Mi fán terem az ételhulladék?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Reform ételek kutatás Trend International Market Research Kft.
Advertisements

Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
MIRŐL IS LESZ SZÓ? Bemutatok egy olyan l e h e t ő s é g e t, amely
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
…hogy hogyan lehetne az Internet segítségével pénzt keresni? Mit szólna hozzá, ha mától kezdve részesedhetne egy webáruház bevételéből?
A légkör összetétele és szerkezete
A TUDATOS VÁSÁRLÁS Venni vagy nem venni?.
Civilek szerepe a környezettudatos társadalomban
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
 A föld elég mindannyiunk szükségleteire, de nem elég mindannyiunk mohóságára! Mahatma Gandhi.
Franchise tagok száma. Rendelések száma Körzetenkénti rendelések száma, szállítási díjak.
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
Kecskés Gábor Berzence  Az idei esztendő legfontosabb eseménye a burgonyatermesztésben is a Nyugat Európát sújtó heves esőzések hatásaként.
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Hogyan gondolkodjunk az árakról Állnak a falak… BUDAPEST május 22.
Mit v/tegyünk, hogy jól mossunk…
Fenntartható életmód és életstílus
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Flesh 2/12b ker. szi..
A nyelv történeti vizsgálatának forrásai
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
…hogy hogyan lehetne az Internet segítségével pénzt keresni? Mit szólna hozzá, ha mától kezdve részesedhetne egy webáruház bevételéből?
…hogy hogyan lehetne az Internet segítségével pénzt keresni? Mit szólna hozzá, ha mától kezdve részesedhetne egy webáruház bevételéből?
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
A Biogáz (házilag) Felhívjuk a kedves nézők figyelmét, hogy ha a következő szövegek hallatán,illetve képek láttán valakinek bármilyen baja lesz, azért.
A helyes táplálkozás.
„E-hulladék” Készítette: „El nem veszünk, csak átalakulunk” csapat Veszprém, 2012.
1. Egy széler ő m ű park építése a tenger közepén A XXI. század néhány mérnöki csodája.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
A mi projektünk Hemrik Balázs, Mandják Bendegúz, Pápai Dénes, Palotai Marcell.
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
Organica gazdálkodás Szennyvíztelep.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
E – kereskedelem - e? jótékony online árusítás Cseh Henriett
Szabó Márton Kopint –Tárki Zrt. ELÁRASZTJA A MAGYAR PIACOT AZ IMPORT ÉLELMISZER ?
Névnapi Köszöntö - néhány humoros bölcsességgel és nosztalgia zenével.
Személyes akcióterv.
Víztisztítás családbarát áron!
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
AZ PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?...
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Csökkentsük együtt a hulladékot!
1169/2011/EU jelölési rendelet
Béren kívüli juttatások új generációja!
A helyes táplálkozás.
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS. A nyíregyházi élelmiszer piac számokban Nyíregyháza lakosainak száma: Fő​ Napi élelmiszerre költött összeg: 1000 Ft/fő​
Prof. dr. Szkenderovity Horvát Teréz BIO-ÉLELMISZEREKKEL AZ EGÉSZSÉGÉRT.
Csökkentsük együtt a hulladékot! Az Európai Hulladékcsökkentési Hét bemutatja.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Ökoiskola- vetélkedő március
10. rész :Táplálékunk összetevői
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Raspberry pi okoshűtő Szabó Csaba 2018 február.
Előadás másolata:

Mi fán terem az ételhulladék? Az bemutatja Mi fán terem az ételhulladék? Az alábbi prezentáció bevezetést próbál nyújtani az élelmiszerhulladék témakörébe.

Társadalmunk rendkívül pazarló Rengeteg élelmiszert fogyasztunk + egyre többet is vásárolunk Fogyasztói társadalmunk rendkívül pazarlóan működik, sokkal több élelmiszert termelünk meg, mint amit el tudnánk fogyasztani, ezért rengeteg hulladék keletkezik. Rengeteg hulladék keletkezik

Európában 89.000.000 tonna étel és élelmiszer válik hulladékká évente. Európában 89 millió tonna étel és élelmiszer válik hulladékká, mind a háztartásokban mind az élelmiszeriparban. Ez a szám, ha nem teszünk semmit, elérheti a kb. 126 millió tonnát 2020-ra. Jelenleg fejenként kb. 180 kg élelmiszert dobunk ki évente. Élelmiszerhulladék az élelmiszeriparban és kereskedelemben keletkezik. Ételhulladéknak pedig az elkészült ételekből származó hulladékot nevezzük, ami általában a végfelhasználás helyén keletkezik (pl. éttermek, háztartások, stb.) Három különböző fajtájú étel hulladékot különböztethetünk meg a keletkezés körülményei alapján: 1. az élelmiszerek előállítása során keletkezett hulladékok 2. a fogyasztás során úgynevezett megelőzhetetlen étel és élelmiszerhulladék – azaz az ételek, élelmiszerek ehetetlen részei: banánhéj, gyümölcsök magja, tojáshéj, csont. 3. a fogyasztás során azonban elkerülhető hulladékká válásról is beszélhetünk: ebben az esetben teljes mértékben fogyasztható termékek, ételek válnak hulladékká a fogyasztók

