A Debreceni Egyetem regionális funkciói

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A gazdaság és az oktatás együttműködése
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Partiumi Keresztény Egyetem - Nagyvárad -
Debrecen - iskolaváros
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
TÁMOP-4.1.2/08/1/B Pedagógiai szolgáltató és kutató hálózat kialakítása a pedagógus- képzésben, a nyugat-dunántúli régióban.
Egyetemek és vállalatok együttműködése a kutatásban és fejlesztésben
A határmentiség kutatása a számok tükrében Tiner Tibor Selye János Egyetem, Révkomárom MRTT évi Vándorgyűlés, Szabadka, nov
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság tevékenysége Horváth Gyula.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
A GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR FELADAT- ÉS STRUKTURÁLIS RENDSZERE Szerkesztette: © Dr. Szilágyi Tivadar, KARI TANÁCS KARI TANÁCS TÁRSADALMI.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
1 Felsőoktatási jelentkezés A szeptemberben induló felsőoktatási képzések jelentkezői Forrás: Educatio Kht. – OFIK, Felvi.hu
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM - A MAGYAR FELSŐOKTATÁS INTEGRÁNS RÉSZE 1 MPV előadás.
„MI LESZ VELED MAGYAR FELSŐOKTATÁS” Antal János ÁVF főigazgató október 28.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A „Fenntartható Innovációs Technológiai Centrum” (FITC) céljai és tevékenysége A TÁMOP /1/KONV projekt nyitókonferenciája Gyöngyös,
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Felsőoktatási intézmény
Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon - Konferencia a kutatási kiválóság jövőjéről ELTE, június 22. Prof. Dr. Patkó Gyula rektor MISKOLCI EGYETEM.
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Kutatóegyetemi Program a Debreceni Egyetemen Fésüs László a DE Kutatóegyetemi Koordinációs Tanács elnöke.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Dr. Husvéth Ferenc Tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes június 22.
Innovációs programok a Szent István Egyetemen Regionalitás és együttműködés Figler Kálmán, kancellár Dr. Szabó István, külkapcsolati igazgató, dékán.
Innováció-átok vagy lehetőség a felsőoktatásban? Dr. Urbányi Béla Egyetemi tanár.
Pécs és térsége gazdasága Pólus és a K+F+I november 27. Dr. Síkfői Tamás.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
MUNKAERŐ-PIACI IGÉNYEKRE TÁMASZKODÓ GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSEK, SZOLGÁLTATÁSOK A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM FÓKUSZÁBAN TÁMOP F-14/1/Konv
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
A magyarországi K+F politika
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Előadás másolata:

A Debreceni Egyetem regionális funkciói Prof. Dr. Nagy János

A tudásalapú társadalom növekedési üteme függ az új tudás: előállításától (kutatásfejlesztés) átadásától és terjesztésétől (oktatás és képzés, publikációk) felhasználásától (új gazdasági, ipari folyamatok és szolgáltatások, spin-off vállalatok, regionális és helyi fejlesztés) Az egyetemek különleges helyzete, hogy mindhárom folyamatban részt vesznek, azonban a külső feltételek megléte is elengedhetetlen !

REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KÜLSŐ FELTÉTELEK: Innovatív gazdasági környezet, Regionális innovációs kereslet, Kooperációs kultúra, Jól összehangolt finanszírozási struktúrák. REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK

Európában egyedülálló helyzet: Hátrányos helyzetű régió – kiemelkedő felsőoktatási intézmény Mit tehet az egyetem a számára otthont adó szűkebb és tágabb régió fejlesztéséért?

AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ

1 főre jutó GDP (ezer Ft) alakulása

Aktivitási arány 2009-ben

A DEBRECENI EGYETEM

TÖRTÉNET A Debreceni Egyetem addig önállóan működő intézmények (újra)egyesítésével és jogutódlásával 2000. január 1-ével jött létre. Történelmi gyökerei visszanyúlnak a Debreceni Református Kollégium alapításáig (1538), amelynek később kialakult három akadémiai tagozatára alapozva jött létre a Debreceni magyar királyi Tudományegyetem. Ezzel a négy és fél évszázados, megszakítás nélküli múlttal ma a Debreceni Egyetem az ország legrégebben, folyamatosan ugyanabban a városban működő felsőoktatási intézménye.

