A korai iskolaelhagyás magyarországi kontextusa

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

Csuhaj Andrea Programvezető
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Az iskolai szociálismunka
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
Hatékonyság, eredményesség, méltányosság a köznevelési rendszerben:
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Csete György Eörs A TÁMOGATÁSKEZELŐ A KÖZNEVELÉS SZOLGÁLATÁBAN
Legyen jobb a gyermekeknek!
TÁMOP /2/B/KMR Pedagógusképzési hálózat Magyarországon A közoktatási intézményekkel való kapcsolatépítés a TÁMOP pályázatban és azon.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Mentorszolgáltatás kialakításának lépései a Debreceni Egyetemen Juhász Béla Szilárd- DEMEK.
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Középfokú képzés Magyarországon Nagy Mária szerk. (2003): Mindenki középiskolája. Országos Közoktatási Intézet, Bp.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
DEBRECENI EGYETEM Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Tanári kompetenciák október 6. Caroline Kearney
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Social Europe Beruházások a gyermekek érdekében Európai szakpolitiai keretek és prioritások október 13. Husz Dóra Európai Bizottság Foglalkoztatásért,
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
DIAKONIA KERESZTYÉN ALAPÍTVÁNY Koordinációs iroda KOLOZSVÁRI FIÓK MAROS- VÁSÁRHELYI FIÓK SZENT- GYÖRGYI FIÓK SZÁSZ- RÉGENI FIÓK 100 alkalmazott BRASSÓI.
Példa egy ppt prezentációhoz
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Javaslatok a következő tanodaciklusra Szűcs Norbert Motiváció Oktatási Egyesület.
Tanodavezető, Motiváció Tanoda-Tiszasziget
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda SZMI április 21.
Gyermekek esélye Magyarországon TÁMOP Záró konferencia, Könyvtár: Esély! Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár június 21. Darvas Ágnes ELTE TáTK –
Az eredményesség mérése és szakmai ellenőrzés Összeállította: Barcziné Horváth Márta iskolaigazgató, IPR szakértő Kocsis Gáborné IPR szakértő.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
A szakiskola jelene és jövője
Szécsényi Gyerekesély Program gyerekeket érintő szolgáltatásai
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Pályaválasztást segítő mentortanár és közösségfejlesztő program
Szociális segítő a kollégiumokban
KRÉTA ESL modul.
Előadás másolata:

A korai iskolaelhagyás magyarországi kontextusa Márkus Edina Ph.D Debreceni Egyetem BTK Neveléstudományok Intézete QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Debrecen, 2014. január 29.

Érintendő kérdéskörök Problémakör, fogalom Előzmények Helyzet Intézkedések – szabályozási keret Hazai programok

Problémakör, fogalom Évtizedek óta létezik. Tankötelezettség vége előtti kimaradás – foglalkoztatás, munkaerő-piaci beilleszkedés ellehetetlenülése. ESL – Early school leaving – Korai iskolaelhagyók 18-24 éves évesek akiknek nincs középfokú végzettségük (ISCED 3 ) és nem is vesznek részt képzésben. NEET – Not in Employment, Education or Training, nem dolgozik és nem is tanul.

Előzmények 90-es évek második fele óta napirenden a témakör. Második esély iskolái (1995- és most újra....) Hazai vizsgálatok Második esély programok vizsgálata (Ifjúság Tematikus Hálózat keretében) Tanoda típusú programok vizsgálata KID programok vizsgálata Szakképzés és lemorzsolódás Esélyteremtés szakképzéssel

Helyzet – Korai iskolaelhagyók aránya országonként Education and Training Monitor 2013, European Commission

Helyzet – Korai iskolaelhagyók foglalkoztatási helyzet szerinti bontásban Education and Training Monitor 2013, European Commission

Szabályozási keret Az Európai Bizottság Közleménye Az iskolai lemorzsolódás felszámolása. Az Európa 2020 stratégia sikerének előmozdítása A Tanács ajánlása a korai iskolaelhagyás csökkentését célzó szakpolitikáról A fő tényezők azonosítása és nyomon követése. Szakpolitikai keretrendszer. Az intézkedések hármas szabályozási kerete: Prevenciót/megelőzést célzó szabályozás Intervenciót/beavatkozást célzó szabályozás Kompenzációt célzó szabályozás

Szabályozás - prevenció/megelőzés A megelőzés bizonyos állapotok kialakulását igyekszik elkerülni azokon a területeken, ahol az iskolai lemorzsolódáshoz vezető folyamatok elkezdődhetnek. Szegregációellenes szabályozás Pozitív diszkriminációs intézkedések Rugalmas tanulási utak

Szabályozás - prevenció/megelőzés Hogyan? Jó minőségű koragyermekkori nevelésben és gondozásban való részvétel. A sikeres iskolai pályafutás útjában álló akadályok felszámolása. A tanulmányi utak közötti átjárhatóság növelése. Szorosabb kapcsolat az oktatási és képzési rendszerek és a foglalkoztatási ágazat között- Migráns családból származó gyermekek támogatása.

