A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
Advertisements

BIOGÉN ELEMEK, A VÍZ BIOLÓGIAI JELENTŐSÉGE
A LÉGKÖRI NYOMANYAGOK FORRÁSAI ÉS NYELŐI
Pufferek Szerepe: pH stabilitás, kompenzálás, kiegyenlítés a külső hatásokkal szemben. Puffer rendszerek pH-ja jelentős mértékben „stabil”, kisebb mennyiségű.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A víz világnapja Március 22..
IV. kationosztály elemzése
Szervetlen kémia Nitrogéncsoport
HIDROGÉN-KLORID.
A sav bázis egyensúly szabályozása
Vízminőségi jellemzők
Készítette: Angyalné kovács Anikó
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
keménység Alkálifémek és vegyületeik Alkáliföldfémek és vegyületeik
NH4OH Szalmiákszesz Ammónium-hidroxid
Helyettesítési reakció
A VEGYI KÉPLET.
Laboratóriumi kísérletek
Sav-bázis egyensúlyok
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
pH, savak, bázisok, indikátorok
Heterogén kémiai egyensúly
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A talaj 3 fázisú heterogén rendszer
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
A KÉMIAI EGYENSÚLY A REAKCIÓK MEGFORDÍTHATÓK. Tehát nem játszódnak le végig, egyensúly alakul ki a REAKTÁNSOK és a TERMÉKEK között. Egyensúlyban a termékekhez.
A víz.
Produkcióbiológia, Biogeokémiai ciklusok
Vízlágyítás.
Vízlágyítás.
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
48. kísérlet Sók azonosítása vizes oldatuk kémhatása alapján
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
Az ásványok és kőzetek mállása
OLDÓDÁS.
Savak és bázisok.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Kalcium vegyületek a természetben
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Második rész III. kationosztály elemzése 2011
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Nitrogén mineralizáció
SAVAK és BÁZISOK A savak olyan vegyületek,amelyek oldásakor hidroxidionok jutnak az oldatba. víz HCl H+(aq) + Cl- (aq) A bázisok olyan vegyületek.
Munkafüzet feladatainak megoldása 29.old.- 31.old.
A terepi gyakorlat munkanaplószerű összefoglalása Gál Brigitta, III. éves környezetkutató hallgató Környezetföldtani gyakorlat 2004.
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
H2, alkáli- és alkáliföldfémek
H3PO4 Hidrogén-foszfát Foszforsav
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
Kalciumvegyületek a természetben
A Föld vízkészlete.
Állandóság és változás környezetünkben
Vízlágyítás. Ca HCO 3 - Ca 2+ + H 2 O + CO 2 + CO 3 2- CaCO 3 képződés Túl sok CO 2 a vízben --> agresszív CO 2 Túl kevés CO 2 a vízben --> CaCO.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
Jég – víz – gőz A víz három halmazállapota.  Élő szervezet nagy része (felnőtt: 60%, csecsemő 75%, idősek 55%)  Táplálkozás  Energiatermelés Az élőlények.
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
SAV – BÁZIS REAKCIÓK KÖZÖMBÖSÍTÉS
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Analitikai számítások a műszeres analitikusoknak
MŰSZAKI KÉMIA 3. KÉMIAI EGYENSÚLY ELŐADÁSOK GÉPÉSZMÉRNÖK HALLGATÓKNAK
Előadás másolata:

A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal - szaporodási stratégiák - ivari különbözőségek - takarmányozás - betegségek (- tenyésztés) (- az akvarisztika története)

Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.„ A víz mint közeg és a vízi életmód "Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.„ (Saint-Exupéry)

A víz jellemzői a földfelszín 70,8 %-a 2.5 % édesvíz (Az emberi szervezet több, mint 60 %-a.)

H2O A víz jellemzői halmazállapotok szilárd (jég), folyékony (víz), légnemű (gőz) fagyáspont: 0 °C (szupertiszta víz túlhűtése - 38 °C-ig) forráspont: 100 °C Mpemba-paradoxon (a fagyni kitett meleg víz előbb fagy meg) 2. sűrűség, fajsúly a levegőnél 775-ször sűrűbb * 1,000 g / 1 ml 3,94 °C –on tavak fagymentes környezete tengervíz 1,025 -> fagyáspont -2 - -3 °C

A víz jellemzői 3. vízi élőlények fajsúlya 1,05 g / ml -----> lebegő életmód 4. felületi feszültség felfelé nem alakulnak ki kötések, kohézió (r=10-8 m) csökken: ha a hőmérséklet, vagy a sótartalom nő 5. Fajhő kiegyenlített vízi hőklíma

A víz jellemzői 6. hőmérséklet a halak fejletlen hőszabályozású vízi gerinces állatok testhőmérsékletük 0,6 – 1 °C-kal magasabb a víznél 7. oldószer szerves és szervetlen anyagok, bomlástermékek, anyagcseretermékek oxigéntartalom 20 - 24 °C-on 3 – 3,5 mg/l 24 - 28 °C-on 5 mg/l szükséges - növények asszimilációjából - vízfelszín oxigénmegkötő-képességéből - levegőztetés során

Sótartalom víz típusok a Földön állandó keménység Ca-, Mg-sók: szulfátok, kloridok, foszfátok, stb. változó (karbonát) keménység (szénsavas sók – hidrokarbonátok) szikes vizek – Na2CO3 1 nk° = 10 mg CaO-dal egyenértékű Ca és Mg só / 1 liter víz mérés vezetőképesség (mikrosiemens) Tds (Total Dissolved Solids)

Vízlágyítás desztillálás forralás Ca(HCO3)2 = CaCO3 + CO2 + H2O, illetve Mg(HCO3)2 = MgCO3 + CO2 + H2O oxálsav (sóskasav) HOOC-COOH --> Kalcium-oxalát CaC2O4.H2O - 100 l vízhez 10 nk° csökkentéséhez 22 gr szükséges Reverze Osmosis ioncserélő műgyanta - főbb kationok Ca2+, Mg2+, Na+, K+ - főbb anionok HCO3-, Cl-, SO42-

Kémhatás Hidrogénion-koncentráció (H+) Semleges tízmilliomod gramm H+ ion / 1 liter (és ua. OH-) 7 pH 1 / 10.000.000 azaz 1 / 107 savas: ha sok H+ ion van lúgos: ha sok OH- (hidroxil) ion van mérés - elektrometriás - papíros - folyadékos

Kémhatás Savanyítás poszforsav (H3PO4), sósav (HCl), kénsav (H2SO4), tőzeg (szerves savak nem jók !) - ecetsav (CH3COOH) - citromsav (C3H4(OH)(COOH)3) Lúgosítás szódabikarbóna (NaHCO3) ---> bár szénsav szabadul fel, a Na miatt lúgos

Nitrogénforgalom Nitrifikáció (oxidáció): fehérjék –> aminósavak –> ammónia (NH3) –> Nitrosomonas Nitrosococcus, Nitrosolobus (aerob) –> nitrit (NO2) -> Nitrobacter (aerob) –> nitrát (NO3) Denitrifikáció (redukció): vízcsere, növények, nitrát szelektív műgyanta, bartériumok (anaerob) –> energia kell, pl. cukor