Küllemi bírálat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

Másodfokú egyenlőtlenségek
Az alapoktól a totál özvegységig
Az érettségi rendszere
Sheltie Standard (N. 88d) utolsó módosítás:
ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAMOK HATÁSVIZSGÁLATA
Kutyafajták Készítette: Hajduhegyi János (HAJRABI.ELTE)
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
Mechanikai munka munka erő elmozdulás (út) a munka mértékegysége m m
Képalkotó eljárások alkalmazása a szaporodásbiológiában
Kvantitatív Módszerek
Készítette: Pisák Bence Tantárgy: Testnevelés. Először is mi a játék lényege:  A játék célja, hogy a labdát az ellenfél endzone-jába vigyék, és ezzel.
Egészséges táplálkozás
3. lépés: Fenomenológiai elemzés
- Egyéb fajták, hibridek
GRAFOLÓGIAI ELŐADÁSOK MOTIVÁCIÓK YBL MIKLÓS ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KAR
Tízezren innen és túl A magyar tőzsde és a világ pénzügyi piacai 2003 őszén Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde Rt.
PPKE ITK 2009/10 tanév 8. félév (tavaszi) Távközlő rendszerek forgalmi elemzése Tájékoztatás GY. - 3.
Vállalatfinanszírozás
A gimnasztika szaknyelve
MEMSAAI.ELTE. Származási hely Németország Eredeti feladata Sok feladatra alkalmas Eredeti neve Deutsche Schäferhunde Angol neve German Shepherd Dog Eredete.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Intervallum.
F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.
Statisztika Érettségi feladatok
TÓPARTI GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA A évi ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS eredményei A felmérés időpontja: május 29.
NGB_ak073 Környezetmenedzsment
Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
Most van a nyulak hónapa!!!
A juhok értékmérő tulajdonságai
Tenyésztési program.
Küllemi bírálat.
Kondícióbírálati és küllemi bírálati rendszerek
Kecske küllemi bírálat
Húshasznosítású tehenek küllemi bírálata (francia rendszer)
II. Tenyésztési eljárások
AZ INAK ÉS SZALAGOK BIOMECHANIKÁJA
Az emberi tanulás.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
Emberi Erőforrás Menedzsment Munkakör-értékelés EEM.4.
A számítógép ergonómiája
A vágóhídi tüdővizsgálatok jelentősége és a S.P.E.S.
CLARK ÁBRÁZOLÓKÉPESSÉG TESZT
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 13. JELLEMEZZE A FELSOROLT SZARVASMARHA FAJTÁK SZÁRMAZÁSÁT, KÜLLEMÉT, BELSŐ ÉRTÉKMÉRŐIT ÉS HASZNOSÍTÁSÁTÁS!
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék február.
Web-grafika II (SVG) 6. gyakorlat Kereszty Gábor.
Az önértékelés moderálása EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT.
A termelési függvény.
Tenyésztési program elemei
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
A gyakorlatokon átvett témakörök:
Anyagvizsgálat - mérés
Tájékoztató NGB_ak073 Környezetmenedzsment. Dr. Szigeti Cecília IG 604 Fogadóóra csütörtök ig
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Szarvasmarhafajták és értékmérő tulajdonságok
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
1 © GfK Hungária | Superbrands 2015 SUPERBRANDS KUTATÁS 2015 GfK Hungária, Consumer Experiences január 28. Alap / Premium kutatási csomagok leírása.
Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban
Molnár József Losantasag.hu
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A pata részei: szegély, limbus = bőr-pata határ párta, corona
dr. T. Nagy Judit - dr. Molnár Tamás Edutus - DE, METK
Szimmetrikus alakzatok rajzolása
Előadás másolata:

Küllemi bírálat

A küllemi bírálat célja A bírálat célja az, hogy a testtájak, testméretek, testarányok alakulása alapján tájékoztatást kapjunk a következőkről: a konstitúciós típusról, a termelőképességről, a szervezeti szilárdságról és az ellenálló képességről.

A parlagi kecske küllemi bírálata A kettőshasznosítású állományokban: a jó gépi fejhetőség, a jó hústermelő képesség és a hosszú hasznos élettartam küllemi jegyeit keressük. A húshasznosítású állományokban: kiváló hústermelésű és az extrém viszonyokat jól tűrő, hosszú, hasznos élettartamot ígérő egyedeket keressük. A bírálati rendszer: leíró jellegű, a bírált tulajdonságok többsége lineáris skálán 1-9 pontokkal kifejezve jelenik meg.

A parlagi kecske küllemi bírálata A bírált küllemi tulajdonságai anyáknál : ráma izmoltság lábszerkezet tőgy. A bírálat küllemi tulajdonságai bakoknál : ráma izmoltság lábszerkezet. Az egyes tulajdonságok és tulajdonságcsoportok egyaránt 1-9-ig terjedő skálán jelennek meg.

