Családközpontú komplex segítség nyújtása a résztvevők bevonásával Alsómocsolád Község önkormányzata Dél-dunántúli Regionális Forrásközpont.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében „Képzés, foglalkoztatás szakembereknek” tárgyú felhívás.
Advertisements

KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
„KÖZ-TÉR-HÁLÓ” Családközpontú komplex segítség nyújtása a résztvevők bevonásával TAMOP /2. Megvalósítás kezdete: 2012.január.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
1 Pont, 3 Szervezet Unió Alapítvány •A helyzethez képest életben maradtunk •Árvíz, rémhírek, rossz idő •Működtettük, túléltük •Az első pályázat.
„A legnagyobb szolgálat, amit egy más embernek tehetsz, nem az, hogy megosztod vele a gazdagságodat, hanem az, hogy segíted öt felfedezni a saját gazdagságát.”
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
EU-információs és pályázati szolgáltatások civil szervezeteknek (Soros Alapítvány) Dr. Benedek László CELODIN Kht.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
TÁMOP /2/B PROJEKT Network-Együttműködés-Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél-Dunántúli Régióban Szénássy Gábor projektmenedzser 2010.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
1 Az „ÁROP A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése pályázat” háttere „Helyi igényekre épülő szervezetfejlesztés a Zalakarosi Polgármesteri Hivatalban”
Büntetés-végrehajtási
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10. A TÁMOP projekt szerepe és feladatai Nyugat-dunántúli régióban.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
OFA Hálózat évi tevékenységei
A TIPP Tudástranszfer Innovatív Projektekhez, Partnerséghez képzési program bemutatása Tütő Eszter DDRFÜ Kht március 23.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Szakmai fórum BMK, szeptember 19. PALLÓ – segítség a felnőttkori tanuláshoz A segítő szolgáltatás lehetőségei a közművelődési intézményekben.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.

Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
A HEFOP / /4.0 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” projekt keretében tervezett.
Mire jutottunk? HEFOP Albert Fruzsina, vezető monitor.
A DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS FORRÁSKÖZPONT SZEREPE ÉS TAPASZTALATAI A „KÖZ-TÉR-HÁLÓ” PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA SORÁN Záró konferencia Alsómocsolád, augusztus.
„Civil ABC Eger térségében”
OFA HÁLÓZAT KOOPERÁCIÓ KIEMELT PROJEKT (TÁMOP-2.4.3/B/1-09/1) – Szociális szövetkezetek részére nyújtható térítésmentes szakmai.
Önkormányzatok tájékoztatása ÖNKORMÁNYZATI OKTATÁSOK
Létérdek TÁMOP /2 „Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért”
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
TÁMOP / „GYÖNGYÖSSOLYMOS ÖSSZEFOG A CSALÁDOKÉRT, A MUNKÁÉRT!”
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
Hejőkeresztúr Község.  Komplex Instrukciós Program  Táblajáték Program  Generációk Közötti Párbeszéd Program  Tehetséggondozás (képzőművészet, zene,
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Közösségek jelentősége a többcélú intézményekben
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
A BIIRSZ tegnap, ma és holnap;
Előadás másolata:

Családközpontú komplex segítség nyújtása a résztvevők bevonásával Alsómocsolád Község önkormányzata Dél-dunántúli Regionális Forrásközpont

 Figyelem  Türelem  Elfogadás  Empátia  Kommunikáció  Szembenézés  Visszacsatolások

 A szocializáció, melyen keresztül a közösség bizonyos értékeket olt tagjaiba.  A gazdasági boldogulás funkciója – a közösség megélhetési lehetőséget biztosít tagjainak.  Társadalmi részvétel, teljesítve a társasági élet iránti általános igényt.  Társadalmi kontroll, megkövetelve a közösség értékeinek betartását.  Kölcsönös támogatás, mely folyamat segítségével a közösség tagjai megvalósítják azokat a feladatokat, amelyek túl nagyok, vagy túl sürgősek ahhoz, hogy egy egyedül álló személy kezelni tudja.

 Célcsoportunk jelentős része nem járt közösségbe  A szegénység elszeparáltsággal is együtt jár  Sokan legfeljebb nézték, hogy mások milyen tehetségesek – tanult tehetetlenség  Nincs hol és kinek panaszkodni  Egyik napról a másikra élnek  Függőségek és függőségigény  A tanulás számukra csak rossz emlék… De: ugyanúgy vágynak arra, hogy adni és kapni tudjanak.

