RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEM ÓRA - TÉRKÉPTÖRTÉNET

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan tájékozódjunk a terepen?
Advertisements

A nagy földrajzi felfedezések
A történelmi idő.
2. Ismerkedés a napórával
AUSZTRÁLIA.
Természetismeret 6. A Föld
A Föld képe, ahogyan az Apollo 17-ről látták.
Ez itt Magyar ország térképe
A térkép.
Térképezési ismeretek
AZ INDIÁBA VEZETŐ TENGERI ÚT
Térképészeti alapismeretek
Csillagászati földrajzzal kapcsolatos feladatok
ISTEN HOZOTT A MI VILÁGUNKBA!
A földrajzi felfedezések okai és hatásai
Európa fogalma, fekvése, határai
Foktő – Kalocsai repülőtér önkormányzati fejlesztése
TVAR ZEME A Föld alakja GEOGRAFIA – 5. évfolyam Mgr. Alžbeta Sásiková
Az Európán kívüli világ
9. A zónaidő felosztása Földünkön
Régészet Szerényi Dóra
A NAGY FÖLDRAJZI FELFEDEZÉSEK
A görög történelem kezdetei
A NAGY FÖLDRAJZI FELFEDEZÉSEK, ÉS HATÁSUK
A tundrától a trópusokig
A számírás története.
Arab, iszlám kultúra,művészet
MAGELLÁN FÖLD KÖRÜLI ÚTJA
FÖLDRÉSZEK.
ŐSKOR MŰVÉSZETE 5.oszt. Nékám Róbertné.
Szabály ötszög tízszög szerkesztése
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Világ legrégebbi még lakott városa
Számrendszerek, számolás, számírás fejlődése
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
AZ ÍRÁS Ókori Róma írása.
Arab, iszlám kultúra,művészet
ÁTKELÉS A VÖRÖS TENGEREN
Ókori Kelet.
Hellas egységesítése Nagy Sándor i.e
Avagy a világ ismerete az ókorban
A csillagászat keletkezése
Ausztrália Hlavatý Dominik.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Ausztrália Egyenes Henrik.
Fogalmak Térben görbült felület: nem fejthető síkba
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
Reguly Antal (1819–1858) északi-uráli térképezése (1843−1846) Klinghammer István Gercsák Gábor ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék.
Európa fogalma, fekvése, határai
Európa városi történelme
Készítette: Bujdosó Villő
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Számrendszerek kialakulása
A világnépesség növekedése
Nikolausz Kopernikusz
Révész Tamás 9.a.  A hosszúság fogalma  Mértékegységek az őskorban  Hosszmértékek fajtái  SI hosszmértékek  Régi és angolszász hosszmértékegységek.
Készítette:Drávucz Marcell
A földrajzi felfedezések okai és hatásai
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
Machu Picchu Az Öreg csúcs.
2.Elnevezés 3.Fő- mellék VT 4.Irányok 5.VT képekben 6.Ábrák 7.Hálózat
TRIGONOMETRIA.
Ókori India Bácsi Johanna 5.A..
2.Elnevezés 3.Fő- mellék VT 4.Irányok 5.VT képekben 6.Ábrák 7.Hálózat
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Készítette: Koleszár Gábor
Naprendszerünk adatainak megismerése
Ázsia természetföldrajzi képe
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
Előadás másolata:

RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEM ÓRA - TÉRKÉPTÖRTÉNET Közúti Szakgyűjtemény Kiskőrös

TÉRKÉP TÖRTÉNET A történelem előtti ember még nem rendelkezett olyan fokú absztraháló készséggel, ami a mai értelemben vett térkép készítéséhez szükséges. Hiányzott a technikai alap Az ősközösségi ember nem igényelte a birtokviszonyok, határok pontos rögzítését Az "absztrahálás" jelentése: Elvonatkoztatás az érzékelhető valóságtól. Ekkor talán térkép-szerű ábrázolások csak a vadász- és gyűjtőutak rögzítéséhez kellettek.

Az első térkép-szerű vázlat a svájci schaffhauseni barlangból két csont lapockára karcolt jelek. A történészek szerint a környák fő útjait ábrázolják. Az első biztos térkép Catal-Hüyük (mai Törökország) település helyszínrajza, mely a 8000 éves települést ábrázolja.

