Az órák szinkronizálása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
a terület meghatározása
A fényelektromos jelenség
QAM és OFDM modulációs eljárások
I S A A C N E W T O N.
A kvantummechanika úttörői
Fizika Bevezető 6. osztály.
Készítette: Tóth Enikő 11.A
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Albert Einstein munkássága
Albert Einstein.
Nagy Gábor MF01-M2.
Az emberek életében kellemes élmény a jól megszervezett nyaralás. És ezt a legtöbb esetben meg is akarják örökíteni. Csak az nem mindegy mivel teszik.
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
Newton mechanikája gravitációs elmélete
A DENEVÉR.
Közösségi portálok használata
A Fibonacci-féle sorozat
Közösségi oldalak használata
Nemzetközi Pi-nap π.
A számítógép működéséhez két elv kell egyszerre működjön: automatizált számolás és programozhatóság. Történetét azokig a mechanikus számológépekig szokás.
Statisztika.
Einstein és a relativitáselmélet
Isaac Newton.
A csillagászat keletkezése
Albert Einstein (Ulm, Württemberg, Németország, március 14
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
A számítógép története
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
POROK SZEMCSÉZETÉNEK MEGHATÁROZÁSA
A kezdetektől napjainkig
Energia megmaradás Kalacsi Péter.
Készítette: Szűcs Márk
Ikerparadoxon.
FFFF eeee kkkk eeee tttt eeee tttt eeee ssss tttt s s s s uuuu gggg áááá rrrr zzzz áááá ssss.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Albert Einstein és a Gravitáció
Készítette: Győrik Viktor
Heike Kamerlingh Onnes
Ludwig Boltzmann.
Einstein és Planck A fotoeffektus.
A POR SZEMCSÉZETÉNEK MEGHATÁROZÁSA. A mérésekről általában A szemcsenagyság számszerű megadása a lehetséges nagy mérettartomány és igen különböző tulajdonságok.
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
Az ősrobbanás Szebenyi Benő.
Nyeste Maja 9/b. Tartalomjegyzék: Tér (3.-5.) Tér (3.-5.) Tudósok (6.-7.) Tudósok (6.-7.) Anyag (8.) Anyag (8.) Érdekességek (9.) Érdekességek (9.) Forrás.
Készítette: Terék Máté.  Alexander Sztyepanovics Popov ( ) orosz tudós május 7-én Péterváron az orosz fizikusok társulatának bemutatja.
Adatátvitel elméleti alapjai
Készítette: Szabó Adrienn 10.D
Albert Einstein Szabó Gábor.
Heike Kamerlingh Onnes
Készítette:Király Anita 9.b Forrás: Wikipédia
William Thomson (Lord Kelvin)
U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta.
Heinrich Rudolf Hertz.
Lénárd Fülöp ( ).
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Elektromágneses hullámok
A televíziózás története
Heike Kamerlingh Onnes
FPGA Készítette: Pogrányi Imre.
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
Időmérés története Szerző:Vörös László.
AZ ÓRÁK SZINKRONIZÁLÁSA Készítette: Rácz Napsugár 9.c.
Wilhelm Conrad Röntgen Készítette: Kunkli Tímea 11.a.
Wolfgang pauli. -Osztrák származású Nobel-díjas svájci fizikus. -Kizárási elvének figyelembe vételével a Mengyelejev-féle periódusos rendszert sikerült.
AZ UNIVERZUM GEOMETRIÁJA
A fizika mint természettudomány
Előadás másolata:

Az órák szinkronizálása Készítette: Nagy Izabella Vivien Osztály: 9.a Dátum: 2014.04.13.

Tartalom Az óra szinkronizálása Mit jelent a szinkron szó? Néhány szó Einsteinről Rádióvezérelt óra Története Kvarcóra Néhány kép a kvarcóráról

Az óra szinkronizálása Az órák szinkronizálását Einstein nyomán a következőképpen tehetjük meg. Kiválasztunk egy referenciaórát és nullázzuk, majd a többi órát elvisszük a megfelelő helyre, és beállítjuk rajtuk azt az időt, amely ahhoz szükséges, hogy a kijelölt referenciaórától a fény eljusson hozzá. (Azaz megmérjük nyugvó etalonnal a két óra távolságát, osztjuk ezt a fénysebességgel, és az így kapott időt állítjuk be rajta. Ha a referencia óra nem nulláról indul, akkor ezt az időt is hozzá kell adni a beállítandó időhöz.) Ha ez megvan, a referenciaórát és ezzel egyidejűleg a fényjelet is elindítjuk. Ha a fényjel elér egy órát, akkor az elkezd járni a beállított időtől.

