A Szoftverekkel kapcsolatos jogok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Szaszák Csaba forrás: Szoftverjogok Szaszák Csaba forrás:
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
Az Autodesk szoftverek licencelési technikái, a jogtiszta használat új lehetőségei Eördögh Imre Business Development Manager AEC Eördögh Imre Business.
Szerzői jog A különböző műveket nagyon könnyű másolni.(Például könyv, kép, film, zene vagy valamilyen program). Ez rengeteg jogi problémát vet fel. Az.
Szerzői jogi tartalmak védelme elektronikus környezetben
Ergonómia és jogi kérdések.
Partiumi Keresztény Egyetem - Nagyvárad -
A használt szoftverek és a jog Dr. Ormós Zoltán Ormós Ügyvédi Iroda
Informatika és etika. Jogi ismeretek
A szoftverek.
I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
Mi is az a „Know How”.
Szoftverek jogállása Alapfogalmak Szoftver.
Magunkról  Kurzusok  Tartalom  Tesztek  Feladatok  Nógrádi PC-Suli  96/ Nógrádi PC-Suli  96/ Magunkról  Kurzusok  Tartalom  Tesztek.
A szerzői jog Takács Béla 2006.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Készítette: Vígh Zoltán 2008
A szoftverek csoportosítása
Szerzői jogi útjelzők az analóg és a digitális környezetben
OPERÁCIÓS RENDSZER. Az operációs rendszer egy olyan programozási rendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, így pl.
Információs társadalom
A szoftver.
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
Informatika és etika §.
A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Szoftverlicencek Takács Béla
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
SZOFTVEREK.
Álláshirdetés, pályázat
A szerzői jog 2. Takács Béla Felhasznált irodalom Bednay Dezső: Gazdasági és üzleti jog LSI Oktatóközpont Budapest 2002.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
MŰSZAKI SZAKTERÜLET INFORMATIKA SZAKMACSOPORT
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
Szoftverjog és etika, adatvédelem
Fekete Vivien Galambos Edit
1. lépés 2. lépés. 1. lépés 2. lépés 1. lépés (vagy- vagy)
Informatikai alapismeretek Összefoglalás. AlapfogalmakAlapfogalmak Informatika: Informatika: – Az a tudományág, amely az információk keletkezésével, továbbításával,
Hálózatok a mai világban
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Jogi tudnivalók Adatbiztonság. Adatbiztonsági osztályok Alapbiztonsági osztály Személyes adat, üzleti titok, pénzügyi adatok. Fokozott biztonsági osztály.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
Szoftverhez kapcsolódó jogok, felhasználási formák
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
E-Learning, E-Kereskedelem, és E-Gazdaság fejlődései
Szoftvergazdálkodás a gyakorlatban Az információbiztonság tükrében Hétpecsét, XIX. Szakmai fórum, jan. 18.
„Információvédelem menedzselése” XVII. Szakmai Fórum Budapest, szeptember 21. Egyesületi hírek A BS7799 tanúsítások helyzete Ma történt… Tarján Gábor.
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
E-számlázás gyakorlata és ellenőrzése Czöndör Szabolcs Ellenőrzést Támogató Főosztály főosztályvezető.
Jogi kérdések Jogi kérdések. Szerzői jog Törvény – LXXVI./1999. Irodalmi, művészeti, tudományos alkotások Számítógépes programalkotás Dokumentáció Forráskód,
SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
A GPLv3 és a BSD licenc összehasonlítása Ádám Szilveszter Magyar BSD Egyesület.
1 Szellemi tulajdonjogok: bevezetés Lendvai Zsófia Budapest,
Információtechnológiai alapismeretek
Készítette: Pető László
Adatvédelem? Valami jogászos kukacoskodás.
Letöltés az internetről
SZOFTVEREK (programok)
Hálózati struktúrák, jogosultságok
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
OKJ vizsgára készülőknek
Információs társadalom
Előadás másolata:

A Szoftverekkel kapcsolatos jogok Az informatika etikai szabályai és a szoftverek csoportosítása jogok szerint

A szerzői jog I. Minden számítástechnikában alkalmazott programot a szerzői jog véd. A szerzői jog tulajdonosát pedig törvény védi a jogtalan felhasználókkal szemben. A szerzői jogról az 1999. évi LXXVI. törvény rendelkezik. A szerzői jog az eredeti szerzőt a másolástól, illetve a szóban forgó program ellopásától védi, miszerint ha a programot valaki ellopná, egyértelműen anyagi előnyben részesülne az eredeti szerzővel szemben,s ennek megakadályozására szól a szerzői jog. A szerzői jogról az 1999. évi LXXVI. törvény rendelkezik. 1. § (1) c.) pontja alapján (a szerzői jogi védelem tárgyáról beszélnek): a számítógépi programalkotás és a hozzá tartozó dokumentáció (szoftver) akár forráskódban, akár tárgykódban vagy bármilyen más formában rögzített minden fajtája, ideértve a felhasználói programot és az operációs rendszert is, szerzői jog védelem alá tartozik.

