Hőtan - gázok Gázok állapotjelzői

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A halmazállapot-változások
Advertisements

Gázok.
A jele Q, mértékegysége a J (joule).
A gázállapot. Gáztörvények
A sűrűség.
Ideális gázok állapotváltozásai
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
GÁZOS ELŐADÁS.
Az anyag és néhány fontos tulajdonsága
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
Folyadékok és gázok mechanikája
IV. fejezet Összefoglalás
A folyadékok nyomása.
Hőtágulás.
Gázkeverékek (ideális gázok keverékei)
KISÉRLETI FIZIKA III HŐTAN
Hőtan (termodinamika)
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Ez egy gázos előadás lesz! (Ideális gázok hőtana)
Termikus kölcsönhatás
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
A hőtágulás Testek hőmérséklet-változás hatására bekövetkező méretváltozásait hőtágulásnak nevezzük.
Az átlagos kémiai (ill. , mol-ekvivalens) atom-, ill
A nyomás összefoglalás
Felhajtóerő.
FIZIKA A NYOMÁS.
A hőmérséklet mérése. A hőmérő
A gázok tulajdonságai Vlastnosti plynov.
A folyadékok tulajdonságai
Hőtan.
Hőtan (termodinamika)
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Nyomás Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: Fny , mértékegysége N (newton) Az egymásra erőt kifejtő.
P-V diagramm.
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A folyadékok és a gázok nyomása
HŐTAN Hőmérséklet Az anyagok melegségének mérésére hőmérsékleti skálákat találtak ki: Celsius-skála: 0 ºC pontja a víz fagyáspontja 100 ºC pontja a víz.
HŐTAN 5. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell)
A sűrűség.
TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI/3 HŐTAN
Gay-Lussac I. törvénye.
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
HŐTAN 6. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 7. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Összefoglalás: A testek nyomása
Összefoglalás: A testek nyomása
Folyadékok és gázok áramlása (Folyadékok mechanikája)
Fizikai alapmennyiségek mérése
1.Mi a tehetetlenség? 2.Fogalmazd meg a Newton I. törvényét! 3.Írj legalább három különböző példát a testek tehetetlenségére! 4.Két test közül melyiknek.
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
A hőmérséklet mérése.
Áramlástani alapok évfolyam
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Az anyagok melegségének mérésére hőmérsékleti skálákat találtak ki:
A folyadékok és a gázok nyomása
A gáz halmazállapot.
GÁZOK Készítette: Porkoláb Tamás.
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
A gázállapot. Gáztörvények
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2016/2017
A folyadékállapot.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Hőtan.
Előadás másolata:

Hőtan - gázok Gázok állapotjelzői A gázok állapotát néhány jellemző adatával adhatjuk meg. Ezek: Térfogat Valójában a tartály térfogata, amelyben van, mivel a gáz kitölti a rendelkezésére álló teret, tehát a tartályt, vagy más zárt helyet. A térfogat jele: V SI mértékegysége: m3 Más mértékegységek: liter = dm3, cm3, … Hőmérséklet Jele: T Mértékegysége: K, °C A gázokra vonatkozó képletekben a hőmérsékletet Kelvin fokban számoljuk. Nyomás Abból származik, hogy a gázrészecskék ütköznek egymással és a tartály falával, és ezáltal erőt, nyomást fejtenek ki a falra (és bármire, amit a tartályba raknak). Jele: p SI mértékegysége: Pa (Pascal) Egyéb mértékegységek: Hgmm (torr), atm, bar

A gáz anyagmennyisége Megadhatjuk a gáz mennyiségét háromféleképpen: a gáz tömege (m), a gázrészecskék száma (N), a gáz mólszáma (n). Avogadro törvénye: Különböző gázok egyenlő térfogataiban azonos nyomás és azonos hőmérséklet mellett azonos számú részecske (molekula, atom) van. 1 mólnyi mennyiségű gázban 6 · 1023 db részecske van. Ezt nevezik Avogadro számnak. Jele NA Mólszám: vagy ahol M a moláris tömeg (1 mól gáz tömege grammban) Úgy kapjuk meg az M értékét g/mol -ban, hogy a gáz-molekulákban levő atomok relatív atomtömegét összeadjuk. (pl. H2 gáznál 1+1=2, O2 gáznál 16+16 = 32, CO2 gáznál 12+16+16= 44)

