MABISZ Konferencia 2014. november 6. A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Gáti László, marketing & értékesítési igazgató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetési környezet, pénz- és tőkepiaci tendenciák
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Folie 1 C-QUADRAT ARTS Best Momentum >> Értékfejlödés 1 éven keresztül Termékinformáció >> C-QUADRAT ARTS Best Momentum Összhozam Maximális veszteség Best.
Állóeszköz-gazdálkodás
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Gondolatok a tőzsdézésről május 19..  A hazai vagyonkezelési piac egyik legfiatalabb tagja, 2007 szeptemberében alakult  Magánszemély tulajdonosok.
Facebook.com/KBCEquitas | twitter.com/KBCEquitas | Kihagyhatatlan lehetőségek a vagyongyarapításban László Zoltán Marketing Manager,
A költségvetési kamatkiadások alakulása és szerepe a deficit alakulásában Dr. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
Mi várható az új befektetési alap törvénytől?
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
OTP Tőzsdén Kereskedett BUX Indexkövető Alap
„Többet ésszel, mint pénzzel” Rövidített segédanyag a projekt elkészítéséhez.
Pour personnaliser le pied de page « Lieu - date »: Affichage / En-tête et pied de page Personnaliser la zone date et pieds de page. Cliquer sur appliquer.
A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? MABISZ Konferencia október 19. Hamecz István elnök-vezérigazgató.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
Tízezren innen és túl A magyar tőzsde és a világ pénzügyi piacai 2003 őszén Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde Rt.
Vállalatfinanszírozás
A diákat jészítette: Matthew Will
Hitelfelvételi problémák
Készítette: Kiss Gabriella IE8FTD
KOCKÁZAT – HOZAM.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
Venni vagy eladni? Részvénybefektetések az intézményi befektető szemével Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
Nemfizetési kockázatok Magyarországon és a régióban Dercze Zoltán, COFACE Hungary, november 25.
PÉNZTÁRVÁLASZTÁS Miért az ING Nyugdíjpénztár? 1 Összeállította: Falussy Sándor pénzügyi tanácsadó.
A diákat készítette: Matthew Will
Befektetési döntések Bevezetés
Márkakereskedői eredményesség változása (trendek)
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
Új befektetési instrumentumok, befektetési stratégiák
Milyen szemléletváltást követel meg a választható portfoliós rendszer bevezetése a pénztáraktól? Pénztárkonferencia 2008 Biró Gergely.
Do not put content on the brand signature area A pénztárak befektetőkénti viselkedése Budapest – November Benczédi Balázs Vezérigazgató.
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
2008. november 11. E lszámoló egységes nyilvántartó rendszer kialakítása Elvégzendő feladatok, felmerült problémák Kozek András.
Az ÉV ALAPKEZELŐJE (MASTERCARD) A bevezetés IDŐZÍTÉSe Bilibók Botond.
Econet.hu Nyrt év jelentősebb eseményei I i alaptőke-emelés Est Média Group Kft. 70%-ának megszerzése /Pesti Est, Est.
A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? Hamecz István elnök-vezérigazgató OTP Alapkezelő Zrt. Szakmai.
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Életprogramok euró alapon. 2 Mit ajánlunk? Az Életprogramot Euró alapon!  Hűségbónusz rendszer változatlan formában megmarad  Díjmentes átváltás, átirányítás.
Államadósság és állampapírpiac
SCBK Befektetés. SCBK Megtakarítások A Magyar lakosság 7-szer több pénzt tart bankbetétben, mint befektetésben Bank betét Pénzpiac A megtakarítások fő.
A tőzsde és ami mögötte van
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A Tőzsde és ami mögötte van Tóth Attila Vezérigazgató-helyettes Budapesti Értéktőzsde Zrt Április 24.
év alapkezelője (Mastercard) Új befektetések, befektetési stratégiák változó pénztári portfóliók Móricz Dániel.
Állampapírpiac évben 1.
A központi költségvetés finanszírozása 2003-ban és az állampapír-piaci „Leg”-ek.
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Pannónia CIG Eur Likviditási Alap július 31.
1 A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. beszámolója a CIB Nyugdíjpénztár számára a 2015-ös teljesítményről és a 2016-os várakozásokról.
Generali Alapkezelő – Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve © Jogi személyiség Bemutatkozás – Települési Önkormányzatok Országos.
1 A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. beszámolója a CIB Nyugdíjpénztár 2015-ös teljesítményről és a 2016-os várakozásokról.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
14 év szakmai tapasztalat
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Budapest Paradigma Alap
17 év szakmai tapasztalat
12 év szakmai tapasztalat
A nemzetközi tőkeáramlások
Előadás másolata:

MABISZ Konferencia november 6. A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Gáti László, marketing & értékesítési igazgató

2 2008/2009 után már semmi sem a régi… Változó piacok, változó alapigazságok

Változóban a hosszú távú piaci törvényszerűségek 3 Az elmúlt 10 év hazai tőkepiaci teljesítményei nem feltétlenül igazolják a korábbi tapasztalatokat, miszerint a részvénypiacok ilyen hosszú időtávon mindig felülteljesítik a kötvénypiacokat Ráadásul igen magas a részvénypiaci volatilitás, amely a várakozások szerint továbbra is fennmarad A MAX és a BUX indexek alakulása