Szerzői jog II. Sokakban felmerülhet a kérdés, miért NEM szabadalmi jogok védik a szoftvereket a szerzői jog helyett. Ennek megválaszolására sok okot fel lehetne sorolni, de egy kiemelkedő horderejű: A szabadalmi védelem elnyerése hosszadalmas eljárások árán történhet, amely időben is jelentős elnyúlást jelenthetne, ezzel szemben a szerzői jogok a mű (nevezzük: programnak) létrejöttétől kezdve védik a kérdéses szoftvert. Fontos megemlíteni hogy a Szerzői jog nem a programot magát, hanem annak alkotóját védi. A szerzői jogon kívül más jogok is védhetik az alkotót. (Így például: a másolásvédelmi eljárások )

Mit kap a felhasználó, ha megvásárol egy szoftvert? A szoftver megvásárlásával a felhasználó nem kap teljes tulajdonjogot, csak korlátozott felhasználói jogot. Azokat a jogokat, amelyekkel a felhasználó a program megvásárlása után rendelkezik, az ún. licensz-szerződésben írják le. (Más néven: EULA [End User Lisence Agreement]) Az EULA –ban (licensz szerződésben) lekötött jogokat, maga a szerzői jogok tulajdonosa határozza meg. A szoftvereket a licensz szerződésekben előírt korlátozások alapján csoportosíthatjuk.

A szoftverek csoportosítása jogi szempontból Tulajdonosi szoftverek: Kereskedelemben beszerzett szoftverek A Freeware programok A Shareware szoftverek („Mézes madzag”) Szabad szoftverek: Félszabad szoftverek Public Domain szoftverek Demo és EDU verziók Tulajdonosi szoftverek: Korlátozott felhasználású szoftverek, amelyeket a szerzői jog véd, és jellemzőjük: hogy programkódjuk nem fejthető vissza, így a felhasználó nem ismerheti meg a program eredeti kódját. A kereskedelemben beszerzett szoftverek: az ún. jogtiszta programok, melyek a megvásárlásuk után a szerződésben lefektetett példányszámban lehet korlátozott jogok mellett felhasználni. Ezek a szoftverek nem ingyenesek, és egyetlen biztonsági másolat készíthető róluk. Egy legális szoftverhez nem elég ha egy eredeti telepítő CD-vel rendelkezünk. A jogtiszta szoftver birtoklásához rendelkeznünk kell a licensz szerződéssel, és a származási bizonylattal is. (A származási bizonylat lehet: számla vagy, átvételi elismervény) A szoftverrel együtt általában kapunk egy regisztrációs adatkártyát is. A Freeware programok: olyan szoftverek, amelyek szabadon (ingyen) terjeszthetők (másolhatók, internetről letölthetők) és korlátlanul használhatók. A Shareware Programok: Olyan szoftverek, amelyek a Freeware programokhoz hasonlóan ingyen megszerezhetőek, de használatuk, valamilyen korlátozáshoz van kötve. Általában a leggyakoribb ilyen korlátozás, hogy a programok csak 30 napig használhatóak korlátlanul, utána meg kell vásárolni azokat, vagy a felhasználó törölni kényszerül a Shareware verziót. Illetve a Shareware-t jellemezheti az is, hogy néhány menüpontja nem érhető el a programnak, csak ha a felhasználó beszerzi az eredeti verziót. Ezért szokták az ilyenfajta programokat „Mézes madzagnak” is nevezni. Szabad szoftverek: Fontos tudni, hogy ezeknél a programoknál a szerző nem mondott le szerzői jogáról, így a szerzői jog ebben az esetben is védi a programot, de a programja bármilyen célra korlátlanul felhasználható, ingyenes és a szerző nem ír elő korlátozásokat. Fontos hogy a felhasználó ezen programok esetében megismerheti a szoftverek eredeti kódját, még akkor is ha vásárolt változatról van szó. Félszabad programok: Ezen programok esetén a felhasználás módjától függ, hogy fizetni kell-e érte. (Ilyen program pl. az AVG vírusirtó) Public Domain szoftverek: Az ilyen programok esetén a szerző, teljes mértékben és véglegesen lemond a szerzői jogairól. Ez azt is jelenti, hogy más akár forgalmazhatja is, de ez morális kérdés onnantól kezdve. Demo és EDU verziók: -Demo verzió csak bemutatja a program képességeit, de valójában nem működik. - Az EDU verziók pedig kifejezetten az oktatás számára készült változatot jelentik. (Ezek üzleti felhasználása nem engedélyezett és lényegesen olcsóbbak, mint a kereskedelmi változatok)

