A magyar tőkeexport bemutatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Külgazdasági stratégia és szomszédaink
Advertisements

Erdővagyon-gazdálkodás
Likviditás a Budapesti Értéktőzsdén Mennyire felel meg a kibocsátók és befektetők elvárásainak, illetve mitől függ? Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
„Létrehozzuk a magyar vállalkozások bankját.” Gyurcsány Ferenc, január 30.
Roncz Gábor vezérigazgató
A METRO Kereskedelmi Kft.
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Kis- és középvállalkozások finanszírozása Készítette: Gál Judit Pálos Attila.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
AZ ELSŐDLEGES FORGALMAZÓK SZEREPE A KÖLTSÉGVETÉS ÉVI FINANSZÍROZÁSÁBAN.
Innováció lehetséges szerepe a nemzetközi üzletfejlesztésben
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Zökkenő a pályán? A makrogazdasági kiigazítás és a bankszektor fejlődése XIV. Vezérigazgatói Találkozó november Dr. Urbán László, vezérigazgató-helyettes.
Éves tervezés a magyar bankszektorban
Mit adhat egy jó controlling? A Kerry Hungária Kft. controlling rendszerének bemutatása Általános Vállalkozási Főiskola Vállalkozásszervező Szak 2003.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Kuti Mónika: Korlátozott finanszírozási flexibilitás.
Latin-Amerika – egy (újra)felfedezendő terület
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
A diákat készítette: Matthew Will
Következtetés: amit tudunk és amit nem tudunk ma a pénzügyekről Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette:
A magyar gazdaság várható helyzete
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ Folyó fizetési mérleg és FDI alakulása.
International Center for Economic Growth European Center International Center for Economic Growth European Center Magyarország versenyképessége a tőkevonzás.
Zväz polygrafie na Slovensku Szlovákia nyomdaipara 2007 Nemzetközi gazdasági konferencia Szeged, május 22.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
Varga Mihály december december 19. Felzárkózás nélküli megszorítás.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A régió  A régiót három megye, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye alkotja. Fejér 10, Veszprém 9, Komárom-Esztergom pedig 7 kistérségre tagolódik.
A Közép-Dunántúli Régió ipara
Transznacionális és multinacionális vállalatok
MultiMOL, avagy a regionális multivá válás folyamata a MOL-nál március 6. Jerkovits Éva, Pál Zsófia.
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
Magyarország a globális világgazdaságban
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
10. évfolyam, november.  Mit jelent? ◦ „pénzközpontú” világgazdaság  Mi segítette a kialakulását? ◦ Nemzetközi tőkeáramlás mértékének növekedése.
Áttekintés a gazdaság állapotáról Prof. Bod Péter Ákos Budapest, március 27.
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Magyarországi tőkeimport
Közvetlen magyar tőkeexport Készítette: Kovács Tamás.
Fordulópont? Növekvő bizonytalanság és romló üzleti helyzet Az MKIK GVI 2003 áprilisi vállalati konjunktúra felvétel eredményei MKIK GVI Magyar.
Fizetési mérleg jelentés
A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Magyarország – Csehország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Orosz György főosztályvezető, Globális Főosztály KÜLGAZDASÁGÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG.
Kínai befektetések Magyarországon Ábránd, vagy sikertörténet? Szunomár Ágnes MTA KRTK Világgazdasági Intézet.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Európai pénzügyi intézményrendszer
Ingatlanpiac bemutatása
Heves megye gazdasági helyzetképe, I. negyedév
A külföldi állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának főbb jellemzői I. félév szeptember 12.
A nemzetközi tőkeáramlások
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

A magyar tőkeexport bemutatása Készítette: Veres Csilla Demeter Zoltán

Mi is az a tőkeexport: Egy országon belül keletkezett profit országhatáron kívüli elhelyezése. Exportálásnak két oka lehetséges,ha: -lehetséges -szükséges

Magyarországi tőkekivitel: -a befektetések 300 és 600 millió euró között ingadoznak Bár ez az érték még mindig jelentősen elmarad a fejlett nyugat-európai országok tőkekihelyezésétől, a megfelelő szervezeti összefogás reményt keltő lehet. -az export nyitottsági mutató 50-60%-os -az export növekvő tendenciát mutat

A Tőkeexport Bizottság célként tűzte ki a külföldi befektetések ösztönzését. Főbb tevékenységei: -helyzetfelmérés -értékelés -nemzetközi tapasztalatok gyűjtése -háttérkutató munka

Magyarország tőkekihelyezésének alakulása 2001 és 2003 között: -2001 végéig összesen 2,5 milliárd euró -1,3 milliárd euró csak a közép-európai régióban valósult meg Ebből 900 eurót mindössze néhány vállalat valósította meg.

Régión belül a legvonzóbb befektetési helyek: -Csehország -Szlovákia -Románia A nagy vállalatok mellett kis- és középvállalkozások is szép számban képviseltetik magukat.

A tradíciókon kívül a tőkekihelyezéseknél sokat nyom a latba az is, hogy a privatizáció milyen stádiumban van az adott országban. Lengyelország ebben a tekintetben például meglehetősen le van szakadva a többi közép-kelet európai országokhoz képest.

Az élen : -Szlovákia, -Lengyelország, -Románia állt. 2002-ben a tőkeexport tulajdonosi hitelekkel együtt 272 millió euró volt. Az élen : -Szlovákia, -Lengyelország, -Románia állt.

2003 - ban a magyar vállalkozások müködőtőke exportja tulajdonosi hitelekkel együtt 610 millió eurót ért el az első félévben, ami sokszorosan meghaladja a 2002. azonos időszaki szintet, és lényegesen magasabb az eddig rekordot jelentő 2001.évinél is.

A magyar vállalatok működőtőke exportja rekordszintre emelkedett 2003 első félévben.

Ahogy 2001-ben, úgy 2003-ban is nagyrészt egyetlen – önmagában 350 millió eurós – tranzakció (a nemzeti olajtársaság korábban szerzett szlovákiai részesedésének növelése) magyarázza a magas értéket.

A jövő kérdései…

Tartható-e a magas export növekedési ütem?

Vajon meddig tart az alapvetően vámszabad terület?

Milyen szerepe lesz a bérmunkának az elkövetkezendő évek exportjában?

Vajon a magyar mezőgazdaság elhúzódó válsága és megoldatlan problémái nem vezetnek-e drasztikus agrárexport csökkenéshez?

Számolni kell-e a kereskedelmi mérleghiány fennmaradásával, esetleg növekedésével?

A magyar gazdaság jövőbeni szerepe az alábbi tényezőktől függ: - a külföldi tőke beáramlása és a multinacionális vállalatok magyarországi tevékenysége, -a vámszabad területi tevékenység alakulása, -a nettó agrárexportőri pozíció fenntarthatósága, s -az idegenforgalom alakulása.

Köszönjük a figyelmet!