Hol és miért keletkezik élelmiszerhulladék? Hogy miért keletkezik hulladék annak számos oka lehet. Számos összehasonlítás létezik e tekintetbenA fenti ábra bemutatja, hogy a különböző helyszíneken, fázisokban miért keletkezhet hulladék. Az ábra azt is bemutatja, hogy milyen arányban keletkezik a hulladék a háztartásokban, éttermekben, kereskedelemben és az iparban. Látható, hogy a háztartások, vagyis a hétköznapi emberek felelnek legnagyobb mértékben a problémáért.

Milyen környezetterhelést okoz az élelmiszeripar? E hatalmas mennyiségű hulladék súlyos környezeti terhelést okoz. Erről a fenti ábra nyújt felvilágosítást. Az élelmiszer-ellátási lánc minden egyes pontján keletkezik hulladék, ahogy egyéb környezetszennyezés is. A keletkezett hatalmas mennyiségű étel és élelmiszerhulladék a környezetünkre is óriási terhet ró: az Európai Bizottság jelentése szerint az élelmiszeripar és a túlzott fogyasztás felelős a negatív környezeti hatások 20-30 %-áért az Európai Unióban.

ammónia kibocsátás 90%-át Európában a mezőgazdaság okozza a környezeti terhelés 20-30%-át üvegházhatású gázok kibocsátásának 10%-át élővizek nitrogénterhelésének 50-80%-át ammónia kibocsátás 90%-át Az élelmiszer alapját képező mezőgazdaság okozza Európában a környezetszennyezés 20-30%-át. A klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok kibocsátásának 10%-át (ezen belül is a metán kibocsátás 80%-át). A levegő minőségét befolyásoló ammónia kibocsátás 90%-át, valamint az élővizek nitrogénterhelésének 90%-át.

Pazarlás Túlhasználjuk a környezetet Kidobjuk a pénzt az ablakon Szennyezzük a környezetet Az élelmiszerekkel tehát pazarlóan bánunk, egyszerre túlhasználjuk és szennyezzük a környezetünket az élelmiszerek előállítása során, emellett két kézzel szórjuk ki a pénzt az ablakon, mivel rengeteg felesleges élelmiszert vásárolunk, és még többet csak azért termelünk, hogy mindig legyen az áruházlánc polcain.

Irreális elvárások Friss zöldségek, gyümölcsök bármely évszakban Élelmiszerek a világ másik végéből Mindegy, hogy nem helyi Többet számít az esztétikum Fogyasztói társadalmunk irreális elvárásokat támaszt az élelmiszerek és a mezőgazdaság felé. Például elvárjuk, hogy az év bármelyik szakában tudjunk epret vagy paradicsomot venni, holott az nem mindig terem. Teljesen természetesnek vesszük, hogy olyan élelmiszereket tudunk megvásárolni, amely csak egy másik éghajlaton tudnak termelni (pl. banán). És nem törődünk azzal sem, hogy a helyben is megtermelt élelmiszereket nem a szomszéd gazdától, hanem több száz kilométerről vásároljuk meg. Sokra tartjuk, hogy amit megveszünk esztétikus legyen és egyforma, holott a zöldségek, gyümölcsök esetén ez a valóságtól elrugaszkodott. Nem számít, hogy agyoncsomagolt, sőt!

2012: Az európai Élelmiszer Bankok 338 ezer tonna élelmiszert Miután mi fogyasztók vagyunk a felelősek leginkább az élelmiszerhulladék keletkezésért, mi tudjuk a legnagyobb hatást elérni a hulladék keletkezésének megelőzése, a keletkezett mennyiség csökkentése érdekében. Mindennapi vásárlási, tárolási, főzési szokásainkon keresztül el tudjuk érni, hogy kevesebb étel kerüljön a kukába. Ehhez csupán egy kis odafigyelésre van szükség. A hulladékkezelés prioritásait az ún. hulladékpiramissal szokták ábrázolni: a leginkább környezetbarát alternatíva a hulladékok keletkezésének megelőzése, a legelőnytelenebb megoldás a hulladék lerakóban történő ártalmatlanítása. Az étel és élelmiszerhulladékok esetében a fenti ábrával állapíthatók meg a kezelési prioritások.  Lerakás: Ne dobjuk ételmaradékainkat a kukába! Az csak a legvégső esetben jöhet szóba.  Komposztálás : Komposztálással nem csak hulladékot hasznosítunk, de egyidejűleg jó minőségű humuszban gazdag komposztot is előállítunk!  Maradékokkal haszonállatok etetése : Az emberi fogyasztásra már alkalmatlan élelmiszer lakoma lehet haszonállatok számára  A megmaradt élelmiszereke szétosztása a rászorulók között : az Európai Élelmiszer Bank 338 ezer tonna élelmiszert osztott szét 2012-ben, ami 776 millió adag ételnek felel meg.  Az étel és élelmiszer hulladékok keletkezésének megelőzése: Mindig törekedjünk a keletkezett élelmiszer hulladék mennyiségének csökkentésére, a keletkezés megelőzésére! 2012: Az európai Élelmiszer Bankok 338 ezer tonna élelmiszert osztottak szét, ami 776 millió adag ételnek felel meg. Ebből a mennyiségből 5,4 millió emberhez jutott el 32 ezer karitatív szervezeten keresztül.

