Integrált közlekedésfejlesztés a tényleges gazdasági, felhasználói igények tükrében dr. Csepi Lajos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 A BKV Zrt. fejlesztései, beruházásai Kovács Imre beruházási főosztályvezető BKV Zrt.
Advertisements

Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
Nemzeti Közlekedési Stratégia kialakítása Magyarországon Szűcs Lajos, főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Infrastruktúra Főosztály.
Kormányzati vasútpolitikai célok és törekvések
műszaki osztályvezető
0 Budapest, december 8. Dunai hivatásforgalmi vízi közlekedés kialakítása Budapesten Nyitórendezvény Előadó: Nemecz Gábor Szakigazgató Beruházási.
Tóthné Temesi Kinga Szombathely,
A VASÚTI KÖZLEKEDÉS JÖVŐJE EURÓPÁBAN NEMZETKÖZI KONFERENCIA
Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) alkalmazása a városi villamos fejlesztésekben Baán Tímea NFÜ, KÖZOP IH június 17.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Innovatív elképzelések Győr közösségi közlekedésének fejlesztésére
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
TIME TO DECIDE ÉS MAGYAR KÖZLEKEDÉSPOLITIKA Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet
MTA Regionális Kutatások Központja RÉGIÓINK ÉS A KÖZLEKEDÉS Erdősi Ferenc MTA Regionális Kutatások Központja Pécs, 2007.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Galovicz Mihály, IH vezető
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
A magyar vasút korszerűsítése, a tranzit forgalom fejlesztése,
Gazdaságfejlesztési politika – II. NFT ( ) Eszes Gábor GKM Miniszteri Kabinet Nyíregyháza, december 14.
Vasúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztály február Előadó: Gaál Gyula, a MÁV ZRt. elnök-vezérigazgatója Közlekedés- és logisztikai fejlesztési konferencia.
„Közlekedés- és logisztikai fejlesztés Záhony – Csap térsége”
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
KÖLTSÉGVETÉS 2006 FEJLESZTŐ ÁLLAM JÖVŐKÉPES ORSZÁG Európai Ügyekért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala november 3.
Kormányszóvivői tájékoztató február 24. Európa Terv a versenyképes gazdaságért.
Kővári János országgyűlési képviselő,
Közlekedés-szervezési és Hálózatfejlesztési Tagozat
Közlekedéspolitikai és -gazdasági Tagozat
Az intermodális logisztikai szolgáltatások fejlesztési programja Szűcs Lajos főosztályvezető Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Közlekedési Stratégiai.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI TANÁCS RENDKÍVÜLI ÜLÉS Sopron
„Stratégia az intelligens közlekedési rendszerek hazai fejlesztéséhez” május 17. Dr.-habil. Lindenbach Ágnes egyetemi magántanár.
„Stratégia az intelligens közlekedési rendszerek hazai fejlesztéséhez” Budapest, szeptember 27. Dr.-habil Lindenbach Ágnes egyetemi magántanár.
A DUNA STRATÉGIA AGRÁRLOGISZTIKAI TEENDŐI Fórum november 18. Gyertyán Katalin, KözOP IH Közlekedéslogisztikai fejlesztési lehetőségek a KözOP-ban.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
MÁV - elővárosi vasutak: vonattal a városba
Nyílt Pályán Nemzeti Vasúti Kerekasztal eszmecsere a vasút jelenéről és jövőjéről szakmai-társadalmi vitanap Budapest,2010 szeptember 15 Dr.Doór Zoltán.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Dél-dunántúli Régió közlekedése Morandini Kristóf III éves földrajz-informatika tanár.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Infrastrukturális fejlesztési lehetőségek és között
Közlekedésbiztonságra fordítható források
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Közl_kvéd071 Az EU közlekedéspolitikája Az EU közlekedéspolitikája.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Kiemelt közútfejlesztési projektek a Dél-dunántúli régióban
Logisztikai fejlesztési irányok a hazai és az EU szakpolitikák tükrében CEBC „A győztesek felelőssége” konferencia február 2. Dr. Bokor Zoltán BME.
főosztályvezető-helyettes „A Balaton-régió közlekedési helyzete” fórum
Fenntartható városi mobilitás-tervezés (SUMP) szeminárium
„Gyorsabban az Európai Unióba” Sztráda Expressz program Közlekedési Múzeum, április 5.
Az intermodalitás szakpolitikai illeszkedése Közlekedéstudományi Konferencia Győr március
Javaslat a közúthálózat- fejlesztési programra 2015-ig.
A közúthálózat fejlesztési programja 2015-ig. Az Európa Terv 1. A közművelődésért 2. A nemzeti értékek megbecsüléséért 3. A kulturális értékekért 4. A.
A magyar vasúti közlekedés jövőképe Dr. Kerékgyártó János Főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Szolgáltatások Főosztálya Budapest,
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
Diplomáciai kihívások a V4 észak-déli közlekedési magas szintű munkacsoport felállításában Budapest, május 6. Szabó István L. V4 közlekedési koordinátor.
Előadás másolata:

