A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása – Vidéki környezet-minőség Bujdosó Zoltán - Molnár Ernő -

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Advertisements

ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Egy kis település lehetőségei a környezet- tudatossá válás útján napjainkban Pirtyák Zsolt Lajoskomárom polgármestere.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása -Mezőgazdaság Bujdosó Zoltán - Molnár Ernő - Patkós Csaba.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása: K+F+I tevékenységek Bujdosó Zoltán – Molnár Ernő – Patkós.
A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása - Idegenforgalom Bujdosó Zoltán - Molnár Ernő - Patkós Csaba.
A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása: Vállalkozási környezet Bujdosó Zoltán – Molnár Ernő – Patkós.
Lehatárolási irányok: Árvízvédelem Vízgazdálkodás Természetvédelem, Natura 2000 Energiahatékonyság növelése Megújuló energiaforrások alkalmazása Hulladékkezelés.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása - Oktatás Bujdosó Zoltán - Molnár Ernő - Patkós Csaba – Radics.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A Pécsváradi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 26. Baranya Megyei Önkormányzat.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Megújuló energia a megújuló borsodi ártéren
Előadás másolata:

A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása – Vidéki környezet-minőség Bujdosó Zoltán - Molnár Ernő - Patkós Csaba – Radics Zsolt GEOLIN 1

Országos szintű, többnyire ágazati jellegű fejlesztési terv Kisebb térségi tervek Települési Fejlesztési Stratégiák Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció Megyei Területfejlesztési Program Térségi Területfejlesztési Program Ágazati Fejlesztési és Operatív Programok A fejlesztési tervek kapcsolati ábrája Források állami EU helyi magán állami EU helyi magán állami helyi magán Kistérségi (esetleg települési) Fejlesztési Program helyi magán A tervek egymásra való hatása; a kapcsolat a különböző szintek között lehet egyből közvetlen, nem feltételez hierarchiát A tervek megvalósulásának helyei Megyei Fejlesztési Terv 2

Tervezési dokumentumok Alapok:  EU 2020 Stratégia (2012.)  Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció (OFTK) – véleményezés alatt Megyei dokumentumok:  A megye helyzetelemzése ( )  A megye fejlesztési koncepciója (jelenleg)  A megye stratégiai fejlesztési terve  Hajdó-Bihar megye fejlesztési operatív programja 3

Szennyezett területek Hajdú-Bihar megyében  Hajdú-Bihar megyében a légszennyező pontforrások tekintetében kiemelkedik Debrecen (100/300 db - Nagyhegyes, Hajdúszoboszló, Hajdúböszörmény, Nyíradony és Püspökladány)  a legjellegzetesebb problémát a kevéssé szabályozott mezőgazdasági eredetű légszennyezés okozza  A közüzemi ivóvízellátás egy része nem felel meg a minőségi normáknak  Környezeti kockázatot jelentenek mind a felszíni, mind a felszín alatti vizekre a strand- és termálfürdők  Az Alföldön kiemelten fontos környezeti kockázatot jelentenek a sertés- és szarvasmarhatartó telepek  Az egykori katonai – elsősorban felhagyott szovjet – laktanyák területén, illetve vasúti és ipari barnamezős objektumok környezetében fordulnak elő talajszennyezések 4

Felszíni és felszín alatti vízkészletek  Hajdú-Bihar felszíni vizekben szegénynek mondható, természetes állóvizei különböző eredetűek, elhagyott folyómedrek, levágott kanyarulatok és laposok egyaránt megtalálhatóak a növekvő számú mesterségesen kialakított tó mellett  A megye gazdag felszín alatti vizekben  A térség mélyfúrású kútjaiból sok helyen termálvíz tör a felszínre  A lakossági és részben ipari célú vízkitermelés Debrecenben okozza a rétegvíz nívójának csökkenését. 5

Energiaforrások  A megye területén hazai viszonylatban gazdag szénhidrogén lelőhelyek húzódnak  Szélenergiából a természeti adottságok nem nevezhetők jónak  A napenergia tekintetében Hajdú-Bihar megye délnyugati része a leginkább kedvező adottságú terület  Biomasszából optimális lehetőségek állnak rendelkezésre a területen, javarészt a mezőgazdasági melléktermékek ésszerű hasznosításával  A megye geotermikus adottságai kiválóak 6

Vízkárt okozó elemek és vízkárelhárítással viszonyok  Hajdú-Bihar megye hidrológiai adottságaiból következik, hogy az ár- és belvizek komoly veszélyt jelentenek a területre 7 Az ártéri öblözetekbe eső települések Hajdú-Bihar megyében A Hajdú-Bihar megyei települések belvíz- veszélyeztetettségi besorolása

 Hajdú-Bihar megye 82 települése közül csak 28 településen üzemel szennyvíztisztító mű. A megye szennyvíztisztító telepeinek állapota, színvonala változatos képet mutat  A nem csatornázott területeken a lakossági eredetű szennyvizek elhelyezése közműpótlókkal történik  fontos feladat a vízbázisok biztonságba helyezése és biztonságban tartása  legfontosabb feladat a jövőben a III. tisztítási fokozattal is tisztított szennyvíz mennyiségének növelése A szennyvíztisztítás kezelés módja szerinti megoszlása Hajdú-Bihar megyében, 2010 (Saját szerkesztés KSH adatok alapján) 8

