Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
Dél-dakotai Mezőgazdasági Minisztérium
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
A mobil távközlés, mint a növekedés motorja?
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Energia – történelem - társadalom
Burgonya.
Gabonapiaci kilátások Potori Norbert AgroMash Expo,
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Energetikai folyamatok és berendezések
© GfK 2013 | Kozák Ákos | Mérők Klubja | február 27.1 A MIKROSZINTŰ FOGYASZTÁS MAKRO HATÁSAI © GfK 2013 | Kozák Ákos | Mérők Klubja | február.
Verseny és szabályozás Pápai Zoltán .
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Készítette: Grolyóné Szabó Éva május10.
TÉNYEK, TÉVHITEK A KOMPAKT FÉNYCSÖVEKRŐL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Nagy János MEE VTT Bittera Miklós OSRAM kft.
A gazdasági fejlettség mutatói
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányok összetétele
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Demográfia 2. A Világ népessége.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Versenytársból partner
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
Poszt-szocialista országok eredményei PISA 2003 Cs L M Szl x olvasás matematika.
Akkor és most – Az EU-hoz kapcsolódó üzleti várakozások hazánkban Petz Raymund GKI Gazdaságkutató Zrt.
A bioüzemanyag-termelés ökonómiája és kilátásai
Települési vízgazdálkodás
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Szabó Márton Kopint –Tárki Zrt. ELÁRASZTJA A MAGYAR PIACOT AZ IMPORT ÉLELMISZER ?
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye február CSEBER Kft
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye február.
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
A cukorbetegség, mint népbetegség Magyarországon
Energia és (levegő)környezet
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Az agrárgazdaság finanszírozási lehetőségei Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Az értékkategóriák.
Napraforgó Napraforgó.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
I. Baromfitenyésztés előadás
Erőforrás- és költséghatékonyabb termelés szelekciós tenyésztéssel Bjarne Gjerde Nofima, Norvégia.
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Ökológiai állattenyésztés
Előadás másolata:

Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény Budapest, 2014. november 26. „A baromfihús jelene és jövője a világélelmezésében’ Horn Péter – Sütő Zoltán

(Gallus sonneratii) (Gallus lafayetii) (Gallus varius) Sonnerat, vagy szürke dzsungeltyúk (Gallus sonneratii) Bankiva, vagy vörös dzsungeltyúk (Gallus gallus) Lafayet, ceyloni dzsungeltyúk (Gallus lafayetii) Jávai, zöld vagy villás farkú dzsungeltyúk (Gallus varius)

Meleagris ocellata Meleagris gallopavo

Zea mays (2013/14: a Vt. 967 millió t.)

Az egy főre eső évi GDP és az állati eredetű élelmiszerek aránya az összes energia-bevitelhez képest OECD, FAO adatok alapján számítva (2012)

Az egy főre eső éves GDP ($) és az évi egy főre eső húsfogyasztás összefüggése (kg/fő/év) (Roppa, 2007)

A világ népességének és húsfogyasztásának változása Milliárd fő Millió tonna Népesség Húsfogyasztás (ENSZ, 2009)

A fejlett és a fejlődő világ várható állati termék igénye 89 92 USDA és más források nyomán Tarawali et al (2011)

(Herendy V. – Sütő Z. – Horn P., 2005) Nagytestű (2004-es típus) pulykák és őshonos hazai bronzpulykák teljesítményében mutatkozó különbségek a mellhús-előállítás esetében (hímivar) Típus Élőtömeg 20 hetes korban (kg) Mellfilé tömege Modern pulykahibrid 18,2 5,09 Bronzpulyka 6,4 0,83 (Herendy V. – Sütő Z. – Horn P., 2005) Bronze White turkey

(bronzpulyka teljesítménye=100%) A BUT Big 6-os testtömegének relatív növekedése a bronzpulykához képest a takarmányozástól és az életkortól függően, ivarok szerint (bronzpulyka teljesítménye=100%) BUT Big 6 Bronze (Horn, P. – Herendy, V. – Kustos, O. – Sütő, Z., 2001)

(Horn, P. – Herendy, V. – Kustos, O. – Sütő, Z., 2001) Az 1999-es takarmánnyal etetett pulykák testtömegének fölénye az 1967-es takarmánnyal etetett azonos genotípusú és ivarú csoportokhoz képest, az életkortól függően (Horn, P. – Herendy, V. – Kustos, O. – Sütő, Z., 2001)

(Herendy, V. – Sütő, Z. – Horn, P., 2004) A filézett mell tömegének változása a genetikai tényezők hatására az ivartól és a takarmányozástól függően, 20 hetes életkorban (Herendy, V. – Sütő, Z. – Horn, P., 2004)

1 kg mellfilé előállításához szükséges Egy kg mellfilé előállításának takarmány- és vízszükséglete különböző típusú pulykák esetében (hímivar) Típus 1 kg mellfilé előállításához szükséges Takarmány (kg) Ivóvíz (liter) Tak. előállítás vízigénye (liter) Modern hibridpulyka 10,5 21,0 10.500 Bronzpulyka 25,3 50,6 25.300 1. 2:1-es ivóvíz: takarmány arány, 2. 5 t/ha kalászos gabona, kukorica termés, 500 mm évi csapadékmennyiséggel számolva. (Horn, P., 2005)

Egy kilógramm mellfilé előállításának hatékonysága különböző típusú brojlercsirkénél (Horn, 2008)

Az egy főre eső évi baromfihús fogyasztás az EU-ban (Papp J. nyomán 2014)

Az állati termékek egy főre eső éves fogyasztásának változása 1934 és 2012 között * Ébner (1961) nyomán, KSH adatok alapján

A világ hústermelésének változása 1999-2021 között (vágott súly) millió tonna OECD-FAO (2012) USDA (2013) adatok alapján

Az egy főre eső állati fehérje ellátás (g/fő/nap) (1985-2020) *Magdalain, P. 2011 nyomán **OECD-FAO (2012), USDA (2013) termelési előrejelzések alapján számított adatok, 1% évi népesség növekedés figyelembevételével a 2005 évi adatsort alapul véve. Horn P. (2014)

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!