Integrált közlekedésfejlesztés a tényleges gazdasági, felhasználói igények tükrében dr. Csepi Lajos

A terület- és közlekedési hálózatfejlesztés együttes kezelésének elvi sémája Legfőbb igény: a közlekedési szolgáltatások színvonal-javulása Az állam legfontosabb feladata: az infrastruktúra hálózatok megfelelő szinten tartása, a szükséges fejlesztések mielőbbi megvalósítása Az ország fejlődése szempontjából alapvető a közlekedési infrastruktúra fejlettsége, állapota. A társadalom és gazdaság igényein alapuló közlekedés-fejlesztés befolyásolja a gazdasági, társadalmi folyamatokat, miközben a megfelelő közlekedéssel támogatott fejlődés alakítja magát a közlekedést is. A közlekedés szolgáltatás, amely alapjaiban befolyásolja egy adott ország helyzetét, a társadalom közérzetét. EU tagként a szolgáltatások színvonala a nagyobb európai közlekedési kapcsolatok tekintetében kerül megmérettetésre.

A közlekedési hálózatfejlesztés elemi „logikája” TÉR-ben IDŐTÁV-ban „PROJEKT” ORSZÁGOS Regionális Megyei Kistérségi Települési szint NAGYTÁV Hosszútáv Középtáv Rövidtáv A közlekedési hálózatfejlesztés folyamata rendkívül bonyolult, hiszen számtalan érdekelt bevonásával, folyamatos és ismétlődő egyeztetések sorozatával kell a legnagyobb részletességgel kidolgozott műszaki tartalmat megvalósítani. Mire az igényből projekt lesz, jellemzően érvényesítik érdekeiket a felhasználók, az építmény környezetében és hatósugarában lakók (és képviselőik), a térség gazdasági szereplői, a terület környezeti állapotáért felelős intézmények és számos más érintett. Mint minden fejlesztés, a közlekedésfejlesztés is befolyásolható térben és időben, a különböző projektek prioritását a szűkös források következtében módosítani kell – és ez számos esetben elváráskétn is megjelenik, ugyanakkor a műszaki feltételek és lehetőségek jóval rugalmatlanabbak, ezt az érintettek felé kommunikálni kell.

A közlekedési hálózatfejlesztés javasolt menete Stratégia, ill. Koncepció készítés Országos Főút-hálózatfejlesztési Terv Nagytáv Országos Mellékút-hálózatfejlesztési Terv Hosszútáv Országos Közút-hálózatfejlesztési Terv Összközlekedés-fejlesztési „generálterv” Projektek vasúti, vízügyi, légügyi szakágak fejlesztési tervei „”Inputok” ”Inputok” Mint minden beruházás, a közlekedésfejlesztés is egy koncepcióval indul, ezt bővítjük fokozatosan, a prioritások tiszteletben tartásával dolgozzuk ki – az ábrán csak a közúti fejlesztésekre kibontva látható – stratégiából gerinchálózatot, az ezt töltő alhálózatokat, majd ezt egységesítve illesztjük a közlekedési ágak komplex tervébe. Rendkívül fontos az ábra bal oldalán a visszacsatolás, hiszen az újabb elemekkel való kiegészítés, a közlekedési hálózatba illesztés folyamatosan igényli, hogy a stratégiai alapoktól visszamenőleg újragondoljuk egy adott projekt megvalósítását.

Közlekedés-földrajzi adottságaink Amikor felhasználói igényekről beszélünk, rendkívül fontos, hogy megfelelő súllyal figyelembe vegyük a globális, regionális és helyi igényeket.

