„Civil ABC Eger térségében”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Komplex Instrukciós Program
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Falukép-védelmi program a Pogány-havas kistérségben Csíkszereda, november
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
TÁMOP /2/B PROJEKT Network-Együttműködés-Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél-Dunántúli Régióban Szénássy Gábor projektmenedzser 2010.
1 Az „ÁROP A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése pályázat” háttere „Helyi igényekre épülő szervezetfejlesztés a Zalakarosi Polgármesteri Hivatalban”
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
A vidéki tér sikertényezői
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
OFA Hálózat évi tevékenységei
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM EURÓPAI ÖNKÉNTES SZOLGÁLAT LOVÁSZI ATTILA.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
A projekt ütemterve november 10-től. A terv, hogy 3-4 hét alatt lebonyolítani a kerekasztal beszélgetéseket az alábbi dátumokkal: 1. kerekasztal:
„Szárnyakat adni a Malacnak”. „Szárnyakat adni a malacnak” A projekt bemutatása TÁMOP /
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Infrastrukturális fejlesztési lehetőségek és között
Eszterházy Károly Főiskola 3300 Eger, Eszterházy tér. 1 TÁMOP D-12/2/KONV Az Eszterházy Károly Főiskola Roma Szakkollégiumának.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Hátrányból előnyt! - a gazdaságfejlesztés lehetséges útjai a kistelepüléseken Murakeresztúr IKSZT november 24.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Az új köznevelési rendszer jellemzői és várható eredményei
AZ MNKSZ RÉSZVÉTELE A „TRAME” PROJEKTBEN AZ EU / GRUNDTVIG FELNŐTTOKTATÁSI PROGRAM KERETÉBEN ( ) TAPASZTALATOK ÉS EREDMÉNYEK KONFERENCIA A self-narration.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
A NYILVÁNOSSÁG HOGYAN ERŐSÍTI A TELEPÜLÉSEK KULTURÁLIS ÉLETÉT ? Molnár Aranka, március 25. Halmaj.
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Hejőkeresztúr Község.  Komplex Instrukciós Program  Táblajáték Program  Generációk Közötti Párbeszéd Program  Tehetséggondozás (képzőművészet, zene,
Szegedi Tudományegyetem
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A települések szükséglet oldali vizsgálata Kerner-Hegyi Judit Ph. D
A III. Fazola-napok alkalmából rendezett szimpózium (2009
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Előadás másolata:

„Civil ABC Eger térségében” Dr. Patkós Csaba, projektmenedzser Agria Geográfia Alapítvány 2014. november 19.

Az ABCD módszerről Asset-based-community-development Az egyén/közösség/intézmények erősségeinek a köz érdekében való alkalmazása A közösség maga határozza meg fejlődését – eddig nem ismert adottságaira alapozva

Belülről kezdeményezett fejlesztés Milyen képességeket tudunk mozgósítani? (Kreatív, irodai, kereskedelmi-szolgáltatási, gondozási, építési-javítási) Milyen készségeket és kompetenciákat tudunk megosztani? (Művészi, verbális, kézműves, kertészkedés, tanítás, sport, szervezés) Milyen gyakorlati tapasztalataink vannak? (utazás, iskolák, ÉLET) Melyek a vágyaik és álmaik, amikért élnek? (motiváció)

A helyi szerveződések szerepe A képesség-felmérés aktív alakítói és használói A helyi fejlődés motorjai Támogatnak és felhatalmazást adnak FELHATALMAZÁS (empowerment) Közösség-vezérelte fenntartható gazdasági-társadalmi fejlődés

Alapelvek Mindenki tud adni valamit! A kapcsolatok építik a közösséget Az emberek mint aktív szereplők a központban (nem csupán szolgáltatásom passzív befogadói) A közösségi vezetők segítenek másokat is bevonni Az emberek mindig akarnak valamit – ha apátiával találkozunk, talán nem hallgattuk meg őket Fedezd fel a motivációjukat! Figyelmes beszélgetések (kérdőívek, térképek) Kérdezz és invitálj, hagyd hogy a választ az emberek mondják ki! A helyi, emberközpontú szervezet a kulcs Az intézmények csak a közösség nagymértékű részvételével képesek boldogulni

Az eszközök típusai Egyének: felfedezésre váró képességek és ajándékok hordozói – szükségletekkel csak intézmények boldogulnak Szerveződések: Egyének önkéntes kis csoportjai – a közösség mobilizálói, nincs hivatalos hatalmuk Intézmények: Profi, fizetett szakemberek strukturált csoportja – fontos erőforrásokat biztosíthatnak Fizikai eszközök: föld, épületek, tér stb.

Holland példa I. - Arnhem

Holland példa II. - Hoonhorst

„Community Masters of the Future”

A projekt alapadatai Időtartam: 2014. szeptember – 2015. szeptember Célterület: Egri kistérség Átfogó cél: A civil társadalom mozgósításának új módja Költségvetés: 15.000 euró Aktualitás: CLLD – szélesebb lakossági és civil részvétel Projektcélok: Az ABCD módszer hazai viszonyokra történő adaptálása A kistérségi civilekkel az ABCD módszer megismertetése Gyakornok hallgatóink megismerkednek a térséggel A projektben résztvevő hallgatók és civilek kompetenciáinak bővítése A résztvevő civil szervezetek közötti kapcsolati háló kialakítása Az érintett térség lakosságának az önbecsülése megerősödik Weboldal a kialakítása: civil és lakossági intranet

A projektben tervezett tevékenységek

Partnerek a projektben

A projekt várható eredményei Az ABCD-módszer magyarítása és megismertetése Önszerveződő közösségek kialakulása a legkülönbözőbb, a helyi közösséget érintő témákban 20 fő hallgató elsajátítja az ABCD-módszert, ezzel további életpályájukon ABCD mentorként működhetnek A térség 10 civil szervezete ismeri meg a módszert, fejleszthetik szervezetük tevékenységét Térségi civil szervezeti háló, kapcsolatrendszer kialakulása, melynek segítségével a Egri kistérség vidéki településein élők közvetlenebbül szólhatnak bele sorsuk alakításába akár települési, de tágabban térségi szinten is Alapítványunk térségi beágyazódása nő, a szervezet körül lévő, jelenleg még inkább települési kiterjedésű kapcsolati háló térségi szintre emelkedik

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! patkoscs@ektf.hu