Az anyák bírálata A ráma bírálata Az egyes testméretekre kapott pontértékeket a következő súlyozással vesszük figyelembe: farmagasság: 3 medencehosszúság: 1 farszélesség: 1 mellkasmélység: 1

Az izmoltság vizsgálata Egyes izomcsoportok terjedelmességét, tömegét keressük. Jelentősége a hústermelő képességen belül az értékes húsrészek arányára utaló információ révén van. Izmoltságot a far hátulnézeti profilvonala alapján, gyakorlatilag a combok teltségének elbírálásával minősítjük.

A lábszerkezet bírálata Lehetőség szerint mozgás közben kell megítélni. A vizsgált résztulajdonságok : farlejtés hátulsó láb oldalnézet (kívánatos érték150-155), csánk állaga (szivacsostól a nagyon szárazig), csüd (lazától a meredekig), pártamagasság (kívánatos értéke 3cm ).

A tőgy bírálata Célja: a bírált egyed tőgye mennyiben alkalmas gépi fejésre és ezeket a tulajdonságokat várhatóan milyen mértékben képes megőrizni több laktáció teljesítése után is. A tulajdonságok egy részét lineáris skálán bíráljuk el, egy másik részét kvalitatív tulajdonságként vesszük figyelembe. A tőgy összpontszámának kialakításában a fő hangsúlyt a tőgyfüggesztésre és a tőgymélységre helyezzük.

A tőgy bírálata Vizsgált tulajdonságok: A jobb tőgyfél hossza: Az extrém rövid elülső tőgyfelet 1 ponttal, a hasfalon hosszan előrenyúló tőgyfelet 9 ponttal értékeljük. A bal tőgyfél hossza: A combok mögé hátrahúzódó tőgy 9 pontot ér, a comb vonaláig érő 5 pontot, míg a comb vonalát el nem érő ennél kevesebb pontot kap.

A tőgy bírálata A tőgyfüggesztés: A skála a csüngő tőgytől (1pont) a kifejezett, a tőgyön hátulnézetben erős bemélyedést mutató szalagig (9pont) terjed. A tőgymélység: A kívánatos tőgy 4-5 centiméterrel a csánk fölött végződik (5pont), a csánk izületig lenyúló tőgy pontértéke 3. A tőgybimbó állása: a függőleges tőgybimbót 9 ponttal, a szélsőségesen előreállót 1 az ennél kevésbé előreállókat 1 fölötti pontértékkel fejezzük ki. A tőgybimbó hossza és vastagsága.

A parlagi anyakecskék bírált tulajdonságai I. Tulajdonságcsoport Tulajdonság Leírás Pontszám 1. Ráma Farmagasság Medencehosszúság Farszélesség Mellkasmélység alacsony átlagos magas rövid hosszú keskeny széles sekély mély 1-3 4-6 7-9 2. Izmoltság Comb profilvonala hátulnézetben erősen homorú homorú egyenes domború erősen domború 1 2-3 7-8 9

A parlagi anyakecskék bírált tulajdonságai II. Tulajdonságcsoport Tulajdonság Leírás Pontszám 3. Lábszerkezet Farlejtés Hátulsó láb o.n . Csánk állaga Csüd Pártamagasság tornyos kívánatos csapott nyitott kardos szivacsos átlagos száraz puha meredek alacsony magas 1-3 4-6 7-9

A parlagi anyakecskék bírált tulajdonságai III. Tulajdonságcsoport Tulajdonság Leírás Pontszám 4. Tőgy Jobb tőgyfél hossza Bal tőgyfél hossza Függesztés Tőgymélység Tőgybimbó állása Tőgybimbó hossza Tőgybimbó vastagsága rövid átlagos előrenyúló hátranyúló gyenge feszes alacsony magas nagyon előreálló mérsékelten előreálló függőleges hosszú vékony vastag 1-3 4-6 7-9

A bírált küllemi tulajdonságokat három tulajdonságcsoportba soroljuk: A bakok bírálata A bírált küllemi tulajdonságokat három tulajdonságcsoportba soroljuk: ráma izmoltság lábszerkezet

Parlagi bakok bírált tulajdonságai I. Tulajdonságcsoport Tulajdonság Leírás Pontszám 1. Ráma Farmagasság Medencehosszúság Farszélesség Mellkasmélység alacsony átlagos magas rövid hosszú keskeny széles sekély mély 1-3 4-6 7-9 2. Izmoltság Comb profilvonala hátulnézetben erősen homorú homorú egyenes domború erősen domború 1 2-3 7-8 9

Parlagi bakok bírált tulajdonságai II. Tulajdonságcsoport Tulajdonság Leírás Pontszám 3. Lábszerkezet Farlejtés Hátulsó láb o.n. Csánk állaga Csüd Pártamagasság tornyos kívánatos csapott nyitott kardos szivacsos átlagos száraz puha meredek alacsony magas 1-3 4-6 7-9

Tejelő kecskék küllemi bírálata A bírálható egyedek Amennyiben az egyed valamilyen ok következtében nem bírálható, azt a bíráló akadálykódok kiadásával jelzi: 01-frissen ellett és szárazonálló, 02-mozgásszervi betegség, 04-csökött, korához képest fejletlen. A tőgy alkati hibája esetén a bírálat elvégezhető, ekkor a bíráló a következő kóddal jelzi a hiba jellegét: 03-süket tőgyfél Csak olyan egyed bírálható, amely: egyértelműen azonosítható, egészséges, a vizsgált fajtában az idegen vérhányad nem haladja meg a 25%-ot, laktációs állapota megfelelő- tőgye reálisan megítélhető.

