Ernest Hemingway (1898-1961). A kalandos életű író jómódú polgárcsaládból származott, amit korán otthagyott. Miután az érettségi előtt megszökött otthonról,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János élete és munkássága
Advertisements

Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Az első világháború vége és a hatalmi politika kiújulása
Szabó Annamária temerini népdalokkal.
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
A muzsika hangja Maria Augusta Trapp.
Szerző: Antoine de Saint-Exupéry A mű címe: A kis herceg Műfaj: regény
Aki megváltoztatta a világot
A Fortepan fotómúzeum képeiből mazsoláztam.
Baden Powell of Gilwell. Bi-Pi a katona Bi-Pi Indiában.
Teljes néven:Babits Mihály László Ákos
Key West USA, Florida Fényképezte: Szedő Iván 2010.
Nemzetközi kapcsolatok története I. ( )
József Attila / / Tóth Márta.
Dsida Jenő Szatmárnémeti, május 17.- Kolozsvár, június 7.
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Szépművészeti Múzeum 1928 Gellért szálloda.
Szovjet-Finn határviták Balogh Márton. Finnország a tárgyalt korszakban Az ország 1918-ban nyerte el függetlenségét. (Tartui béke, 1920, október.
Arany János élete és munkásága
A kvantummechanika úttörői
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
„Songlish” How not to be a „Bicky Chewnigh”. Lehet zöld az ég…
Összeállította: Török Ferenc
Móricz Zsigmond (1879,Tiszacsécse- 1942, Budapest) Felesége: Holics Eugénia (1905–1925) Simonyi Mária (1926–1937)
A Fortepan fotómúzeum képeiből mazsoláztam.
Key West USA, Florida Fényképezte: Szedő Iván 2010.
A nagy mesemondó Készítette: Kamenszki Zita.
CAMILLE PISARRO Zene: Clayderman automata képváltás.
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
Winston Churchill Készítette: Bosits Dorina 8.o.  Született: 1874 London  Meghalt: 1965 London  2-szer lett miniszterelnök  Felesége:  Felesége:
Teller Ede.
REPÜLŐGÉP TÁRSASÁGOK REPÜLŐGÉP TÁRSASÁGOK.
Élete szeptember 20-án született Farkaslakán
\ A modern és fenséges Airbus 380, az Atlanti óceán fölött repült, New-York felé.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
Magyar felfedezők.
Nemes Nagy Ágnes.
Nemes Nagy Ágnes.
Gerald Durrell és a Csatorna szigetek
Kosztolányi Dezső
1905 – 1937 Készítette: Michalek Szilvia
Steventon falujában született december 26- án Nyolcan voltak testvérek, ő volt a hetedik Jane élénk és szeretetteljes családi háttere ösztönzően.
Voltaire és Rousseau 23/B.
Puskin 26/B.
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
Paul Adrien Maurice Dirac ( )
Arnold Johannes Wilhelm Sommerfeld ( ) –tudatosítja és felhasználja, hogy a h mechanikai hatás dimenziójú (1911) Millikan –a fényelektromos hatás.
DORMÁND.
A nukleáris fegyverek elleni harc világnapja Március 1.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Meghívó. Köszönetet mondunk támogatóinknak: II. kerületi Önkormányzat Magyarországi Francia Intézet ELTE Eötvös József Collegium Magyar Írószövetség Szávai.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Egyszerű történet vessző száz oldal – a kardozós változat
Absztrakt expresszionizmus II. Minimalizmus, Pop Art
Micheal Foucault.
Halle Maria Berry (USA, Ohio, Cleveland, augusztus 14. – ), Oscar-, Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő, modell és szépségkirálynő. Ő.
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Franz Kafka ( ).
LOUIS MARIE DE SCHRYVER
Kertész Imre (Budapest, ) magyar író, műfordító Önéletrajzi ihletésű, a holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért irodalmi Nobel-díjjal.
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Az I. világháború
Robert Capa KÉSZÍTETTE: TALLÉR FRUZSI „ Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel. ”
A világon elsőként: NEMZETKÖZI VIRTUÁLIS SAKKISKOLA (  Világszerte elfogadott tény, melyet számos kutatási eredmény is.
Charles-Augustin de Coulomb
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Út a Vadonba CHRIS MCCANDLES.
A NŐK FÖLDRAJZA.
Előadás másolata:

Ernest Hemingway ( )

A kalandos életű író jómódú polgárcsaládból származott, amit korán otthagyott. Miután az érettségi előtt megszökött otthonról, 17 éves korában riporter lett. Egészségügyi önkéntesként Franciaországba ment, később az olasz frontra került. Súlyosan megsérült. Miután felépül, a görög forradalomról tudósított től Párizsban élt ben Floridába költözött től Kubában élt, ahol az amerikai haditengerészetet segítette a német tengeralattjárók felkutatásában.