Szabályozás - beavatkozás Korai szakaszban foglalkozik a kialakulóban lévő problémákkal, megpróbálja megakadályozni, hogy ezek iskolai lemorzsolódáshoz vezessenek. A beavatkozás során alkalmazott intézkedések középpontjában egész iskolák vagy képzési intézmények, vagy az egyes – az iskolából vagy képzésből való kimaradás kockázatának kitett – diákok is állhatnak.

Szabályozás - beavatkozás Hogyan? Iskolai tanulóközösségek támogatása. Kockázatnak kitett tanulókra összpontosító korai figyelmeztető rendszerek kialakítása. Kapcsolati hálózat kialakítása a szülőkkel és egyéb iskolán kívüli szereplőkkel… A tanárok támogatása a kockázatnak kitett tanulókkal való munkájuk során, és ehhez a megfelelő eszközök rendelkezésre bocsátása. A tanítás után és az iskolán kívül végezhető, tanórán kívüli tevékenységek, valamint a művészeti, kulturális és sporttevékenységek támogatása.

Szabályozás - kompenzáció A kompenzációs intézkedések oktatási és képzési lehetőséget kínálnak a lemorzsolódott diákok számára. Ezek pénzügyi, illetve más jellegű támogatások is lehetnek. Céljuk, hogy segítsék a fiatalokat az iskolai oktatási rendszerbe való visszatérésben. A második esélyt kínáló intézmények főként abban különböznek az alapképzést nyújtóktól, hogy megkísérlik megoldani azokat a nehézségeket, amelyekkel a diákok az iskolai oktatási rendszerben szembesültek.

Szabályozás - kompenzáció Hogyan? Második esélyt kínáló oktatási programok. Rugalmas tanulási utak. A korábban megszerzett tudás elismerése és igazolása. Célzott egyéni támogatás, amely egyszerre nyújt szociális, pénzügyi, oktatási és pszichológiai támogatást a problémás helyzetben lévő fiatalok számára.

Prevenció, beavatkozás – hazai példák Útravaló-MACIKA ösztöndíjprogram IPR – Integrált Pedagógiai Rendszer Gyerekesély Program Arany János Programok (tehetséggondozó, kollégiumi, kollégiumi szakiskolai) Tanodák Szakiskolai Fejlesztési Program Dobbantó program

Kompenzáció – hazai példák Második esély programok Tranzit programok KID programok Felzárkóztató programok

Az Észak-Alföldi régió gyakorlatai Útravaló-MACIKA ösztöndíjprogram IPR – Integrált Pedagógiai Rendszer Gyerekesély Program Arany János Program Tanodák Kid program Második esély programok Szervezetek - Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület, Csat Egyesület, Útirány Egyesület, Lépéselőny Egyesület, Krétakör Egyesület, Bihari Szabadművelődési és Népfőiskola Egyesület…

Az Észak-Alföldi régió gyakorlata - Gyerekesély 2009-2012 között támogatott 25 kistérségből 7 észak-alföldi régiós kistérség

Az Észak-Alföldi régió gyakorlata – Arany János Programok 2013/2014 tanév ősz Arany János Tehetséggondozó Program 8 középiskola és kollégium (39 támogatottból) Arany János Kollégiumi Program 6 támogatott kollégium (18 támogatottból) Arany János Kollégiumi-Szakiskolai Program 10 támogatott szakiskola-kollégium (22 tmogatottból)

Az Észak-Alföldi régió gyakorlata - tanodák Forrás: Híves T. (2013): Tanoda programok térbeli megoszlása. Tanuló régiók Magyarországon: Az elmélettől a valóságig című kutatás Közösség tanulás munkacsoport. Beszámoló.

Az Észak-Alföldi régió gyakorlata - tanodák Forrás: Híves T. (2013): Tanoda programok térbeli megoszlása. Tanuló régiók Magyarországon: Az elmélettől a valóságig című kutatás Közösség tanulás munkacsoport bezsámoló.

Problémák Átfedések, párhuzamosságok A programok eredményeinek értékelése, monitoringja Szektorközi együttműködés gyengesége Projektalapú programok – a finanszírozás lejárta után nem életképes a program Az egyes proramok finanszírozási bizonytalanságai