A PARAZITÁK ELLENI IMMUNVÁLASZ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KOSTIMULÁCIÓ ELENGEDHETETLEN A NAIV T-LIMFOCITÁK AKTIVÁLÁSÁHOZ Az antigén-specifikus és kostimulációs jeleknek egy időben és egymással együttműködésben.
Advertisements

A vér.
Vér.
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
„Az immunológia alapjai” előadás orvostanhallgatók részére május 17. Dr. Falus András egyetemi tanár Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis.
Az immunrendszer szervei és sejtjei
KOMPLEMENT RENDSZER.
Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
Transzplantációs immunológia
Dr. Falus András egyetemi tanár B lymphocyták (ontogenezis, aktiváció, osztály/izotípus, humorális immunitás)
Dr. Falus András egyetemi tanár B lymphocyták (ontogenezis, aktiváció, osztály/izotípus, humorális immunitás)
Az immunválasz lefolyása. Barrierek hámsérülés barrier inflamresponse4.jpg” ábra alapján.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Tumorimmunitás.
A KÖZPONTI TOLERANCIA A CSONTVELŐBEN ÉS A TÍMUSZBAN ALAKUL KI
AZ IMMUNRENDSZER ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE ELSŐDLEGES FELADAT AZ IMMUNRENDSZER ÉS A KÖRNYEZET KÖZTI EGYENSÚLY FENNTARTÁSA Együttélő és kórokozó mikroorganizmusok.
A VELESZÜLETETT/TERMÉSZETES IMMUNITÁS
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK SEGÍTŐ T LIMFOCITÁK CD4+ T SEJTEK
AZ IMMUNRENDSZER ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE ELSŐDLEGES FELADAT AZ IMMUNRENDSZER ÉS A KÖRNYEZET KÖZTI EGYENSÚLY FENNTARTÁSA Együttélő és kórokozó mikroorganizmusok.
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK Ártalmatlan anyagok bejutása egyes egyedekben túlérzékenységi reakciókat válthat ki.
A TERMÉSZETES IMMUNITÁS SEJTJEI ÉS MECHANIZMUSAI
! ! B-sejt memória válasz: Gyorsabb Intenzívebb (több ellenanyag)
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS. DC Epitél sejtek PERIFÉRIÁS LIMFOID SZERVEK PERIFÉRIÁS SZÖVETEK SEJTEK KÖZÖTTI SZÖVET SPECIFIKUS KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK.
OLDOTT FELISMERŐ MOLEKULÁK MANNÓZ BINDING LEKTIN.
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
A TERMÉSZETES IMMUNITÁS EFFEKTOR MECHANIZMUSAI
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
PROTEKTÍV IMMUNITÁS Vírusok Baktériumok Protozoa Gombák Férgek
AZ INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
AZ IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
A VÍRUSOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
PROTEKTÍV IMMUNITÁS Vírusok Baktériumok Protozoa Gombák Férgek
A PARAZITÁK ELLENI IMMUN VÁLASZ
Az effektor T sejtek aktiválásához az antigén-specifikus inger
Beteg, kóros, károsodott vagy elhasznált szervek pótlása
Az immunrendszer végrehajtó funkciói
AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSÉBEN RÉSZTVEVŐ SEJTEK ÉS MOLEKULÁK.
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A TERMÉSZETES ÉS SZERZETT IMMUNITÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
Autoimmun betegségek.
A KOMPLEMENTRENDSZER MŰKÖDÉSE
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
A VELESZÜLETETT/TERMÉSZETES IMMUNITÁS
AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSÉBEN RÉSZTVEVŐ SEJTEK ÉS MOLEKULÁK
AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: T- és B-sejtek aktivációja
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
Hitek és tévhitek az influenzáról
Immunbiológia - I.
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
AZ IMMUNRENDSZER ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE
Immunbiológia - II. A T sejt receptor (TCR) heterodimer CITOSZÓL EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN kötőhely  lánc  lánc VV VV CC CC VV VV
Dr. Falus András egyetemi tanár Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar B lymphocyták (ontogenezis,
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor. 1781:Kanyarójárvány a Feröer szigeteken A járvány elmúltával a sziget kanyarómentes 65 évig 1846: Újabb járvány.
OLDOTT FELISMERŐ MOLEKULÁK MANNÓZ BINDING LEKTIN.
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
A VELESZÜLETETT/TERMÉSZETES IMMUNITÁS. Monociták/makrofágok Dendritikus sejtek Granulociták NK sejtek komplement rendszer A VELESZÜLETETT/TERMÉSZETES.
AZ IMMUNRENDSZER NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA
KOMPLEMENT RENDSZER IMMUNOLÓGIA INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK Dr HOLUB MARCSILLA Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis Egyetem.
AZ AKUT GYULLADÁS ÉS AKUT-FÁZIS VÁLASZ.
INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ. Példák intracelluláris baktériumokra.
Nem megfelelően szabályozott immunválaszok, amelyek saját szövetek, nem patogén mikroorganizmusok vagy ártalmatlan környezeti antigének ellen irányulnak.
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Fertőzés immunológia Dr. Falus András egyetemi tanár
14. Paraziták ellen kialakuló immunválasz. Parazitafertőzések csoportosítása Egysejtű élősködők által (Protozoa) okozottak Többsejtű férgek A fejlődő.
Immunológiai alapok.
Előadás másolata:

A PARAZITÁK ELLENI IMMUNVÁLASZ

A parazita-fertőzések Th2 típusú immunválaszt indukálnak Pulendran B, Artis D (2012) Science 337:431-435.

