Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t Varázslat a konyhában Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t
Fizikai laboratórium
Fizika a konyhában? Igen, a fizika körülöttünk van! Nemcsak a műszaki berendezések napi használata során találkozhatunk a fizikai törvényekkel, hanem sütés-főzés közben a konyhában is. A kísérleteken keresztül megérthetjük például a kukta, vagy a szódásüveg működését, modellezünk néhány konyhában tapasztalt jelenséget, és egy-két példán keresztül bepillanthatunk annak a tudománynak a világába, amelyet Kürti Miklós professzor nyomán ma már molekuláris gasztronómiának hívunk.
A fizikus számára a modern konyha olyan, mint egy sajátos fizikai laboratórium. Az itt alkalmazott eszközök, berendezések, egyszerűbb vagy bonyolultabb munkafolyamatok – beleértve nagyanyáink ötletes praktikáit és a „high-tech-konyha” technikáját is- egyaránt fizikai kérdéseket vetnek fel és fizikai magyarázatokat igényelnek. Például a mikrohullámú sütő, a kukta-fazék és a hűtőszekrény fizikája közismert, de ki hallott már a vákuum alkalmazásáról a konyhában? „Régi” „Modern”
Vágásbiztos papír
Vágásbiztos papír Az első kísérletünkhöz szükségünk van egy papírlapra, egy burgonyára és egy késre. A papírt ráhelyezzük a késpengére. Ezt rátesszük a burgonyára. A késpenge elvágja a burgonyát, a papír pedig sértetlen marad. Ennek oka az erőátvitel, mivel a papír keményebb, mint a burgonya, ezért a kés nyomóereje áttevődik a papírról a burgonyára, és azt vágja át.
S T R A P B Í Ó T O J Á S K
A KÖNYVEK ÖSSZTÖMEGE: 9,5 KG
Strapabíró tojások Második kísérletünkben 4 tojásnak és 2 tojástartónak van fontos szerepe. A tojások tetejére teszünk egy könyvet, majd még egyet és még kettőt. Végül a 4 db tojás összesen 9,5 kilogrammnyi könyvet bírt el. Ez a tojáshéj boltíves alakjának köszönhető, mert így eloszlik a ráható teher, tehát elbírja a rajta ülő tyúkot (esetünkben könyveket).
Borsos- sós trükk
Borsos-sós trükk A harmadik kísérlethez borsra, sóra, egy tálcára és egy szívószálra van szükségünk. Elkészítjük a keveréket a borsból és a sóból. Ezután a szívószálat dörzsöléssel elektromos állapotba hozzuk, ami az elektromos megosztás jelensége miatt, magához vonzza a borsot és a sót. Mivel a borsszemcsék könnyebbek, ezért azok emelkednek fel elsőként.
Úszni fog a krumplink?
ÚSZIK!
Úszik a krumplink! Negyedik kísérletünkben azt vizsgáltuk, hogyha a krumplit tömény sóoldatba tesszük, akkor úszni fog az oldat tetején, mivel a sóoldat sűrűsége nagyobb , mint a krumplié. Ezt követően fokozatosan hígítottuk vízzel. Ennek hatására a krumpli egyre mélyebbre merül, lebeg az oldatban, mert sűrűségük megegyezik. A hígítást addig folytatjuk, míg a krumpli le nem merül a kancsó aljára. Ekkor kisebb lesz az oldat sűrűsége, mint a krumplié.
Konyhai tűzijáték A következő kísérletünk azt mutatja be, hogy egy tányér, tej és ételfesték segítségével milyen szép szín kavalkádot csinálhatunk. A lapos tányérba tejet öntünk. A tányér szélére 3 különböző színű ételfestéket cseppentünk, a cseppek a helyükön maradnak, mert a tejben lévő felületi feszültség ott tartja őket. Ezután egy fogpiszkálónak a végét mosogatószerbe mártjuk és ezt a tányér közepénél a tejbe érintjük, ezzel megszüntetjük a felületi feszültséget. Azt vesszük észre, hogy a cseppek lassan elkezdenek össze-vissza kavarogni.
Szilárd vagy folyékony?
Köszönjük a figyelmet! Források: https://www.youtube.com/watch?v=Me-grAkzRgU http://hu.wikipedia.org/wiki/Fizika