Catal-Hüyük eredeti térképe

Az i.e. III. évezredben az egyiptomi és a mezopotámiai birodalomban is használtak már térképeket Az agyagtáblára vésett Mezopotámia-térképet az egykori Nuzi város feltárt romjai között találták, és Kr. e. 2300 és 2500 között készülhetett. Rajta a Tigrist és az Eufráteszt látjuk, közeli hegyekkel és néhány településsel. A térképszerű ábrázolás alsó bal és jobb részén sumer írással jelölték a Nyugatot és a Keletet.

Az időszámításunk előtti II Az időszámításunk előtti II. évezredben készült kezdetleges térképek a természeti népek megélhetési körzetét ábrázolták. A trópusokon ez kisebb, a sarkvidéken nagyobb területet jelentett. Az eszkimók bottal a földra karcolták a partvonalat, a távolságokat napi menetekben adták meg. A hegyeket, szigeteket homokból, kőből készült jelek segítségével ábrázolták, a településeket, halászhelyeket leszúrt botokkal. A szibériai népeik térképvázlatai nyírfakéregre, botra, állatbőrre készültek. Óceánia természeti népei iránycsillagok alapján hajóztak.

A MATEMATIKA fejlődése alapvető volt a pontosabb térképek készítéséhez. Mezopotámiában a sumerek előtti időkben hatos-hatvanas számrendszert használtak, ezt őrzi a jelenkori fokbeosztás és időbeosztás. I.e. III. évezredben Mezopotámiában már a tízes számrendszert használták. I.e. II. évezred babiloni matematikája a későbbi görög matematikát is túlszárnyalva felfedezte a helyi értéket. Az algebra alapítói is a babiloniaiak.

Az ókori Görögországban Püthagoreusok (i. e. V. sz Az ókori Görögországban Püthagoreusok (i.e. V. sz.) hirdették először a Föld gömb alakját. Arisztharkosz hirdette a heliocentrikus világképet. Eratoszthenesz mérte meg először a Föld sugarát. A csillagászat fejlődése magával hozta a naptárkészítés és a térképészet fejlődését is. Ptolemaiosz alkotta meg a vetületeket és térképen ábrázolta az akkor ismert világot a Boldog (Kanári) szigetektől Taprobanéig (Ceylonig). Ezzel megalapozta a térképészet tudományát.

A Püthagorasz által elképzelt világ

Eratoszthenész (Kr. e. 276-194) volt az első görög tudós, aki a mai értelemben is világtérképnek nevezhető térképet készített Alexandriában. Eratoszthenész hírességét nemcsak ez a térkép alapozta meg: ő volt az első, aki a gömb alakú Föld kerületét és sugarát a maihoz nagyon közeli értékekkel meghatározta: Eratoszthenész szerint Föld sugara 6 269 km Jelenleg 6 378 km Föld kerülete 39 375 km Jelenleg 40 008 km

Ptolemaiosz és világtérképe reprodukciója Martin Waaldseemüller 1507-es világtérképén

A nagy ókori birodalmak létrejötte után a kereskedelem és a hódítások szükségessé tették az út- és városépítést. Ez azonban térképek és földmérés nélkül lehetetlen volt. Perzsa birodalom: királyi út Epheszosz-Szusza-Elam – 2400 km kövezett út volt, 25 km-enként állomásokkal Római birodalom: Via Appia i.e. 300 Róma-Capua – részben ma is használt kövezett út

A Tabula Peutingeriana az egyetlen fennmaradt itinerarium, vagyis római úttérkép. Tizenkét lapból áll, amelyek egy 34 cm széles és 682 cm hosszú szalagot alkotnak. A jelenleg Bécsben található másolat valószínűleg a 13. században készült. Nevét Conrad Peutingertől, a 15. és 16. században élő ausburgi műgyűjtőtől kapta. Ezek az úttérképek a római légiók tájékozódására szolgáltak még a birodalom legtávolibb vidékein is.

A földmérés tudománya a térképet. A birtokviszonyok kialakulása megkívánta annak mérését és rögzítését: a térképet. Egyiptomiak által használt földmérő eszközök: Gnomon (napóra) – vízszintes lapra tűzött függőleges vagy ferde pálcika. É-D irányt lehet vele kitűzni. A pálcika árnyékának hossza a Nap delelésekor a legrövidebb.