 A projekt célcsoportja elsődlegesen a család.  Az eredményességét garantálhatja, hogy a települési közösség, és minden érintett szakember ugyanazt az üzenetet közvetíti, ugyanazzal a segítő attitűddel bír.  A feltételeket az önkormányzatok és önkormányzati társulások hosszútávra garantálják (nem egyszeri támogatás).  A célcsoport aktív részvételével folyik a program.  A segítő hálózat intézmények, szakemberek civilek, önkormányzatok együttműködésén alapul.

 Sajátélményű, személyes aktivitást is igénylő ismeretátadás.  Kiemelt mentális támogatás, folyamatos elvárások és visszajelzések.  Mentori rendszer /életvezetési tanácsadás  Komplex segítés (+a segítők is speciálisan képzettek és elkötelezettek, szükség esetén együttműködnek).  Egyénre, családra szabott rugalmas programmegvalósítás.

 életvezetési technikák, ismeretek bővítése, ezen képességek javítása,  hivatali ügyintézési, tájékozódási – állampolgári – készségek fejlesztése,  a foglalkoztathatósági, tanulási és mobilitási készségek javítása, fejlesztése,  adósságkezeléssel kapcsolatos tanácsadás,  kommunikációs készségek javítása és az alapvető, felhasználói szintű informatikai ismeretek bővítése.

 Közösségi gazdálkodásról szóló ismeretek adása sokféle módon  Lakókörnyezet javítása önerő bevonásával  Kiskert pályázat  Önsegítő klubok  Közvetített támogatások  Energiaszegénységre adott válaszok felmutatása

Böszörményi Nagy Iván szerint: a legnagyobb megfosztás, hogyha nem tudok adni, vagy ha nem fogadják el! Böszörményi Nagy Iván szerint: a legnagyobb megfosztás, hogyha nem tudok adni, vagy ha nem fogadják el!  Megtudni, megtapasztalni, hogy mim van az első lépcső  A meghiúsult vágyak helyett elérhető célokat kitűzni a második  Az önbecsülést teljesítménnyel megalapozni a harmadik lépcső, de ez még mindig csak a kiindulási pont

 Együttlétre  Munkálkodásra  Tanulásra  Beszélgetésre  Önsegítő klubokra  Tervezgetésre  Információhoz jutásra

 Mosási lehetőség  Fűtött hely  Kimozdulás a mindennapok gondjaiból  Megtapasztalni a „képességet”  Megtapasztalni a „figyelmet”  Adni, és kapni  Együtt örülni  Teremteni!!!!

Tervezgetés a megnyitóra és a működtetésre

Kívülről már szép… Lehetőségek napja, információs nap

Megnyitó Számítástechnika tanfolyam

A mi családunk zöldségeskertje

Házi praktikák nőknek Szociopoly és kézművesség

Megjavítani a gyerek nadrágját Megbeszélni a világ dolgait

Igy készülhet a téli tüzelő „Kézenfogott családok…” képzés

Megterveztük……. Megnyitottuk……….

Közösségi beszélgetés Brikettes bemutató

A sosemvolt mozizás… Rémület éjszakája

Gyereknap Húsvéti kalács kosár Készítése az önsegítő klubban

Szórakoztatva a kisebbeket Visszaidézve a rétessütést

Farsangolás beöltözéssel Kicsik nagyok együtt táncolnak

Az első termés a gyerekkertből Töklámpás készítés az udvaron

 Térségi adatbázisok  Humán kapacitás térkép  Tanulmánytár  Módszertár….  Közös tanulás  Konkrét együttműködések

 539 résztvevő a rendezvényeken  Kapcsolat 175, családdal 141 együttműködési megállapodás  4 Praktikák Háza  8 Hírlevél/1500 példányban  2 tábor  6 tapasztalatcsere  19 szakmai műhely és sok esetkonzultáció  14 Segítő Településvezetők Klubja  80 közösségi önsegítő klubalkalom  85 család a Mi családunk zöldségeskertje pályázatban  16 képzési forma 22 képzés és tréning  26 adományozó  27 önkéntes  15 szakmai partner az eredeti együttműködőkön túl

Egy másfajta számvetés, a megélt örömteli pillanatok ….

 A magukért tenni akaróknak  A támogatóknak 1. Térségi támogatók és távoli támogatók 2. Önkéntesek 3. Segítő településvezetők 4. Szakmai partnerek

A Köz-Tér-Háló csapata nevében: Köszönöm a figyelmet! Halmai Gáborné Szakmai vezető 30/ www.kozterhalo.hu