Hulladéklerakók, hulladékgazdálkodás  A megyében a felmérések szerint jelenleg tonna körüli kommunális szilárd hulladék keletkezik évente, ez az országos összehasonlításban magasnak tekinthető, a 6. legtöbb hazánkban  szelektív hulladékgyűjtésben elszállított települési szilárd hulladék tekintetében a Hajdú-Bihar a megyék utolsó harmadában található (898,6 tonna)  A rendszeres hulladékgyűjtésbe bevont lakások aránya 50 és 100% között mozog  A Debrecenben, Hajdúböszörményben, Berettyóújfaluban átadott három új, regionális, az Európai Unió szabványainak megfelelő hulladéklerakóra alapozandó hulladékgazdálkodási rendszer került kialakításra (60 elavult szeméttelepet zártak be).  A begyűjtött hulladék 95%-át előkezelés nélkül, lerakással ártalmatlanítják, ami lényegében a jelenlegi hulladékfeldolgozási technológiák legkevésbé fejlett módja

Lakásállomány  Hajdú-Bihar megye lakásállománya az országos átlagnál jelentősebb növekvő tendenciát mutat,  Feladat a csökkenő népességű településeken a megfelelő színvonalú lakások fenntartása  Kiemelt feladat a lakótelepi, iparosított technológiával épített lakások korszerűsítése Építés éve– – – – – – – 2001 Részesedése az összesből 7,78,310,514,725,523,39,8 Hajdú-Bihar megye lakásállományának kor szerinti megoszlása

ErősségekGyengeségek  A megye természeti erőforrásai több területen kedvezőek;  Érintetlen természeti, táji értékek, a Hortobágy jelentős része a megye területén található;  A megye távlati vízigényei a meglévő rendszerekről a minőség fenntartása mellett kielégíthetők;  Jelentős elvi megújuló energia potenciál;  Erős civil szféra;  A Debreceni Egyetem jelenléte, amely nemzetközileg elismert tudományos, oktatási központ;  Bővülő szennyvízhálózat, folyamatos növekvő kezelt szennyvízmennyiség;  A kialakított regionális hulladéklerakók szervezett hulladékgazdálkodást tesznek lehetővé.  A természeti erőforrásokkal történő gazdálkodás nem minden esetben fenntartható;  Részleteiben feltáratlan és még kihasználatlan megújuló energia potenciál;  Egyenlőtlen térszerkezet, leszakadó perifériák;  Városi, kistérségi központi funkciók fejletlenek;  Funkció nélküli vagy részleges funkciókkal rendelkező kisvárosok számának növekedése;  Határmenti zárványtelepülések találhatók a megyében;  Nem megfelelő a kohézió Debrecen és a megye többi települése között; 11

LehetőségekVeszélyek  Természetvédelmi területek jelentőségének felértékelődése;  Számos, helyi gazdasági tevékenység (mezőgazdaság, elektronika, gyógyszeripar, egészségturizmus, stb.) globális és európai piacának bővülése, az igények differenciálódása nyomán dinamikus részpiacok;  Gazdaság fejlesztését célzó, Európai Unió politikái keretében rendelkezésre álló többletforrások;  A K+F és az innováció szerepe felértékelődik;  Növekvő EU támogatások az alternatív energiaforrások hasznosítására.  Természeti-környezeti értékek (élővizek, növény- és vadállomány) károsodása az ökológiai szemlélet hiánya következtében;  Időjárási szélsőségek okozta károk a mezőgazdaságban, az épített környezetben;  Globális és európai piacok elhúzódó válsága;  A piaci feltételek romlása a mezőgazdaságban;  Települési és közlekedési kapcsolatokat figyelmen kívül hagyó közigazgatás- szervezés;  Területi szempontok háttérbe szorulása a fejlesztési politikában, mely a megye hátrányos helyzete és a megyén belüli differenciák kezelését megnehezíti;  Hátrányos helyzetű társadalmi csoportok fokozódó marginalizációja, növekvő társadalmi feszültségek;  A megyén belüli térségi különbségek további növekedése;  EU források szűkülése. 12

Az OFTK Hajdú-Bihar megye szempontjából releváns ágazati céljai – települési környezet  Részvétel a településfejlesztési célú közfoglalkoztatási munkaprogramok kialakításában.  Kulturális érték alapú városrehabilitáció.  A települési táj, a beépített területek, a burkolt felületek növekedésének lassítása  Előrelátó, tudatos településfejlesztési tervezés támogatása a társadalmi - gazdasági - környezeti szempontok figyelembevételével.  Útmutatók megjelentetése, szakmai anyagok elkészítése, a legjobb gyakorlatok felkutatása, képzések, workshopok, rendezvények szervezése az érintettek (főként települési önkormányzatok) részére.  A településfejlesztés tudatosabbá tétele, a fejlesztés és a rendezés során a fenntarthatósági szempontok hatékonyabb érvényesítése, a települési értékek megőrzése, erősítése, azokon alapuló fejlesztések.  A gazdasági-társadalmi folyamatok térbeli szervezése során a környezet eltartó- és tűrőképességével való összhang biztosítása, természeti erőforrások értékvédelme, degradációjának megelőzése. 13