Elég volt az ételhulladékból! A változás csak rajtad múlik! Hagyjuk abba az élelmiszerek és a természetes erőforrások pazarlását! Ehhez azonban a mindennapjainkon kell változtatni. Kis odafigyeléssel máris sokat tehetünk.

Vegyél részt az Európai Hulladékcsökkentési Héten! Kezdetnek vegyél részt az Európai Hulladékcsökkentési Héten és meríts ötletet!

Néhány hasznos tipp Vásárlás előtt Vásárlás során Otthon Készíts bevásárló listát! Ellenőrizd az éléskamra tartalmát! Tervezd meg előre heti menüdet! Vásárlás során Kerüld a felesleges vásárlást, a vonzó akció se vigyenek kísértésbe! Vásárolj alig, vagy egyáltalán nem (előre) csomagolt termékeket! Ellenőrizd a termékek lejárati és felhasználhatósági dátumait! Jól időzítsd a bevásárlást: éhesen kerüld a szupermarketeket! Otthon Ügyelj az élelmiszerek helyes tárolására (hűtő, szekrény) Mindig a korábbi lejáratú termékek legyenek szem előtt! Ne félj a maradékok, megmaradt alapanyagok felhasználásától! Elöljáróban íme néhány hétköznapi tipp, de további hasznos információkat tudhatsz meg az Európai Hulladékcsökkentési Hét hivatalos honlapjáról. Mi a különbség a „Minőségét megőrzi” és a „Fogyasztható:” jelölések között?   A fogyaszthatósági idő A fogyaszthatósági idő a legfontosabb dátum, melyet étel és élelmiszer biztonsági okokból szem előtt kell tartani. A fogyasztható kifejezést a gyorsan romló élelmiszerek esetében használják, például a húsáru, tejtermék, a tojás. Ezen ételek elfogyasztása a megadott dátum után már nem garantáltan biztonságos. Az élelmiszeripar ezeket a dátumokat azért határozza meg, hogy eddig tudják garantálni a termékek elfogyasztásának biztonságát. Általánosságban elmondható, hogy 5-10 nappal a tényleges fogyaszthatósági időt megelőző dátumot tüntetik fel a csomagoláson a maximális biztonság érdekében. Ezért elmondható, hogy a legtöbb étel még a fogyasztáshatósági dátum után is alkalmas fogyasztásra. Mindazonáltal a felhasználás ezután csak a fogyasztó saját felelősségével történik. Soha ne használjunk a főzéshez a fogyaszthatósági dátumot már túllépő húsféléket és halat. Ezekben az esetekben szigorúan be kell tartani a garantált dátumot. Azonban kenyér, gyümölcs, zöldség vagy a tejtermékek még alkalmasak lehetnek ez után is fogyasztásra. Fontos, hogy minőség-ellenőrzési céllal kis mennyiségben kóstoljuk vagy szagoljuk meg nagyobb mértékű felhasználás, fogyasztás előtt. Ha tehát észreveszed, hogy egy adott élelmiszernek közeledik a fogyaszthatósági ideje, két dolgot tehetsz: 1. Használd fel főzés során - a fogyaszthatósági idő napján is megteheted - a hűtőben még további két napig tárolva is fogyasztható marad 2. Fagyaszd le a fogyaszthatósági idő előtt, majd később a kiolvasztást követő 24 órában használd fel. ”Minőségét megőrzi” A minőség megőrzési idő olyan élelmiszereken kerül feltüntetésre, amelyek a jelzett dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszíthetnek (például a konzervek, kekszek, vagy a fűszerek), illetve gyártói garanciával már nem rendelkeznek. Tehát a gyártó addig a bizonyos napig garantálja, hogy az adott élelmiszer állagában, minőségében és megjelenésében is a legjobb. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a javasolt dátum után már nem fogyasztható.

Rajtad a sor! Köszönjük a figyelmet!