K IEGYENSÚLYOZATLAN NEMI ARÁNYOK AZ É SZAK - ALFÖLDI RÉGIÓBAN – M IGRÁCIÓS VÁLASZOK KÉT T ISZA - PARTI TELEPÜLÉS FEJLŐDÉSI PROBLÉMÁIRA Timár Judit – Velkey.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kistérségek. A kistérségek jellemzői • Abaúj-Hegyköz (legfejletlenebb)  Budaörs (legfejlettebb) *3,4 (komplex mutatóban) (1998-ban *2,7 volt) • 1996.
Advertisements

Kaposvár.
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Műfogsor ragasztó teszt Január Németország
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
Szendrő Városi Sport- és Szabadidő Klub Természetjáró Szakosztály
GfK Hungária-Szonda Ipsos Internet Audience Research IV. negyedév időszakban végzett felmérés alapján készült A Magyar Online (Hajdú Online – Szabolcs.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Foktő – Kalocsai repülőtér önkormányzati fejlesztése
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Kísérlet a roma integráció szempontjainak fokozott érvényesítésére: a leghátrányosabb helyzetű kistérségek programja Kullmann Ádám, Nemzeti Fejlesztési.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Urbanizáció És Városaink Tankönyv:
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka III. évfolyam Témavezető:
Learning Villages Grundtvig project Magyarország Március
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
A gazdasági szuburbanizáció mérése,
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság XI. Vándorgyűlése
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Médiapolisz lakói III. Dr. Antalóczy Tímea Dr. Szabó Andrea VII. Nemzetközi Médiakonferencia, IX. 25. Közélet, közérzet.
A vidékfejlesztés kihívásai az Észak-alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
ELŐZETES FELADAT KOCKA POLGÁR AZ EURÓPAI DEMOKRÁCIÁBAN OTV.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A 18 éves korra emelt tankötelezettség és a könnyen lemorzsolódó tanulói csoportok Mártonfi György Budapest november 4.
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ és HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE
TOP SF Munkaerő-piaci és foglalkoztatási helyzetkép Székesfehérváron Mahler Balázs Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat.
„Út a munkához”program
Előadás másolata:

K IEGYENSÚLYOZATLAN NEMI ARÁNYOK AZ É SZAK - ALFÖLDI RÉGIÓBAN – M IGRÁCIÓS VÁLASZOK KÉT T ISZA - PARTI TELEPÜLÉS FEJLŐDÉSI PROBLÉMÁIRA Timár Judit – Velkey Gábor Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Az MRTT IX. Vándorgyűlése A vizek szerepe a területi fejlődésben Révkomárom,

S ZELEKTÍV VÁNDORLÁS ÉS KIEGYENSÚLYOZATLAN NEMI ARÁNY RURÁLIS TÉRSÉGEKBEN

I. STRUKTURÁLIS JELLEMZŐK – STATISZTIKAI ANALÍZIS ÉSZAK-ALFÖLD: az egyik leghátrányosabb helyzetű régió területének 80%-a rurális tér országos átlagot felülmúló népességfogyás, negatív vándorlási egyenleg

I. STRUKTURÁLIS JELLEMZŐK – STATISZTIKAI ANALÍZIS ÉSZAK-ALFÖLD: az egyik leghátrányosabb helyzetű régió területének 80%-a rurális tér az országos átlagot felülmúló a népességfogyás, negatív a vándorlási egyenleg 5000 főnél kisebb települések: a lakosságszám és az elvándorlások száma között logaritmusos összefüggés a RÁT-ban részesítettek száma exponenciális növekedést eredményezett az elvándorlásban NŐHIÁNY: 5–50 ezer fős települések: országos átlagot meghaladó nőhiány e nőhiány (a legnagyobb városok kivételével) erősebb a 30–39, mint a 20–29 évesek korcsoportjában

nő/100 férfi kor: X

nő/100 férfi kor: X

II. KÖZÉPISKOLÁSOK MIGRÁCIÓS MOTIVÁCIÓI – KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS A KÖZÉPISKOLÁS FIATALOK LAKÓHELYI KÖTŐDÉSE, MIGRÁCIÓS SZÁNDÉKA, MOTIVÁCIÓI Kérdőíves felmérés 6 középiskola: Tiszafüred, Szolnok; Berettyóújfalu, Debrecen; Kisvárda, Vásárosnamény 740 tanuló: 61% rurális településből (kevesebb mint 10 ezer lakos) 39% urbánus településből (több mint 10 ezer lakos) 51% lány 49% fiú

A megkérdezettek 75%-a „inkább kellemesnek” tartja lakhelyét, de a többség „nagyobb városban szeretne élni”. A lakókörnyezethez való ragaszkodás magasabb arányú a fiúknál. A ragaszkodás nem függ össze a kapcsolatok kiterjedtségével vagy intenzitásával. A közösségi kapcsolatok nem mutatnak szignifikáns különbséget a lakóhely szerint. „Kellemes a lakókörnyezet, mégis inkább mennének...”

„A középiskolába járás még nem eredményez elköltözést...” A lazább baráti kapcsolatok kisebb arányban jellemzőbbek vidéken (-7%). A lányoknak kevesebb, de mélyebb, a fiúknak több és felszínesebb kapcsolata van. A kortárscsoporttal való kapcsolattartásban sem a találkozások helyszínének, sem a településnek nincs jelentősége. A bejáróknál és a kollégistáknál sem helyettesítik az új kapcsolatok a régieket. Az iskola elvégzése utáni terveknél a legmagasabb arányú a bizonytalanság (23%-a „nem tudom” választ adók aránya). A helyben maradást a lányok 18%, a fiúk 35%-a tervezi. A régiót elhagyni szándékozók között is (+5%) nagyobb a lányok aránya. Összesen 16 % tervezi az ország elhagyását. Az elköltözést tervezők közül a fiúk > 40, a lányok < 25%-a valószínűsíti későbbi visszatérését.

