Fehér mustár Táborosi Orsolya MKK.V..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Advertisements

A VETŐMAG ÉS A VETÉS.
Műtrágyázási szaktanácsadás
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Lazításon alapuló talajelőkészítés repce alá
Szobanövények Erzse Eliza Kíra 7.b
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
A paprika és a paradicsom
A Kempelen Farkas Gimnázium fás szárú növényei
A mosómedve.
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
„Apróságok apróságoktól”
A burgonya.
A Csukáséri főcsatorna állapotfelmérése különös tekintettel a szennyvizekkel bekerülő tápanyagok hatására Dr.Fekete Endre ATIKÖVIZIG,Szeged.
Talajtípusok.
Magyarország bennszülött növényei
Anorganikus komponensek
Műtrágyázási szaktanácsadás
Talajművelés.
A tápanyag-mérleg készítésének alapelvei
A mérsékelt övezet (folytatás).
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közönséges citromfű Melissa officinalis
Kőműves anyagismeret Agyagtermékek.
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
Készítette: Rácz Imre Vince
Védett növények a Bükkben
A szilvafa.
A fejes káposzta és egyéb káposztafélék
A sárgarépa és a petrezselyem
A növények táplálkozása
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
A növények egyedfejlődése
Mirtusz.
GYOMIRTÓSZEREK KIJUTTATÁSÁNAK IDŐPONTJAI
Gödöllő, Nagy Attila GAK Nonprofit Közhasznú Kft.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Az SCD Probiotikus technológia a növények ápolásában
A szavanna és a trópusi monszunterületek haszonnövényei
Az év fája.
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
ÉLET A TUNDRÁN.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
ŐRSÉG NÖVÉNYVILÁGA Kitti, Anett BIOLÓGIA.
A szántóföldi növények piacszabályozása
A vöröshagyma tárolhatóságának kockázatai telén
Őszi munkák a kertben avagy a réz mindenek fölött Október van, ilyenkor mindenki főleg az ősszel érő termékek betakarításával van elfoglalva, mindezek.
Mező élővilága.
„Istenek eledele” A csokoládé.
Alkalmazási időszakkészítményadagoláseredmény ALMA ÚJ ÜLTETÉS (1-2 éves) Őszi talaj előkészítéskor csapadék előtt, vagy beöntözéssel ITALPOLLINA NPK:
1 Fejezetek a búzatermesztésből. 2 Ismerkedés egy termesztett növénnyel A fajta jelentősége a termesztésben  Éghajlatigénye  Talajigénye  Vetésváltási.
Napraforgó termesztése. Származása - géncentruma A napraforgó géncentruma Észak- Amerikában, a jelenlegi Mississippi- Missouri medencéjében, Arizonában.
Gyülölcsös sorköz (talaj) ápolás és talajtakarás.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Vetésforgók osztályozása. Vetésforgó Vetésforgók osztályozása  I. növénytermesztés célja szerint 1. Szántóföldi vetésforgók 2. Takarmányos vetésforgók.
Cukorrépa termesztés. Cukorfogyasztás Magyarországon.
A talajművelés környezeti hatásai. A talajművelés Mountford modell Szilárd fázis Pórustér.
A lucerna LPC lehet-e gazdaságos versenytársa a szójának ?
Nyitvatermők törzse.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
HŐ - SOKK CSÍRÁZTATÁS.
A gyomok életformarendszere
Szavanna.
A vöröshagyma tárolhatóságának kockázatai telén
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
Műtrágyázási szaktanácsadás
Kétszikűek Fontosabb családok.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Előadás másolata:

Fehér mustár Táborosi Orsolya MKK.V.

A mustár múltja… A mustármagot a közvélemény régóta ismeri. A Sumérok és az Indiánok már i.sz.e.3000-ben használták. Hipokratész más ókori gyógyítókkal egyetemben mustár segítségével gyógyított és a mai modern gyógyszeripar mellett megtalálhatók gyógyszertárainkban a mustármagból készített gyógyhatású kenőcsök. fiatal csíranövényeket salátaként, a kifejlett leveleket Diocletianus császár uralkodásának idején spenóthoz hasonlóan főzelékként fogyasztották.