A nemzetközi diverzifikáció sem teljes megoldás 4 A hazai részvénybefektetők számára a külföldi diverzifikáció sem feltétlenül volt mindig eredményesebb, mert csak a globális feltörekvő részvénypiacok tudták felülteljesíteni a magyar állampapírok hosszú távú hozamát (forintban mérve) A MAX, a BUX, fejlett és feltörekvő piaci részvényindexek árfolyam alakulása forintban számítva

Tartósan alacsony a kamatkörnyezet 5 A kamatcsökkentési periódus deklaráltan véget ért, az MNB végéig szeretné tartani a jelenlegi alapkamat szintjét A kötvények számára beszűkült a tér a további hozamcsökkenésre, így nem ismételhető meg a korábbi évek jó teljesítménye A tisztán pénzpiaci és kötvény stratégiák tehát a közeljövőben nem ígérnek kiemelkedő megtérülést

Hogy lesz akkor ebből hozam? 6 A passzív vagyonkezelési stratégiáknál eredményesebb lehet az aktív eszközallokáció A passzív stratégiák, ETF-ek inkább olcsó eszközallokációs eszközökké válhatnak az aktívan kezelt portfoliókban A tartósan alacsony kamatkörnyezet miatt kockázatvállalásra van szükség, viszont a kockázatos eszközöknél várható magas volatilitás miatt aktív eszközallokáció, új vagyonkezelési megközelítés kell: abszolút hozam, vegyes, azaz multi asset alapok, target date, target return stratégiák A nyíltvégű befektetési alapok rugalmasságuk, likviditásuk révén jó indikátorok a biztosítói eszközalapok számára is, hiszen jól mutatják a mindenkori befektetői preferenciákat és vagyonkezelési trendeket A hazai és a nemzetközi számok is igazolják az aktívan kezelt portfoliók térnyerését

A hazai értékpapír alapok piacának alakulása 7 A kötvényalapok vagyonának növekedését a hozamcsökkenés vezérelte kiemelkedő teljesítmény indokolja Ugyanakkor fenntarthatónak látszik az abszolút hozam és a vegyes alapok növekedése a megváltozott kamatkörnyezetben A hazai értékpapír alapokban kezelt vagyon alakulása

Globális alapkezelői piaci pillanatfelvétel 8 A világon kezelt alapok közel fele mára már vegyes vagy egyéb kategóriába sorolt, azaz nem a leghagyományosabb eszközosztályokba tartozik A világon kezelt összes alap bontása alaptípus szerint Q2 Forrás: EFAMA

Globális alapkezelői piaci pénzáramlás 9 A számunkra talán leginkább mérvadó Európában hozzánk hasonló volt a trend: a kötvényalapok után a vegyes alapokba áramlott a legtöbb új pénz A világon kezelt alapok pénzáramlása (milliárd EUR) USAEurópaVilág Q1Q2Q3Q4Q1Q2Q1Q2Q3Q4Q1Q2Q1Q2Q3Q4Q1Q2 Részvén y Kötvény Pénzpiac i Vegyes Egyéb Összesen Forrás: EFAMA

10 Aktív vagyonkezelés De ki döntsön?

A válság megváltoztatta a befektetői magatartást 11 A 2008/2009-es globális pénzügyi válság hatására megváltozott a hazai befektetői szemléletmód, kockázatvállalási hajlandóság Kockázatkerülőbbé vált a lakosság, pénzpiaci és kötvényalapokba áramlott a tőke A kockázatos eszközökbe (is) fektető lakossági megtakarítók a benchmark követő alapok helyett az abszolút hozam alapokat kezdték preferálni: olyan eszközöket akarnak, amelyeknek árfolyama nem feltétlenül zuhan be egy piaci visszaesés esetén, inkább alacsonyabb hozamot, de mérsékelt volatilitást várnak el Az abszolút hozam alapok mellett megnőtt az igény az aktívan kezelt vegyes alapok iránt is

12 Aktív vagyonkezelés kell, de ki döntsön? Bízzuk az egyes eszközalapok közti választást az ügyfelekre? Áthárítjuk ugyan a felelősséget, de attól elégedettebb lesz a befektető? A tapasztalatok azt mondják, hogy a kisbefektetők általánosságban rossz időzítéssel döntenek: néhány hetes-hónapos visszatekintő hozamok alapján választanak, és nem a várható piaci folyamatok, előrejelzések alapján Hazai kötvényalapok pénzáramlása vs. MAX index alakulása Forrás: BAMOSZ

13 Szerintünk döntsön a vagyonkezelő A biztosítói eszközalapok között is helye van az aktívan kezelt, hosszú távra optimalizált portfolióknak Érdemes multi asset, abszolút hozam, target date és target return stratégiákban gondolkozni A reklám helye: az OTP Alapkezelő többféle megoldást is kész nyújtani

14 Köszönöm a figyelmet!