Funkciós blokkok 1-5 1-5-1 A funkciós blokkok áttekintése 1-5-2 Az alkalmazás előnyei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
T ESZTELÉS. C ÉLJA Minél több hibát találjunk meg! Ahhoz, hogy az összes hibát fölfedezzük, kézenfekvőnek tűnik a programot az összes lehetséges bemenő.
Adatelemzés számítógéppel
A BIZTONSÁGTECHNIKA ALAPJAI
CPU_HU_000_BIN Január. Tartalomjegyzék  1. A funkcióblokk feladata  2. A felhasználás körülményei  3. A FB bemenetei/kimenetei változói  4.
A szoftverek.
Tevékenység alapú költségszámítás
ADNS Attestation DataNet Service
1 Products for Growth - Hannover 03 PLC-s rendszerünk evolúciója.
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
A webes tesztelés jövője
LFüggvények Alkalmazott Informatikai Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA dr.Dudás László 20./0. lFüggvények deklarációja és prototípusa lA függvénydefiníció lHivatkozás.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A programozás alapjai 1. (VIEEA100) 9. előadás.
Programozási nyelvek.
OBJEKTUMORIENTÁLT PROGRAM
Bevezetés a Java programozásba
Mutatók, tömbök, függvények
Mesterséges neuronhálózatok
Java programozási nyelv 2. rész – Vezérlő szerkezetek
Java programozási nyelv 3. rész – Osztályok I.
Fordítóprogramok FORD01 Programozó matematikus III. évf. Miskolci Egyetem 1 Fordítóprogramok 1 Programozó matematikus szak 2003/2004-es tanév II. félév.
Utasítás végrehajtás lépései
A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,
Mikrokontrollerek - MCU -. Mikor kontroller, amikor professzor? Az Aranyköpések c. gyűjteményből…
6. előadás Hatókör, láthatóság, élettartam. Változók leképzése a memóriára. Blokkszerkezetes nyelvek. Kivételkezelés.
6. előadás Parametrikus polimorfizmus. Generikus programozás. Az Ada sablonok.
A RobotinoView programozása
Operációs rendszerek gyakorlat 4. Gyakorlat Vakulya Gergely.
Programozási nyelvek Páll Boglárka.
Programtesztelés. Hibák keletkezésének okai nem egyértelmű vagy hiányos kommunikáció fejlesztés közben maga a szoftver bonyolultsága programozói (kódolási)
Mobil informatika gyakorlat Kitekintés: ACR120U Contactless Reader.
Szintaktikai, szemantikai szabályok
1.3. Pascal program felépítése Az els ő program. Program ; … Begin … End. Program fej Deklarációs rész Végrehajtó rész.
3.2. A program készítés folyamata Adatelemzés, adatszerkezetek felépítése Típus, változó, konstans fogalma, szerepe, deklarációja.
A PLC programozási nyelvek bemutatása
Magas szintű Ipari Automatizálás Kérdések és válaszok Funkcióblokkon belüli indirekt címzés (CX-Programmer)
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
Visual Basic 2008 Express Edition
Objektum orientált programozás
A program a bemeneti adatok alapján ( mint pl. az Excel Solver ) nem adja meg közvetlenül a végeredményt, hanem a megfelelő generálóelemek kiválasztásával.
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
Serial PLC Link terület 4-6. Serial PLC Link terület A Serial PLC Link terület 90 szót tartalmaz a CIO 3100 –tól CIO 3189 –ig terjedő területen. ( CIO.
Data Link I/O terület 4-4. Data Link terület A Data Link terület a CIO től CIO ig terjedő szavak tartománya. (CIO CIO ) A.
C Programozási alapok.
CUDA C/C++ programozás CUDA C bevezetés A segédanyag készítése a TÁMOP A/ Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében.
CPU Bus Unit terület 4-5. CPU Bus Unit terület A CPU Bus Unit terület 400 szót tartalmaz a CIO 1500 –tól CIO 1899 – ig terjedő területen. A CPU Bus Unit.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 A munka véglegesítése, nyomtatás.
I/O terület és I/O allokáció Áttekintés A CPU egység beépített, általános felhasználású I/O –inak kiosztása A CP1H Y CPU egység allokációja.
Automatikus dokumentum- feldolgozó megoldások
Készítette: Kokrák Mihály Konzulens: Smid László
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
Vizuális programozás Előadó: Csapó Gábor.
FPGA Készítette: Pogrányi Imre.
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Utasítás és blokk. Elágazás típusai, alkalmazása Kovács.
kialakulása, fejlődése, generációk
A NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉP. A számítógép:  Információk tárolására, feldolgozására szolgáló eszköz.
A szoftver mint komplex rendszer A fejlesztési módszertanok általános céljai: Összetett problémák kezelhetővé tétele A fejlesztési és megtérülési jellemzők.
Alapfogalmak Táblázatkezelés 1.. Tartalom Táblázatok készítése Cella, tartomány, munkalap, munkafüzetCella, tartomány, munkalap, munkafüzet Állományok,
2004 május 27. GÉPÉSZET Komplex rendszerek szimulációja LabVIEW-ban Lipovszki György Budapesti Műszaki Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti.
Programozási nyelvek csoportosítása.
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok
Programozási alapok.
Ajánlat, szerződés, számla dokumentumok egységes kezelése
Programozási nyelvek típusossága.
Beépített függvények használata programozáskor
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Újrahasznosítás Forrás:
Algoritmus készítés.
Előadás másolata:

Funkciós blokkok A funkciós blokkok áttekintése Az alkalmazás előnyei

Funkciós blokkok A SYSMAC CP szériában a funkciós blokkok programozása ugyan úgy történik mint a CS/CJ szériában

A funkciós blokkok áttekintése A funkciós blokk egy alap program elem, amely egy meghatározott feladathoz standard feldolgozási funkciókat tartal- maz. A standard feldolgozási funkció azt jelenti, hogy a funkciós blokk nem a valós fizikai címeket használja, hanem lokális változókat. A felhasználó paramétereket ad meg (címeket vagy értékeket) és ezeket a változókat használja a funkciós blokk. Azokat a címeket amelyeket a változók használnak, a program (CX-Programmer) mindig automatikusan osztja ki és helyezi el. Minden funkciós blokk a CX- Programmerrel egyedi fileként elmenthető, így másik PLC programban újra felhasználható. Így egy könyvtár hozható létre a standard feldolgozási funkciókból.

Az alkalmazás előnyei A funkciós blokkok könnyen újra felhasználható, komplex programozási egységek. Ha egyszer egy standard program szekciót funkciós blokként írunk meg, és mentünk el file-ba, ezt legközelebb egy egyszerű behelyezéssel és a blokk IO paramétereinek megadásával újra tudjuk használni. A tipizált funkciós blokkok újrahasznosításával csökken a programozásra és ellenőrzésre fordított idő, csökken a programozási hibák száma, a program tömörebbé és áttekinthetőbbé válik.

Az alkalmazás előnyei Struktúrált programozás A funkciós blokkban struktúrált programozást alkalmazva javul a design minősége, és csökken a fejlesztéshez szükséges idő.

Az alkalmazás előnyei Könnyen értelmezhető „Fekete doboz” kinézet Az IO operandusok a programban lokális változó nevekként jelennek meg, így a blokkot alkalmazáskor egy fekete doboznak tekinthetjük, és nem szükséges extra időt fordítani a belső algoritmusának megértésére.

Az alkalmazás előnyei A különféle folyamatok könnyen kezelhetőek egyedi funkciós blokkok- ként A különféle alkalmazásokhoz könnyen alkothatunk egyedi funkciós blokkokat, amelyek a bemeneti változóikat (pl. időzítők SV értéke, konstansok, fordulatszám beállítása, távolságok) paraméterkén használják a folyamatban.

Az alkalmazás előnyei A programozási hibák csökkenése A programfejlesztés során a programozási hibák száma lecsökken, mivel az újra felhasznált blokkok már ellenőrzésen estek át.

Az alkalmazás előnyei Adat védelem A funkciós blokkban alkalmazott lokális változók nem férnek hozzá közvetlenül a kimeneti oldalhoz, így az adatok védhetők. (Az adat nem változhat meg véletlenszerűen)

Az alkalmazás előnyei A változókkal javul a programozói újrafelhasználhatóság A funkciós blokk IO vonalai csak lokális változókat használnak, így a blokk belső változóinak címei nem változnak meg, ha a blokkot átmásoljuk vagy újra hasznosítjuk.

Az alkalmazás előnyei Könyvtárak létrehozása Az önálló és újrahasznosítható folyamatok ( pl. folyamatok egyedi lépései gépekben, készülékekben vagy vezérlő rendszerekben) egy funkció könyvtár bejegyzéseiként funkciós blokkokban elmenthetőek, és újra használhatóak más szekciókban.

Az alkalmazás előnyei Több nyelv együttes alkalmazhatósága A Struktúrált text (ST) nyelvben matematikai kifejezések alkalmazhatók. A funkciós blokkba illesztést a CX-Programmer V6.0 vagy magasabb verziószám támogatja. Előfordulhat olyan speciális matematikai kifejezés amely csak a Struktúrált text (ST) nyelvben létezik. A funkciós blokk használatának részleteit a CX-Programmer Ver. 7.0 Kezelési kézikönyv: Funkciós blokkok (Cat. No. W447) írja le.