Országos Kereskedelmi Szövetség Kereskedelem-biztonsági Bizottság 2014. október 15. „Nem tudod megoldani a problémát ugyan azzal a gondolkodással, mint.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Csináljunk üzletet! Avagy,
RENDELÉS, VEVŐKISZOLGÁLÁS, E - BUSINESS
Mennyire projekt érett a mai magyar társadalom? 1022 Budapest, Bimbó út 3. Telefon/fax:
A B2B e-kereskedelem sajátosságai Előadó: Dimitrova Dessislava Cégvezető, Alphasonic Kft Április 17.
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
M I A HASZNA A KLASZTEREKNEK A GYORS FEJLŐDÉSBEN ? A Z AKKREDITÁLT KLASZTER KKV - K SZÁMÁRA KIHASZNÁLHATÓ ELŐNYEI, AZ INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT LEHETŐSÉGEI.
Projektzárás „Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál” ÁROP-1.A.2/B
Az Információ fizikai védelme
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
AZ INTERNETES BŰNÖZÉS (bűnüldözés) HAZAI HELYZETE 2011.
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
Alkalmazási eredmények és piaci igények áttekintése december 04.
A projektmenedzsment fogalma
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
Jellemző nehézségek a hitelesítés során Bodroghelyi Csaba CO 2 hitelesítés tapasztalatai június 27.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
Az átláthatóság, mint elengedhetetlen feltétel Mádi-Szabó Zoltán A kis- és középvállalkozási részleg vezetője április 18.
Tudástranszfer egyetemi városokban
III. A logisztika jövője
A szolgáltatói jelleg erősítése a postai szakképzésben Rosta Péter.
R. S. Kaplan, R. Cooper Költség és hatás Készítette: Kele Katalin Május 15.
Dr Szűcs Imre Belső ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
Felügyelési tapasztalatok Konzultáció könyvvizsgálóknak Fülöp Tamás Pénztárak felügyeleti főosztálya.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 29. Tőkefinanszírozás.
2009. december Előadó: Farkas Krisztina december
A LOGISZTIKAI RENDSZEREK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA
Az ellátási láncok biztonsága
LEKTOR/Lexelerator workshop – március 4. e-BUSINESS FAIR BUSINESS Megbízható elektronikus kereskedő.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
A BŰNÖZÉS KIHÍVÁSAI Dr. Bencze József országos rendőrfőkapitány
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
Nyersen vagy főzve, avagy mitől ízletes? gondolatok - gyakorló „szakácsoknak” gondolatok - gyakorló „szakácsoknak” „Az igazat mondd, ne csak a valódit,
Minőség menedzsment 6.előadás
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
A kereskedelmi vagyonvédelem aktuális kihívásai OKSZ-OKÉ OKSZ-OKÉ
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Hatékonyságnövelés, avagy: Buktatók és előnyök a társas praxisban 2014 PMK dr. Bába András – Polequi Bt.
Minőségbiztosítási ismeretek
Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
Készítette: Májer Dávid
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Bányászati kommunikáció Koritár Henriett Koordinációs munkatárs - NFM Országos Bányászati Konferencia Március Egerszalók.
Vállalkozásmenedzsment I.
Rendőrség és az informatikai biztonság Dr. Peszleg Tibor r. őrnagy Nemzeti Nyomozó Iroda.
1 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem TATA Kiválósági Központ és Informatikai.
Informatika a gyógyszeriparban Informatikai Vállalkozások Szövetsége E-egészség munkacsoport Lukács Lajos Munkacsoport vezető
INFORMATIKA- SZOLGÁLTATÁS és INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁG Krauth Péter
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
EDI alapú számlázás - magyarországi bevezetési lehetőségek
2/18/2018 Marketingterv Név.
Ügyfélelégedettség-építés a HIFI-ben
SZÖM II. ÖNÉRTÉKELÉS TAPASZTALATAI
2013. évi zárás kiemelt kérdései, dokumentumai
TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG SZÓBELI KIEGÉSZÍTÉS
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Előadás másolata:

Országos Kereskedelmi Szövetség Kereskedelem-biztonsági Bizottság október 15. „Nem tudod megoldani a problémát ugyan azzal a gondolkodással, mint ami azt okozta.” Albert Einstein

Bevezetés A mai előadásomban szeretnék: elgondolkodtatni, megkérdőjelezni, vitatható lenni, Inspirálni… Kereskedelem-Biztonsági Bizottság Víziója: Kereskedelem-biztonság úttörőjeként, Hidat teremteni a kereskedelem – biztonság – hatóságok között, Erősíteni a kereskedelmi bűnmegelőzési együttműködést.