Az állapotjelzők közötti összefüggés: Állapotegyenlet A gázok állapotjelzői között van összefüggés, amely a legtöbb gázra érvényes. (Ezeket a gázokat nevezzük ideális gázoknak.) Ezt az összefüggést nevezik a gázok állapot-egyenletének: p · V = n · R · T vagy p · V = N · k · T ahol az R és k állandó értékek: R = 8,31 J/mol·K egyetemes gázállandó, k = 1,38 · 1023 J/K Boltzmann állandó Ha az egyenleteket T-vel osztjuk, akkor az alakjuk: Ezekben az összefüggésekben a nyomást (p) Pascalban, a térfogatot (V) m3-ben, a hőmérsékletet (T) Kelvinben kell számolni. Gáz normál állapotának nevezik, ha nyomása egyenlő a levegő Föld felszínén mért nyomásával, 101000 Pa-al, kerekítve 100000 Pa = 105 Pa, és hőmérséklete 0 °C (273 K)

Gázok állapotváltozásai A gázoknak a jellemzői megváltoznak, ha a gázt külső hatás (pl. hő, vagy pl. összenyomó erő) éri. Gyakorlatban előforduló néhány példa: pl. kerékgumira rásüt a Nap, a benne levő levegő felmelegszik (T), kitágul, megnő kicsit a térfogata (V), nő a keréknyomás (p) pl. pumpában levő levegőt összenyomják, csökken a térfogata (V), nő a nyomása (p), a pumpa melegszik, nő a hőmérséklete (T) pl. hűtőbe tett üditős palack tetejében levő levegő lehűl, csökken a nyomása, a palack összehúzódik, a kupak rászorul az üvegre, vagy pl. befőttes üvegben az eltevés után lehűl a befőtt felett a levegő, csökken a nyomása, az üveg teteje rászorul az üvegre. Ezért az üveg kupakját, vagy a befőttes üveg tetejét sokszor csak kupaknyitóval lehet levenni.

Az állapotváltozásokra vonatkozó összefüggés: Kísérletek: - Fóliával fedett üdítős fémpalackot melegítünk, benne megnő a levegő hőmérséklete, így a nyomása is, kinyomja a fóliát. Hideg vízbe téve lehűl, lecsökken a nyomása, a külső nyomás összenyomja a palackot. - Puhán felfújt műanyag labdát melegítünk (pl. hajszárítóval) kitágul, megnő benne a nyomás, a labda felfújódik, kemény rugalmas lesz. Az állapotváltozásokra vonatkozó összefüggés: Ha a gáz mennyisége (mólszáma, részecskék száma, tömege) nem változik, akkor az állapotegyenletből az következik, hogy: Ha az gáz egyik állapotát 1.-nek jelöljük (p1, V1, T1), a megváltozott állapotát pedig 2.-nak (p2, V2, T2), akkor: Ezt az összefüggést egyesített gáztörvénynek nevezik. Ebből következnek az egyszerűbb állapotváltozások képletei, amikor a 3 állapotjelző (p, V, T) közül csak 2 változik.

Izoterm állapotváltozás amikor a hőmérséklet (T) nem változik, T=állandó, p és V változik Gyakorlatban előforduló néhány példa: pl. fecskendőt, cseppentőt (orrcsepp, szemcsepp,...) összenyomva lecsökken benne a levegő térfogata, megnő a nyomása és kinyomja a benne levő folyadékot. Ugyanez fordítva, ha a cseppentőt engedjük tágulni, vagy az injekciós fecskendőt széthúzzuk, nő a térfogat, csökken a nyomás és beszívja a folyadékot. pl. matracpumpa, vagy a tangóharmonika is így működik – összenyomva nő a levegő nyomása, kinyomódik, széthúzva nő a térfogat, csökken a nyomás, a levegő beszívódik. pl. az élőlények légzése (beszívás, kifújás) is így működik, a rekeszizom nyomja össze és húzza szét a levegővel telt térfogatot. pl. a tengeralattjáróban a levegő összenyomásával, kitágításával változtatják a sűrűségét és így tud süllyedni vagy emelkedni. pl. légfék, pl. légrugó

