Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HYPERTONIA: PATHOMECHANISMUS, TERÁPIÁS KONZEKVENCIÁK
Advertisements

A Pharmagora Életminőség Klaszter takarmány és élelmiszer fejlesztései
Ultracentrifugák, termoanalitikai műszerek és fotométerek történetei
Hogyan működik az elektronikus nyelv
Beszéd és hallásdiagnosztika tantárgy bemutatása BMEVITMM2030
Energetika II. energetikai BSc szak (energetikai mérnök szak)
Egészségügyi informatika oktatása és kutatása az Egészségügyi Főiskolai Karon.
Kutya- macskatápok minőségük és ellenőrzésük
Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar
Szövegminta Szövegminta szövegminta. Szent István Egyetem Lorem ipsum…. Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar, Tel.: Fax:
Beiskolázási tevékenység elemei és lebonyolítása Résztvevők köre: - kari vezetés - HÖK, hallgatók - szakvezetők, szakterületek képviselői Javaslat: Pál.
VE Georgikon Kar Keszthely 2005 március 30
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Lovasturizmus -Általános turisztikai ismeretek-
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Bemutatkozik a Georgikon
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
Kommunikáció az egyetemen
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Javaslatok további alkalmazásokra Szöllősi Dániel PhD hallgató.
Az MNÉTP „Az élelmiszer az életért” irányító testületének működési rendje 1.Testületi tagság Az Irányító testület tagjait az MNTP tagjai választják meg.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Biológus Tanszékcsoport
Numerikus módszerek az elektromágneses térszámításban Dr
összefüggései, új kihívásai
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
A Kaposvári Egyetem Készítette: Lang Diána.  A magyar országgyűlés január 1-gyel alapította a Kaposvári Egyetemet, ezzel a döntéssel Kaposvár a.
Program Péceli Gábor rektor köszöntő beszéde
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben Ráckeve, március Pannon Egyetem (Veszprémi Egyetem, 1949) Bölcsészettudományi Kar Gazdaságtudományi.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Takarmányok zsírtartalma
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Történelmi áttekintés
Esetbemutatások tanulságokkal ÜLÉSELNÖKÖK: Dr. Tóth Judit1
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Elektronikus szenzorsorok alkalmazása a Kaposvári Egyetemen folyó kutatásokban (elektronikus orr & elektronikus nyelv) Bázár György, Romvári Róbert Kaposvári.
NYME ACSJK Egészség-tudományi Laboratórium
Pirolízis szakmai konferencia TÁMOP A-11/1/KONV
A Pannon Egyetem Georgikon Karának szerepe, célkitűzései CEPO Nyitókonferencia Keszthely, május 24. Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár.
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata
Biotermékek piaca Magyarországon
Takarmányok zsírtartalma
„Információvédelem menedzselése” LXII. Szakmai Fórum Budapest, szeptember 17. Bevezető gondolatok az e-Hétpecsétről és a programról Dr. Ködmön István.
TR1.1 + ODOR on Gmap TR1.1 + ODOR on Gmap a transzmisszió modellezés új generációja Készítették a Levegőkörnyezeti Bt. szakértői: Cseh Melinda környezetmérnök-,
SPORTÉLETTAN ALPROJEKT BIOMEDICINÁLIS TANANYAGFEJLESZTÉS TÁMOP E-13/1/KONV A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot.
Pató Gáborné Dr. Szűcs Beáta egyetemi docens Mit (t)akar „és még amivel főnöke megbízza” Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Szervezési és Vezetési.
SPORTÉLETTANI KÉPZÉS ÉS TANANYAGFEJLESZTÉS TÁMOP E-13/1/KONV A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált,
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM JOG- ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI TANSZÉK Biztosítás és kockázatkezelés (oktatás – kutatás) dr. Farkas Szilveszter.
Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek:
A környezetbarát állattenyésztés és termék előállítás fejlesztésének lehetőségei a Tisza mentén Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD Pusztai Péter Dr.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGETIKA TUDOMÁNYA FAZEKAS ANDRÁS.
Ipari keveréktakarmány-gyártás hazánkban a 60-as években indult fejlődésnek (húscsirkeprogram) színvonala befolyásolja valamely ország állattenyésztésének.
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Vegyészmérnöki mesterképzés
Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
SZELEKTÍV AFEREZIS TECHNIKÁK MULTIDISZCIPLINÁRIS MEGKÖZELÍTÉSSEL
Név TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Dr. Varga Attila Károly
Készítette: Szabó Tamás
Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
Élelmiszertudományi Kar
BROILER ágazati HELYZETKÉP
Takarmányok zsírtartalma
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
Előadás másolata:

Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék A Veszprémi Egyetem Georgikon Mezõgazdaságtudományi Kar kutatási-fejlesztési tevékenysége kétszázéves múltra nyúlik vissza. Az õsi Georgikon az oktatás mellett a kornak megfelelõ szintû, a mezõgazdaság valamennyi területére kiterjedõ kutató-fejlesztõ tevékenységet is folytatott. Az elmélet és a gyakorlat összekapcsolására való törekvése miatt jelentõs hajtóereje volt a mezõgazdaság és a biológia korai XIX. századi fejlõdésének.

Tanszékvezető: Dr. Husvéth Ferenc egyetemi tanár, MTA doktora - Dr. Dublecz Károly egyetemi docens - Dr. Wágner László egyetemi docens - Szegleti Csaba egyetemi tanársegéd - Dr. Pál László egyetemi adjuktus - Dr. Bartos Ádám tanszéki mérnök - Stiller Szilárd PhD hallgató - Márton Aliz PhD hallgató

Cseh Lajosné laboráns Varga Judit laboráns Csucska Mária laboráns Ertsey Csaba tanszéki mindenes Várnai Tiborné adminisztrátor Osvald Gyuláné állatgondozó

Oktatási tevékenység Négy szakon Agrármérnök Agrárkémikus mérnök Gazdasági agrármérnök Növényorvos Kötelező tárgyakat Takarmányozástan (2+2; 4) Takarmányozás technológia (2+2; 3) Takarmánykémia és technológia (1+2; 4) Termékfeldolgozás (2-2, 4)

Választható tárgyak Monogasztrikusok takarmányozása Kérődzők takarmányozása Takarmányanalitika Lótakarmányozás és tartástechnológia Táplálkozásélettan Élvezeti élelmiszerek és adalékanyagok Műszeres élelmiszeranalitika Lovasturizmus

Kutatási programok

Dr. Husvéth Ferenc Háziállatok anyagcseréjének és keringésrendszerének vizsgálata az anyagcsere-betegségek hatásainak kivédése céljából. Emésztésélettani kutatások: reculoruminális fermentációs folyamatok vizsgálata a takarmány hasznosítható energia és fehérjetartalmának konverziója érdekében.

Dr. Wágner László Szójatermékek tisztaságvizsgálata érzékszervi és mikroszkópikus módszerekkel. Módszertani összehasonlító vizsgálatok takarmányok mikotoxin-tartalmának meghatározására. Az EPA, DHA és konjugált linolsav gázkromatográfiás és GC-MS meghatározási módszerének kidolgozása.

Dr. Dublecz Károly A broiler csirke elzsírosodásának és a hús zsírsavösszetételének befolyásolása takarmányozással. (OTKA) Hidrotermikusan kezelt édes csillagfürt minősítése. (Takarmányszervíz Kft.) Az édes csillagfürt takarmányértékének meghatározása baromfi fajok számára. (Szent István Egyetem)

Dr. Dublecz Károly Természetes eredetű takarmány-kiegészítők használata a broiler hízlalásban. (DELACON GmbH) A hazánkba érkező szójaminták minőségének összehasonlítása. (ASA) A takarmány mikotoxin szennyezettségének hatása broiler csirkék termelésére és immun- státusára. (DELACON GmbH)

Dr. Bartos Ádám A táp energia- és fehérjetartalmának hatása broiler csirkék elzsírosodására és testösszetételére. A csirkehús zsírsavösszetételének és oxidatív stabilitásának befolyásolása takarmányozással.

Dr. Pál László A tojás zsírsavösszetételének és oxidatív stabilitásának befolyásolása takarmányozással. A takarmány zsírsavösszetételének hatása a tyúk inzulin és glukagon szekréciójára. A takarmány energia-, zsír- és fehérjetartalmának hatása csirkék GH és GH receptor génexpressziójára.

Stiller Szilárd Takarmányok mikroelem tartalom meghatározásának módszertani vizsgálata Szarvasmarhák és lovak mikroelem ellátásának vizsgálata

Kutatási feltételrendszer Állatház Takarmánykeverő

Állattenyésztés és takarmányozás

Kutatási feltételrendszer Laboratórium Műszerek: VICAM toxin mérő műszer Fiber Cup rostmeghatározó Atomabszorpciós spektrofotométer Gázkromatográf UV-VIS spektrofotométer

Agrokémia és talajtan