Luca napi szokások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ADVENT 2008
Advertisements

JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Ha az 50-, 60- vagy 70-es években voltál gyerek, hogyan vészelted át a gyermekéveidet ?
„LUCA, A BOSZORKÁNY” TÉMAHÉT
ODK Túrák Útvonal: Hajmáskér – Litér Időpont: Február 9.
Karácsonyi Népszokások
A középkori nagybirtok és feudális szolgáltatások
Mezopotámiai régészeti leletek
ARCHAEOVI – ŐSÖDE AVAGY… Pitypangos Óvoda Óvárosi Tagóvodája „Matrica” Múzeum és Régészeti Park.
Wass Albert Karácsonyi vers ll. F: Laci.
ADVENT.
Kemenceépítés a gyakorlatban
ADVENT ANGYALAI.
Húsvéti kutak.
SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye
Gyuri Megy magától, csak hallgassátok! Magyarország szégyenteljes feldarabolása 1920 június 4-én történt. December 5-én a megemlékezés ünnepén, amikor.
A Zsidók egyik szent könyve a
Húsvéti ünnepkör Tavaszi népszokások.
Család, családi munkamegosztás
A karácsonyi ünnepkör.
Család, családi munkamegosztás
Thalész tétel és alkalmazása
Az ókori görög étkezési szokások
Ádventi ráhangoló gondolatok
közmondásokkal és szóláshasonlatokkal - megoldások -
Budaházy György rabságáért Lengyel Károly : Bilincsben Angyal
KELL OTT FENN EGY ORSZÁG...
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Ha Eljön Karácsony…..
Palócok jeles ünnepe, napja (én is palóc földről származom)
A Titanic első útjára indult a látóhatár fel és senki sem tudta előte, hogy sosem látják viszont.
Megmagyarázhatatlan parajelenségek (amit nem láttál attól még létezhet)
Adventtől Karácsonyig
Márciusi jeles napok.
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Thalész tétel és alkalmazása
Advent By: Móra Dávid.
Nagy csoport LUCA, A BOSZORKÁNY TÉMAHÉT December
Daidalosz és Ikarosz története.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Alleluját zengj az Úrnak Minden nemzet áldja Őt, Örvendezve ünnepeljük, Mert jóságos és dicső. Angyali kar, mennyei kórus, égi nép Együtt áldjuk szent.
Annyi mindent hordozunk a világban,
Álmaimból, lelkembõl, Két kezembõl, szívembõl,
Vetélkedés a pünkösdi királyságért A falu népe kiment a tisztásra vagy a legelőre, ahol lófuttatást, bikával való viaskodást tartottak, összemérték erejüket,
Hálaének Pecznyík Pál verse. Zengjen hálaének, e földön mindenütt,
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Minden, mi él, csak Téged hirdet, minden dicsér, mert mind a műved, azzal, hogy él, ezt zengi Néked: ”Dicsérlek én, dicsérlek Téged!”
A szeplőtelen fogantatás sok FESTŐT megihletett már. A közelgő karácsonyt várjuk Máriával. Így kívánunk most, FESTMÉNYEKKEL békés, boldog karácsonyt !
2.2. A karácsonyi szokáskör
Mentovics Éva : Luca, Luca, december.
Vikár Béla Ipoly menti gyűjtése Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézet 1014 Budapest, 1014 Budapest, Táncsics M. u. 7.
A VILÁG HÉT CSODÁJA.
Karácsony.
Adventtől karácsonyig
Árpád-házi Szent Erzsébet
Dicsér az ég, nap, hold és csillagok,
Húsvét © Németh György.
A tavalyi évben a nemzetközi játék keretei között diákjaink kedvenc meséinek kiválasztását, angol nyelvre történő fordítását és továbbítását kérték tőlünk,
Obrusánszki Borbála: Őseink évszázadok óta Jézus születésének ünnepét tartják meg karácsonykor, néhány évszázadig ez volt egyben az újév kezdete. Néphagyományainkban.
Kellemes ünnepeket!!! Boldog karácsonyt Először klikkelj a csillagra hogy ragyogjon.
A VILÁG HÉT CSODÁJA. E gy csapat diák azt a feladatot kapta, hogy készítsenek egy listát arról, mit tekintenek most a világ hét csodájának. V alószínűleg…
Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és Óvoda
A mohácsi busójárás.
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Palóc népszokások A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag A népszokások legtöbbje az elmúlt évtizedekben megszűnt a mindennapi élet része.
Szent Luca ceremónia December 13. Luca pogácsa Csillag fiúk.
Pünkösd.
Advent angyalai Az első vasárnap angyala  Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az.
A történet régen esett meg
a hét verse Weöres Sándor: Bolero kovács gabriella ajánlja tanárnő
Előadás másolata:

Luca napi szokások

December 13. Luca napja. A Luca, Lucia név eredete lux (latin) – fény Luca napjához számos szokás, hiedelem kapcsolódik: termékenységvarázslás, házasság-, halál- és időjárásjóslás, bizonyos női munkák tiltása, a lucaszék elkészítése. - Úgy tartották, ha ezen a napon fonnának, vagy varrnának, akkor ezzel bevarrnák a tyúkok fenekét. - Több vidéken szokás volt lucapogácsát sütni. Volt, ahol gyűrűt sütöttek az egyik pogácsába, ha az eladó lány találta meg, rövidesen férjhez ment. Volt, ahol tollat szúrkodtak a pogácsákba sütés előtt. Akié elégett, rövidesen meghal. - A lucaszéket csak férfiember készíthette. Vidékek szerint változott, hogy hét, kilenc, tizenkét vagy tizenhárom féle fából készült, aminek minden darabját más-más fából kellett kifaragni. Sem szöget, sem enyvet nem szabadott használni. Karácsonyig kellett befejezni. Az éjféli misén aztán a székre állva, tű fokán vagy lyukas fakanálon meg lehetett látni, hogy ki a boszorkány. - E napon kezdtek lucabúzát csíráztatni. Ha karácsonyig a szára hosszúra nőtt, akkor a következő évben bő termés várható.

A lucázás vagy kotyolás Fiúgyermekek házról házra járó, termékenységvarázsló szokása Többnyire hajnalban, kisebb csoportokban mentek. A házba betérve engedélyt kértek, s ha megengedték, akkor ráültek egy tuskóra vagy szalmára és elkezdték az éneküket: Luca -Luca kity-kotty, tojjanak a tiktyok, luggyok! majd termékenységvarázsló és jókívánságmondó szövegekkel folytatódott. Az ének és mondóka után szétszórták a konyhában a szalmát, majd várták, hogy a gazdasszony valami ajándékot (aszalt gyümölcsöt, almát, diót stb.) adjon nekik. A szalmát a gazdasszony a tyúkok alá tette, hogy jobban tojjanak. Ha nem kaptak adományt, fenyegetőztek: Egy csibéjük legyen, az is vak legyen!

A Szerémségben a lányok öltöznek Lucának - fehér lepedővel leterítve, fehér szoknyában, az arcuk elé szitát borítva, hogy ne ismerjék fel őket. Kikérdezik a gyerekeket, megimádkoztatják őket. Aki jó, ajándékot kap, diót, mogyorót, a többit meszelővel, fakanállal ijesztgetik.

Tojjanak a tikjok!

Zalamerenye 1935 Volly István gyűjtése

A jókívánságokat gyorsabb tempóban A jókívánságokat gyorsabb tempóban. az utolsó hang magasságán mondják, a csak a mondóka utolsó szótagjainál ereszkednek mélyebbre. Ennek a gazdának annyi disznója legyen egyik ólból kifusson, a másikba befusson, a harmadikba is jusson! Refr. Ennek a gazdának akkora disznója legyen, mint egy ház akkora szalonnája, mint egy mestergerenda, annyi zsírja, mint a kútban a víz, annyi töpörtője, mint Dunában a föveny! Refr. Ennek az asszonynak, annyi tojása legyen, mint égen a csillag, mint földön a a kövecs. Refr. Ennek a lánynak akkora nyelve legyen, mint egy tepszi,  úgy forogjon,, mint a pénteki kereplő. Refr.