Jelentősége Hazánkban a fehér mustár (Sinapsis alba) Fekete mustár (Brassica nigra) Száreptai mustár (Brassica juncea) Abesszin mustárnak (Brassica carinata) van jelentősége. Felhasználása sokrétű: Ízesítő, tartósító-> konzervioar, margarinipar Gyógyszeripar, világítóolaj, Baromfitakarmányban pogácsakénz zöldtrágya

Botanikai jellemzők A mustár a keresztes virágúak (Brassicacea) családjába tartozik Fehér mustár-Sinapsis többi mustárfaj-Brassica nemzettség tagja Őshazája a Földközi-tenger medencéje, de már az ókorban általánosan elterjedt Európa-szerte.

Gyökere: Szára: Levelei: Hosszúnappalos, rövid tenyészidejű (105-135nap) növény A termeszett fajták 90-120 cm magasra is megnőhetnek Augusztusban vetve vegetatív típusú marad és magot már nem érlel Ősszel a -4 és -8’C-os fagyokat is kibírja Gyökere: Mélyre hatoló, vékony ,karószerű, fehéres színű Szára: Hengeres,szabálytalan kör alakú, gyengén csíkolt Levelei: Szórt állású,szárnyasan szeldeltek,nyelesek,szélük fogazott,szár+levél:merev,elálló szőrzet borítja

Gyökere: Szára: Levelei: Mélyre hatoló, vékony ,karószerű, fehéres színű Az oldalágak vékonyak és sorban helyezkednek el Szára: Hengeres,szabálytalan kör alakú, gyengén csíkolt A dudvás szár fajtól és fajtától güggően egy-két irányba elágazik Levelei: Szórt állású,szárnyasan szeldeltek,nyelesek,szélük fogazott,szár+levél:merev,elálló szőrzet borítja

Virágzta: Termése: Magja: Kezdetben sátorozó fürt,virágzás végérelaza fürt 4db aranysárga szirom Virágai hosszan nyílnak,egy növényen előfordulhat nyíló virág és kifejlett becő egyaránt Termése: Duzzadt, 3-4mm,hosszúsága, szélessége fajra,fajtára jellemző A becők szőrőzöttek, 2-4 cm hosszúak,lapos, kard alakú csőrrel Érett becő szalmasárga,magja pereg. Becőben:3-6 mag Magja: Gömbölyű,d=2-3 mm, csk:4-6 év, EMT:4-8g

Termőhelyigénye Talajigény: A talajtípussal szemben viszonylag igénytelen(mezőségi vályog,erdőtalaj,humuszos homok) a talaj kultúrállapotával szemben viszont kifejezetten igényes. A mustár termését a talaj tápanyag-ellátottsága és vízgazdálkodása befolyásolja elsősorban, a talaj típusa kevésbé.

Éghajlatigény: Környezeti igény: Magja már alacsony hőmérsékleten csírázik (2-3 ºC), korai vetésű növény, a már kikelt mustár a tavaszi utófagyokra kevésbé érzékeny. Kezdeti fejlődésekor inkább nedves körülmények kedvezőek számára.Sárga érésben erős zápor esetén a könnyen kinyíló becőkből a termés kipereghet. Környezeti igény: Hazai adottságaink mindenhol lehetővé teszik a mustár termesztését.Alkalmazkodó képessége közepes.

Termesztés Elővetemény-igénye Ideális növénysorrend: gabona - mustár - gabona. betakarítása után nagyon jó talajmunka végezhető. A mustár jó előveteménye az olyan növényeknek is melyek a talajban élő fonálférgektől veszélyeztetettek, mert közismert a fonálféreg gyérítő hatása.  Egynyári nem pillangós zálastakarmányok Kender, len, mák, kalászosok  pillangósok és hüvelyesek,szemes kukorica, cirok, napraforgó után

Talajelőkészítés A mustár apró magja és viszonylag korai vetés igénye feltétlenül őszi talajelőkészítést kíván, mert csak így biztosítható a beéredett, ülepedett magágy. A cél az, hogy tavasszal már minél kevesebb munkaművelettel tudjunk jó magágyat készíteni. Az egyenletes vetésmélység az egyöntetű, gyors fejlődést biztosítja, ami a gyomelnyomó képességét növeli Törekednünk kell az aprómorzsás talajszerkezet kialakítására lehetőleg a magágy teljes mélységében. Ennek eszköze a kombinátor. Ha szükséges vetés előtt is hengerezzünk, így a kelés egyenletesebb lesz.

