Európa és a világ 2030-ban - a jövőt alakító trendek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Új típusú biztonsági kihívások. A nemzetközi rendszer átalakulása •Hogyan fogtuk fel a világot 1989 előtt? –Államok –ENSZ –Bipoláris világ –NATO – VSZ.
Náray-Szabó Gábor Fenntarthatatlan fejlődés
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
A gazdasági fejlettség mutatói
A víz-háborúk kora jöhet
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Róma az örök város.
A vállalkozások környezete
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Samuel P. Huntington Civilizációk összecsapása
Az Európai civilizáció válsága
Urbanizáció a fejlődő országokban
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
Észak Dél ellen.
Adódhat-e új lehetőség Magyarország számára az európai együttműködésből? Lóránt Károly Sopron, Közgazdász klub március 1.
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
1 Energiapolitikánk gazdasági meghatározottságai” Dr. Hegedűs Miklós ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Fenntartható társadalom, fenntartható.
„Az EU keretköltségvetése” és élelmiszergazdasága előtt álló közös kihívások Éder Tamás.
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
, Gödri István Vállalati versenyképesség A Folyamatos jobbítás kultúrája 2008 június 27 Eger.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
A terrorizmus és a terrorizmus elleni harc vizsgálata
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
Politikai és szociálgeográfia I.
Globális problémák.
Papusi matroska. Csővezeték Bp vs Moszka Moszka – II – tér.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Gazdasági és társadalmi kohézió az Európai Unióban Dr. Kocziszky György egyetemi tanár intézeti igazgató Salgótarján Miskolci Egyetem, Európa Gazdaságtana.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Koncepciók, dimenziók az integráció kutatásában
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A nemzetközi felsőoktatási térben és a hazai felsőoktatás-politikai térben Pécs október 18. Dr. habil Fábri György egyetemi docens ELTE Egy magyar.
Thomas Piketty Paris School of Economics
A globalizáció.
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
Civil Európa – civilek Európában
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Globalizáció és környezeti problémák
VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
Globális problémák Globális problémák.
Az urbanizáció (urbs, urbis)
Európai Uniós ismeretek
Afrika népességfejlődése között
Földünk demográfiai folyamatai (összegzés)
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A globalizáció - a globális világgazdaság
Globalizáció.
Előadás másolata:

Európa és a világ 2030-ban - a jövőt alakító trendek Kutatók éjszakája – Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 2010 szeptember 24. Varga Gergely ZMNE SVKI

Globális trendek Globalizáció Demográfia - Urbanizáció Környezet Energia Terrorizmus és vallási szélsőségesség Nemzeti és nemzetközi kormányzás Technológia Hálózat és Kommunikáció

Globalizáció személyek és szervezetek közötti tranzakciók (gazdasági, pénzügyi, információs, kulturális stb.) növekvő volumene; Technológiák, javak, eszmék világméretű elterjedése és versenye nyertesek és vesztesek számának növekedése: az egyenlőtlenségek fennmaradása - Egyenlőtlenségek régiók, országok, országokon belüli térségek között egyaránt

Globalizáció – jó vagy rossz?

Globalizáció – jó vagy rossz?

Globalizáció - versenyképesség Ország rangsor - 2002* 1.Finnland 2. United States 3. Canada 4. Singapore 5. Australia 6. Norvay 7. Taiwan 8. Netherlands 9. Sweden 10. New-Zealand . 28. Magyarország Ország rangsor - 2009 1.Switzerland 2. United States 3.Singapore 4. Sweden 5. Denmark 6. Finland 7. Germany 8. Japan 9. Canada 10. Netherlands . 58. Magyarország

Globalizáció

Globalizáció – erőviszonyok kiegyenlítődése (nemzeti össztermék alakulása)

Globalizáció – Ázsia beéri a Nyugatot (gazdasági növekedés üteme)

Globalizáció – kiegyenlítődés az egy főre eső jövedelemben

Demográfia

Demográfia Népesség 6,1 milliárdról 8 milliárdra nő 2030-ra Fejlett országok népessége stagnál, fejlődőké növekszik Világ népességének a növekedése, fejlett és fejlődő országok

Demográfia – legnépesebb országok

Demográfia A feltörekvő Afrika

Demográfia - fordulópontok

Demográfia – Európa elöregedő társadalma

Demográfia – Urbanizáció demográfiai növekedés túlnyomórészt városokban koncentrálódik Urbanizáció különösen a harmadik világban erősödik („megavárosok”: Sao Paulo, Lagos, Mumbai, Bangkok stb.) Politikai – társadalmi hatások: modernizáció felgyorsulása, politikai válságok elszaporodása (nagyméretű, politikailag öntudatos fiatal, szociális problémákkal terhes népesség koncentrálódása)

