek?
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
ÉLETKORI KRÍZISEK K. Németh Margit.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Ifjúságügy: félúton?.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A KLUBTAG HATÁSA A KLUBRA Győr 2015 szeptember 19.
A családi költségvetés
Szülők iskolája program ÉVFOLYAM SZÜLŐI KÖZÖSSÉGE SZÁMÁRA.
Családi életciklusok. Az életciklus fogalma,egy gondolkodási keret arról, hogyan is működik egy család a kulturális és társadalmi normák talaján. Azt,
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Demográfiai problémáink megoldási lehetőségei
Asztrológiai iskola II.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
TUDÁSÁTADÁS – GENERÁCIÓK ÖSSZEFOGÁSA A CSALÁDBAN ÉS A MUNKAHELYEN Nemzetközi konferencia Budapest, november 16. Kőváriné Vida Ildikó előadó (panel)
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
A diszfunkcionálisan működő család
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Család szerepe a szocializációban PPKE JÁK Nemzetközi igazgatás BA szak Igazgatásszervező BA szak

Család és szocializáció   Tradicionális társadalom (- cc. XIX. sz közepe) Osztálytársadalom (cc. XIX. század közepe – cc. XX. század közepe) Tömegtársadalom (- cc. XX. század közepe-) Család Kis mobilitás Szülők tekintélye nagy Nevelés legfőbb színtere Örökletes szakmák Nagyobb mobilitás Munkamegosztás, új szerepek, Szigorú nevelés Tanulás időtartama nő otthon elhagyása kitolódik Új hierarchiák lépnek a régiek helyébe, Szülők tekintélye csökken, Társadalmi érettség ideje kitolódik Siker újraértelmezése, Bizonytalanság a gyermeknevelésben, Tömeghírközlés

Posztadoleszcencia (a fogalom a felnőtté válás elhúzódó folyamatát jelöli) Akcidentális krízis Megjelenése előre nem megjósolható, beláthatatlan eseményekhez köthető (munkahely, érzelmileg közel álló személy elvesztése). Normatív krízis Minden olyan megrázó életesemény, amely törvényszerűen bekövetkezik az egyén életében (életszakasz változásai) → Posztadoleszcencia

Leválási folyamatok Szülői szemszög Törődés-kontroll elvesztése A különválást követően a szülő részéről egy újabb „öndefinícióra” van szükség az egyensúlyi állapot visszaállítása érdekében. → Leválás, mint „gyászfolyamat”. Gyermeki szemszög A szülőkről való leválás dimenziói: - Jogi értelemben vett leválás (18. életév) - Elköltözés a közös otthonból saját háztartásba - Financiális leválás – önálló pénzgazdálkodás - Döntések önálló meghozatala - Érzelmi leválás - Leválás szubjektív érzete – önálló, felnőtt identitás

Felnőtté válást segítő rituálék Tradicionális társadalmakban Jelenkori rituálék A felnőtt közösségekbe belépő személy „taggá” válása. Szakrális jellegű szertartások Átkísérik az egyént a következő életszakaszába A felnőtté válás krízise (serdülőkor krízise) a természeti népeknél nem jellemző Már csak nyomokban fedezhetőek fel (Szalagavató ünnepség, gólyatábori avatás) Próbálják betölteni a tradicionális rítusok funkcióit (csoporthoz tartozás igénye). Itt a beavatás nem az idősebbek felügyelete alatt történik, hanem a kortárs közösségben Hiányoznak, elmosódnak a jól körülírt határok (kik lehetnek a beavatók, milyen feladatsor végrehajtására kerüljön sor) Nincs többlettartalom.

A 30 éves kor alatti életszakasz történelmi összehasonlításban A felnőtté válás különböző dimenziói időbeli eltolódásokkal jelennek meg. A 30 éves kor alatti életszakasz történelmi összehasonlításban

Az egy-két évtizede még hagyományosnak számító életút szakaszai – amelyben a gyermekkor a tanulás, a felnőttkor pedig a kereső munka köré szerveződött – ma egymásra csúsznak, határaik elmosódnak. Az anyagi önállóság elérése, a szülőktől való függetlenedés pedig időben kitolódik.

A fészek el nem hagyásának különböző aspektusaira született szlogenek: Mamahotel: Egyre több húszas-harmincas éveiben járó fiatal marad a „családi fészekben”. Bumeráng gyerek: ők elköltöznek ugyan, de később, például egy párkapcsolati vagy munkahelyi kudarc hatására, mégis visszatérnek a szülői házba. ősdiákok, gyernőttek: A többszöri pályaváltás mellett a tanulmányok elhúzódása, papírkórság. Erasmus-szindróma: A tanulmányok elhúzódásának és a családról való leválás kitolódásának másik gyakori oka a külföldi tanulás. A külföldi iskolákban töltött szemeszterek során a diákok általában nem vesznek fel annyi tantárgyat, mint itthon, így rögtön csúszik a diploma megszerzése, vagyis az anyagi függetlenedés is. Pán Péter-szindróma: a felelősséget vállalni nem képes gyermeki életmód felnőttkorban.

Generáció-elmélet

Az Y generáció számára szüleik életútja nem tud modellként szolgálni, így saját maguk számára kell létrehozniuk a mintákat, a szubkultúrák, életutak és stílusok rengetegében kidolgozni értékrendjüket. Ugyanakkor úgy kell megteremteniük identitásukat, hogy széttöredezettsége miatt ebben saját nemzedékük is csak kevés kapaszkodót nyújt.