Tápanyagellátás Közvetlenül a mustár alá nem istállótrágyázunk, tápanyagigényét műtrágyákkal elégítjük ki. Az istállótrágya használatakor erősebb gyomosodásra és esetenként túl buja fejlődésre számíthatunk. A mustár 1 tonna magterméssel a talajból az alábbi tápanyagokat veszi fel: Nitrogén (N) 50kg/t Foszfor (P2O5) 25kg/t Kálium(K2O) 40kg/t Mész(CaO) 35kg/t Magnézium(MgO) 5kg/t

Vetés A jó termés alapfeltétele az időben, jó vetőágyba történő egyenletes mélységű vetés. Ahogy a talajállapot lehetővé teszi vetni kell. Vetési idő: március 10-31 Sortáv:24-36 cm Vetésmélység:1-3 cm ez függ a talaj szerkezetétől,nedvességi állapotától. EMT:4-8g csíraszám:150-180db/m2 Másodvetésnél: 180-230db/m2 Vetőmagszükséglet: 6-10kg/ha

A túlzottan korán - már február végén - elvetett mag a talajban a nagy valószínűséggel bekövetkező hideg hatására elül, csírája elpusztul. A megkésett vetés viszont - főleg szárazabb időszakban - hiányos keléssel, egyenlőtlen fejlődéssel jár együtt, ami az állomány felgyomosodását és terméscsökkenést von maga után.

Növényvédelem,növényápolás Vetés után 4-6 nappal csírázik, gyorsan növeksikbefedi a felszínt,mechanikai növ.ápolásra ø gyomszabályozás: Vetés elött 7-8 nappal—trifluralin ill. triflurex hatóa.-gal Betegség,kártevők: Peronoszpóra,fehérsömör,fehér penész Földibolha,repcefénybogár,repcedarázs lárvái repcefényormányos

Betakarítás Állományszárítás: Heterogén és elgyomosodott táblán Érésgyorsítóval vagy herbicid típusú készítményekkel 5-6 nappal a technikai betakaríás elött Őszibúzával egyidőben vagy utána érik Betakarítás:július 2.fele Átalakított gabonakombájnnal Becők és a szárrész felső harmada megsárgul, és a becő alatti szárrész pattanva törik,de a szártő még zöld

Sérülésmentes betakarításért: Betakarítógép dobfordulatát csökkenteni kell Dobra gumi verőléceket kell felszerelni Dobkosár hézagait növelni kell Reggeli órákban célszerű a betakarításkisebb pergési veszteség miatt Tisztítás,tárolás: Előtisztítás (zöld rész, törmelék) Mag tárolása 9% nedvsségtartalommal alkalmas Szárítás 40’C hőmérsékleten Finom utótisztítás (gyöm,törött mag,maghéj) Tisztított és száraz magjutazsákban vagy többrétegű papírzsákban tárolható

Mínőségi jellemzők A fehér mustár jellemző glikozidja a szinalbin 0,5-1,7 % Illóolaj 0,2-1% 20-40% zsírosolaj Nyálkaanyag Eukaron-sav tartalomkedvezőtlen fajtabélyeg

Vetőmagtermesztés Feltételekhez kötött Szigetelőtávolság: Elitnél 500m, I.fokúnál 200m; II.fokúnál 100m Veszélyes károsító gyomnövényt max. 5 galaj Cs%=85 T%=98 Ntart.=legfeljebb 11% Aranka,vadzab,nem fordulhat elő Repcsényretek magból 10db/200g minta

Köszönöm a figyelmet!