Mérőzsinórt, lejtmérőt, függőt és határköveket is használtak. Hosszmérték: rőf = 0,525 m, kötél = 100 rőf Térképeiken alaprajzi és oldalnézati ábrázolásokat keverve használták. A vizek jelölésére már ekkor a kék színt alkalmazták. Görögök Arisztotelész tanítványa Dikaiarchosz rajzolt először a térképre egy, a Rhodosz szigetén átmenő tengelykeresztet, két É-D és K-Ny irányú vonalat. Ez volt a földrajzi fokhálózat őse. ( Phütagorasz térkép – 9. dián)

RÓMAI VÁROSÉPÍTÉSZET Napkelte pillanatában több kitűzőrudat helyeztek egymás mögé, azok árnyéka irányában. Ezen az egyenesen kitűzték a kolónia középpontját és ott a grómával kitűzték a rá merőleges É-D-i vonalat. A négy száron a középponttól egyenlő távra kimérték a városkapuk helyét.

Rómaiak műszerei: Kitűzőrúd – meta, signa, cannae Függő Mérőrúd – 290 cm = 10 láb Mérőlánc Vízmérleg – libra aquaria (vízszintes kijelölésére) Chorobates (terepjáró) – 6 m hosszú pad, melyen függők és egy mélyedésben vizes tál volt. Vízszintes kijelölésére és a lejtés mérésére használták.

A kolóniákról két példányban térképet kellett készíteni A kolóniákról két példányban térképet kellett készíteni. Az egyiket fémbe vagy kőbe vésve kiállították, a másikat pedig az állami levéltárban őrizték. A birtokhatárokat határkővel rögzítették. Az első út a Via Appia Róma és Capua között épült, építtetője Appius Claudius cenzor volt. Az utak mentén minden római mérföldre (1480 m) mérföldkövet állítottak.

KÖZÉPKORI TÉRKÉPÉSZET Fajtái: Kolostori Arab Hajózási (portolánok) Kolostor kartográfia (térképészet): Kis méretű világtérképek, nagy méretű világtérkép (oltárképként) Méretarány, vetület, fokhálózat nincs.

ARAB TÉRKÉPÉSZET Az önálló arab kartográfia legjelentősebb műve az Iszlám atlasz, amelyen több arab tudós dolgozott a 9. és a 11. század között. Ez az atlasz egy világtérképet, három tengeri térképet (Földközi-tenger, Perzsa-öböl és Kaszpi-tenger) és tizenhét db, az arab országokról készített térképet tartalmaz.

PORTOLÁNOK A 10. századtól egyre több európai tengerész kezdi használni az iránytűt a tengeri utazások során. Egyre biztonságosabb hajók is épülnek, amelyekkel lehetővé válik a tengerpartoktól messzebb hajózni: ezek közül kiemelkednek a portugálok által épített karavellák a 13. században. Ugyanebben a században megjelennek az első tengerhajózási térképek, vagyis a portolánok. Ezek a térképek nagyon részletesen és gazdag névrajzzal ábrázolták a tengerpartokat, de a szárazföld belseje általában üres maradt. A térkép több pontján szélrózsát rajzoltak, amelynek irányai a térkép teljes felületét fedték: ezek az egyenes vonalak és az iránytű segítségével tudtak tájékozódni a hajósok a nyílt tengeren.

RENESZÁNSZ KARTOGRÁFIA (TÉRKÉPÉSZET) A tudomány és a tapasztalat fontosságát hangsúlyozta. A kapitalizmus kezdete, az új termelési rend igényei váltják ki a tudomány fejlődését. Kopernikusz heliocentrikus világképe A nyomtatás megváltoztatta a térkép szerepét is. Új funkciói lettek, új igényeknek kellett megfelelnie. Új térképek készültek, Ptolemaiosz térképei mát nem voltak jók. Kolombusz útjának kartográfiai (térképészeti) alapja a firenzei Toscanelli jelentése volt, amit 1477-ben Alfonz portugál királynak küldött. Ebben a jelentésben jut Toscanelli arra a következtetésre, hogy a legrövidebb út Indiába nyugat felé vezet. Kolombusz hírt kapott a jelentésről és 1477 és 1480 között levelezett Toscanellivel, aki elküldte neki a térképét és az indiai nyugati út egyes szakaszainak foktávolságát tartalmazó leírást.