OKTATÁS 2007-ben elsőként nyerte el a Debreceni Egyetem a felsőoktatási minőségi díj arany fokozatát.

OKTATÁS A legszélesebb képzési kínálat: Alapképzés (63 alapszak), Mesterképzés (68 mesterszak), Osztatlan képzés (4), főiskolai képzés (hagyományos), egyetemi képzés (hagyományos), PhD képzés, szakirányú továbbképzés (116), felsőfokú szakképzés (21), felnőttképzés

OKTATÁS

OKTATÁS A 2010-ben felvételt nyert hallgatók állandó lakhelye szerinti megoszlása

TUDOMÁNY Az oktatók 67%-a minősített, összesen 954 fő. Egyetemi/főiskolai tanárok száma: 212 fő. Akadémikusok: 30 fő. Az egyetemen 25 doktori iskolában folyik a doktori képzés (országosan a legtöbb). Doktori fokozatot 6 tudományterületen (agrártudományok, bölcsészettudományok, műszaki tudományok, orvostudományok, társadalomtudományok és természettudományok), 25 tudományágban ítélnek oda. Az évente felavatott doktorok száma: 150-200 fő. Két Regionális Egyetemi Tudásközpont. 12 MTA kutatócsoport, 11 működését az akadémia finanszírozza.

Mind az öt fókuszterületben van: TUDOMÁNY A kutatóegyetemi TÁMOP pályázatban szereplő öt kiemelt alapkutatási fókuszterület: Molekulatudomány, benne a gyógyszerkutatással; Fizikai-, számítás- és anyagtudomány; Molekuláris medicina, Egészség- és környezettudomány, Magyarság kutatás, nyelvtechnológia és bioetika. Mind az öt fókuszterületben van: akadémiai kutatócsoport, innovatív kutatói „team”, és legalább egy doktori iskola.

TUDOMÁNY A K+F+I bevételek évről évre növekednek, a Debreceni Egyetemre érkezik a teljes hazai felsőoktatási szektor bevételeinek 16-17 százaléka.

egyidejűleg 7-800 támogatott projekt fut. TUDOMÁNY Magas szintű kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység folyik valamennyi tudományterületen, egyidejűleg 7-800 támogatott projekt fut. A meggymag kivonatot tartalmazó Olabella krém egyetemi kutatásfejlesztés eredménye.

PÁLYÁZATOK

GAZDÁLKODÁS

GAZDÁLKODÁS

GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK KLASZTEREK: Pharmapolis (akkreditált) Informatika (akkreditált) Funkcionális élelmiszer (akkreditált) Termál (akkreditált) Létesítmény energetika e Ft   2007 2008 2009 2010 Részesedések névértéke 148 840 105 236 352 656 353 570 Részesedések könyvszerinti értéke 137 340 104 506 355 690 357 690

REGIONÁLIS KAPCSOLATOK

Együttműködési megállapodás a DE és Debrecen Megyei Jogú Város között EGYETEM A VÁROSBAN Együttműködési megállapodás a DE és Debrecen Megyei Jogú Város között Természettudományos élménypark a Botanikus kertben Ingatlancserék Balásházy Gyakorló Szakközépiskola átvétele Részvétel a városi nagyrendezvényeken Kölcsönös részvétel a Stratégiai Tanácsadó Testületekben

EGYETEM A VÁROSBAN

Több megyében található karok EGYETEM A RÉGIÓBAN Több megyében található karok Felsőoktatási együttműködés a régió felsőoktatási intézményeivel, a Nyíregyházi Főiskolával és a Szolnoki főiskolával A tudásalapú gazdaság/társadalom minél hatékonyabb kiszolgálása az egyetem kutatási és fejlesztési eredményeivel, az innovációs folyamatok kibontakoztatásával, a képzési és továbbképzési programoknak a felhasználók igényeihez igazításával. Folyamatosan működő kapcsolat kiépítése az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel, (Innovációs Ügynökséggel), a régióban meghatározó önkormányzatokkal, kamarákkal és cégekkel

HATÁRON ÁTNYÚLÓ KAPCSOLATOK

az említési gyakoriság szerint 1998-ban és 2002-ben JÖVŐKÉP A határon átnyúló kapcsolatok jellege az Északkelet-alföld határ menti településein az említési gyakoriság szerint 1998-ban és 2002-ben . Forrás: MTA RKK ATI Debreceni Osztály kérdőíves vizsgálata 1998, 2002

