Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Advertisements

NHH sajtótájékoztató Mobilvégződtetési-díjak és Versenyélénkítés a mobil-piacon Pataki Dániel, elnök Ludányi Edgár, közgazdasági főigazgató-helyettes.
DIÁKHITEL? LAKÁSTÁMOGATÁS? FOGLALKOZTATÁS? SPORT? SULINET? TANKÖNYVEK? IGEN? MEGCSINÁLTÁK? LÁSSUK… A TÉNYEKET… TOVÁBB.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
QUO VADIS TURIZMUS? MSZP kormányzati ígéretei •Dr. Kiss Elemér Kancellária miniszter: „reálértékén megőrizzük a turisztikai támogatásokat…” május.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Kamatszámítás.
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
Kombinált Mikrohitel Program. Kombinált mikrohitel - közvetítői pályázat • Együttesen igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes mikrohitel,
A társasház-felújítások finanszírozásának aktuális kérdései
Balassagyarmat, június 24. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési.
Kis- és középvállalkozások finanszírozása Készítette: Gál Judit Pálos Attila.
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
Állami lakástámogatások 12/2001 (I. 31. ) Kormányrendelet, 4/2005 (I
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Költségvetés ,3 milliárd forint agrár-és vidékfejlesztésre.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Budapest, április 11. dr. Bart István Igazgató Magyar Energiahatékonysági Intézet Lakóépületek Energiahatékony Felújítása Lakossági igények, állami.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Lakás-előtakarékosság
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
Sulinet Expressz, Sulinet Generáció Sulinet Generáció 1998: valamennyi középiskola bekötése az Internet hálózatba a Sulinet Program keretében.
Megújul a Sulinet Expressz. Az SZDSZ elnöke felkérte a liberális minisztereket, hogy vizsgálják meg tárcáiknál vannak-e olyan programok, amelyek azokat.
A továbbtanulás ANYAGI oldala Előadó: Márkus Attila Diákhitel Központ Zrt.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
1 A közvetlen támogatások igénybevételének főbb feltételei Lakástulajdon Méltányolható lakásigény Egyéb feltételek Az önkormányzat jegyzője igazolja a.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
K&H trambulin tapasztalatok
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
MagNet Magyar Közösségi Bank a hazai vállalkozásokért Dakó Andrea Invitel InnoMax Üzleti Reggeli.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Cselekedni most és mindenkiért Esélyt a jövőnek! szeptember 20.
Lendületben az ország! Nemzeti Területfejlesztési Hivatal Igazságos lakástámogatás november 2.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Új Széchenyi Hitel és Új Széchenyi Kombinált Mikrohitel Zalán Helga ügyvezető igazgató MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Budapest, február.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
Mennyibe kerül az adófizetőknek a Gyurcsány-kormány egy állami vezetője? január 4. Luxusbaloldal - luxuskormányzás.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
2010 : KIHÍVÁSOK ÉVE A PÉNZÜGYI SZEKTORBAN Kisbenedek Péter, MABISZ október 5.
1998-ban a Fidesz két legfontosabb egészségügyi választási ígérete a több biztosítós rendszer bevezetése és a 400 százalékos orvosi béremelés volt. Egyik.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Rimóc, október 28. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési Iroda.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
Bankpiac Magyarországon
Vállalkozói mikrohitelek
10 M 4-8% , Ft Ft Ft 5%-os kamat , Ft , Ft , Ft 5-30% Különbség: , Ft 10 év.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Az OTP Lakástakarék számla olyan megtakarítási forma, amellyel a társasház vagy lakásszövetkezet a lakásszövetkezet tulajdonában, vagy a társasházi lakástulajdonosok.
1 éves a Sulinet Expressz. A program első éve Az Oktatási Minisztérium nyarán indította el a Sulinet Expressz programot. A program célja: az Internet.
OTP Pénzügyi Pont KFT február. 1-től létrejött egy új partneri hálózat, mely kizárólag az OTP Bank termékeit közvetíti az ország egész területén.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
Társaság a Lakásépítésért Egyesület
Előadás másolata:

Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer (2000-2004)

Lakáshitel-rendszer (2000-2004) A lakáshelyzet alakulása a rendszerváltás után: Megszűnő állami lakásépítés Egyre magasabb kamat a lakásépítési hitelekre A magyar gazdaság egyre rosszabb helyzete ’90-es évek közepén kismértékű javulás (1996-1997) ’98 – újabb hanyatlás (oka elsősorban az orosz gazdasági válság)

Lakáshitel-rendszer (2000-2004)

Lakáshitel-rendszer (2000-2004) Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer indulása: 2000 – Orbán-kabinet Szigorú feltételek (35 év alatti házaspár, két vagy három gyerek, biztos anyagi háttér, hitelképesség) Maximum 8 millió forintnyi hitel, 8 %-os éves kamat Kizárólag új lakás vásárlása esetén Köztisztviselők kiemelt kezelése

Lakáshitel-rendszer (2000-2004)

Lakáshitel-rendszer (2000-2004) Módosítások a rendszeren (2000-2002): 2000. december – 3 %-os kamattámogatás használt lakások vásárlásához Folyamatosan csökkenő kamatszint – elsősorban új lakások vásárlása esetén Csökkenő kamatok használt lakások vásárlása és felújítása esetén is (bárki igénybe veheti, 30m Ft-ig, átlagosan 19 %-os kamatra) 2002 március – használt lakások vásárlására is igénybe vehető, 6-7 %-os, támogatott hitelek megjelenése

Lakáshitel-rendszer (2000-2004)

Lakáshitel-rendszer (2000-2004)

Lakáshitel-rendszer (2000-2004) A rendszerrel kapcsolatos első problémák: A lakossági megtakarítások csökkentek A rászorulók helyett a köztisztviselők és a tehetősebb rétegek használták ki a kedvezményes hitellehetőséget Az államkasszának egyre nagyobb megterhelést jelent a növekvő hitelek támogatása A 2002-es választásokon és utána minden korábbinál jobban átpolitizálttá vált a lakáshitelek állami támogatásának kérdése

Szociálpolitikai kedvezmény mértéke

A lakáshitel-adókedvezmény átalakítása Új lakás esetében: 40% (max. évi 120ezer Ft és 10 millió forintos hitelig lehet igénybe venni ) * Használt lakás esetében: 30% (max. évi 120ezer Ft és 8 millió forintos hitelig lehet igénybe venni)* *évi 3,4 millió forint jövedelemig jogosult igénybe venni az adózó, illetve 4millió forint összegig csökkenő mértékben

A lakáshitel-állomány alakulása

A kormány döntése alapján (2003. december 12.) Állami kamattámogatás mértéke: új lakásnál 4,8 százalék használt lakásnál 3,2 százalék Az ügyfélkamat mértéke: új lakásnál 8 százalék Használt lakásnál 9,6 százalék Ez a kamatplafon a jegybanki alapkamathoz kötődik a jövőben, tehát egy rugalmas rendszer alakul ki.

Aki december 22-éig hitelkérelemmel fordul a bankhoz, és a bank azt be is fogadja, annak az 5, illetve 6 százalékos kamatplafon az irányadó Hitelfelvételi roham

Információszerzés a témával kapcsolatban: http://www.magyarorszag.hu/otthon http://www.meh.hu http://www.figyelo.hu http://www.hvg.hu http://www.p-m.hu