Budapesti Kő-kavicsbányászati Tervező, Szolgáltató Kft.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vízszintes mérések alapműveletei
Advertisements

NYÍREGYHÁZI VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM
Erdőterületek felmérése távérzékeléssel
Bemutató Ballon Repülés Székesfehérvár 2013 Jun.8.
MEH - MAKK konferencia és fórum 1 Egy hazai fejlesztésű terhelésbecslő és szélerőmű termelésbecslő szoftver Bessenyei Tamás
Speciális adatgyűjtés hadtörténeti GIS-hez
Szabó József CadMap Kft.
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
Balassagyarmat, június 24. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési.
This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. airLED Status Quo elemzések tapasztalatai prezentáció Karácsony.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
/21 TESZÖV – Fejér Földgázpiac Aktuális információk Székesfehérvár, január 22.
Az elemzés és tervezés módszertana
Számítógép, navigáció az autóban
Szeretettel köszöntünk minden Kedves Vendéget! Építési geodézia a gyakorlatban 2010.
2006. április 21. Melyik az aznégyjegyű szám, melyre Telefonos feladat.
Költséghatékonyság házunk táján Mátyásföldi Imre LogControl Kft. Kontrolling a gyakorlatban.
Bemutató Számviteli rendszer. Személyesen Postai úton Vállalat vagy vállalkozás Könyvelőcég vagy könyvelő Ez a megoldás kiszámíthatatlan nem biztos hogy.
Digitális Domborzat Modellek (DTM)
Zaj és rezgés GIS eszközök és alkalmazások. Hazánkban a gyakorlatban alkalmazott országos rendszer az Egységes Országos Vetületi Rendszer. A műszer használatát.
Az Univerzum térképe - ELTE 2001
Mozgó Objektumok Detektálása és Követése Robotkamera Segítségével
Trimble Aerial Camera Nagyfelbontású légi felvételező rendszer fejlesztése A fejlesztés a TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV azonosító számú, „Kutatóegyetemi.
Készítette: Bodnár Attila
POSZTEREK KÉSZÍTÉSE.
A népesség térbeli eloszlása
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Nagyvállalati projektmenedzsment megoldás a Fővárosi Vízművek Rt.-nél Előadó: Fritsch Róbert CIO, Fővárosi.
Funkciópont elemzés: elmélet és gyakorlat
KINEMATIKAI FELADATOK
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
eEgészség – Digitális Aláírás (TTP) státusz a projekt 11. hetében „A digitális aláírás egészségügyben való alkalmazhatóságát lehetővé tévő módosítandó.
Tűzoltás vezetés GPS-el?. Sajátosságok Nagy terület - nehezen átlátható Terjedési sebessége, iránya gyorsan változik. Jelentős erő- és eszközigény Gyakori.
Fejmozgás alapú gesztusok felismerése Bertók Kornél, Fazekas Attila Debreceni Egyetem, Informatikai Kar Debreceni Képfeldolgozó Csoport KÉPAF 2013, Bakonybél.
Adatnyerés a)Térkép b)Helyi megfigyelések c)Digitális adatbázis d)Analóg táblázatok, jelentések e)Távérzékelés.
Az Ady tér geodéziai felmérése -
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Költséghatékonyság a XXI. századi vállalatirányításban
ADSZORPCIÓ.
Forgalomszámláló állomások átalakítása tengelyterhelés mérővé
Az intelligens közlekedési rendszerek/szolgáltatások rendszerfelépítése, felhasználói igények HITS – Hungarian ITS Framework Architecture Hladon Andrea.
1 A nemzeti ITS rendszer-felépítési terv a magyar úthálózatra, valamint a nemzeti rendszerfelépítések harmonizációja HITS – Hungarian ITS Framework Architecture.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban GNSS-infrastuktúra.
A területrendezés és –fejlesztés adat háttere és technológiai megoldásai Göncz Annamária, Juhász Géza Péter
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Informatikai Automatizált Rendszerek Konzulens: Vámossy Zoltán Projekt tagok: Marton Attila Tandari.
Rimóc, október 28. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési Iroda.
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék február.
Felbontás és kiértékelés lehetőségei a termográfiában
Értéknövelt mintatermék előállítása és szolgáltatásfejlesztés digitális képekből BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék KÉPI 2000 ( )
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Magasépítési acélszerkezetek - szélteher -
A geometriai magasságmérés
Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és
Esettanulmányok a tanszék gyakorlatából 1.GPS hálózat mérése a Harkai-fennsíkon 2.A soproni erdészeti ortofotó térkép ellenőrző mérése 3.Az Agostyáni Arborétum.
A tervezési munka előkészítése és folyamata
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
Távérzékelési technológiák alkalmazása a vízgazdálkodásban
Mi az az épületdiagnosztika?  Tulajdonosoknak  Vevőjelölteknek  Bérlőknek  Ingatlanforgalmazóknak  Épületkezeléssel foglalkozó szakembereknek 
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
Légügyi Hivatal Pilóta nélküli repülőgépek (UAV-k) üzemeltetésének meteorológiai támogatása. Dr. Wantuch Ferenc Nemzeti Közlekedési Hatóság, Légügyi Hivatal.
Tartalomjegyzék : 1. Magyarország szélviszonyai 100 évi mért széladatok alapján 1/1. A szélanalízishez felhasznált mérési állomások koordinátái (első.
avagy a tervezés segítése csúcstechnológiával Rodcont Kft.
Baross Gábor Program – EM_ITN3_07 NAVENTER (Földcímke) NAVENTER
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
Üzleti terv bemutatása
Mozgásvizsgálat gyakorlat
Széltérképek Tartalomjegyzék : 1
Napelem diagnosztika Drónnal
Matematika verseny nyolcadik osztályosoknak a Vasváriban
Előadás másolata:

