Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szerző: Antoine de Saint-Exupéry A mű címe: A kis herceg Műfaj: regény

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szerző: Antoine de Saint-Exupéry A mű címe: A kis herceg Műfaj: regény"— Előadás másolata:

1 Szerző: Antoine de Saint-Exupéry A mű címe: A kis herceg Műfaj: regény
Házi olvasmány Szerző: Antoine de Saint-Exupéry A mű címe: A kis herceg Műfaj: regény

2

3 ,A kis herceg A regény a szerző többi művéhez hasonlóan egy repülőkalanddal indul, de ezúttal a cselekmény a képzelet világában folytatódik. A Szaharában feltűnő másik bolygóról származó kisfiú egy másik, emberségesebb, tisztább, szebb világot szimbolizál a háború poklában repülőgép-balesetet szenvedett pilóta számára. Saint-Exupéry felnőtteknek írt meséjét máig majd ötven nyelvre fordították le. Utolsó bevetésére július 31-én indult el. Repülőgépét soha többet nem látták. Saint-Exupéry valószínűleg egy német repülőgéppel vívott légicsatában vesztette életét valahol a Földközi-tenger felett.

4 Antoine de Saint-Exupéry
1900. június 29-én született vidéki nemesi család sarjaként. Saint-Exupéry négyéves volt, mikor édesapját elvesztette. Tehetséges, művészi hajlamú anyjával és testvéreivel élt. Miután egyetemi felvételije nem sikerült építészetet tanult. 1921-ben behívták katonának. ahol pilótának képezték ki ben Párizsba utazott, és eldöntötte, hogy író lesz.

5 Első novellája, A pilóta 1926-ban jelent meg
Első novellája, A pilóta 1926-ban jelent meg ban hivatásos pilóta lett egy polgári légitársaságnál. Három évig szállította a leveleket Észak-Afrikába. Sivatagi magányában tanulta meg szeretni a sivatag nyers szépségét. Első regénye, A déli futárgép 1929-ben látott napvilágot. A regényben Saint-Exupéry a repülés hősies úttörőinek állított emléket. Hősei kalandjaik közepette is elgondolkodnak a dolgok lényegén, keresik az élet értelmét. A regényt ben megfilmesítette.

6 1929-ben Saint-Exupéry Dél-Amerikába költözött
1929-ben Saint-Exupéry Dél-Amerikába költözött. Az Andokon való keresztülrepülés élménye adta alapját második regényének, az Éjszakai repülésnek (1931), mely hatalmas sikert aratott ban film készült a regényből. 1931-ben Saint-Exupéry megnősült és a francia hadsereg tesztpilótája lett ben repülőgép-balesetet szenvedett Líbiában, de az eset nem szegte kedvét, és vásárolt egy új gépet magának. Még ugyanebben az évben újra balesetet szenvedett, melynek következtében súlyos sérüléseket szenvedett.

7 1998-ban egy halász Marseille-től délre talált valamit az óceánban, amit Saint-Exupéry ezüst karlánca volt. (Rá volt vésve a feleség és a kiadó neve.) 2004. április 7-én egy francia kutatócsoport igazolta, hogy az a Lockheed P–38 roncs tényleg Saint-Exupéry gépe volt. A szerencsétlenség okát továbbra sem ismerték: - egy német gép lőtte volna le, -műszaki hiba okozta, - öngyilkosságot követett el, - idősebb volt, és gyakran voltak szívproblémái, talán rosszul lett repülés közben, és így zuhanhatott le.

8   CSAPATMUNKA   Mit nyert a róka azzal, hogy a kis herceg megszelídítette? Mondd el, mire ébredt rá a kis herceg a rókával való megismerkedésnek köszönhetően! Mit jelentenek a róka szavai: „jól csak a szívével lát az ember”? Miért lehet a róka számára a várakozás a boldogság forrása? Volt- e már olyan helyzet, amelyben a várakozás számodra jó érzés volt?

9   CSAPATMUNKA   Gondoljátok végig saját helyzeteteket!
Ti miért és kikért tartoztok felelősséggel?

10   SZÓMAGYARÁZAT   FÜLLENTÉS TUTAJ KEVÉLY EGYÜGYŰ DZSUNGEL
TÖRÖK DIKTÁTOR HIÚ AGGÁLYOS TÁVCSŐ KACÉR VÉRT LAJSTROM

11   MIT JELENT?   (O.Nagy Gábor: Szólások és közmondások)
Zöld ágra vergődik. Hetvenkedik. Élet-halál kérdése. Fölugrott, mintha villám csapott volna le mellette.

12   Mi jut eszedbe a ...   RÓZSÁRÓL
A rózsa nemcsak szép és illatos, de finom is. Szirmaiból, illetve terméséből készítenek például teát, lekvárt és édességet is. MAJOMKENYÉRFÁRÓL RAJZRÓL BÁRÁNYRÓL

13     Mi szeretett volna lenni a mesélő mielőtt megtanult repülőt vezetni? Milyen messze volt a mesélő a lakott vidéktől? Mire való a virágoknak a tüske? Milyen színű a kis herceg haja?

14 Antoine de Saint-Exupéry és A kis herceg készítette: Arnold Ildikó


Letölteni ppt "Szerző: Antoine de Saint-Exupéry A mű címe: A kis herceg Műfaj: regény"

Hasonló előadás


Google Hirdetések