Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék A Veszprémi Egyetem Georgikon Mezõgazdaságtudományi Kar kutatási-fejlesztési tevékenysége kétszázéves múltra nyúlik vissza. Az õsi Georgikon az oktatás mellett a kornak megfelelõ szintû, a mezõgazdaság valamennyi területére kiterjedõ kutató-fejlesztõ tevékenységet is folytatott. Az elmélet és a gyakorlat összekapcsolására való törekvése miatt jelentõs hajtóereje volt a mezõgazdaság és a biológia korai XIX. századi fejlõdésének.
Tanszékvezető: Dr. Husvéth Ferenc egyetemi tanár, MTA doktora - Dr. Dublecz Károly egyetemi docens - Dr. Wágner László egyetemi docens - Szegleti Csaba egyetemi tanársegéd - Dr. Pál László egyetemi adjuktus - Dr. Bartos Ádám tanszéki mérnök - Stiller Szilárd PhD hallgató - Márton Aliz PhD hallgató
Cseh Lajosné laboráns Varga Judit laboráns Csucska Mária laboráns Ertsey Csaba tanszéki mindenes Várnai Tiborné adminisztrátor Osvald Gyuláné állatgondozó
Oktatási tevékenység Négy szakon Agrármérnök Agrárkémikus mérnök Gazdasági agrármérnök Növényorvos Kötelező tárgyakat Takarmányozástan (2+2; 4) Takarmányozás technológia (2+2; 3) Takarmánykémia és technológia (1+2; 4) Termékfeldolgozás (2-2, 4)
Választható tárgyak Monogasztrikusok takarmányozása Kérődzők takarmányozása Takarmányanalitika Lótakarmányozás és tartástechnológia Táplálkozásélettan Élvezeti élelmiszerek és adalékanyagok Műszeres élelmiszeranalitika Lovasturizmus
Kutatási programok
Dr. Husvéth Ferenc Háziállatok anyagcseréjének és keringésrendszerének vizsgálata az anyagcsere-betegségek hatásainak kivédése céljából. Emésztésélettani kutatások: reculoruminális fermentációs folyamatok vizsgálata a takarmány hasznosítható energia és fehérjetartalmának konverziója érdekében.
Dr. Wágner László Szójatermékek tisztaságvizsgálata érzékszervi és mikroszkópikus módszerekkel. Módszertani összehasonlító vizsgálatok takarmányok mikotoxin-tartalmának meghatározására. Az EPA, DHA és konjugált linolsav gázkromatográfiás és GC-MS meghatározási módszerének kidolgozása.
Dr. Dublecz Károly A broiler csirke elzsírosodásának és a hús zsírsavösszetételének befolyásolása takarmányozással. (OTKA) Hidrotermikusan kezelt édes csillagfürt minősítése. (Takarmányszervíz Kft.) Az édes csillagfürt takarmányértékének meghatározása baromfi fajok számára. (Szent István Egyetem)
Dr. Dublecz Károly Természetes eredetű takarmány-kiegészítők használata a broiler hízlalásban. (DELACON GmbH) A hazánkba érkező szójaminták minőségének összehasonlítása. (ASA) A takarmány mikotoxin szennyezettségének hatása broiler csirkék termelésére és immun- státusára. (DELACON GmbH)
Dr. Bartos Ádám A táp energia- és fehérjetartalmának hatása broiler csirkék elzsírosodására és testösszetételére. A csirkehús zsírsavösszetételének és oxidatív stabilitásának befolyásolása takarmányozással.
Dr. Pál László A tojás zsírsavösszetételének és oxidatív stabilitásának befolyásolása takarmányozással. A takarmány zsírsavösszetételének hatása a tyúk inzulin és glukagon szekréciójára. A takarmány energia-, zsír- és fehérjetartalmának hatása csirkék GH és GH receptor génexpressziójára.
Stiller Szilárd Takarmányok mikroelem tartalom meghatározásának módszertani vizsgálata Szarvasmarhák és lovak mikroelem ellátásának vizsgálata
Kutatási feltételrendszer Állatház Takarmánykeverő
Állattenyésztés és takarmányozás
Kutatási feltételrendszer Laboratórium Műszerek: VICAM toxin mérő műszer Fiber Cup rostmeghatározó Atomabszorpciós spektrofotométer Gázkromatográf UV-VIS spektrofotométer
Agrokémia és talajtan