Budapesti Kő-kavicsbányászati Tervező, Szolgáltató Kft.

Hagyományos terepmodell készítés (saját lábbal, gyakorlatból) Depónia felszín

agroBee team 2015.

Bemutatkozás A Kft. több, mint két évtizede foglalkozik általános és speciális geodéziai mérésekkel. Cégünk szolgáltatásainak körét egy új technológiai eljárás, a robotrepülő nyújtotta lehetőség felhasználásával geodéziai pontosságú légi fotózással és légifotók kiértékelésével bővítette. Ez a technológia az eddiginél gyorsabb, megbízhatóbb és a mindenkori állapotot pontosan tükröző eredményt produkál rövid időn belül.

A felmérés alapelve A felmérés alapvetően két részből áll:  helyszínen történő felmérés a robotrepülővel és a felmérés azonnali, gyors kiértékelése,  irodában történő részletes kiértékelés. A helyszínen történő felmérést megelőzően lehetőség van az úgynevezett repülési terv előzetes elkészítésére, de akár az adott körülményekhez igazodva (helyi akadályok, aktuális szélviszonyok, stb…) azonnali módosítás vagy új repülési terv is készíthető.

Helyszíni felmérés A felmérés tervezésekor beszerzésre került várható a időjárási előrejelzés, akárcsak a Légügyi Hatóság engedélye a repülés végrehajtására az adott terület felett A felmérés tervezésekor beszerzésre került várható a időjárási előrejelzés, akárcsak a Légügyi Hatóság engedélye a repülés végrehajtására az adott terület felett.

Helyszíni felmérés Repülési magasság – terepi felbontás (minden pixel rendelkezik 3D koordinátával)  80 méter – 2,5 cm/pixel  100 méter – 3,1 cm/pixel  150 méter – 4,6 cm/pixel  200 méter – 6,2 cm/pixel  250 méter – 7,7 cm/pixel A repülési sebességtartomány: km/h (11-25 m/s) Maximális szél sebesség: 45 km/h (12 m/s) Maximális repülési idő: 45 perc / akkumulátor A bemutatásra kerülő 33 hektár felmérése: képátfedés:80 % sorátfedés:80 % repülési mag.:100 m szél erősség:7 m/s repülés iránya:egymásra merőleges irányban repülési idő:2 x 25 perc

Mérés utáni gyors kiértékelés Felméréskor 315 fénykép készült, amiből a program 299 darabot használt fel, 16 eldobásra került. Felmért terület: 33 ha Repülési irány: egymásra merőleges repülés Repülési magasság: 100 m repülési idő: 2 x 25 perc pixelméret: 3 cm