Izoterm állapotváltozásra vonatkozó Boyle – Mariotte törvény: Kísérletek: - Fecskendő végét befogjuk és a dugattyút benyomjuk. Érezni lehet az ujjunkkal a megnövekedett nyomást, és a fecskendő dugattyúja a nagyobb nyomás miatt visszanyomódik. - Üvegbúra alá teszünk félig felfújt lufit. Az üvegbúrából kiszivattyúzva a levegőt, a lufi felfújódik a búra alatt. - Üvegbúra alatt levő lombikban folyadék van. A lombikot dugó zárja, amiből cső vezet ki, amelynek a lombikban levő vége belelóg a folyadékba, a másik vége egy üres pohárba vezet. A búra alól kiszivattyúzva a levegőt a lombikban levő folyadék átnyomódik a csövön keresztül a búrában levő üres pohárba. A gyakorlati tapasztalatokból és kísérletekből megállapítható, hogy ha csökken a gáz térfogata (összenyomják), akkor nő a nyomása, és fordítva, tehát köztük fordított arányosság van. Izoterm állapotváltozásra vonatkozó Boyle – Mariotte törvény: Változatlan mennyiségű és állandó hőmérsékletű gáz nyomása és térfogata fordítottan arányos, szorzatuk állandó. p · V = állandó , p1 · V1 = p2 · V2

Izobár állapotváltozás (gáz hőtágulása) amikor a nyomás (p) nem változik, p=állandó, V és T változik Gyakorlatban előforduló néhány példa: pl. hőlégballon – melegítés hatására a levegő hőmérséklete megnő a ballonban, a levegő kitágul, nő a térfogata, a ballon térfogata nő, és az a levegő, ami nem fér már bele az ki is megy a ballonból. Így lecsökken a ballonban levő levegő sűrűsége, ezért a nagyobb sűrűségű külső levegőben felszáll. pl. nappal felfújt gumimatrac, vagy gumicsónak éjjel lehűl és térfogata kicsit kisebb lesz, nem lesz keményen felfújva. Kísérletek: - Felmelegített üveglombikot fejjel lefelé hideg folyadékba fordítva felszívja a folyadékot, mert a benne levő lehűlő levegő térfogata lecsökken, helyére benyomódik a folyadék. - A hőlégballon modelljét el lehet készíteni szemeteszsákkal, amelyben levő levegőt borszesz égő felett melegítünk.

A gyakorlati tapasztalatokból és kísérletekből megállapítható, hogy ha nő a gáz hőmérséklete és a tartály tágulni képes, akkor a gáz kitágul, nő a térfogata, tehát köztük egyenes arányosság van. Izobár állapotváltozásra vonatkozik Gay – Lussac I. törvénye: Változatlan mennyiségű és állandó nyomású gáz térfogata és hőmérséklete egymással egyenesen arányos, hányadosuk állandó. V másképp: ----- = állandó T (Az egyik képletben a kezdeti térfogat V0-al van jelölve, a másikban V1-el, de ez mindegy.) A gázok esetében tehát a hőtágulási együttható értéke: Ellentétben a folyadékokkal és szilárd testekkel a gázok hőtágulási együtthatója nem függ a gáz anyagától, minden (ideális) gáznál ugyanakkora.