A Th2 válasz szöveti regenerációhoz és IgE/IgG antitestek termeléséhez vezet A dendritikus sejtek szerepe kritikus a paraziták elleni Th2 válasz elindításában. A Th2 polarizáció elindításához szükséges IL-4 fő forrásai: 1. DC-k 2. Bazofilek 3. Eozinofilek 4. NKT sejtek Gause WC et al. (2013) Nat Rev Immunol 13:607-614.

A PARAZITÁK ELLENI IMMUNVÁLASZ Egysejtes protozoák Plasmodium - malária Leishmania Toxoplasma

A Plasmodium életciklusa Inoue SI et al. (2013) Front Immunol 4:258.

makrofágok „clearance” A Plasmodium elleni immunválasz fő komponensei Inoue SI et al. (2013) Front Immunol 4:258.

Aktív gyökök Th1 Th2 MAKROFÁG Az egysejtes Leishmania parazita elleni immunválasz Elpusztult paraziták IL-12 NO, O2-,H2O2,OH- IL-2 TNF Aktív gyökök MEGSZÜNTETI A FERTŐZÉST Th1 IFNγ IL-2 IL-10 lipophosphoglikán Leishmania CR4 CR3 IL-4 NEM SZÜNTETI MEG A FERTŐZÉST Th2 MAKROFÁG

Toxoplasma gondii, az „agy-hacker” parazita Prevalenciája világszerte: 30% (szeropozitivitás a humán populációban) Egészséges, felnőtt emberben ritkán okoz klinikai szimptómákat; a populáció veszélyeztetett része az öregek, gyerekek, immunszupresszált egyének, stb. credit: www.ppdictionary.com/parasites/gondii_t.jpg A T. gondii genom két aromás aminosav-hidroxilázt is kódol, melyek képessé teszik a parazitát dopamin bioszintézisére. A szeropozitív egyének viselkedését, személyiségét képes különböző mértékben megváltoztatni (pl. fokozott kockázatvállalás). Az utóbbi években összefüggésbe hozták számos neurológiai/pszichiátriai betegség kialakulásával (az ok-okozati összefüggés nem tisztázott!): - skizofrénia (38 large cohort studies, strong positive correlation); - epilepszia; - OCD (7 large cohort studies, positive correlation); - bipoláris zavar (BD) (nem egyértelmű a kapcsolat); credit: DJP Feruson/University of Oxford

A Toxoplasma elleni immunválasz jellemzői Sauer A et al. (2013) Int J Parasitol 43:721-728. Hunter CA & Sibley LD (2012) Nat Rev Microbiol 10:766-778.

AZ EGYSEJTŰ PARAZITÁK MENEKÜLÉSI MECHANIZMUSAI Gyenge antigenitás Variációk a felszíni szerkezetben – gén konverzió, alternáló kifejeződés Trypanosoma Fagoszóma membránjának oldása; komplementrendszert gátló fehérjék (DAF) Trypanosoma Fagoszóma és lizoszóma fúziójának gátlása Toxoplasma

Soksejtű paraziták Férgek Diphyllobothrium latum 13 m hosszú, a vékonybélben él Trichinella spiralis

A SOKSEJTŰ PARAZITÁK ELLENI IMMUNVÁLASZ Plazmasejt IgE VÉR Hízó sejt IL-3 IL-4 Permeabilitás  mediátorok Th2 Eozinofil B B IgE IL-4, IL-5 Neutrofil IgG Th2 Monocita C3a, C5a Nyirokcsomó Schistosoma mansoni Az aktivált eozinofilek az FcεRII közvetítésével az IgE ellenanyagokkal fedett parazitákhoz kötődnek és toxikus anyagaikat a féregre bocsátják. Az IgG ellenanyagokkal fedett parazitákra más effektor sejtek is kapcsolódhatnak

Hízósejtek

Eozinofil granulociták

IgE – MEDIÁLT SEJTES CITOTOXICITÁS Eosinofil granulocita PARAZITA PUSZTULÁSA Schistosoma IgE FcεRII Fő bázikus fehérje Granulumok Eosinofil granulocita

A FÉRGEK ELLEN KIALAKULÓ IMMUNVÁLASZ „ELFOGADJA” A GAZDA SZERVEZET KÖRNYEZETÉT, rezisztens a komplement és fagocita rendszerrel szemben NAGY – nem fagocitálható REZISZTENS – a makrofágok és neutrofilek reaktív gyökeivel és enzimjeivel szemben IgE – közvetítette védekezési mechanizmusok IgE-mediált ellenanyag közvetített sejtes citotoxicitás ADCC EFFEKTOR SEJTEK: hízósejtek, eozinofil és bazofil granulociták gyulladásos mediátorok értágulat  gyulladásos sejtek toborzása  folyadék kiáramlás sima izomsejt összehúzódás  mechanikai eltávolítás