Tanulás életen át Tanulás és életút Benedek András Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest 2007. november 30.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Advertisements

A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
A FELNŐTTKÉPZÉS SAROKKÖVEI:
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Technical University of Budapest
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Könyvtári és Informatikai Szövetség
A diplomások jellemzőiről és előre- menetelükről készített felmérés Olaszországban prof. Andrea Cammelli Bolognai Egyetem AlmaLaurea igazgatója Konferencia.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
EU alapismeretek E-Learning.
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Főző Attila László főszerkesztő-helyettes Számítógéppel segített kollaboratív tanulás.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Munkanélküliség végzettség alapján
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Drajkó László Ügyvezető igazgató Microsoft Magyarország KFT.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
1/171/17 Nem csak átmeneti jelenség. A szakképzés csökkenő hozamának okai Magyarországon november 3. Kézdi Gábor Közép-európai Egyetem (CEU) és MTA.
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Tanulási célú migráció a világban és itthon
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
VIII. Közművelődési Nyári Egyetem Művelődés – műveltség Szeged A felnőttnevelés a művelődés rendszerében.
A Grundtvig akció pályázati lehetőségei Grundtvig 2 és 3.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
A tanári munka és foglalkoztatás indikátorai nemzetközi tükörben Imre Anna Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet november.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A ’95-ÖS STABILIZÁCIÓTÓL AZ EURÓPAI UNIÓIG A magyar gazdaság tíz éve Dr. Surányi György egyetemi tanár A Banca Intesa közép-kelet-európai igazgatója 2005.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Perspektíva és jövőkép Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Európai Társadalmi Jelentés 2008 Műhelybeszélgetés Oktatás május 30.
A felsőoktatási expanzió befolyása a regionális munkaerőpiacra Sándor Mária 2013.
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
5. Tétel – A Life Long Learning
Előadás másolata:

Tanulás életen át Tanulás és életút Benedek András Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest november 30.

Tanulás és életút ismert, de előre nem leírható összefüggés keresése Foglalkoztatás –egyéni boldogulás sajátosan XX. századi kérdésfelvetés, hit a statikus rendszerek közötti szinergiában

Tanulás és életút – remény és küzdelem Az enciklopédiák fénykorában, a középkor derekán még lehetségesnek tűnt a tudás teljes gyűjteményének kialakítása. A felvilágosodás nagy enciklopédiakészítői számára ez a remény azonban már szertefoszlott. Az utóbbi évtizedekben a tudás és a tudományok fokozódó tagolódásával szemben ellentétes folyamat kezdődött meg. Újraegyesítő nagy elméletek születtek, és a résztudományok között interdiszciplináris együttműködések alakultak ki. A gyakorlati tudás az elméleti tudás alapja. A természetre vonatkozó tudásunk ma már egyértelműen gyakorlati. Vajon elmondható-e ugyanez a társadalomra s a kultúrára vonatkozó tudásunkról? (Nyíri Kristóf )

Fogalmak „élete” ( ) Lifelong Learning: élethosszig tartó tanulás –Lifewide, Lifedeep kifejezések Stilisztikai megfontolásból: egész életen át tartó tanulás MTA bizottsági vélemény (2007): tanulás életen át – ez a TéT!

A felnőtt népesség részvétele a tanulásban- képzésben (Eurostat 2006)

Formális és non-formális tanulásban való részvétel (25-64 évesek) EU átlag: 5 és 17% Magyarország: 3 és 5% Ausztria: 4 és 26% Finnország: 9 és 41% Dánia: 8 és 47% Svédország: 14 és 48%

A felnőttképzésben résztvevők korcsoport szerint megoszlása

Az éves munkavállalók foglalkoztatási aránya (2002)

Gábor Dénes ( ) – a hologram Oláh György (1927-) - kémikus Wigner Jenő ( ) - fizikus Kármán Tódor ( ) Kandó Kálmán ( ) Szilárd Leó ( ) Világhírű „jól” tanulók

„ Tanulás életen át” keretrendszer és a tanulás holisztikus modellje

Munkanélküliségi ráta a legmagasabb iskolai végzettség szerint (KSH)

- 100%: érettségivel rendelkezők jövedelme, - világos sárga: a főiskolát és egyetemet végzők jövedelme, - bordó: a felsőfokú szakképzést végzők jövedelme, - lila: az érettségivel nem rendelkezők jövedelmének százalékos arányait jeleníti meg. Forrás: OECD - Education at a Glance 2005 Az oktatási szintekkel együtt járó kereseti előnyök

Frissen végzett diplomások száma (KSH 2006)

Az egész életen át tartó képzési keretrendszer és a hazai képzési modell

Gyorsuló pályán? De mi lesz a többiekkel?

Mit is értünk a TéT-en? Konszenzus van az alábbi négy tág és egymást kölcsönösen alátámasztó célkitűzés körül: –önmegvalósítás –aktív állampolgári részvétel –társadalmi integrálódás –alkalmazhatóság/alkalmazkodóképesség. EU BIZOTTSÁGI KÖZLEMÉNY Az egész életen át tartó tanulás európai térségének valóra váltása (2001 november)

Hazai kérdések Milyen is az életen át tanulás, különösen a felnőttképzés finanszírozása? Mit tehetne a media, különösen a közszolgálati televízió? Hogyan is állunk az előzetes – informális, non- formális úton szerzett - tudás hazai elismerésével? Mit hozhat a mobil kommunikációs eszközök tömeges elterjedése? Léteznek-e Magyarországon az életen át tanuláshoz kapcsolható karriermodellek?

Példa a medializácóra: Az összes tv csatorna száma: 2705 –USA: 559 –Németország: 193 –Olaszország: 118 –Hollandia: 108 Oktatási csatornák: 73 –USA: 17 –Brazil: 7 –Mexico: 8

Új szerves tanulási környezet virtuális egyetem (virt. szem.!), m-learning, virtuális enciklo­pédia ("micro-content") , SMS mint kommunikáció és ezzel tanulás … -- internet-böngészés, honlap-készítés és -kar­ban­tartás mint kommunikáció és ezzel tanulás (képszerkesztés! forráskódalkalmazás!) Skype: cset mint konverzáció… "Wikipédia", specializált portálok, e-könyvtárak, JSTORE - The Scholarly Journal Archive, amazon.com