Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény Budapest, 2014. november 26. „A baromfihús jelene és jövője a világélelmezésében’ Horn Péter – Sütő Zoltán
(Gallus sonneratii) (Gallus lafayetii) (Gallus varius) Sonnerat, vagy szürke dzsungeltyúk (Gallus sonneratii) Bankiva, vagy vörös dzsungeltyúk (Gallus gallus) Lafayet, ceyloni dzsungeltyúk (Gallus lafayetii) Jávai, zöld vagy villás farkú dzsungeltyúk (Gallus varius)
Meleagris ocellata Meleagris gallopavo
Zea mays (2013/14: a Vt. 967 millió t.)
Az egy főre eső évi GDP és az állati eredetű élelmiszerek aránya az összes energia-bevitelhez képest OECD, FAO adatok alapján számítva (2012)
Az egy főre eső éves GDP ($) és az évi egy főre eső húsfogyasztás összefüggése (kg/fő/év) (Roppa, 2007)
A világ népességének és húsfogyasztásának változása Milliárd fő Millió tonna Népesség Húsfogyasztás (ENSZ, 2009)
A fejlett és a fejlődő világ várható állati termék igénye 89 92 USDA és más források nyomán Tarawali et al (2011)
(Herendy V. – Sütő Z. – Horn P., 2005) Nagytestű (2004-es típus) pulykák és őshonos hazai bronzpulykák teljesítményében mutatkozó különbségek a mellhús-előállítás esetében (hímivar) Típus Élőtömeg 20 hetes korban (kg) Mellfilé tömege Modern pulykahibrid 18,2 5,09 Bronzpulyka 6,4 0,83 (Herendy V. – Sütő Z. – Horn P., 2005) Bronze White turkey
(bronzpulyka teljesítménye=100%) A BUT Big 6-os testtömegének relatív növekedése a bronzpulykához képest a takarmányozástól és az életkortól függően, ivarok szerint (bronzpulyka teljesítménye=100%) BUT Big 6 Bronze (Horn, P. – Herendy, V. – Kustos, O. – Sütő, Z., 2001)
(Horn, P. – Herendy, V. – Kustos, O. – Sütő, Z., 2001) Az 1999-es takarmánnyal etetett pulykák testtömegének fölénye az 1967-es takarmánnyal etetett azonos genotípusú és ivarú csoportokhoz képest, az életkortól függően (Horn, P. – Herendy, V. – Kustos, O. – Sütő, Z., 2001)
(Herendy, V. – Sütő, Z. – Horn, P., 2004) A filézett mell tömegének változása a genetikai tényezők hatására az ivartól és a takarmányozástól függően, 20 hetes életkorban (Herendy, V. – Sütő, Z. – Horn, P., 2004)
1 kg mellfilé előállításához szükséges Egy kg mellfilé előállításának takarmány- és vízszükséglete különböző típusú pulykák esetében (hímivar) Típus 1 kg mellfilé előállításához szükséges Takarmány (kg) Ivóvíz (liter) Tak. előállítás vízigénye (liter) Modern hibridpulyka 10,5 21,0 10.500 Bronzpulyka 25,3 50,6 25.300 1. 2:1-es ivóvíz: takarmány arány, 2. 5 t/ha kalászos gabona, kukorica termés, 500 mm évi csapadékmennyiséggel számolva. (Horn, P., 2005)
Egy kilógramm mellfilé előállításának hatékonysága különböző típusú brojlercsirkénél (Horn, 2008)
Az egy főre eső évi baromfihús fogyasztás az EU-ban (Papp J. nyomán 2014)
Az állati termékek egy főre eső éves fogyasztásának változása 1934 és 2012 között * Ébner (1961) nyomán, KSH adatok alapján
A világ hústermelésének változása 1999-2021 között (vágott súly) millió tonna OECD-FAO (2012) USDA (2013) adatok alapján
Az egy főre eső állati fehérje ellátás (g/fő/nap) (1985-2020) *Magdalain, P. 2011 nyomán **OECD-FAO (2012), USDA (2013) termelési előrejelzések alapján számított adatok, 1% évi népesség növekedés figyelembevételével a 2005 évi adatsort alapul véve. Horn P. (2014)
Köszönöm a megtisztelő figyelmet!