Issac Newton Gravitáció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Sir Isaac Newton , Woolsthorpe-by-Costerworth – , Kensington.
Advertisements

11. évfolyam Rezgések és hullámok
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Mozgások I Newton - törvényei
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
A tehetetlenség mértéke
I S A A C N E W T O N.
A test tömege.
Speciális erők, erőtörvények
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
DINAMIKAI ALAPFOGALMAK
Newton mechanikája gravitációs elmélete
Newton törvényei.
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
Gravitációs erő (tömegvonzás)
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
Az erő.
Összefoglalás Dinamika.
I. Törvények.
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Isaac Newton.
Coulomb törvénye elektromos - erő.
Erőtan Az erő fogalma Az erő a testek kölcsönös egymásra hatása.
A dinamika alapjai III. fejezet
Az erő.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Kör és forgó mozgás.
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Föld körüli keringés fizikája
Erőtörvények Tóth Klaudia 9/b..
Newton és gravitációs törvénye
Legfontosabb erő-fajták
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
Pontszerű test – kiterjedt test
N-Body probléma Két test közötti gravitációs erő m_i, m_j : tömeg r_ij : az i testből a j testbe mutató vektor G : gravitációs állandó Eredő erő: a túlzott.
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
Newton gravitációs törvényének és Coulomb törvényének az összehasonlítása. Sípos Dániel 11.C 2009.
A legismertebb erőfajták
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
Több erőhatás együttes eredménye
Nyeste Maja 9/b. Tartalomjegyzék: Tér (3.-5.) Tér (3.-5.) Tudósok (6.-7.) Tudósok (6.-7.) Anyag (8.) Anyag (8.) Érdekességek (9.) Érdekességek (9.) Forrás.
A tehetetlen tömeg és a súlyos tömeg
Newton : Principia Katona Bence 9.c..
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
Különféle mozgások dinamikai feltétele
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebessége.
Isaac Newton Principia
Lendület, lendületmegmaradás
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
Isaac Newton és a gravitáció
Különféle erőhatások és erőtörvények
Készítette:Longo Paolo
DINAMIKA (ERŐTAN) Készítette: Porkoláb Tamás. A TESTEK TEHETETLENSÉGE Miben mutatkozik meg? -Nehéz mozgásba hozni, megállítani a testeket – „ellenállnak”
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
angol fizikus, matematikus,csillagász, filozófus és alkimista;
Az erőhatás és az erő.
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
AZ ERŐ FAJTÁI.
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
4. Tétel Erőhatás, erő, tömeg.
Dinamika alapegyenlete
Előadás másolata:

Issac Newton Gravitáció Mihály Evelin10.c

Sir Issac Newton 1643. január 4-én született, Woolsthorpe-by- Colsterworth-ben. 1727. március 22-én halt meg, Londonban. Angol fizikus, matematikus, csillagász,  filozófus és alkimista; a modern történelem egyik kiemelkedő tudósa.

”Newton almája” A közismert történet szerint Newton a fejére pottyanó alma hatására értette meg, hogy a földi tárgyakat és égitesteket mozgató erő ugyanaz. Egy kortárs író, William Stukeley írta ezt először Memoirs of Sir Isaac Newton's Life című művében, melyben visszaemlékezik, hogy mikor 1726. április 15- én Kensingtonban beszélgetett Newtonnal, a tudós elmesélte, hogyan jutott eszébe a gravitációelmélet. „Egy alma lehullása okozta, mikor elmélkedve ott ült. Miért esik az alma mindig a földre, tette fel a kérdést magának. Miért nem oldalra vagy felfelé esik, hanem mindig a föld középpontja felé?”

Gravitáció  A gravitáció, más néven tömegvonzás egy távoli kölcsönhatás, amely bármilyen két, tömeggel bíró test között fennáll, és a testek tömegközéppontjainak egymás felé gyorsulását okozza. A gravitációs erő az az erő, amelyet az egyik test a másikra a gravitáció jelenségének megfelelően kifejt.

Newton elmélet A leeső test mozgásának okát elsőként Sir Isaac Newton azonosította egy erővel, amely a testre hat, és amelyet „univerzális gravitációs kölcsönhatás”- ként írt le Philosophiae Naturalis Principia Mathematica című könyvében. A később többek által kiegészített elmélet szerint két, tömeggel rendelkező test egymásra vonzerőt fejt ki, ez az erő a két test tömegközéppontját összekötő egyenesen helyezkedik el, és mindkét test tömegével arányos, ugyanakkor a testeket egymástól távolítva csökken. A gravitációs erő egyetlen feltétele és oka a testek tömege. Minden test, anyagi összetételétől, halmazállapotától, hőmérsékletétől függetlenül folyamatosan kifejti a tömegéből eredő vonzerőt. Az erő bármilyen távolságból hat, bár a távolsággal gyengül, és a gravitációs erő el nem téríthető és nem árnyékolható.

A gravitációs vonzerő nagysága a következő összefüggés szerint számítható ki: Ahol  m1  és m2  a két test tömege d  a két test tömegközéppontja közti távolság  továbbá G a gravitációs állandó, amelynek ma elfogadott értéke :

Nem csak az egyik mozog. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ha két testet megfigyelünk, akkor nem csak az egyik vonzza a másikat, hanem ugyanakkora, de ellentétes irányú erővel a másik is az egyiket, ez Newton harmadik törvényéből, a hatás–ellenhatás törvényéből következik. Tehát ha a két test szabadon mozoghat, akkor nem csak az egyik test kezd gyorsulni a másik irányába, hanem mindkét test elindul egymás irányába, egymás felé gravitálnak. Newton második törvénye szerint ez a gyorsulás az adott test tömegével fordítottan arányos, de sosem nulla. Azaz ha elejtünk egy téglát, akkor a tégla a nehézségi gyorsulással megindul a Föld tömegközéppontja felé, de valójában a Föld is elindul a tégla felé, csak a tömegük különbözősége miatt megmérhetetlenül kis mértékben

Vége! Források http://hu.wikipedia.org/wiki/Gravit%C3%A1ci %C3%B3 http://hu.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton Vége!