A KÖZLEKEDÉSI KORMÁNYZAT VÁLASZAI KIHÍVÁSOK A KÖZLEKEDÉSI KORMÁNYZAT VÁLASZAI GAZDASÁGI SZERKEZETVÁLTÁS 1989-1995 1996: KÖZLEKEDÉSPOLITIKAI KONCEPCIÓ EU CSATLAKOZÁSRA FELKÉSZÜLÉS 1998-2004 2003-2015 KÖZLEKEDÉSPOLITIKAI KONCEPCIÓ EU INTEGRÁCIÓ MEGVALÓSÍTÁSA 2004- 2007-2020 EGYSÉGES KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA

valamint a minden szakterületen mutatkozó Az EKFS fejezetei: A tevékenység fő elemei alapján: Személyközlekedés Áruszállítás A fentiek céljaihoz szükséges Infrastruktúra valamint a minden szakterületen mutatkozó Horizontálisan ható tényezők Az Egységes Közlekedésfejlesztési Stratégia egy dokumentumba integrálja az áruszállítás, a személyközlekedés és a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének a stratégiáját. Figyelembe veszi az Európai Unió által támasztott követelményeket és az ország belső stratégiai céljait, kiemelve kezelve az un. „horizontális politikákat” (környezetvédelem, közlekedésbiztonság, stb.). Az EKFS miért „egységes” ? A minisztérium a stratégiákkal és más releváns koncepciókkal koherenciát teremt; egyesíti a 2004.évi célokat a 2006. évi kormányprogramban megfogalmazott célokkal; az alágazati célokat alárendeli szakstratégiai célkitűzéseknek. Bár megkésve, de alapja lenne az ÚMFT operatív programokban történő megvalósításának, a projektek kiválasztásának.

Közlekedési Operatív Program ÁTFOGÓ STRATÉGIAI CÉLOK PRIORITÁSI TENGELYEK Az elérhetőség javítása a versenyképesség növelése és a társadalmi-területi kohézió erősítése céljából 1, Az ország és a régióközpontok nemzetközi közúti elérhetőségének javítása 2, Az ország és a régióközpontok nemzetközi vasúti és vízi elérhetőségének javítása 3, A térségi elérhetőség javítása 4, A közlekedési módok összekapcsolása, a gazdasági központok intermodalitásának és közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése Közösségi közlekedés fejlesztése 5, Városi és elővárosi közösségi közlekedés

A vasúti közlekedés helyzete A vasúti hálózatunk sűrűsége meghaladja az EU átlagot, a minőségi jellemzők azonban jelentősen elmaradnak az EU15 átlagtól; A közúti közlekedés volumenének növekedését ellensúlyozandó, megjelent a társadalomban olyan közlekedési mód iránti igény, mely környezetbarát és költséghatékony módon, elvárt szolgáltatási szintet tartva valódi alternatívát jelent az utasok számra A vasúti szolgáltatások működtetése nem gazdaságos, nem hatékony, a szolgáltatások teljesítését az infrastruktúra állapota gátolja; A vasúti szállítás nem versenyképes a társközlekedési alágakkal szemben.

A vasúti fejlesztések célrendszere Hozzájárulás a kiemelt transz-európai tengelyek forgalmának lebonyolításához, a vasúti szolgáltatások fejlesztésével; Nemzeti és regionális gazdasági fejlődés igényeinek kiszolgálása; A magyar vasúti ágazat átalakítása az egységes teljesítményjavítás érdekében; Magyarország versenyképessé tétele a nemzetközi vasúti közlekedés területén; Az igényekhez hangolt multimodális hálózat kialakítása; Nyíltpiaci verseny támogatása; Megfelelő szabályzás és hálózati hozzáférési feltételek kialakítása, a vasúti ágazat liberalizációjának támogatása; Innovatív technológiák és eljárások fejlesztésének elősegítése.

Vasúti személyszállítások alakulása

Vasúti áruszállítások alakulása

Szükséges beavatkozások Szolgáltatásfejlesztési célterületek: áruszállítás, IC-k, budapesti elővárosi közlekedés Ezekhez pályavasúti infrastruktúra fejlesztések (tartós állami feladat) elvégzése az „I” kategóriájú vasútvonalak fejlesztése a „II” kategóriájú vasútvonalak fejlesztése megoldás keresés az országos vasúti mellékvonalak problémájára Műszaki-technológiai fejlesztések az interoperabilitás továbbfejlesztése a hálózat optimalizálás folytatása a távlati nagysebességű hálózat előkészítése

Kiemelt vasútfejlesztési projektek A nemzetközi törzshálózat fejlesztésében abszolút elsődlegessége van a legnagyobb forgalmú hazai folyosónak, a TEN-T 22. számú kiemelt tengelynek, a IV. páneurópai korridornak. Második helyen kiemelt – a főleg keleti szakaszán nagyforgalmú – folyosó, a TEN-T 6. számú kiemelt tengely, az V. páneurópai korridor.