Mit jelent a szinkron szó? Két digitális jel egymáshoz viszonyítva szinkron, ha jellemző időpontjaik között előírt fáziskapcsolat van. Vagyis amikor az előállításukra alkalmazott órajelek azonos frekvenciájúak, fázishelyzetük pedig előírt tűrésen belül állandó. Ha a fáziseltérés nem szabályozott, akkor a két jel már nem szinkron. Egyidejűség, összehangoltság. "A két mozgás nincs szinkronban (= azonos mozzanataik időben nem esnek egybe). Tágabb értelemben: "szinkronban van a korral (= lépést tart vele, követi eseményeit)

Néhány szó Einsteinről Albert Einstein 1879. március 14.-én született Németországban. Elméleti fizikus; tudományos és laikus körökben egyaránt a legnagyobb 20. századi tudósnak tartják. Ő fejlesztette ki a relativitáselméletet és nagymértékben hozzájárult a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia fejlődéséhez. 1921-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták „az elméleti fizika területén szerzett érdemeiért, különös tekintettel a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek felismeréséért”. A hétköznapi emberek körében Einstein vált a legmagasabb fokú zsenialitás szinonimájává, arcképe egyike a legismertebbeknek a világon. 1999-ben Einsteint a Time folyóirat az „évszázad emberének” nevezte. Álmában halt meg egy princetoni kórházban 1955. április 18-án, megoldatlanul hagyva az általános gravitációelméletet.

Rádióvezérelt óra Rádióvezérelt órának nevezzük azt az időmérő eszközt, amely rendszeres időközönként rádióhullám alkalmazásával atomórához szinkronizálja magát, így az órák szokásos pontosságánál nagyságrendekkel pontosabb időkijelzést tesz lehetővé. A szinkronizálás sikertelensége esetén aznap közönséges kvarcóraként működik. A szinkronizálás történhet egyetlen meghatározott forrással, vagy egyszerre többel, mint például a Global Positioning System esetén. A használt frekvencia lehet hosszúhullámú, rövidhullámú, vagy mikrohullámú .

Története A berendezést 1913-tól kezdve árusították. Belső frekvenciáját mikroprocesszor vezérelte és módosította a vett jelnek megfelelően. Ha a vétel nem sikerült, közönséges kvarcóraként működött. Kijelzője LED volt, ami a tizedmásodperceket is mutatta. Összeszerelhető formában is forgalmazták 250 amerikai dollárért, összeszerelve pedig 400 dollárért.

Kvarcóra Az első kvarcórát 1927-ben építette meg Warren Marrison és J.W. Horton. Ez még hatalmas, elektroncsöves laboratóriumi berendezés volt. Hőszigetelt, állandó hőmérsékleten tartott kvarckristályával. A kvarcórák a félvezető-technika elterjedése után, az 1960-as évekre jelentek meg kisebb méretben, a hétköznapi felhasználó számára elérhető áron. Az első kvarc-oszcillátoros karóra 1969-ben jelent meg, ez a Seiko Astron modellje volt. A kvarcórák az 1970-es években olyan robbanásszerűen terjedtek el, hogy az kis híján tönkretette az alapvetően drága mechanikus modellekre épített svájci óraipart. Az 1970-es évek közepéig a kvarcórák nem minősültek olcsó, szerkezeteknek, a neves cégek ilyen órái drága és igényes darabok voltak, sokszor igen összetett és jó minőségű mechanikával készültek. Mára az eladott karórák darabszámát tekintve a kvarcórák egyértelműen dominálnak.

Néhány kép a kvarcóráról

Köszönöm a figyelmet! Forrás: wikipedia