Antinutritív anyagok, mikotoxinok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Advertisements

ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
Gabona alapanyagok mikotoxin szennyezettségének ellenőrzése a
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
AMIT ÉRDEMES TUDNI A MIKOTOXINOKRÓL
A vitaminok és ásványi sók
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 12. Csoportosítsa és jellemezze a magvakat!
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Biológiailag aktív és járulékos anyagok
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
Szemestermények tárolása
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Malomipari melléktermékek
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA II.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA III.
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Biológiailag aktív és járulékos anyagok
A takarmányok összetétele
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
A helyes táplálkozás.
Antinutritív anyagok, mikotoxinok
Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember.
Hemicellulázok Monek Éva Leontina.
Hemicellulóz és lebontása
Mikotoxinok Fonalas gombák által termelt másodlagos anyagcsere-termékek, amelyek szerkezetileg sokféle, kis molekulatömegű, erős biológiai hatású vegyületek.
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
Horváth Krisztián A Vitamin.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Takarmányozástan.
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmányok zsírtartalma
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Magvak és termések Főbb jellemzőik:
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Élelmiszerbiztonság a fókuszban
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Antinutritív anyagok, mikotoxinok
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
A savas eső következményei
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Testünk építőkövei – a vitaminok
Takarmányok zsírtartalma
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek:
Prevenciós programok kis és közepes gazdaságokban – amikre eddig nem gondoltál Petrovics Ágnes Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Praxis Menedzsment Konferencia.
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Mikroelemek.
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK MINŐSÉGE
Takarmányok zsírtartalma
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Előadás másolata:

Antinutritív anyagok, mikotoxinok rontják a táplálóanyagok emészthetőségét kedvezőtlenül befolyásolják az ízletességet egészségkárosítók mérgezést okoznak rontják a termelési eredményeket élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek

Glikozidok Ciánglikozidok Hatóanyaguk glikozidos kötéssel kapcsolódik valamilyen monoszacharidhoz speciális enzim bontja a kötést mérgezés Ciánglikozidok keserű mandula amigdalin lenmag linamarin zsenge szudáni fű, cirok durrin ciánhidrogén képződés légzési nehézségek

Mustárolaj-glikozidok (glükozinolátok) keresztes virágú növények (repce, káposztafélék) gátolják a jód beépülését a tiroxinba pajzsmirigy túltengés golyva, növekedés lemaradás a repceolaj erukasavat tartalmaz (C22:1) halíz 00-ás repce fajták (alacsony glükozinolát és erukasav) 000-ás fajták (alacsony glükozinolát, erukasav és tannin)

Toxikus fehérjék Proteázgátlók Lektinek, hemagglutininek szója tripszin inhibitor hőlabilis, 10-20 perc 110 C°, tósztolás, extrahálás, extrudálás, pelyhesítés stb., ureáz aktivítás, TIU (tripsin inhibitor unit) érték kérődzők föccsteje tripszin inhibitor immunoglobulinok lebontásának megakadályozása Lektinek, hemagglutininek glükoproteinek kicsapják a vörösvértesteket bélhám károsítók szója szojin bab fazin borsó, lóbab kevesebb

Alkaloidák Növényi eredetű gyógyszerek, mérgek burgonya szolanin zöld részek, csíra, főzés csillagfürt lupanin, lupinin, lupinidin A ló különösen érzékeny a slaframine alkalodára forrás: réti széna (fekete foltos levelű vöröshere, lucerna) tünetek: erőteljes nyálzás, fokozott vízfelvétel

Szaponinok csökkentik a vizes oldat felületi zöldlucerna, gombák csökkentik a vizes oldat felületi feszültségét habos erjedés felfúvódás csökkentik a bendő receptorok működését gátolják a fehérjék felszívódását felszívódva hemolízist okoznak