INTERREGIONÁLIS KAPCSOLATOK

OKTATÁS Románia Szlovákia Szerbia Ukrajna Horvátország Ausztria Partiumi Keresztény Egyetem Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Politechnica University of Timisoara University of the West, Timisoara Nagyváradi Egyetem Babes Bolyai Egyetem Sulyok István Református Egyetem, Nagyvárad AL. I. Cuza University of Iasi Szlovákia University of Presov Selye János Egyetem, Komárom Slovak University of Agriculture, Nitra Szerbia Novi Sadi Egyetem Ukrajna Uzghorod State University Dnyipropetrovszki Állami Egyetem Bila Tserkva State Agrarian University Kárpátaljai Állami Egyetem Horvátország University Of Zagreb University of Rijeka University J. J. Strossmayer in Osijek Ausztria Johannes Kepler University

OKTATÁS 2006-ban regionális együttműködés szakemberképzés céljából Kelet-Közép Európa térségben Oktatási és Továbbképzési Központ jött létre Debrecenben a DE, a Nagyváradi Állami Egyetem és a Babes Bolyai Egyetem együttműködésével. Az MTA Regionális Kutatások Központja szakmai és módszertani segítséget nyújt a feladatok elvégzéséhez. Mezőgazdasági mérnök BSc kihelyezett képzés a Partiumi Keresztény Egyetemen, valamint: szociális munka, német nyelv és irodalom, szociológia és közgazdaságtan, angol nyelv oktatásban részvétel.

Kárpát-medencei Területfejlesztési Nyári Egyetem OKTATÁS Kárpát-medencei Területfejlesztési Nyári Egyetem A területi kohézió jövője címmel az MRTT és a DE AGTC közös szervezésében

OKTATÁS

OKTATÁS

TUDOMÁNY

PÁLYÁZATOK Ország Pályázat típusa Pályázatok száma (db) Románia HURO/TÉT 59 Szlovákia TÉT 7 Szlovénia 4 Ukrajna 16 Összesen: 86

A Debreceni Egyetem CEEPUS partnerei: Horvátország – 8 kapcsolat Románia – 19 kapcsolat Szlovákia – 15 kapcsolat Horvátország – 8 kapcsolat Szlovénia – 3 kapcsolat

ERASMUS 336 bilaterális erasmus szerződés, 37 határon túli intézménnyel Hallgatói mobilitás 2004/05 (194 - 37)  2009/10 (308 - 133) Oktatói mobilitás 2004/05 (53)  2009/10 (52) Személyzeti mobilitás 2007/08 (8)  2009/10 (14) Határon túli hallgatók: Románia: 22 fő, ebből 8 oktató Szlovákia: 4 fő, ebből 2 oktató Szlovénia: 1 fő

A DE Napja keretében rendezett fórumok EGYETEM NAPJA A DE Napja keretében rendezett fórumok áttekintették a környező országokban folyó magyar nyelvű felsőoktatás helyzetét és kilátásait Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna magyarnyelven oktató egyetemei vezetőinek, rektorainak és a magyar kormány tisztségviselőinek részvételével.

EGYETEM NAPJA

JÖVŐKÉP A feltételek összeállni látszanak ahhoz, hogy a DE a régió tudásközpontjaként olyan stabil high-tech innovációs csoportosulást hozzon létre, amely jelentős gazdasági szerkezetváltást, a tudásalapú gazdaság kibontakozását, a régió javuló versenyképességét eredményezheti: van fejlett tudásbázis, kialakítható magasan képzett, mobilis humánerőforrás (képzés), kialakulóban van a megbízható alap-infrastruktura , kialakulóban az innováció-menedzsment szakértelme, szervezete, kialakítandó az innovatív gazdasági környezet, regionális innovációs kereslet (spin-off vállalatok, idetelepülő high-tech cégek, a régió vállalkozásainak átalakulása – ez utóbbi képzéssel, valamint a RIÜ hatékony közvetítő tevékenysége eredményeként). kialakulhat a megfelelő tőke-vonzó képesség, kritikus tömeg szükséges (határon is átívelő regionális együttműködés!)

megtisztelő figyelmüket! Köszönöm megtisztelő figyelmüket! www.unideb.hu