Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Hieroglifák.
A tehetetlenség törvénye
A GIMP képszerkesztő program bemutatása Kiss Anett 7
Alternatív energiaforrások
Kárpátalja 4.Nap Igaz magyarnak lenni akkora teher , hogy aki sokat viseli, megerősödik. /Wass Albert/
Orvosi széntabletta adszorpciójának vizsgálata ammóniával
Energia a középpontban
Elektromos töltések, térerősség, potenciál a vezetőn
A tehetetlenség mértéke
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
Szétválasztási módszerek, alkalmazások
3.ÓRA AZ ANYAGOK TULAJDONSÁGAI ÉS VÁLTOZÁSAI
Szükséges Eszközök: • kémcsőtartó, 3db kémcső, vegyszeres kanál, cseppentő Anyagok: • tojásfehérje, szilárd konyhasó, tömény sósav, tömény salétromsav,
14.Aceton, víz és benzin azonosítása
Készítette: Tóth Enikő 11.A
EUROPA A DUNA hosszában A Duna, mint a második legnagyobb folyó földrészünkön(az els ő a Volga) kilométer hosszan nyújtózik. A Fekete-erd ő ben.
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
Az emberek életében kellemes élmény a jól megszervezett nyaralás. És ezt a legtöbb esetben meg is akarják örökíteni. Csak az nem mindegy mivel teszik.
Kiss Bence 9.c Koala.
Eseményalgebra, kombinatorika
4.ÓRA HŐTERMELŐ ÉS HŐELNYELŐ FOLYAMATOK
Igen, vajon mi is az a kötnyezet? Hogyan védhetjük meg, hogyan tehetünk pusztulása, pusztítása ellen? Hogyan lehetne „zöldebben” élni? Vajon kinek mekkora.
A saját kereszted Egyszer egy férfinél a pohár betelt és így imádkozott Jézushoz: „Nem bírom tovább! A keresztem túl nehéz, Uram, elfáradtam! Kérlek hadd.
Farkas Péter Víz-, gáz-, fűtésszerelő
Vége a félévnek, jöhet egy kis pihenés. Vagy mégse?!?! Megvolt az els ő gazdasági informatika óra… Mindenki fejét a nagy homály lepte el a feladat hallatán.
Felhajtóerő, Arkhimédész törvénye
SZILÁRD TESTEK NYOMÁSA.
Úszás, lebegés, merülés.
A Villám.
Felhajtóerő.
Úszás, lebegés, merülés úszás lebegés merülés.
Zmena tepla medzi kovmi a vodou.  Ha a h ű t ő szekrényb ő l kiveszünk egy üveg ásványvizet, annak a h ő mérséklete el ő ször gyorsan emelkedik, kés.
A folyadékok sűrűsége Hustota kvapalín.
Megújuló energiaforrás
Az elemzés és tervezés módszertana
23. Szappanfőzés.
49. kísérlet Az ecetsav reakciói
A négy gyertya.
A dielektromos polarizáció
Projekt 9.B. Remondis  A hétf ő i napon meglátogattuk a helyi szeméttelepet, ahol megnézhettük, hogyan szelektálják és tárolják a hulladékokat.
Charles Augustin de Coulomb
Alessandro Volta Gerencsér Bianka.
Hő és áram kapcsolata.
A perdület megjelenése mindennapjainkban
Issac Newton Gravitáció
Tanár: Kaszás Botos Zsófia
Rezonancia katasztrófák világunkban
Készítette:Povázsony István!
Heike Kamerlingh Onnes
Einstein és Planck A fotoeffektus.
Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b.
Az elemi töltés meghatározása
Szent Bernadette.
Az iOS 8 egy ideje már elérhet ő - aki már frissítette az Apple készülékét (vagy vett egy újat), az már sok apró trükkre rájöhetett az aktuális almás.
Okos kütyük a mindennapi életünkben 
William Thomson (Lord Kelvin)
Készítette: Simon Gergő 10.A
Hold.
A slambuc receptje.
Árvai Gerg ő 9.c.  Élete  Munkássága  M ű vei.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Galileitől Newtonig vezető út
Heike Kamerlingh Onnes
Készítette: Peterdi Panna. Tartalom 1.Története 2.Felhasználói 3.Videó+film 4.Előnyei 5.Hátrányi.
A következő dián még van pár információ.
 Az Active Body Control (ABC) egy intelligens felfüggesztés, melyet a Mercedes-benz fejlesztett ki, és már 1999-ben alkalmazták bizonyos típusokban.
Mechanikai hullámok.
Galileo Galilei hulahopp karikája és más érdekességek Fizikai quiz
A fizika mint természettudomány
Előadás másolata:

Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t Varázslat a konyhában Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t

Fizikai laboratórium

Fizika a konyhában? Igen, a fizika körülöttünk van! Nemcsak a műszaki berendezések napi használata során találkozhatunk a fizikai törvényekkel, hanem sütés-főzés közben a konyhában is. A kísérleteken keresztül megérthetjük például a kukta, vagy a szódásüveg működését, modellezünk néhány konyhában tapasztalt jelenséget, és egy-két példán keresztül bepillanthatunk annak a tudománynak a világába, amelyet Kürti Miklós professzor nyomán ma már molekuláris gasztronómiának hívunk.

A fizikus számára a modern konyha olyan, mint egy sajátos fizikai laboratórium. Az itt alkalmazott eszközök, berendezések, egyszerűbb vagy bonyolultabb munkafolyamatok – beleértve nagyanyáink ötletes praktikáit és a „high-tech-konyha” technikáját is- egyaránt fizikai kérdéseket vetnek fel és fizikai magyarázatokat igényelnek. Például a mikrohullámú sütő, a kukta-fazék és a hűtőszekrény fizikája közismert, de ki hallott már a vákuum alkalmazásáról a konyhában? „Régi” „Modern”

Vágásbiztos papír

Vágásbiztos papír Az első kísérletünkhöz szükségünk van egy papírlapra, egy burgonyára és egy késre. A papírt ráhelyezzük a késpengére. Ezt rátesszük a burgonyára. A késpenge elvágja a burgonyát, a papír pedig sértetlen marad. Ennek oka az erőátvitel, mivel a papír keményebb, mint a burgonya, ezért a kés nyomóereje áttevődik a papírról a burgonyára, és azt vágja át.

S T R A P B Í Ó T O J Á S K

A KÖNYVEK ÖSSZTÖMEGE: 9,5 KG

Strapabíró tojások Második kísérletünkben 4 tojásnak és 2 tojástartónak van fontos szerepe. A tojások tetejére teszünk egy könyvet, majd még egyet és még kettőt. Végül a 4 db tojás összesen 9,5 kilogrammnyi könyvet bírt el. Ez a tojáshéj boltíves alakjának köszönhető, mert így eloszlik a ráható teher, tehát elbírja a rajta ülő tyúkot (esetünkben könyveket).

Borsos- sós trükk

Borsos-sós trükk A harmadik kísérlethez borsra, sóra, egy tálcára és egy szívószálra van szükségünk. Elkészítjük a keveréket a borsból és a sóból. Ezután a szívószálat dörzsöléssel elektromos állapotba hozzuk, ami az elektromos megosztás jelensége miatt, magához vonzza a borsot és a sót. Mivel a borsszemcsék könnyebbek, ezért azok emelkednek fel elsőként.

Úszni fog a krumplink?

ÚSZIK!

Úszik a krumplink! Negyedik kísérletünkben azt vizsgáltuk, hogyha a krumplit tömény sóoldatba tesszük, akkor úszni fog az oldat tetején, mivel a sóoldat sűrűsége nagyobb , mint a krumplié. Ezt követően fokozatosan hígítottuk vízzel. Ennek hatására a krumpli egyre mélyebbre merül, lebeg az oldatban, mert sűrűségük megegyezik. A hígítást addig folytatjuk, míg a krumpli le nem merül a kancsó aljára. Ekkor kisebb lesz az oldat sűrűsége, mint a krumplié.

Konyhai tűzijáték A következő kísérletünk azt mutatja be, hogy egy tányér, tej és ételfesték segítségével milyen szép szín kavalkádot csinálhatunk. A lapos tányérba tejet öntünk. A tányér szélére 3 különböző színű ételfestéket cseppentünk, a cseppek a helyükön maradnak, mert a tejben lévő felületi feszültség ott tartja őket. Ezután egy fogpiszkálónak a végét mosogatószerbe mártjuk és ezt a tányér közepénél a tejbe érintjük, ezzel megszüntetjük a felületi feszültséget. Azt vesszük észre, hogy a cseppek lassan elkezdenek össze-vissza kavarogni.

Szilárd vagy folyékony?

Köszönjük a figyelmet! Források: https://www.youtube.com/watch?v=Me-grAkzRgU http://hu.wikipedia.org/wiki/Fizika