Tannin Növényi ösztrogének Somkórómérgezés lóbab, cirok, repce a fehérje emészthetőséget csökkenti elsősorban Növényi ösztrogének tüszőérés nélküli álivarzást okoznak zöldlucerna (tenyészüsző) zearalenon (F2 toxin, kocák) Somkórómérgezés somkóró kumarin kumarol véralvadás gátlás szintetikus dikumarol (rágcsálóirtó) lóban orrvérzést, ízületi duzzanatokat, sántaságot, légzési problémákat okozhat

Antivitaminok hasonló szerkezetüknél fogva kiszorítják a vitaminokat különböző enzimatikus folyamatokból K - vitamin dikumarol tiamin páfrány, zsurló, sasharaszt nyers halak, bél, bendő baktériumok tiamináz nikotinsav cirok, kukorica piridoxin lenmag biotin nyers tojásfehérje

Nitrátok, nitritek a növények nitráttartalma változó keresztesek > zab > árpa > cirok ha túl sok a nitrát bendő baktériumok nitrit felszívódva oxidálja a vasat (FeIII) methemoglobinémia

(non starch polysacharides) NSP anyagok (non starch polysacharides) gabonákban (búza, árpa, rozs, zab stb. ) vízben oldódó és nem oldódó frakció glükánok, xilánok (pentozánok) nagy vízfelvevő képesség (nő a kimusz viszkozitása) csökkentik a táplálóanyagok emészthetőségét ragacsos ürülék, gyenge alomminőség glükanáz, xilanáz enzimek bontják

Gabonák NSP anyagai (g/kg sz.a.) -glükán arabinoxilán összes hántolt rizs cirok 1 28 29 kukorica 43 44 búza 5 61 66 tritikále 7 70 77 árpa 33 76 109 rozs 12 89 101

Mikotoxinok szerepe a gazdasági állatok takarmányozásában a mikotoxinok szaprofita penészgombák másodlagos anyagcseretermékei a gombák stressz helyzetben kezdenek toxint termelni megkülönböztetünk szántóföldön (fuzárium toxinok) és tárolás során keletkező toxinokat (ochratoxin) a toxinok maguk, illetve az állat szervezetében belőlük képződő metabolitok egyaránt károsak

Élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőt jelentenek. Befolyásolják: a gazdasági állatok egészségét, immunrendszerét, a sejtanyagcserét, az ivari folyamatokat, a máj és a vese működését, a termelési eredményeket. Élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőt jelentenek.

Aflatoxin Termeli: Hatása: Aspergillus flavus, A. parasiticus Hatása: kovalens kötéssel kapcsolódik a sejtek DNS-éhez, a sejtfehérjékhez mutációk, rákos megbetegedések, sejttoxicitás elsősorban a májat károsítja Legjelentősebb formája az aflatoxin B1 (AFB1). Az állatokra és az emberre nézve egyaránt a legveszélyesebb toxinfajta (kiválasztódik a tejben) Európa éghajlati viszonyai azonban nem kedveznek termelődésének, de szénában, szilázsban előfordulhat. Potenciális forrásai az importált földimogyoró és a szója. Lóban a májat károsítja, karcinogén

Ochratoxin Termeli: Hatása: Aspergillus alutaceus, Penicillium verrucosum Hatása: fehérje szintézis gátlása (PHE - tRNS) növeli a lipid peroxidációt csökkenti a sejtlégzést, a glükoneogenézist, a sejtek ATP szintjét elsősorban a vesét károsítja Az előfordulás gyakorisága és volumene alapján az ochratoxin A (OTA) a legjelentősebb. A termények tárolása során képződik. Az állati termékekben (tojás, hús, máj) kimutatható, élelmiszerbiztonsági kockázati tényező

Zearalenon (ZON), F-2 toxin Termelik: a fuzárium fajok (F. graminearum, F. culmorum, F. avenaceum, F. poae, F. moniliforme) Hatása: ösztrogén hatású növeli a plazma ösztrogén szintet, ivarzási problémák növeli a lipidperoxidációt a májban bevérzéseket okozhat elsősorban reproduktív szerveket és a májat károsítja A baromfi rendkívül rezisztens a ZON-ra, sertésben, marhában, lóban álivarzást, embrióelhalást, gyenge vemhesülési arányt okoz.