A spanyol királypár támogatásával Kolumbusz felfedezi az Újvilágot 1492. október 12-én. Tíz év alatt összesen négy alkalommal utazik az új földrészre, de 1506-ban bekövetkezett haláláig meg volt győződve róla, hogy utazásai során Ázsiába jutott el. Közvetlenül tőle egyetlenegy térkép maradt fenn, amit 1492-ben készített az első felfedező útja során és Hispaniola-sziget északi partját ábrázolja. Öccse, Kolumbusz Bartolomeo szintén térképész volt és testvérének a felfedezéseit térképen is rögzítette.

TÉRKÉPNYOMTATÁS Fametszetek 1423-tól Rézmetszetek 1446-tól Az első ismert nyomtatott térkép fametszetről készült 1472-ben. Az „új világ” nyomtatott térképen először Contarini 1506-os világtérképén jelent meg. 1507-ben Waldseemüller térképén jelent meg először Amerika neve.

Martin Waldseemüller térképészként dolgozott a Rajna-vidéki St Martin Waldseemüller térképészként dolgozott a Rajna-vidéki St. Dič városban. Az 1507-ben készített térképével és ezen térkép alapján készített földgömbjével bevonult a térképtörténetbe: ő volt az első, aki Amerigo Vespucci tiszteletére Amerikának (America) nevezte az Újvilágot.

1500-tól a portugálok bevezették a szélességi vonalakat, 1520-tól pedig a hosszúsági vonalakat. Gerhard Mercator az újkori térképészet atyja. Olyan vetületet alkotott, amelyet ma is használnak a hajózásban és a légi közlekedésben. Ennek az úgynevezett Mercator vetületnek egy változatát a Föld egységes térképrendszerben való ábrázolására és a NATO hivatalos vetületi rendszerként alkalmazzák. Abraham Orteliussal együtt kidolgozta a modern atlaszok alapelveit. Ennek szellemében tervezte saját atlaszának a térképeit. Ez a mű csak halála után, 1595-ben jelent meg. Összesen 107 lapból állt, teljes címe: "Atlas sine Cosmographicae Meditationes" (Atlasz, vagyis kozmográfiai elmélkedések).

A legújabb kor térképészete Fő vonások: nemzetközi együttműködés nemzeti atlaszok automatizálás világűr-térképészet A polgári repülés miatt új, modern navigációs térképek készülnek űrfotók segítségével. A térképészet jövője: repülőgépekről, műholdakról történő fényképezés valamint számítógépekkel ezen felvételeket szabályos térképekké (ortofotóvá) dolgozzák át. Napjainkban a térképészet tudományának nemzetközi koordinálását a Nemzetközi Térképészeti Társulás végzi.

MAGYAR TÉRKÉPÉSZET A legelső magyar térképész által készített térkép Magyarországról csak a 16. században jelent meg, de mintegy 500 évvel korábban már megemlítették a magyarokat egy középkori térképen. Ez volt az úgynevezett angolszász térkép, amit a 11. századbeli Cottonianus kódexben találunk. A Kárpát-medence térségében olyan feliratot találunk, amely a letelepedett magyar népre utal: Hunorum gens (a magyarok nemzetsége).

1528-ban megjelenik az első magyar térkép, Lázár deák munkája 1528-ban megjelenik az első magyar térkép, Lázár deák munkája. Nem sokat tudunk személyéről: korabeli feljegyzések szerint a mai magyarországi területen született, a bécsi egyetemen tanult és Bakócz Tamás esztergomi érsek titkára volt. A térkép munkálatai 1514-ben ("amikor a parasztok és pásztorok zavarogtak") már folytak, de tartalmát az évek elmúltával frissítették: erről tanúskodik az 1526-os mohácsi csata ábrázolása.

Lázár térképének a korabeli jelentőségét az fejezi ki a legjobban, hogy megjelenése után mintegy nyolcvan éven keresztül újabb és újabb kiadások láttak napvilágot. Többségük Olaszországban készült, de bécsi kiadása is volt Lázár művének. A bécsi kiadás különösen fontos a magyaroknak, mivel egy honfitárs műve volt: Zsámboki János (latin neve Sambucus), aki 1566-ban bővített névrajzzal adta ki Lázár térképét. Zsámboki a térkép szélére háromnyelvű (magyar, német és latin) helységnévtárt helyezett, ami jellegzetesen különböztette ezt a kiadást a többitől.

2. óra A gyerekek maguk készítenek térképet a szakgyűjtemény udvarán a következő eszközök segítségével: Vonalzó Iránytű Léptékvonalzó Szögmérő Mérőszalag Mérőlánc