A közúti közlekedés helyzete Magyarország gazdaságföldrajzi fekvése a szállítási szolgáltatások piaca szempontjából kedvező. A forgalomnövekedés üteme a legutóbbi időkig meghaladta a kapacitások bővülését; Csökkent a lemaradás a folyami hidak kiépítése területén, 2000-2008 között összesen négy új Duna-híd épül; A transz-európai közlekedési folyosók hazai szakaszai ma még csak korlátozottan teszik lehetővé a versenyképesség fokozását, hálózati hiányok, a meglévő hálózati elemek műszaki állapota, azok szűk keresztmetszetei miatt az elérhetőség, az elvárható szolgáltatási színvonal még nem teljesíthető;

A közúti közlekedés fejlesztések célrendszere Állami feladat: az infrastruktúra létrehozása, működtetése – az áruszállítás piaci terület, a személyközlekedésben a szabályozott piaci működés a cél (i) a hiányzó nemzetközi és országos közúthálózati kapcsolatok pótlása és a meglévők szolgáltatási színvonalának emelése, elérési idők csökkentése; (ii) a térségi szerepű úthálózati kapcsolatok szolgáltatási szintjének a javítása, a szűk keresztmetszetek kapacitásának bővítése, elérési idők csökkentése; (iii) a fő- és mellékúthálózat pályaszerkezetének megerősítése, útrehabilitáció.

A közúthálózat forgalmi terhelése

Szükséges beavatkozások Gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése Gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetése, karbantartása Elkerülő utak építése Főúti kapacitásbővítés Teherbírás-növelés a fő- és mellékúthálózaton (11,5 t ) Mellékúthálózat fejlesztése (különös tekintettel a zsáktelepülésekre) Közvetlen közlekedésbiztonsági beavatkozások, telematikai fejlesztés Önkormányzati utak felújításának támogatása Országos közúthálózat üzemeltetése, karbantartása Nemzeti Útfelújítási Program Cél: az országos közúthálózat állapotának javítását célzó nemzetgazdasági jelentőségű döntések objektív előkészítése, az EU hasonló adottságokkal rendelkező tagállamai út- és hídállapot színvonalának elérése 2020-ig A NÚP célhálózata: a gyorsforgalmi útszakaszok nélküli országos közúthálózat útszakaszai és hídjai. A NÚP tervezési időtávlata: 2009-2020.

A közutak állapota 2007-ben: A főutak jelentős részének egyenetlensége megfelelő, viszont a mellékutak közel 75%-a nem elfogadható. Főleg a főúthálózatra jellemző úthiba a nyomvályúsodás. Elsősorban a nagy forgalmú, nehéz gépjárművek által igénybe vett tranzit utakon jelennek meg, kedvezőtlen hatást gyakorolva a forgalom biztonságára. A teljes úthálózat 22%-a minősül rossz teherbírásúnak és további 10 % nem megfelelő. E tekintetben a főutakon jobb a helyzet, mint a mellékutakon. A teljes úthálózat 2/3-a nem megfelelő felületépségű.

Legfontosabb fejlesztési megfontolások: Az európai TEN-T hálózathoz illeszkedő sugárirányú és abból kiágazó gyorsforgalmi utaknak kiépítése az országhatárokig Az európai TEN-T hálózathoz illeszkedő nyugat-kelet és észak-déli irányú gyorsforgalmi útvonalaknak kiépítése az országhatárokig Budapest főváros körüli M0 gyorsforgalmi gyűrű teljes hosszban történő kiépítése A fontos belső térségi és határkapcsolattal bíró gyorsforgalmi vonalaknak kiépítése. A gyorsforgalmi úthálózatot kísérő főutakon kívüli, országhatárokhoz vezető főutak 11,5 tonnás tengelyterhelésre történő megerősítése

A város-elővárosi közlekedés helyzete A lakónépesség megváltozott életviteli, mobilitási szokásaihoz a közlekedés struktúra változással és hálózatbővítéssel nem alkalmazkodott; Különösen súlyos az igényektől való elmaradás a főváros és környéke kapcsolatrendszerének alakulásában; Kiváló szerkezetű főváros körüli kötöttpályás rendszer adottságai jórészt kihasználatlanok; A közösségi közlekedés színvonala mai állapotában elégtelen az autós közlekedéssel szembeni pozíciók javítására; A hálózatszerkezet mai adottságai kedvező kiindulási feltételeket jelentenek a közösségi elérhetőség fokozásához.