Deoxynivalenol (DON, vomitoxin) Termelik: Fusarium fajok Hatása: fehérje szintézis, sejtosztódás gátlása sérül a máj zsíranyagcseréje csökken a vakcinázás sikere (pl. baromfi pestis) nő a plazma  glutamil transzferáz enzim szintje (májkárosodásra utal) de, stimulálja a B limfociták immunglobulin A szintézisét. A sertésnél takarmány visszautasítást, lóban a csökken a plazma immunglobulin szintje, teheneknél a tejtermelés és a tejzsír csökkenését eredményezi. A baromfi fajok a DON-ra is kevésbé érzékenyek. Lóban reprodukciós problémák.

T-2 toxin Termelik: Az egyik legagresszívebb toxin fajta Hatása: Fusarium fajok Az egyik legagresszívebb toxin fajta Hatása: fehérje szintézis, sejtosztódás gátlása száj környéki sebesedés takarmány-visszautasítás gyenge tollképződés tojáshéj szilárdság csökkenés növeli a májban a lipidperoxidációt fertőzések esetén nagyobb az elhullás kérődzőkben hasmenés, tejzsír csökkenés Lóban vesekárosító, idegrendszeri problémák

Fumonizinek Termelik: Hatása: Fusarium fajok (pl. Fusarium moliniformin) Hatása: nő a máj tömege csökken a máj zsírtartalma a plazmában megnő a májspecifikus enzimek aránya immun rendszer károsító (vakcinázás, fehér vérsejt osztódás) Legjelentősebb formája a fumonizin B1 (FB1), Elsősorban kukoricán található. Kérődzőkben csökkenti a tejtermelést, májkárosodást okoz. A lovak különösen érzékenyek (agylágyulás, kergeség, sántaság, elhullás).

Élelmiszerbiztonsági megítélésük A Nemzetközi Rákkutatási Intézet vizsgálatai szerint: rákkeltő: AFB1 feltételezhetően rákkeltő: OTA nem valószínű: ZON, FB1, T-2 nincs elég információnk: DON, NIV Már a bélhámsejtekben, májban átalakulnak, ezért metabolitjaik is fontosak (ZON α-ZOL, β-ZOL , AFB1 AFM1) Gyorsan felszívódnak, 6 óra múlva érik el a vérben a maximális koncentrációt.

Élelmiszerbiztonsági megítélésük A ZON felezési ideje a legnagyobb (12-28 óra), mérhető a tojásban, májban. DON-ból 4-5 mg/kg-os dózisból nem volt mérhető a szövetekből. FB1 – 30 mg/kg-nál kis mennyiségben mérhető volt a veséből, a májból, de a tojásból nem. OTA, T-2 tojásban és egyéb szövetekben kis mennyiségben kimutatható. Az OTA-ra élelmiszerbiztonsági megfontolásokból 0,05 mg/kg-os maximális limitet javasolnak (Böhm, 1992).

Toxinokkal szennyezett takarmányok etetése Lehetőségek: hígítás toxinmentes takarmányokkal kevésbé érzékeny fajokkal, hasznosítási típusokkal, korcsoportokkal etessük (húsmarha – tejelő tehén; sertés - baromfi) toxinkötők használata a bentonit, a zeolit, nátrium-kalcium-aluminium-hidroszilikátok, az észterezett glükomannán, az enzim alapú toxinkötők jó hatékonysággal (60-90%) alkalmazhatók az AFB1 ellen sajnos a fuzárium toxinokat (ZON, DON, T-2) csak kis hatékonysággal kötik meg (10-60%) egyéb bioaktív anyagok megkötése ???