Villány, 2011. május 7. Mester Zoltán A Villányi borvidék II. Villány, 2011. május 7. Mester Zoltán
A Villányi borvidék adottságai
Híres dűlők Kopár
Híres dűlők Kopár Jammertal
Híres dűlők Kopár Jammertal Ördögárok, Feketehegy, Pillangó, Dobogó, Mandulás, Akasztófa, stb.
A borvidék klímája Kontinentális, szubmediterrán Több napsütés, kevesebb csapadék Legdélebbi borvidék Kora tavasz, vénasszonyok nyara Kedvez a szőlőfajtáknak Bordeaux-i hasonlóság
Talaj dolomit, a márga, a krétakori mészkő, agyagos, néhol homokos lösztakaróval Terroir-jelleg
A Villányi borvidék helyzete Magyarországon 22 magyar borvidék egyik legismertebb borvidéke Elsősorban vörös borairól híres Tévhit: Villány vörös, Siklós fehér Mindkét helyen lehet szép borokat készíteni
A Villányi borvidék a világban Tokaj mellett a legismertebb Több országban is fellelhető Nincs egységes megjelenés Nincs egységes bor és termék Különálló kísérletek vannak Németország, Ausztria Anglia, Usa, Kína, stb. Elismerik, de nem ismerik
Cabernet Franc, mint borvidéki termék Közös márkanév Megfelelő szőlő
Eredetvédelem classicus kategória
Eredetvédelem classicus kategória a borok nagy többsége, a borvidékre és azon belül a fajtára jellemző borokat csoportosítja
Eredetvédelem classicus kategória a borok nagy többsége, a borvidékre és azon belül a fajtára jellemző borokat csoportosítja prémium kategória
Eredetvédelem classicus kategória a borok nagy többsége, a borvidékre és azon belül a fajtára jellemző borokat csoportosítja prémium kategória azok a borok, amelyek a classicus-nál szigorúbb szabályozásnak tesznek eleget, és sokkal több egyedi dűlő jelleget, valamint a borász, a borászat részéről további sajátságos értékeket mutatnak fel
Eredetvédelem Kikerics Legkorábbi virágunk, már januárban virágozhat Sokáig csak a Szársomlyót ismerték, mint termőhelyet
A kikerics lett a villányi borok, a villányi minőség védjegye
Védik a termőhelyet, a borvidék határait, a termőhelyet minősítik, a dűlőket megkülönböztetik Meghatározzák az itt termeszthető fajtákat, a termesztési és borászati technológiát A borok érlelését és mennyiségét folyamatosan számon tartják
Köszönöm a megtisztelő figyelmet!