A számítástechnika fejlődése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítástechnika története
Advertisements

A SZÁMÍTÓGÉP TÖRTÉNETE
A számítógép története
Kovácsné Lakatos Szilvia
Történelmi áttekintés
A számítástechnika története
A számítástechnika története
Segédeszközök a számolásban
A számítástechnika története
A számítógép története
A számítógépek generációi
A számítástechnika története
A számítástechnika története
Számítógép- generációk
A számítástechnika kialakulása, fejlődése
Az informatika története
Az elektronikus számítógépek fejlődése napjainkig
A számítógép történetéről...
Nat Pedellus Informatika 8. osztály óra.
Számítástechnika története
A számítástechnika története
A számítógép fejlődéstörténete
Számítógép generációk 1-3
Egy egyszerű gép vázlata
A kezdet kezdete Az ősember a számoláshoz eleinte az ujjait, később köveket, fonaldarabokat használt, az eredményt a barlang falába, csontba vagy falapokba.
Számítógép- generációk
A számítógép történetéről
A számítástechnika története
A számítástechnika története
A számítógép Hardver: a számítógép és az azt kiszolgáló egyéb berendezések (az összes „kézzelfogható” számítástechnikai kellék). Szoftver: a számítógépen.
A számítógép kialakulása
Holnap munka-, tűzvédelem számonkérés
Az informatika fejlődéstörténete

Hardver ismeretek-1 A számítógép:
Számítógép generációk
A számítógép fejlődésének áttekintése
A számítógép története
Számítógépek története, felépítése összefoglalás
A számítógép története
Személyi számítógépek története
A számítógépek története
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
A számítógépek története
Számítógép történet Erdős Zoltán.
A számítógépek elődei.
Információ és társadalom
A számítógépek múltja, jelene, jövője ...
Informatikai alapismeretek
A számítógépek története
Számítástechnika története
A számítógépek története
Számítógép-architektúrák
A kezdetektől napjainkig Számítógépgenerációk
A számítógép története
A számítástechnika története
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
kialakulása, fejlődése, generációk
A számítástechnika története Készítette:Gazsi Bettina 10.A.
A Számítógépek Elődei A Számítógépek Generációi Bretus Bence.
Informatika, számítástechnika rövid története. TÖRTÉNET A számítástechnika szoros kapcsolatban van az informatikával, az információ keletkezését, automatizált.
Számítógép- generációk
Neumann elvek, a számítógép részei
Az informatika fejlődéstörténete 1946-ig
A számítógépek fejlődése
I. generáció II. generáció III. generáció IV. generáció
Számítógép- generációk
A SZÁMÍTÓGÉP TÖRTÉNETE
A SZÁMÍTÓGÉP TÖRTÉNETE
Az informatika fejlődéstörténete
Előadás másolata:

A számítástechnika fejlődése Kascsák Máté MF08M1 A számítástechnika fejlődése

A Számítástechnika kezdetei Golyós számológépek Kalkulátor Abakusz(i.e.2000) Babiloni számolótáblák Szorobán-a legutóbbi időkig(ma is) használatosak.

A Számítástechnika kezdetei 2. Mechanikus számológépek Fogaskerekes számológép-Wilhelm Schickard csillagász az összeadást és a kivonást teljesen a szorzást és az osztást részben automatizálta. Összeadó-kivonó mechanikus gép –Blaise Pascal(1642-1644) óraalkatrészekből építette Négy alapműveletet végző mechanikus gép- Gottfried Wilhelm Leibniz(1671) Automata- önműködő gép,amely bizonyos határok között önmagát irányítja emberi beavatkozás nélkül feladatot hajt végre(1770-es évek) Falcon(1728)-végtelenített lyukasztott kartonlapokkal gépeket,szövőszéket vezérelt. Lyukkártyás vezérlésű szövőszék Joseph Marie Jacquard(1810)-a gép forradalmasította a textilipart.

A Számítástechnika kezdetei Jacquard szövőszék Babbage differenciagépe

A Számítástechnika kezdetei Charles Babbage(1792-1871) a számítógép atyja- mechanikus számítógép Angol matematikus, a hajók navigációs táblázatain dolgozott,hosszadalmas asztronómiai számításokat végzett. Munkájához az angol kormánytól kapott támogatást. Differenciagép (Difference Engine) – mechanikus Babbage(1822-1833) – teljesen nem készült el, Analitikus gép (Analitical Engine)-álatlános célú mechanikus számítógép(1833) Vezérlőmű Számolómű Szám- és progratároló Lyukkártyákon lévő utasítás Nyomtatási lehetőség A mechanikai nehézségek miatt nem tudta megépíteni

Neumann-elv(1945. június) Külön vezérlő- és végrehajtó egység,soros működés, Minden adat binárisan kódolt, Az adatok és a program ugyanabban a belső,címezhető memóriában van, Univerzálisan programozható, Felépítését tekintve:vezérlőegység,aritmetikai egység,memória,bemeneti és kimeneti egységek,külső adattár,adathordozó, Elektronikus-nagyon gyors, Évtizedekig ezen elv alapján építették a digitális számítógépeket.

Számítógép-generációk 0.generáció(1945 előtt) Z1,Z2,Z3-relés programozható digitális számítógép MARK I.-Harvard Egyetem,1944 Relés elektromechanikus,áramkörök alkalmazása. kb. 300 művelet/másodperc I.generáció(1946-50-es évek) ENIAC(1946)-18ezer elektroncső,1500 jelfogó,30 tonna,lyukkártyás, EDVAC(1944-1952)- az első gép amely a Neumann-elv alapján készült, UNIVAC,IBM 701,Ural I.

Számítógép-generációk II. generáció(1959-1964) Tranzisztorok és diódák alkalmazása a számítógépekben, Kis méret,nagy megbízhatóság Nagy műveleti sebesség Ferritgyűrűs memória,mágnesszalag,mágneslemez háttértárak, Operációs rendszerek Magas szintű programnyelvek III. generáció(1964-1975) Integrált áramkörök a gépekben, A méretek jelentősen csökkennek és azóta folyamatosan, 500000 összeadás/s Merevlemezes háttértár Nagy kapacitású és gyors perifériák,nyomtatók,rajzgépek,monitor A számítógépek széles körű alkalmazása, BASIC programnyelv- Kemény János(1965)

Számítógép- generációk IV. generáció(1970-es évek közepétől) Mikroprocesszorok, Beindult a miniatürizálás – LSI,VLSI 10 millió művelet/s Megjelennek a szuperszámítógépek-tudományos problémák megoldására és anyg adatbázisok kezelésére Megjelenik a mikroszámítógép – személyi számítógépek

Számítógép-generációk V. generáció(az 1980-as évek közepétől) Évről évre nő a processzorok integráltsága Több(akár több ezer) a processzoros gépek száma-a párhuzamos programozás jelentősége nő, Tudásalapú intelligens rendszereket,szakértői rendszereket fejlesztenek Sokféle magas szintű programozási nyelv,fejlesztői környezet használatos Programgenerátorok-hatékony fejlesztés.