A lányoknál inkább család és a karrier, a fiúknál az anyagiakban mérhető siker a fontosabb … „Mit teszel az iskola után … rövidebb távon…” Lányok: erőteljesebb továbbtanulási szándék (72, illetve 65%). Fiúk: nagyobb arányú vállalkozói szándék (64, illetve 55%). … hosszabb távon” Lányok: fontosabbak a családdal kapcsolatos célok (+ 6-10%) és a szakmai karriert (+8%). Fiúk: a közvetlen anyagiakban is megjelelő célok „Mit tanácsolnak a szüleid, a barátaid vagy a tanáraid, mit csinálj azután, ha befejezted az iskolát?”

Mit gondolsz, mennyire nehéz vagy könnyű a következő néhány dolog azoknak a fiataloknak, akik ugyanott élnek, ahol Te? „Szeretek, szeretnék itt élni, de nem tudok megélni...”

III. MIGRÁCIÓS OKOK, MOTIVÁCIÓK – TELEPÜLÉSI KONTEXTUS

KÉT TISZA-PARTI TELEPÜLÉS határ, folyó közel 50% cigány minimális turizmus vállalkozó önkormányzat önellátás (közétkeztetés, fűtés) szociális földprogram (integrált termeltetés) tsz-infrastruktúra hasznosítása (tejüzem, sajtüzem, logisztika) erős cigány-önkormányzat missziós tevékenység tudatos példaadás, mintakövetés Tiszaszentmárton

Tisza-tó – belföldi turizmus rövid turisztikai igény elmaradt fejlesztések vagyoni és szervezési viták (befektető, megyei önkormányzat) összefogás, összehangolás hiánya hagyományos nagy táblás alapanyag-termelés hiányzó feldolgozás, vertikális integráció, gyenge szolgáltatás kis agrárfoglalkoztatás KÉT TISZA-PARTI TELEPÜLÉS Abádszalók

A „hely” 1.A falu/kisváros vonzása – taszítása: „itt van házunk” – „röghöz köt” olcsó élet – távol a városi ellátás a természeti/társadalmi környezet előnyei – hátrányai 2.A „(közép)iskolaváros” nem letelepedési célpont 3.„Ha lenne MUNKALEHETŐSÉG, nem költöznénk el” 4.Új trend: a házasság, gyermekszülés elhalasztása III. MIGRÁCIÓS OKOK MEGÍTÉLÉSE – AHOGY A FIATAL NŐK LÁTJÁK (INTERJÚK)

„A csapból is az folyik, hogy a gyermekvállalási szám jóval visszaesett, de szerintem ez nem csoda, az árak mennek, a lehetőségek, azok nagyon korlátozottak, a diplomások több mint fele munkanélküli, ha kap állást, örül, ha van. És első kérdésük minden felvevő embernek, igazgatónak az, hogy ’mikor szül?’, vagy ’mit tervez a jövőben’? Most én, ha elmennék egy állásinterjúra és azt mondanám, hogy 1-2 éven belül, biztos, hogy nem vesznek fel, mert akkor nincs értelme, hogy betanítsanak. Tehát ők így gondolkoznak, őket is megértem, de az ilyennek iszonyat nehéz. Az elsőt azért jó lenne 30 év alatt megszülni, de nem mindenkinek jön ez sem össze. Ez szerintem patthelyzet az én korosztályomnak, mert egyszerűen nincs jó megoldás.” (Tímea, 27 – munkát keres) „Először be akartam magam kicsit ékelni a munkahelyemre, hogy visszafogadjanak, ha majd szülök, és letelik a gyed.” (Judit, 40 – pedagógus)

Hová – és mikor – mennek lakni? 1.Túl a falun, kistérségen, régión „itt nincs semmi, vagy hogyha lenne is, a gödörből úgysem tudnék kimászni, mert annyira kevés fizetést adnak.” 2.Még a régióközpont is „kevés” „1 lépés a város, 20 Debrecen, de rájön, ott is ugyanannyit keres, ugyanott van” 3.Cél: Budapest, Dunántúl, külföld „ott nem csak az önkormányzat, esetleg egy-két vállalkozó a foglalkoztató” 4.A regisztráció elhúzódása III. MIGRÁCIÓS OKOK MEGÍTÉLÉSE – AHOGY A FIATAL NŐK LÁTJÁK (INTERJÚK)

IV. JAVASLATOK A „gender-vakság” felszámolása: tudatosítani kell a helyi társadalom, migráció, települések, munkaerőpiac stb. társadalmi nemek szerinti különbségeit; a fejlesztésekben a „gender mainstreaming” fontosságát A migráció-regisztráció szabályozásának újragondolása A munkaerőpiac nemek szerinti eltéréseihez alkalmazkodó képzés érdekeltségi rendszerének és összehangolásának segítése Gender-szempontokra figyelő foglalkoztatásnövelés a rurális települések lakói számára A regionális fejlesztésben az észak-alföldi településszerkezeti sajátosságok jobb érvényesítése A szelektív migrációt figyelembe vevő népesség-, család-, szociál-, foglalkoztatás-, területfejlesztési politikák összehangolása

KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!