1944-ben Angliába költözött, haditudósító lett. Részt vett a Normandiai partraszállásban, ahol újra megsebesült.

Elsőként vonult be Párizsba egy francia partizáncsapat parancsnokaként, amiért előbb parancsmegszegés miatt haditörvényszék elé került, majd kitüntették. Miután a háború véget ért, ismét Kubába ment ben repülőgépével lezuhant Afrika fölött, de túlélte. Irodalmi munkásságát Nobel-díjjal jutalmazták. Az Idahoban kezeltette magas vérnyomását, illetve egyre fokozódó paranoiáját és depresszióját július 2-án öngyilkos lett.

Hemingway nagyon kalandos életet élt. Nem csak a háborúban vett részt, volt haditudósító a polgárháború dúlta Spanyolországban, vadászott az Afrikai őserdőkben és szavannákon, bikaviadalokra járt Spanyolországba. Volt amatőr bokszbajnok és halászott.

Többször nősült és erősen ivott. Saját élményeiből ihletett regényei és novellái a férfias erényeket testesítik meg.

Hemingway műveire jellemző a tömörség, ami mindig sokkal nagyobb mondanivalót hordoz magában, mint ami olvasható. Számára a sorok közötti olvasat elengedhetetlen volt. A történet valós tartalma mindig a felszín alatt játszódik. Hemingwayről azt terjesztették, miután megírt egy művet, azt újra olvasta, és egyesével kihúzogatta a felesleges szavakat, legfőképpen a mellékneveket és csak a legszükségesebbeket tartotta meg. Műveire valóban jellemző a jelzők szűk használata a rejtett tartalom hangsúlyozását szolgálta.

Ernest Hemingway műveinek világa egyértelműen férfiközpontú. Témáiban férfias sportokat ábrázol, vadászatot, halászatot, ökölvívást, bikaviadalt. A halál visszatérő eleme műveinek. A halál szinte soha sem dicsőséges és nemes. Inkább a puszta valósággal és a dolgok értelmetlenségével szembesít. A veszélyekkel, az élet nehézségeivel való bátor szembenézés Hemingway világának tartóoszlopa. Férfias követelmény nála a bátorság és a helytállás minden körülmények között.

Ernest Hemingway regényei: (1925) Tavaszi zuhatag (The Torrents of Spring) (1926) Fiesta, a nap is felkel (korábban Különös társaság) (The Sun Also Rises) (1929) Búcsú a fegyverektől (A Farewell to Arms) (1937) Gazdagok és szegények (To Have and Have Not) (1940) Akiért a harang szól (For Whom the Bell Tolls) (1950) A folyón át a fák közé (Across the River and Into the Trees) (1952) Az öreg halász és a tenger (The Old Man and the Sea) (1962) … (Adventures of a Young Man) (1970) Szigetek az áramlatban (Islands in the Stream) (1986) Édenkert (The Garden of Eden)

Novelláskötetek (1925) A mi időnkben (In Our Time) (1927) Férfiak nők nélkül (Men Without Women) (1932) A Kilimandzsáró hava (The Snows of Kilimanjaro) (1933) A győztes nem nyer semmit (Winner Take Nothing) (1938) Az ötödik hadoszlop és az első 49 novella (The Fifth Column and the First Forty-Nine Stories) Egyéb írások (1935) Afrikai vadásznapló (Green Hills of Africa) (1960) Veszélyes nyár (The Dangerous Summer) (1964) Vándorünnep (A Moveable Feast) (2005) A Kilimandzsáró alatt (Under Kilimanjaro)

„...az ember nem arra született, hogy legyőzzék... Az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni.” /Az öreg halász és a tenger/

Ernest Hemingway ( )