Izochor állapotváltozás amikor a térfogat (V) nem változik, V=állandó, p és T változik Gyakorlatban előforduló néhány példa: pl. a spray-s palackokat nem szabad tűzbe dobni, mert a nyomásnövekedés miatt szétrobbanhat. pl. A gázpalackokat napvédő tető alatt tárolják, hogy ne érje napsütés, mert a felmelegedés hatására megnőne bennük a nyomás, és szétrobbanhatnának. pl. ha a hűtőbe tett üdítős palackban sok a levegő, akkor a lehűlő levegő hőmérséklete lecsökken, a nyomása is lecsökken, és a palackot a külső nyomás kicsit összenyomja. pl. téli lehűlésnél a keréknyomás lecsökken, utána kell fújni. Kísérletek: - A felmelegített lezárt üdítős fémdobozt hideg vízbe téve lecsökken a benne levő gáz nyomása, és a külső nagyobb nyomás összenyomja a palackot. - Behorpadt pingpong labdát forró vízbe téve a benne levő levegő nyomása megnő, kinyomja a horpadást.

A gyakorlati tapasztalatokból és kísérletekből megállapítható, hogy ha nő a gáz hőmérséklete és a tartály nem képes tágulni, akkor a gáznak nő a nyomása, tehát köztük egyenes arányosság van. Izochor állapotváltozásra vonatkozik Gay – Lussac II. törvénye: Változatlan mennyiségű és állandó térfogatú gáz nyomása és hőmérséklete egymással egyenesen arányos, hányadosuk állandó. p másképp: ----- = állandó T (Az egyik képletben a kezdeti nyomás p0-al van jelölve, a másikban p1-el, de ez mindegy.) Megjegyzés a képletekkel való számításokhoz: Ahol a „T” hőmérséklet szerepel, ott Kelvinben kell számolni. Az átváltás: ... K = ... °C + 273 Ahol „ΔT” hőmérséklet-változás szerepel, ott mindegy, hogy Kelvinben vagy °C-ban számolunk, mert két hőmérsékleti érték különbsége mindkettőben ugyanakkora.

Az állapotváltozásokat ábrázoló grafikonok Izoterm állapotváltozás: Izobár állapotváltozás Izochor állapotváltozás

Ahogy az állapotváltozások grafikonjain is látszik, az abszolút 0 fokon a gáz nyomása és térfogata is 0-ra csökkenne. Ez nem lehet, ezért abszolút 0 K fokra (-273 °C) nem lehet lehűteni egy anyagot, és annál kisebb hőmérséklet nem létezik. A Föld légköre, levegő A gázok állapotváltozásaira vonatkozó törvények zárt tartályban levő gázokra vonatkoznak. A gáz egyenletesen betölti a tartályt. A Föld körül levő levegő nem zárt tartályban van. A gravitáció tartja a Föld felszíne közelében. A gravitáció miatt a részecskék sűrűbben helyezkednek el a felszínhez közelebb, vagyis a levegő sűrűsége a Föld felszínétől távolodva, magasabban kisebb. Pl. ezért kell magas hegyeken oxigénpalack a hegymászóknak. A levegő sűrűsége a Föld felszínén (tengerszinten) 1,29 kg/m3 A levegőnek is van nyomása, a Föld felszínén 101 kPa, kerekítve 100 kPa = 105 Pa Ezt nevezik 1 atm vagy kb. 1 bar nyomásnak is. pl. keréknyomásnál használják ezt a két mértékegységet. A levegőnek nemcsak a sűrűsége, hanem a nyomása is kisebb magasabb rétegekben. Pl. Ezért nem szabad a repülő ablakát kinyitni. Utazómagasságon (10 km) a légköri nyomás csak 26 kPa.

Megjegyzések a dolgozathoz: - Az állapotváltozásokhoz tartozó gyakorlatban előforduló példákat és kísérleteket nem kell mind megtanulni, de mindegyik állapotváltozáshoz ezekből legalább 3-at tudni kell. Vagyis pl. az izoterm-hez összesen min. 3 gyakorlati példát vagy kísérletet (2 példa és 1 kísérlet, vagy 1 gyak. példa és 2 kísérlet) - Az összefoglalásban nem szerepel a sűrűség képlete, mert az régebbi anyag, de a számításokhoz szükség lehet rá: sűrűség = tömeg / térfogat - Számológépet lehet használni, azt célszerű hozni. - Mobiltelefont nem lehet használni.