A városi-elővárosi közlekedés célrendszere A nagyvárosi régió lakhatóságának és versenyképességének javítása, a térségi kapcsolati együttműködési minőségének, kohéziójának erősítése; A közösségi közlekedés egyéni közlekedéssel szembeni versenyhelyzetének javítása, a modal-split arányában rövidtávon a közforgalmú közlekedés leépülési folyamatának feltartóztatása, jelenlegi részarányának megőrzése, hosszabb távon lehetőség szerinti növelése; Környezetbarát, fenntartható közlekedés előtérbe helyezése, a magas színvonalú, megbízható és környezetbarát kötöttpályás közlekedési mód preferálása.

Áramlási jellemzők a főváros környékén Az ábrák értelmezése: Kék: vasút Sárga: autóbusz Lila(?): személygépkocsi

Budapest határát átlépő utasforgalom

Szükséges beavatkozások A fenntartható „tiszta közlekedés” prioritása Városi-elővárosi integrált kötöttpályás rendszer kialakítása - a főváros központja és a külső kerületei, valamint a főváros- és környéke térszerkezet fejlődését, mobilizáció alakulását hosszú távú tudatosabban kell kezelni: „S-bahn” jellegű közlekedési struktúra kialakítása A vízi közlekedési adottságok (az agglomerációs dunai kapcsolat) kihasználása Intelligens közlekedés menedzsment alkalmazások Közúti fejlesztések – P+R kapcsolatok Gyalogos, illetve közösségi közlekedési zónák kialakítása

Az S-Bahn hálózat távlati struktúrája

Kiemelt városi-elővárosi projektek Budapest és agglomerációja térségében 4-es metró fejlesztése Elővárosi vasutak fejlesztése É-D-i regionális gyorsvasút fejlesztése (0. ütem. – Szentendre-Békásmegyer) 1-es, 3-as villamos fejlesztése Budai fonódó villamoshálózat fejlesztése 42-es villamos meghosszabbítása Budapest szíve program Miskolci villamoshálózat fejlesztése Debreceni villamoshálózat fejlesztése Szegedi villamoshálózat fejlesztése

Hajózás 1400 km-t meghaladó hosszúságú Kikötők: Vkt. 71. § (1) A vízi utat folyamatosan olyan állapotban kell tartani, hogy az alkalmas legyen az osztályának megfelelő úszólétesítmények rendeltetésszerű közlekedésére; AGN megállapodás, Duna Bizottsági ajánlások; 17/2002. (III. 7.) KöViM rendelet, a hajózásra alkalmas, illetőleg hajózásra alkalmassá tehető természetes és mesterséges felszíni vizek víziúttá nyilvánításáról; kötelezettségeink teljesítése, s a környezetvédelem kapcsolata Kikötők: Országos közforgalmú kikötők, határkikötő, szükségkikötők, azaz menedékek; Közforgalmú kikötők; Lassú és nem hatékony fejlesztés.

Légi közlekedés Földrajzi helyzetünk, szerepünk, érdekeink, mint: forgalom és a forgalom révén megszerezhető bevételek, idevonzani és tranzit állomásként és regionális központként / hub-bá válni; a tudás, a hozzáértés építése, fejlesztése. 94 ezer km2 légtér, 500 km Ny-K kiterjedésű és alig 200 km meghaladó É-D 4/1998. (I. 16.) Korm. rendelet, a magyar légtér igénybevételéről, a légtér Single European Sky Repülőterek: Repülőtereink és a fejlesztéshez szükséges mozgástér. A területhasználat, berendezkedés, építés, a közlekedési folyosóinak, illetve objektumai környezetének szabadon tartása; Példa: természetvédelem, Tát és Süttő szigetek és egyebek, mint Kiskunhalas; nyilvános, nemzetközi, kereskedelmi repülőtér (állandó határátkelő hely, mint Budapest, Debrecen és Sármellék); nyilvános, kereskedelmi repülőtér (ideiglenes határnyitási joggal, mint Nyíregyháza, Győr-Pér, Pécs-Pogány, Békéscsaba, legutóbb Börgönd és mások); nem nyilvános repülőtér, mint Miskolc, Kaposvár, Őcsény és mások; állami repülések céljára szolgáló nem nyilvános repülőterek.

A fejlesztés forrásai EU források Költségvetés Hitel, PPP Új Magyarország Fejlesztési Terv Közlekedési Operatív Program (KözOP) Regionális Operatív Programok (ROP) Kisebb alapok (pl. TEN-T, ETE) Költségvetés Gyorsforgalmi úthálózat fejlesztési költségvetési sor Útpénztár Hitel, PPP EIB hitel PPP autópályák