Jönnek, megkárosítanak, elmennek…

Viktimológia Megfigyeli az áldozatát, Kiválasztja, Tervezi a végrehajtást, leosztja a szerepeket, Végrehajtja… Miért a sértett a sértett? Ne legyünk NAIVAK….voltak, vannak és lesznek visszaélések. Hatással van: Vásárlói megelégedettségre, Biztonságos kereskedelmi környezetre, Termékelérhetőségre, PROFITRA…

Veszteség okai az FMCG Szektorban Európában Folyamat hiba (27%) Szállítói csalás (12%) Külső lopás (37%) Belső lopás (24%)

Veszteség okai az FMCG Szektorban Európában Folyamat hiba (27%) Szállítói csalás (12%) Külső lopás (37%) Belső lopás (24%) Olcsóbb dobozba rejtés, pénztárak közötti áttolás, Vonalkód átragasztás, próbafülkében eltulajdonítás, kifutás ruházatba, táskába rejtés,… pénztáros nem scannel ismerősnek, pénztárból készpénzt tulajdonít el, jogosulatlan árleütés, frissárú pultban más kódon áraz, Árátvevő nem veszi át csak papíron, különböző beosztások összejátszanak,… Kevesebb mennyiséget vagy gyengébb minőséget szállítanak mint amit számláznak, fiktív számlázás, direkt beszállításnál az átvett terméket visszarakják,… van széfer, áruvédelmi címke, de nem használják, biztonsági rendszereknél karbantartás hiánya, vezetői ellenőrzés hiánya kiemelt folyamatoknál, pl áruátvétel, viszárú, szerviz, boltközi transzfer,….

Mit tegyen a kereskedő? Tájékozódjon / egyeztetés rendőrséggel, más kereskedőkkel,… Alakítson ki belső rendszert / szabályzatok, oktatás, kapacitás tervezés Kommunikáljon Belső kommunikáció – megelőzésről, veszteségről, felderítésről Külső kommunikáció – hatóságokkal, más kereskedőkkel, biztonsági szolgáltatókkal Ellenőrizzen, észleljen / mérőszámok, auditok Következetesen járjon el – visszaélést ne „közössel” honoráljuk – ÜZENETE?

Kereskedelem-biztonsági – stratégiai - Önellenőrzés 1.Ha Ön cégvezető vagy meghatározó jelentőségű beosztásban van: Szerepel-e, rendszeresen napirendjén a veszteség megelőzés és kereskedelemi bűnmegelőzési témakör? Beszél erről beosztottaival? 2.Vannak-e Vállalati mérőszámok, auditok, melyekkel mérik a veszteség mértékét? Ha igen, mindenki ugyanazt érti alatta? 3.Szerepel-e a vezetők és alkalmazottak munkaköri leírásában erre vonatkozó kitétel? 4.Van-e vállalaton belüli- és kívüli kommunikációs terv a veszteség-és bűnmegelőzésre, bekövetkezett esetek kezelésére? Van-e bűnmegelőzési együttműködési tervük? 5.Van-e írott, belső szabályozás, kinek, mikor, mit kell tennie, ha van, a szabályzatok frissítettek-e? 6.Van-e oktatási ütemterv minden vezető és alkalmazott részére, ennek megvalósulását ellenőrzik-e? 7.Be van-e tervezve a biztonsági, bűnmegelőzési feladat az alkalmazottak, vezetők munkaidejébe, kapacitásába vagy csak névleg kapják meg azt feladatul? 8.Van-e aki foglalkozzon a biztonsági szolgáltatókkal? Bevonják-e őket a napi működésbe, van-e valós párbeszéd? Karban tartottak-e a biztonsági rendszerek? 9.Van-e megfelelő biztonsági jellegű budget/költségvetés tervezve a következő pénzügyi évre? 10.Van-e Válságkezelési- és Üzleti Folytonossági Tervük, ha van frissített-e (pl.: Karácsony előtt), mint IT rendszer leállására, központi raktár összeomlására, kiemelt beszállító csődjére, központi irodaház leégésére… 9-10 pont:van stratégiájuk, csak szinten kell tartani - gratulálok 7-8 pont:van jele a figyelemnek, de jelentős kockázatok nincsenek lefedve 6 pont és alatta:kockázatos a működés

Szeretném kiemelni: Kereskedelmi bűnözés globális, voltak, vannak, lesznek visszaélések, Csak összefogva tudunk gátat szabni, előre haladni – egyedül „Öreg halász” Javaslatom: Tegyük aktív műhellyé az OKSZ Kereskedelem-biztonsági Bizottságot, Legyünk nyitottak egymás felé, beszéljünk egymással, Alakítsunk ki hasonlító, azonos eljárásokat Osszunk meg elkövetési statisztikai adatokat, trendeket Rendszeresen egyeztessünk a hatóságokkal Közösen lépjünk fel a kereskedelem-biztonságért Köszönöm a figyelmet Dr. Csikós Gellért – 30/ ;