Beszédes József Általános Iskola A víz szerepe Dunaföldváron

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
NYÍREGYHÁZI VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM
Lépések, végrehajtás, portfólió Marksteinné Molnár Julianna
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Gimnáziumi tagozat 9. a normál tantervű 9.b nyelvi előkészítő.
Tájékoztató TÁMOP-projektünk nyitórendezvényére Kalocsa, november 7. (Katona István ház) A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményére épülő,
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Tehetségpont létrehozása
Angol nyelvi kompetencia
2008. I.-VIII. HÓNAP ESEMÉNYEI KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Siófok, Orosz Dalma főosztályvezető.
SZIGORÚ ERKÖLCS SZÍNVONALAS OKTATÁS
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP /
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A mai nap programja ig Köszöntő Polgármester Úr 5 perce Gyorsított tanév előkészítő információáradat ig integrációt segítő.
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Darupályák tervezésének alapjai
A TTKT nyelvi munkaközösség alakuló értekezlete Waldmann-né Baudentisztl Éva.
A víz világnapja Készítette: Kokas Zsófia, Molnár Blanka és Pers Kriszti 9.c osztályos tanulók.
szakmérnök hallgatók számára
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
A háború és a modern fegyveres erő
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
TÁMOP /1-2F „Mércénk az ember” Oktatásfejlesztési munkacsoport.
4. Feladat (1) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
Korai képességgondozás és egészségügy Programok 2011.január1-től 2011 augusztus 31-ig.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
„Digitális erőd – információkereső kalandjáték a reneszánsz témakörében ” Készítette: Tóth Krisztina.
Társadalmi Felelősségvállalás Napja szeptember 24.
20).7-es szint Rákóczi 2. sz. barlang előtt
MIÉRT JÓ „KŐRÖSISNEK” LENNI?
Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
a KFRTKF Gyakorló Általános Iskolája
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Almárium – Trescsik Angéla Ne kerteljünk, tanuljunk lépésről.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Csipp-csepp, egy csepp – Ritmus az életünkben Papp Leonóra.
A N emzetközi Gy ermekmentő Sz olgálat Magyar Egyesület pápai számítógépes klubjának Safer Internet tevékenysége és megvalósulási formái Készítette: Nagy.
2012. március 31. – április 1. SYMA Sport- és Rendezvényközpont.
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
Szakmai beszámoló TÁMOP B-13/ Partnerség és hálózatosodás „Az iskola közös ügyünk” „Ki tud többet Szorgalmatosról?”
A KOMPETENCIA ALAPÚ PROGRAMCSOMAG ALKALMAZÁSA AZ ANGOL ÓRÁN Készítette: Kövérné Zajácz Ida Tokaj, január 22.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
ÁLLATI HETEK HÁROM HETET MEGHALADÓ PROJEKT. A TÉMA: Állatok és állatvédelem A TÉMA: Állatok és állatvédelem.
Intenzív családi foglalkozások o családi apartmanok számának bővülése o két napos programok.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

Beszédes József Általános Iskola A víz szerepe Dunaföldváron D-B-M MONI Beszédes József Általános Iskola Dunaföldvár (felső tagozat) PROJEKT A víz szerepe Dunaföldváron 2010. 03. 22. – 2010. 04. 22.

Március 22.: a Víz világnapja „Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” (Antoine de Saint-Exupéry) Április 22. : a Föld napja

A projekt célja Tanulóink találkozzanak az ismeretszerzés különböző módjaival, formáival. A projekt segítségével minden tanulónk jusson megfelelő szintű és mélységű ismeretekhez az adott témában. Alakuljon ki bennük a víz iránti minden irányú tisztelet, a környezettudatos szemlélet. Ismerjék meg Dunaföldvár természeti értékeit, a környéken található ivó- forrás-, és gyógyvizet. Érezzék a közös munka jótékony hatását, aktívan vegyenek részt a programban. A szülők, nagyszülők, társadalmi és civil szervezetek felnőtt képviselőinek bevonása a projektmunkába.

A projekt feladata A tantárgy- és tanórarendszer felbontásával a tanulók által elsajátítandó ismeretek és képességek átfogó tervek köré csoportosítása. Az adott probléma (víz) sokoldalú megközelítése. A munkamegosztáson alapuló csoporttevékenység, együttműködés lehetőségének kialakítása. A tevékenység eredményének produktumokban történő megjelenítése, azok nyilvánossá tétele. Életközelbe hozni a tudnivalókat, ismereteket, és kiaknázni, mint a szociális tanulás eszközét. A közös feladatok megoldása során gyakoroltatni az együttműködés, a felelősségvállalás, a kultúrált vitatkozás, konfliktuskezelés, érdekegyeztetés módszereit, technikáit. A tanulók ne csak új ismeretekre tegyenek szert, hanem gyakorolják az ismeretszerzés új módszereit is!