Környezet globális felmelegedés, klíma változás szélsőséges időjárási jelenségek, tenger vízszintjének emelkedése, északi sarkkör felmelegedése, harc a vízforrásokért

Környezet – régiónkénti szennyezés

Környezet – országonkénti szennyezés

Környezet - vízhiány

Energia 2030-ra 50%-al nő az energiafogyasztás, a növekmény 70%-a a fejlődő országokra koncentrálódik Fosszilis energiahordozók jelentősége megmarad

Energia – hagyományos energiaforrások jelentősége megmarad

Energia - Fejlődő országok növekvő energiaéhsége

Energia - szén felhasználása nem csökken

Energia - Európa növekvő kiszolgáltatottsága

Terrorizmus és vallási szélsőségesség a politikailag motivált, különböző sérelmeket szenvedett, kedvezőtlen helyzetbe került csoportok aszimmetrikus háborúja főként az instabil régiókban (demográfiai robbanás, politikai instabilitás, vallási ellentétek) A vallás gyakran legitimációs eszközként szolgál politikai célok eléréséhez

Vallások – „reneszánsz”

Terrorizmussal leginkább sújtott térségek

Kormányzás nemzetállamok és nemzetközi szervezetek komoly kihívások előtt állnak – politikai hatalom diffúziója a nemzeti szintről a nemzetek feletti szintre (pl. EU) és a nemzetek alatti szintre (pl. régiók szerepe) Nem állami szereplők (multinacionális vállalatok, „NGO”-k, terrorista szervezetek) jelentőségének növekedése

Technológia Információs technológia, robot-technológia, bio-techniológia, nanotechnológia robbanásszerű fejlődése veszélyes technológiák elterjedése (tömegpusztító fegyverek, kettős felhasználású fegyverek)

Technológia – kutatás & fejlesztésre fordított összeg

Hálózat és kommunikáció Info-kommunikációs hálózatok expanziója, a hálózatok szerepének erősödése – az új technológiáknak nemcsak a gazdasági, hanem politikai, társadalmi, kulturális hatása is jelentős (pl. közösségi oldalak szerepe a politikai mozgósításban)

Jövőképek 1. „Exkluzivitás sötét oldala”: gazdag és a szegény országok közötti szakadék Kihívások: széteső államok, radikális ideológiák, erőforrásokért való versengés, migráció

Jövőképek 2. „Megtévesztő stabilitás”: Elöregedő társadalmak és a népesség robbanással súljtott régiók konfliktusa demográfiai A fejlett, de elöregedő társadalmak belső társadalmi – szociális feszültségekkel vannak elfoglalva, nem képesek a aktív szerepet vállalni a világpolitikában és a harmadik világban

Jövőképek 3. „Modernitások összecsapása”: Megavárosok megerősödése, amelyek a Gazdasági, technológiai, kulturális javak nagy részét ellenőrzik – velük szemben az elmaradott, alulkormányzott határterületek Kihívások: erőforrások utánpótlása, szervezett bűnözés, terrorizmus, szabadságjogok és az ellenőrzés hatékonyságának konfliktusa

Jövőképek 4. „Új nagyhatalmi versengés”: Multipoláris világrend megerősödése, versengő nagyhatalmak konfliktusokkal teli, instabil nemzetközi rendszert eredményez - erőforrásokért való harc, befolyási övezetek, ideológiai harc, tömegpusztító fegyverek proliferációja

Európa jövője Öregedő társadalom – mindenhol alatta marad a 2,1 nő/gyermek aránynak a munkaképes népesség fenntartásához a bevándorlásnak 2 - 3 szorosára kellene növekednie 2025-re a legtöbb Nyugat-Európai országban 15%-ot eléri a bevándorlók aránya A népességcsökkenés átlagosan 1%-ot vesz vissza a gazdasági növekedésből Az integráció további lassú mélyülése – de gazdasági - szociális problémák, integrációs problémák (bevándorlók), eltérő nemzeti érdekek = Európa globális szerepe tovább gyengül

„Tervezz a jövőre, mert ott fogod leélni a hátralevő életed.” /Plan for the future, because that is where you are going to spend the rest of your life./ Mark Twain

Köszönöm a Figyelmet!