Az OFTK Hajdú-Bihar megye szempontjából releváns ágazati céljai – környezeti elemek  A környezettudatos szemlélet és gondolkodásmód erősítése a környezeti nevelés, szemléletformálás,  Talajaink mennyiségi és minőségi védelme,  A levegőminőség javítása a károsanyag-kibocsátás csökkentése révén.  Az épített környezet és a zöldfelületi rendszer védelme,  Ésszerű ásványvagyon gazdálkodás megteremtése,  Az EU Víz Keretirányelv intézkedési programja alapján a fenntartható vízkészlet-gazdálkodás megteremtése, komplex vízgyűjtő-fejlesztés, a vízkészletek mennyiségi és minőségi,  Természetközeli szennyvízkezelési módok és az egyedi kisberendezések használatának ösztönzése a kistelepüléseken és a gazdaságosan nem csatornázható településrészeken.  A vízgazdálkodáson belül a vízvisszatartás, -tározás feladatán túlmenően az árvízvédelmi védőképesség megtartása. Az árvizek és aszályok hatásának mérséklése.  Az Ivóvízminőség-javító Program keretében az ivóvízellátó rendszerek rekonstrukciója.  Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése.  Az évente képződő hulladék mennyisége folyamatosan csökkenjen.  A képződő hulladék hasznosulása növekedjen. A szelektív hulladékgyűjtés arányának és kiterjesztésének növelése.

Az OFTK Hajdú-Bihar megye szempontjából releváns ágazati céljai – energiagazdálkodás  A helyi adottságoknak megfelelően kell kialakítani a megújuló energia-termelést és felhasználást,  El kell végezni a megújuló energiaforrások mennyiségi és szerkezeti felmérését, meg kell tervezni az alkalmazás menetrendjét, kapcsolódva a környezetvédelmi és agrárfejlesztési elképzelésekhez – a szociálpolitikai, foglalkoztatáspolitikai és vidékfejlesztési szempontok figyelembevételével  A energetikai célú növénytermesztés, a mezőgazdasági melléktermékek energetikai célú felhasználása,  Továbbra is támogatni szükséges a lakás- és házfelújítási programokat az energiahatékonyság, energia-megtakarítás fokozása érdekében,  Saját térségi energiarendszerek kialakításával az önellátó, helyben záródó rendszerek létrejöttének elősegítése.  Az éghajlatváltozáshoz, a kedvezőtlen ökológiai és társadalmi- gazdasági hatások elleni védekezés az alkalmazkodóképesség javításával.  Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése a szabad talajfelszín és növényborítottság növelésével  Éghajlatváltozáshoz kapcsolódó kockázat-megelőzés és kezelés.

Az OFTK Hajdú-Bihar megye szempontjából releváns területi céljai 16

AZ OFTK területi céljai 17

JÖVŐKÉP: A természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás. Gazdasági versenyképesség erősítése, a gazdasági, társadalmi, szociális és területi kohézió előmozdítása Oktatás fejlesztése Idegen- forgalom erősítése Mezőgazdaság verseny- képességének erősítése Vállalkozási környezet fejlesztése K+F+I ösztönzése Határmenti együttműködés A centrum és periféria közötti különbségek mérséklése, a belső kohézió erősítése A megye közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése Oktatás, Tudás és Innováció erősítése Növekvő foglalkoztatást biztosító gazdasági környezet fejlesztése Környezettudatos települési fejlesztések elősegítése Vidéki környezet- minőség javítása Előzetes fejlesztési javaslatok a helyzetfeltárás és az OFTK alapján 18

JÖVŐKÉP: A természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás. Gazdasági versenyképesség erősítése, a gazdasági, társadalmi, szociális és területi kohézió előmozdítása Oktatás fejlesztése Idegen- forgalom erősítése Mezőgazdaság verseny- képességének erősítése Vállalkozási környezet fejlesztése K+F+I ösztönzése Határmenti együttműködés A centrum és periféria közötti különbségek mérséklése, a belső kohézió erősítése A megye közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése Oktatás, Tudás és Innováció erősítése Növekvő foglalkoztatást biztosító gazdasági környezet fejlesztése Szociális ellátó- hálózat fejlesztése Környezettudatos települési fejlesztések elősegítése Megújuló energiaforrások arányának növelése, helyi energiatermelés és ellátás ösztönzése Vidéki környezet- minőség javítása Lakásállomány minőségének fejlesztése Megyei Területfejlesztési Koncepció Előzetes fejlesztési javaslatok a helyzetfeltárás és az OFTK alapján Egészséges vidéki környezet megteremtése 19

Köszönjük a figyelmet! 20