Rezonancia katasztrófák világunkban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A SZIVÁRVÁNY.
Advertisements

Készítette: Sábián Róbert
Folyadékok és gázok mechanikája
Rezgések kölcsönhatása
Hőátvitel és hőcserélők
Elektromos töltések, térerősség, potenciál a vezetőn
Közösségi média és a könyvtár Trendek Közösségi média és a könyvtárak Trendek
A kommunikáció fogalma, formái, szabályszerűségei
Keszitette:Demjen Beata es Antal Arbella
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Henger, kémény lengése és a lengés csökentése. A henger körüli áramlás Műegyetem Áramlástan Tanszék 2005 Kritikus alatti: Re < 10 5 lamináris határréteg.
A FÖLDRENGÉS.
Szlovénia & Magyarország & Ciprus. Szlovénia Közép-Európa déli részén, az Alpok lábánál terül el május 1-je óta tagja az Európai Uniónak
Interaktív tábláról röviden. Részei Az interaktív tábla 2 részb ő l áll: -magából a táblából -a rajta mozgatható adóból.
A lemezmozgások következményei
Tengervíz mozgásai Hullámzás Tengeráramlások Tengerjárás
HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
Fukusimai atomerőmű-baleset
16.ÓRA A HIDROGÉN ÉS AZ OXIGÉN
A hőtágulás Testek hőmérséklet-változás hatására bekövetkező méretváltozásait hőtágulásnak nevezzük.
A napraforgó tulajdonsága: Borús id ő ben is a nap felé fordítja fejét.
A rezgést befolyásoló külső hatások és következményeik
A Villám.
1. Egy széler ő m ű park építése a tenger közepén A XXI. század néhány mérnöki csodája.
Katasztrófák Földrengések. Milyen katasztrófa okozott legtöbb halálos áldozatot?
Hőátvitel és hőcserélők
HAITI Képek az internetről A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából. A 2010-es haiti földrengés az Richter-skála szerinti 7,0 erősségű, pusztító földrengés.
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Dolgozat tudomanybol Tolnai Rebeka es Csoka Kinga NEPTUNUSZ
Név:Major Krisztina és Szabó Henrietta Osztály: XI.G Dátum:
Benkovics László, február 2013
Fúrótorony katasztrófa, Mexikói-öböl,
Imádság Szentlélekért Bódás János: Zúgó szél, mennyei vihar, jöjj a Lélek lángjaival!
 A világ 20 legnagyobb légikikötője közül 14 itt található (Chicago,New York, Dallas, Los Angeles, Atlanta, STB....).
Állatok anyagszállítása
Utazás a digitális állampolgár koponyája körül Rab Árpád BME-ITTK.
A források fajtái: A források körülvesznek minket  Tudás források  Olcsó és bőséges források  Anyagi források  Gyártási források  Emberekkel kapcsolatos.
Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t
Rezgések a természetben
A tehetetlenség törvénye. A tömeg
Vörösiszap katasztrófa!!!
A FÖLDRENGÉS A földrengés a földfelszín egy darabjának hirtelen bekövetkező és néha katasztrofális következményekkel járó mozgása.
A harmonikus rezgőmozgás származtatása
Földrengés.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Földrengések.
Okos kütyük a mindennapi életünkben 
Fotó-összeállítás: Susánszky Ferenc Szöveg: Dékányné Szalai Katalin Dévaványa Felemelkedéséért Közhasznú Alapítvány, Somodi Mária Magyar Közlekedési Klub.
Rezonancia-katasztrófa az emberek világában
Harmonikus rezgőmozgás. Legyen: Harmonikus rezgőmozgás.
Sétahajózás a Dráván A Dráva, Magyarország egyik legvadregényesebb és legtisztább vizű folyója. Néha olyan érzése támad az utazónak, hogy egy dzsungelfolyón.
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
Hibaszámítás Gräff József 2014 MechatrSzim.
ELEKTRONIKUS KERÉKPÁR VÁLTÓ- RENDSZEREK KÖŐ KATALIN EC58AW.
Mechanikai hullámok.
Szélenergia.
Földrengések.
Lemezmozgások kísérőjelenségei. Szerkezeti mozgások 1. Gyűrődés Nagy nyomáson, magas hőmérsékleten, nagy mélységben, oldal irányú erők hatására KÉPLÉKENY.
A földrengések a szilárd kéregben történő, nagyon rövid ideig tartó elmozdulásokból fakadnak.
2010. november 17. Farkasné Ökrös Marianna EKF Földrajz MA.
Problémamegoldás és számításos feladatok a fizikatanári gyakorlatban Egy rezgőmozgással kapcsolatos feladat elemzése Radnóti Katalin ELTE TTK.
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Repülés és örvények.
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Tartalom A lemezmozgások A Föld szerkezete A lemeztektonika alapjai
Lemezmozgások kísérőjelenségei
Előadás másolata:

Rezonancia katasztrófák világunkban

Tartalomjegyzék Cím Tartalomjegyzék Rezonancia Tachoma-híd Kármán-féle örvénysor Richter-skála Szumátra Mindennapi rezonancia katasztrófa Források Befejezés

Rezonancia fogalma Mi is az a rezonancia? A rezonancia fizikai jelenség, mely gerjesztett rezgéseknél lép fel olyankor, ha a gerjesztés frekvenciája és a lengőrendszer szabadlengéseinek frekvenciája közel van egymáshoz Szemléltetés http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BE827gwnnk4

Tachoma-híd A Tacoma- híd összeomlása 1940ben.A világ harmadik legnagyobb függőhídja, amely az egyesült államokbeli Tacoma tengerszorosban található, egy viharban összeomlott (1940 november 7.-én). Alig négy hónappal korábban adták át a hidat a forgalomnak de kisebb-nagyobb szélben mindig kilengett, himbálózott. Autóval áthaladva rajta azt az érzést keltette az emberben, mintha a háborgó tengeren hajózna; ezért is nevezték el hullámzó „Hullámzó Gertie”-nek. Végül is egy közepes erősségű, alig 68 km/h sebességű szélvihar tépte le. A katasztrófa a híd szerkezetére vezethető vissza.Az összedőlést visszavezették a "Kármán" féle örvénylésre A híd összeomlása: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=j-zczJXSxnw

Kármán-féle örvénysor Áramló, súrlódó folyadékba vagy gázba helyezett, nem kifejezetten áramvonalas test mögött örvénylő áramlás. Repülőgép mögötti kisebb légörvény Egy sziget felülnézete és a sziget „mögött” kialakuló vízörvény

Richter-skála A Richter-skála a földrengés erősségének műszeres megfigyelésen alapuló mérőszámát (a Richter-magnitudót, vagy más szóval a méretet) adja meg magnitúdó a rengés ereje a pusztítás mértéke a hasonló erejű rengések gyakorisága <2,0 mikrorengés csak műszerekkel érzékelhető naponta 8 000 2,0‑2,9 rendkívül gyenge a legtöbb ember még nem érzékeli naponta 1 000 3,0‑3,9 nagyon gyenge általában érzékelhető, károkat még nem okoz évente 49 000 4,0‑4,9 gyenge a csillárok kilengenek, morajlás hallatszik, károk csak ritkán keletkeznek évente 6 200 5,0‑5,9 közepes a szerkezetileg gyenge épületekben komoly károk is keletkezhetnek évente 800 6,0‑6,9 erős erősebb épületek is megrongálódnak az epicentrumtól 50‑80 km távolságban is évente 120 7,0‑7,9 igen erős súlyos károk: házak és hidak összeomlása, utak, vasúti sínek deformációja évente 18 8,0‑8,9 nagyon erős súlyos károk több száz kilométeres körzetben, többméteres lezökkenések, hegyomlások évente 1 9,0‑9,9 rendkívüli erejű rengés rendkívüli pusztítás, megváltozik a táj átlagosan 20 évente fordul elő ≥10 globális katasztrófa a földkéreg kettéreped, a törésvonalak tovább húzódnak, hihetetlen pusztítás még nem történt

Szumátra 2004. december 26-án, a Szunda-árok északi része alatt, Szumátra közelében volt egy 9,3 erősségű földrengés kiindulópontja. Ez az emberiség történelmének egyik legnagyobb földrengése volt. A földrengés kiindulópontja Budapesti szeizmográf így érzékelte a szumátrai földrengést

Mindennapi rezonancia katasztrófa Szerintem egyaránt mindenki nevében kijelenthetem elsős diákoktól kedve egész középiskolásokig hogy bizony nekünk mindennap szembesülnünk kell egy igen pusztító erejű rezonancia katasztrófával… …a becsengetéssel.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kezd%C5%91lap http://www.youtube.com/ Források http://hu.wikipedia.org/wiki/Kezd%C5%91lap http://www.youtube.com/

Köszönöm a figyelmet!