Szoftvervásárlással járó jogok és tilalmak Feljogosít: 1 Gépre történő feltelepítésre, illetve 1 felhasználó általi használatra Valamint a szoftver eladására, de természetesen, ezt a *Teljes doboz tartalmával és 1 példányban Nem jogosít fel: A program tovább terjesztésére, avagy a szoftverről, illetve annak dokumentációjáról másolat készítésére A programkód visszafejtésére, és módosítására Valamint a program későbbi verzióinak használatára *Teljes doboz tartalmával: A programhoz tartozó licensz szerződés, dokumentáció, és egyéb hozzátartozó elemek.

A Felhasználó felelőssége A számítógép üzemeltetője felel azért, hogy a gépen csak jogtiszta szoftverek legyenek! (A jogtisztaságot, a licensz szerződéssel, a vásárlást igazoló számlával, illetve a regisztrációs kártyával igazolhatjuk.)

BSA BSA (Business Software Alliance) más néven: „Szoftver rendőrség” 1988-ban alakult érdekvédelmi egyesület, amelyet a szoftvergyártók és -forgalmazók közösen alapítottak annak érdekében, hogy közösen léphessenek fel az illegális szoftver kereskedelem és használat ellen. Mivel a BSA nem Hatósági szerv, ezért csak egy hatósági szerv (Pl. rendőrség), vagy más hivatalos szervvel együtt működve ellenőrizhet, illetve kötelezhet valakit valamire.

Az informatikával kapcsolatos etikai szabályok (Netikett) Alkalmazási területei: E-mail Chat Hálózati munka Közösen használt számítógépek Leggyakrabban elektronikus levelezésnél, chat-elésnél, levelező listáknál, hálózati munkánál és minden esetben, ha egy számítógépet többen is használnak, akkor ezekről a szabályokról, nem szabad elfeledkeznünk. E-mail: reklámozásra ne használjuk, a levélnek legyen tárgya csak olyat írjunk, amit személyesen, négyszemközt is vállalnánk nagy méretű levelet, csatolt fájl(oka)t csak előzetes megbeszélés esetén küldjünk, hogy ne töltsük meg a címzett postaládáját, ezzel megbénítva levelezését ha kétértelmű amit írunk, akkor használjuk a hangulatra, értelmezésre utaló jeleket: :-) vidám, vicces, :-( szomorú, ;-) huncut :-o csodálkozó, stb. fölöslegesen ne használjuk a magas prioritást Chat: ne éljünk vissza a névtelenségünkkel ne használjunk csúnya, trágár szavakat csak olyat írjunk, amit személyesen is vállalnánk ha kétértelmű amit írunk, akkor használjuk a hangulatra, értelmezésre utaló jeleket :-) vidám, vicces, :-( szomorú, ;-) huncut :-o csodálkozó, stb. ne írjunk folyamatos nagybetűs írással, mert az kiabálást jelent Hálózati munka: saját bejelentkező nevet használjunk a munka végeztével lépjünk ki ha valaki elfelejt kilépni, akkor ne élünk vissza a nevével a közös erőforrásokat, csak akkor használjuk, ha kell, és kíméljük azokat, pl.: közösen használt nyomtatók, közös Internet elérés esetén ne töltsünk le nagy fájlokat (vagy beszéljük meg a többiekkel), mert ezzel akadályozzuk a többiek Internet elérését Közösen használt számítógépek: ne változtassuk meg az alapbeállításokat alakítsunk ki saját profilt ha már nem dolgozunk a gépnél lépjünk ki a profilunkból