A kecsketőgy különböző formái Az ovális és a gömb forma alkalmas leginkább a gépi fejésre.

A nőivarú egyedek küllemi bírálata A lineáris leíró bírálat marmagasság mellkasmélység mellkas szélesség élesség farlejtés farszélesség hátulsó láb oldalnézet hátulsó láb hátulnézet körömszög tőgy illesztés elől kiegyensúlyozottság, szimmetria, minőség tőgyfüggesztés tőgymélység tőgybimbó méret tőgybimbó irányultság

A bírálat során figyelembe vett tulajdonságok értékelése Marmagasság Mellkasmélység:1-3 sekély 4-6 közepes 7-9 mély Mellkas szélesség: 1-3 gyenge 7-9 erős Élesség:1-3 burkolt 7-9 éles Farszélesség: 1-3 szűk 7-9 széles Hátulsó láb oldalnézet: 1-3 nyitott 4-6 közepes 7-9 kardos Hátulsó láb hátulnézet: 1-3 gacsos 4-6 közepes 7-9 párhuzamos Körömszög Tőgy illesztése elől: 1-3 laza 7-9 erős Kiegyensúlyozottság, szimmetria, minőség Tőgyfüggesztés:1-3 gyenge Tőgymélység Tőgybimbó méret Tőgybimbó irányultság: 1-3 előreálló 4-6 ideális 7-9 függőleges Farlejtés

A tulajdonságok végső indexpontszáma A fő tulajdonságok és a végső pontszám 50-99 pontig terjedő skálán értékelendők. Bírálati osztályok: 90 kiváló 85-89 nagyon jó 80-84 igen jó 75-79 jó 65-74 elfogadható 64-50 gyenge A bírált egyed végső pontszámában a fő tulajdonságok a következő arányban súlyozandók : Tejelő jelleg 20% Testpont 20% Láb, lábvég 20% Tőgy 40%

A tőgy értékelésében a következő lineáris tulajdonságok szerepelnek: elülső tőgyfél illesztés kiegyensúlyozottság, szimmetria, minőség tőgyfüggesztés tőgymélység tőgybimbó méret tőgybimbó irányultság. A végső pontszámok kialakításánál- az ellések számától függően- az alábbi maximális pontszámok adhatóak: Először ellett anyák 89 pont Kétszer és többször ellett anyák 99 pont A tejelő jelleg megítélésekor a lineáris tulajdonságok közül az élességet vesszük figyelembe. A testpont megítélésében a következő lineáris tulajdonságok szerepelnek: marmagasság mellkasszélesség mellkasmélység farszélesség farlejtés. A láb-lábvégeknél vizsgált lineáris tulajdonságok bírálata: körömszög hátulsó láb oldalnézet a hátulsó láb hátulnézet

A tejhasznú bakok küllemi bírálata Lineáris leíró bírálat A bírálat során figyelembe vett lineáris tulajdonságok marmagasság mellkasmélység mellkasszélesség farlejtés farszélesség hátulsó láb oldalnézet hátulsó láb hátulnézet körömszög nemi jelleg herék

A bírálat során figyelembe vett tulajdonságok értékelése Hátulsó láb oldalnézet: 1-3 nyitott 4-6 közepes 7-9 kardos Hátulsó láb hátulnézet: 1-3 gacsos 7-9 párhuzamos Körömszög Nemi jelleg: 1-3 nem kifejezett 7-9 kifejezett Herék Marmagasság Mellkasmélység: 1-3 sekély 4-6 közepes 7-9 mély Mellkasszélesség: 1-3 gyenge 7-9 erős Farlejtés Farszélesség: 1-3 szűk 7-9 széles

A tulajdonságok végső indexpontszáma A bírált egyed végső pontszámában a fő tulajdonságok a következő arányban súlyozandók: Testpont 40% Láb, lábvég 40% Nemi jelleg 20% A fő tulajdonságok és a végső pontszám 50-99 pontig terjedő skálán értékelendők. Bírálati osztályok: 90 kiváló 85-89 nagyon jó 80-84 igen jó 75-79 jó 65-74 elfogadható 64-50 gyenge

A testpont megítélésében a következő lineáris tulajdonságok szerepelnek: marmagasság mellkasszélesség mellkasmélység farszélesség farlejtés A láb-lábvégek esetében a következő lineáris tulajdonságok bírálatára kerül sor: körömszög hátulsó láb oldalnézet a hátulsó láb hátulnézet A nemi jelleg megítélésében az alábbi tulajdonságok szerepelnek: nemi jelleg herék

Köszönöm a figyelmüket!