Kapcsolódás a kompetenciaalapú programcsomaghoz A hangsúly a kompetenciák, azaz a képességek, készségek és az alkalmazásképes tudás fejlesztésére tevődik át. A változatos munkamódszerekkel, eszközökkel tanulóink mind szélesebb körben és formában jutnak ismeretekhez a témában. A tanórai foglalkozások keretében a kooperatív technikákat, módszereket alkalmazva önálló ismeretszerzésre ösztönözzük diákjainkat. Tapasztalhatják az egyéni és közös munka eredményességét, örömét is. A tanórán kívüli tevékenységek: üzemlátogatás, tanulmányi séta, stb… is segíti ismereteik bővítését. Játékos formában is találkozhatnak az adott témával, sőt játékos verseny keretében összemérhetik megszerzett képességeiket, készségeiket, tudásukat.

A projekt során alkalmazott módszerek A feladatok jellege és célja alapján alkalmaztunk: frontális munkát egyéni munkát páros munkát csoport munkát differenciált munkát kooperatív technikákat

Szervezeti keretek, helyszínek tanórai (nem mindig a tanteremben zajlottak: rajz, informatika) tanórán kívüli: a DUNAVÍZ KFT 1. sz. kúttelepe, a Beszédes József Vízisportkör telepe, a Duna part, az iskola tábora az interjú, a beszélgetés a kérdezett saját környezetében, otthonában zajlott. A külső helyszínek körét lehet bővíteni a szennyvíztisztító telep, a gyógyfürdő meglátogatásával, illetve egy gyalogtúra keretében a természetes forráskutak felkeresésével.

Eszközök A projektben a legegyszerűbb „papír – ceruza” eszköztől a barkácsoláson át a számítógépes programok használatáig mindent felhasználtunk. Erre az óravázlatok és egyéb dokumentumok részletesen rámutatnak.

Összegzés „A FOGLALKOZÁS ELÉRTE CÉLJÁT!” Legnagyobb gondot a szervezés és a dokumentálás jelentette. A következő években már az idei tapasztalatok alapján könnyebben fog működni. Pedagógus kollégáink kreativitásának és lelkes együttműködésének, szervezésének, munkájának köszönhetően ez az első projektünk is sikeres lett. A jelenlegi tapasztalatok alapján – tanulva az idei nehézségekből – a jövőben is folytatni fogjuk a „víz” projektet az 5. évfolyamon. A következő tanévben már ősszel rögzíteni fogjuk a projekt idejét. Így lesz elég idő a szervezésre, az anyagok, eszközök előkészítésére, a felelős pedagógusok felkérésére, megbízására.

A foglalkozások dátum sorszám foglalkozás típusa foglalkozás témája 03. 22. 39/1. projekt nyitása 39/2. testnevelés Az úszás története; vízi közlekedési eszközök. 03. 23. 39/3. matematika A vízóra működése. 39/4. informatika A Paint rajzoló program. 03.24. 39/5. A vízhez szoktatás; az úszás négy neme. 03. 24. 39/6. technika A vízi közlekedés. 03. 25. 39/7. Megfigyelési szempontok megbeszélése. 39/8. irodalom Szókincsfejlesztés, szavak értelmezése… 39/9. történelem Történetek Nagy Sándorról. 03. 26. 39/10. Térfogat- és űrmérték kapcsolata. 03. 29. 39/11. Önálló rajzok, esztétikus munka. 03. 30. 39/12. angol nyelv Mickey, Millie and Mut – Seasons. 03. 31. 39/13. osztályfőnöki Témaválasztás, feladatok megbeszélése. 04. 01. 39/14. Úszóverseny; vízből mentés. 04. 07. 39/15. 16. Vízzel kapcsolatos plakát készítése. 39/17. 18. üzemlátogatás A DUNAVÍZ KFT 1.sz. kúttelepe. 04. 08. 39/19. Elemzés, összehasonlítás. 04. 09. 39/20 Water sports- Sports Culture. 04. 12. 39/21. Gyógyvizek Tolna megyében – internetes keresés. 04. 13. 39/22. Odafigyelés, együttműködés - projektmunka 39/23. Hajózás története – hajózás az ókorban. 39/24. 25. beszélgetés Pozsgai Sándorné nagyszülő élményei a Dunáról. 04. 14. 39/26. Táblázatkészítés, koordinátarendszer használata. 04.14. 39/27. 28. interjú Linka J.-né a Beszédes J. Vízisportkör életéről. 04. 15. 39/ 29. Szöveges feladatok értelmezése, táblázat készítése. 04. 16. 39/30. 31. rajz Szórólapok készítése. 04. 19. 39/32. 33. Vízi sportok (páros munka). 39/34. János Vitéz – ismétlés. 04. 20. 39/35. A gyűjtőmunka anyagának feldolgozása. 39/36. természetismeret A Duna élővilága, torkolata¸makett készítése. 04. 21. 39/37. 38. Víztorony készítése – Az életerő a víz. 39/ 39. projekt zárása

A DUNA Épül a híd, 1930 Nagymosás a folyón

A HÍD régen… … és ma

Munka közben

Beszédes József Általános Iskola D-B-M MONI Beszédes József Általános Iskola Tagintézmény Dunaföldvár Templom u. 9. sz. Készítette: Csányiné Molnár Erika 2010