Illesztőpont mérés RTK-GPS –el, vagy bármely egyéb módon  felhívó jellel előre jelölt illesztőpontok,  jól elkülönülő tereppontok Illesztőpontok azonosítása felvételeken: Kiértékelés Illesztőpontok azonosítása után a további számítások EOV / OGPSH felületen történnek

Kiértékelés Program által előállított 3D fotografikus terepmodell részlet

Kiértékelés, térfogatszámítás Az anyagdepó pontos térfogatszámításhoz a terepmodellből el kell „távolítani” a futószalagot:

A depót a 3D modellen körbe kell jelölni, és pontosítani a poliline sarokpontjait a nyers felvételeken. Meg kell adni a mérési alapfelület referencia magasságát, ami jelen esetben 124,7 méter. A mellékelt nyers képen - ahol a poliline pontosítása történik - még látszik a szállító szalag, de a térfogatszámítás a 3D modell alapján történik, melyen már a szalag eltávolításra került (lásd: előző oldalon). Kiértékelés, térfogatszámítás

A térfogatszámítás eredménye: Kiértékelés, térfogatszámítás

Klasszikus anyagdepó felmérés „nyomai” légifelvételen:

Adatcsere A képen kijelölt átlagos háromszög kerülete 0.52 m, oldalainak összetevői (m): dx:0.15; dy:0.10; dz:0.13 dx:0.15; dy:0.10; dz:0.13 dx:0.17; dy:0.10; dz:0.05 dx:0.17; dy:0.10; dz:0.05 dx:0.12; dy:0.01; dz:0.09 dx:0.12; dy:0.01; dz:0.09 A képen egy AutoCad.dwg állomány részlet létszik a 7. depóról, ahol a program a térfogatszámításhoz egy 3D háromszögrácsot generált. Légifelmérés felbontása, adatcsréje Lehetőség van az adatok kimentésére különböző formátumokban (xyz; Dxf, Dgn, stb…) Lehetőség van az adatok kimentésére különböző formátumokban (xyz; Dxf, Dgn, stb…)

Szintvonal Természetesen lehetőség van a mérésekből szintvonalas térképek generálására is, ahol a szintvonalak közötti távolság és szintvonalakat „leíró” pontok távolsága szabadon választható, beállítható. Az ábrán ezek az értékek 0.5 m / 0.5 m. Adatcsere file: dxf.

Képfelbontás Képrészletek a légifotók felbontásának, részletgazdagságának bemutatásához RGB kamerával, 100 méter magasságból

Képfelbontás Képrészlet a légifotók felbontásának, részletgazdagságának bemutatásához „Nyers felvétel” közeli infravörös tartományban működő NIR kamerával, 200 méter magasból NIR kamerával, 200 méter magasból

Képfelbontás Képrészletek a légifotók felbontásának, részletgazdagságának bemutatásához Ugyan az a területrész „nyers” NIR Ugyan az a területrész „nyers” NIR és RGB felvételen, és RGB felvételen, 200 méter magasságból

Elérhetőség A Kft.-ben az eBee légijármű üzemeltetésével az agroBee team foglakozik. Az üzemeltető csoport tagjai kifejezetten légi jártasággal rendelkező szakemberek, a kiértékelésben a feladattól függően részt vesznek földmérők, informatikusok, mezőgazdászok, geográfusok és egyéb szakirányú szakemberek

Összegzés 2,4 % a két mérés eredménye közötti eltérés. A jól járható rendezett depók esetén 0,5-1,0 %-os hiba. Hagyományos módszer rendre nagyobb térfogatot eredményezett az eBee-nél jól kezelt, jól modellezhető depóniák esetén is. Mérési idő: hagyományos mérés / eBee = 3fő 5óra / 25 perc

Előny - gyors terepi munka. - járhatatlan, kockázattal járható élek, peremek mérhetősége. - pontosabb eredmény. Hátrány - járulékos költségek (fel.bizt. + rep.eng. esetleges dokum. kötelezettség) - csúcs hardware igény, adat archiválás komoly többlet költséggel jár. - várhatóan lassú megtérülés, magas ÉCS.