Föld körüli keringés fizikája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Radnóti Katalin Eötvös Loránd Tudományegyetem
Advertisements

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
A Hold nélküli élet Tömegvonzás szerepe. Évente 3,8 cm-rel távolodik.
Mozgások I Newton - törvényei
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
Az Európán kívüli világ
I S A A C N E W T O N.
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
Speciális erők, erőtörvények
A korlátozott síkbeli háromtestprobléma
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Nikolausz Kopernikusz
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
DINAMIKAI ALAPFOGALMAK
Newton mechanikája gravitációs elmélete
Newton törvényei.
A bolygómozgás törvényei
A Föld helye a világegyetemben
Göröngyös út vezet a csillagokig
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
Gravitációs erő (tömegvonzás)
Művelődés és életmód a kora újkorban
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
Csillagászati földrajz – TOTÓ I.
A Föld, mint űrhajó felfedezése
I. Törvények.
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Isaac Newton.
A csillagászat keletkezése
Az erő.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.
Kör és forgó mozgás.
Csillagászati és térképészeti ismeretek
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Issac Newton Gravitáció
Erőtörvények Tóth Klaudia 9/b..
Készítette: Juhász Lajos 9.c
Newton és gravitációs törvénye
Hogyan mozognak a bolygók és más égi objektumok?
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Johannes Kepler.
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
Fizika összefoglaló Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
Newton gravitációs törvényének és Coulomb törvényének az összehasonlítása. Sípos Dániel 11.C 2009.
Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.
Különféle mozgások dinamikai feltétele
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebessége.
Készítette: Kotyinszki Bernadett 9.b
A bolygópályák kutatása Nicolaus Cusanus ( ) a világ határtalanságáról, a Föld nem középponti jellegéről, mozgásárólNicolaus Cusanus ( )
Isaac Newton Principia
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
A bolygómozgás Kepler- Törvényei
Isaac Newton és a gravitáció
Különféle erőhatások és erőtörvények
Az elhajított testek, a bolygók szabad mozgást végeznek. Pályájukat nem befolyásolja semmilyen kényszerítő hatás. A lejtőn leguruló golyó mozgása kényszermozgás,
FIZIKA Égi mechanika: Kepler törvényei Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
A BOLYGÓMOZGÁS LEÍRÁSA KINEMATIKAI LEÍRÁS: KEPLER TÖRVÉNYEK Csillagászati megfigyelések ( Kopernikusz, Tycho-Brahe) Kepler I. Minden bolygó olyan ellipszispályán.
Az erőhatás és az erő.
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
AZ ERŐ FAJTÁI.
Naprendszerünk adatainak megismerése
Dinamika alapegyenlete
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

Föld körüli keringés fizikája Turi Valentina 9.d

Tartalom jegyzék A bolygók mozgása Geocentrikus világképnek Heliocentrikus világkép Tycho de Brahe Giordano Bruno Johannes Kepler Isaac Newton Általános tömegvonzás Általános tömegvonzás törvénye

A bolygók mozgása Már az ősi pásztornépek is figyelték az égbolt jelenségeit, változásait. Élénk képzelettel megszemélyesítették a csillagképeket, és igyekeztek magyarázatot találni azok elhelyezkedésének megváltozására. Ezekben sok volt a meseszerű elem.

Az első, az egyház által is elfogadott világkép Klaudiosz Ptolemaiosz nevéhez kapcsolódik. Az ő alapgondolata az volt, hogy a világmindenség középpontjában a Föld áll, és körülötte kering az összes égitest, amelyeket a különböző távolságra levő kristályszférák hordoznak.

A geocentrikus elképzelés szerint a Hold és a Nap egyszerű körmozgást végez a Föld körül, a bolygók mozgása összetettebb

Egy másik lényeges eleme ennek a világképnek az, hogy a földi életre a keletkezés, változás és elmúlás, az égi világra viszont a változatlan öröklét a jellemző. A Föld központi szerepe miatt ezeket a ptolemaioszi gondolatokat geocentrikus világképnek nevezzük. Ez a leíró jellegű világkép az okokra meg sem kísérel magyarázatot adni.

A fejlődés következő állomása a heliocentrikus világkép volt, aminek megfogalmazása a lengyel Nikolausz Kopernikusz nevéhez kapcsolódik.

Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász

Kopernikusz elképzelése szerint A Nap foglalja el a központi helyet a világban, és körülötte körpályán keringenek a bolygók. Az állócsillagok mozdulatlanok, napi mozgásuk látszólagos, és csak a Föld forgásának következménye.

A kopernikuszi világkép korabeli ábrázolása

A fejlődés következő átmeneti elemét a dán Tycho de Brahe gondolatai adták. Az 1572-ben általa észlelt nóva , és az 1576-ban megfigyelt üstökös meggyőzték őt arról, hogy nem csak a földi világ változik.

Tycho de Brahe igen jó megfigyelő és pontosan mérő csillagász volt, ezért észrevette, hogy egyre több adat cáfolja a geocentrikus gondolati rendszert és azon belül a ptolemaioszi világképet. Megalkotott egy kompromisszumos világképet, amelyben meghagyta a Föld központi helyét. Így ez a rendszer lényegében a ptolemaioszinak egy változata volt, de ezzel elhárította azokat a támadásokat, amelyek a nyugalomban levőnek gondolt Föld „tapasztalata” és a vallásos ideológia érdekei alapján érhették volna. Mérési eredményei alapján viszont úgy gondolta, az összes bolygó a Nap a körül kering, és a Nap ezekkel együtt kering a Föld körül.

A bolygók mozgása a Nap körül

Giordano Bruno olasz filozófus nem fogadta el a Nap „világközpont” szerepét. Felismerte, hogy számtalan, a Naphoz hasonló csillag van, amelyek körül bolygók keringhetnek. Nézeteiért az inkvizíció máglyahalálra ítélte, és Rómában megégette.

A heliocentrikus világkép leírását – Tycho de Brahe mérési eredményeinek felhasználásával – Johannes Kepler három törvénybe foglalva fejlesztette tovább.

Kepler Törvénye Kepler I. törvénye: A bolygók olyan ellipszispályákon keringenek, amelyek egyik gyújtópontja a Nap középpontjában van. Kepler II. törvénye: A Naphoz közelebbi pályarészen sebesebben mozog a bolygó, mint a Naptól távolabbin. Kepler III. törvénye:Mennél távolabb van egy bolygó a Naptól, annál nagyobb a bolygó keringésének ideje.

A bolygók napközelben gyorsabban, távolabb lassabban mozognak

Kepler azt írta le három törvényével, hogyan mozognak a bolygók Kepler azt írta le három törvényével, hogyan mozognak a bolygók. Arra, hogy miért így mozognak, Isaac Newton adott magyarázatot. Kijelentette, hogy a bolygók és a Nap között vonzóhatás van, és ennek az erőhatásnak az iránya mindig a bolygót és a Napot összekötő egyenesbe esik. Kimutatta, hogy az égitestek, pl. a Hold és a Föld közötti vonzás is gravitációs jelenség, úgy mint a Föld és a közelében levő testek közötti vonzás.

Az általános tömegvonzás Az általános tömegvonzás (gravitáció) az egyik alapvető kölcsönhatás a természetben. Abban nyilvánul meg, hogy a testek vonzóerőt fejtenek ki egymásra. Ma már tudjuk, hogy a Hold centripetális gyorsulása és a Föld felszínén mérhető szabadesés gyorsulása között valóban a Newton-féle erőtörvénynek megfelelő kapcsolat áll fenn. Eszerint a Hold Föld körüli keringésének pályasugara megközelítőleg a Föld sugarának a 60-szorosa, gyorsulása pedig a Föld felszínén mérhető nehézségi gyorsulásnak, g-nek a 3600-ad része.

Az általános tömegvonzás törvénye Az általános tömegvonzás törvénye a következő: bármely két test, anyagi részecske kölcsönösen vonzóerőt fejt ki egymásra, amely erő nagysága pontszerű testek esetében egyenesen arányos a két test tömegével, és fordítottan arányos a köztük levő távolság négyzetével.

Köszönöm a figyelmet! Forrás http://www.mozaweb.hu/Lecke-Fizika-Fizika_9-11_A_bolygok_mozgasa-100016 http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/fizika/fizika-9-evfolyam/a-tomegvonzas/az-altalanos-tomegvonzas-torvenye