RADIOAKTIVITÁS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

A természetes radioaktív sugárzások
Készítette: Bráz Viktória
Radioaktivitás Természetes radioaktív sugárzások
Radioaktivitás mérése
2010. augusztus 16.Hungarian Teacher Program, CERN1 Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
Radioaktivitás, izotópok
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
Villamosenergia-termelés atomerőművekben
Atommag modellek.
Színképek csoportosítása (ismétlés)
A termeszétes radioaktivitás
Orvosi képfeldolgozás
Radioaktív anyagok szállítása
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Készítette: Borsodi Eszter Témakör: Kémia I.
Neutron felfedezéséhez vezető Bothe- Becker kísérlete 1930
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Mindent a radioaktivitásról
Sugárzástan 4. Magreakciók Dr. Csurgai József
Sugárzás-anyag kölcsönhatások
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
Dr. Csurgai József Gyorsítók Dr. Csurgai József
A bomlást leíró fizikai mennyiségek A radioaktivitás észlelése
Az atommag.
A bomlást leíró fizikai mennyiségek
IV. Nukleáris sugárzások detektálása
Lézerspektroszkópia Előadók: Kubinyi Miklós Grofcsik András
Töltött részecskesugárzások kölcsönhatása az anyaggal.
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel Magyar Tudomány Ünnepe, Baja, november 16. Computeres látás építőmérnöki és középiskolás.
Atomenergia.
Kubinyi Miklós ) Lézerspektroszkópia Kubinyi Miklós )
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Sugárvédelem és jogi alapjai
Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
Veszprémi Viktor Wigner Fizikai Kutatóközpont OTKA NK81447
Nukleáris képalkotás - detektorok, módszerek és rendszerek
Gáztöltésű detektorok Szcintillátorok Félvezetők
Rutherford kísérletei
Tanárnő : Szilágyi Emese
Az atommag 7. Osztály Tk
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
Az atom felépítése.
A termeszétes radioaktivitás
sugarzaserzekelo eszkozok
A termeszétes radioaktivitás
Radioaktivitás II. Bomlási sorok.
Jean Baptiste Perrin ( )
Környezetkémia-környezetfizika
Az atom sugárzásának kiváltó oka
A radioaktivitás és a mikrorészecskék felfedezése
A kvantum rendszer.
Természetes radioaktív sugárzás
Műszeres analitika vegyipari területre
Az atommag alapvető tulajdonságai
Spektroszkópia Analitikai kémiai vizsgálatok célja: a vizsgálati
Úton az elemi részecskék felé
Máté: Orvosi képfeldolgozás1. előadás1 A leképezés tárgya Leképezés Képfeldolgozás Felismerés Leletezés Diagnosztizálás Terápia Orvosi képfeldolgozás Minden.
RÖNTGENSUGÁRZÁS.
Bővített sugárvédelmi ismeretek 1. Bevezetés, sugárfizikai ismeretek Dr. Csige István Dr. Dajkó Gábor MTA Atommagkutató Intézet Debrecen TÁMOP C-12/1/KONV
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Nukleáris medicina Lényege: A radioaktív izotópok diagnosztikai és therápiás célból való felhasználása.
Molekula-spektroszkópiai módszerek
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
Atomenergia.
Előadás másolata:

RADIOAKTIVITÁS

ISMÉTLÉS

Az atommagok felépítése Az atommagok 10-15 m méretű részecskék. Pozitív elektromos töltésű protonokból és semleges neutronokból állnak. A protonokat és neutronokat összefoglaló néven nukleonoknak nevezzük. A proton és a neutron nem elemi részecskék, bennük kvarkok találhatók. Egy atommagot az összetételével jellemezzük. A benne lévő protonok számát rendszámnak nevezzük, és általában Z betűvel jelöljük.

ahol X helyébe a Z rendszámú elem kémiai vegyjelét kell írni Nem a neutronok számát szokás megadni második adatként, hanem az atommagban található összes nukleon számát. Ezt tömegszámnak hívjuk, és „A” betűvel jelöljük. Nyilván A = Z+N (ahol N a neutronok száma). Egy meghatározott atommag jele: . ahol X helyébe a Z rendszámú elem kémiai vegyjelét kell írni

Henri Becquerel (1852-1908) Felfedezi a radioaktív sugárzást 1896-ban. Ásványok fluoreszkálását vizsgálta és arra lett figyelmes hogy a különböző uránvegyületek – uránsók sugárzást bocsátanak ki magukból anélkül hogy külső világítás vagy más hatás érte volna őket előzőleg.

FLUORESZKÁLÁS FOSZFORESZKÁLÁS

Fluoreszkálás: Ez a jelenség a megvilágítással egyidőben történik. Itt van jelentősége az ultraibolya fénynek, hiszen azt szemünk nem fogja fel. A fluoreszkáló anyagoknak éppen az a jelentőségük, hogy a megvilágítással egyidőben, de más (meghatározott) hullámhosszú fényt bocsátanak ki. Ha ez a hullámhossz a látható tartományba esik, akkor megint csak úgy érzékeljük, mintha "világítana".

A fluoreszcencia során egy anyagot besugárzunk valamilyen külső sugárzással, és az anyag ennek hatására másfajta (pl. más hullámhosszúságú) sugárzást bocsát ki. Ez az a jelenség, amelyet kihasználnak pl. diszkókban vagy show-műsorokban, amikor ultraibolya fényt kibocsátó lámpák fénye hatására a fehér színű ruhadarabok szinte világítanak. Vannak olyan anyagok is, amelyek különböző szép élénk színekben világítanak az ultraibolya besugárzás hatására. Ezekkel látványos, színes táncokat szoktak bemutatni a sötétben

A MAGYAR ÚTLEVÉL UV FÉNYBEN

Foszforeszkálás: A foszforeszkáló anyag a megvilágítás megszűnése után maga is fényt bocsát ki. Ebben az esetben nem kell ultraibolya fénynek lennie, közönséges megvilágítás után, ha mondjuk lekapcsoljuk a villanyt, a sötétben láthatjuk, ahogy a foszforeszkáló anyag "világít".

MIRE IS NEM TUDJUK FELHASZNÁLNI A NAGY FELFEDEZÉSEKET? FOSZFORESZKÁLÓ WC PAPÍR „CSAK” 2750 Ft (bigyóshop)

A foszforeszcencia annyiban különbözik a fluoreszcenciától, hogy itt a besugárzást követő fény kibocsátása nem (csak) azonnal történik, hanem a besugárzást követően még hosszabb ideig sugároz az anyag, egyre gyengülő intenzitással. A foszforeszkáló anyag mintegy elraktároz valamennyi energiát a gerjesztő sugárzásból, s azt csak később bocsátja ki. A mindennapi életben egyes villanykapcsolókba kevernek bele foszforeszkáló anyagokat, s ezek a kapcsolók villanyoltás után még sokáig világítanak gyenge fénnyel, s így könnyebb őket megtalálni a sötétben.

A két jelenséget közös néven kemilumineszcenciának, rövidebben lumineszkálásnak nevezik. Foszforeszcenciáról általában nagy, szerves molekulák esetében beszélnek akkor, ha a két állapot közötti átmenethez legalább egy elektron perdületének (spinjének) meg kell fordulnia. Ez "magától" nem megy, ezért az ilyen átmenetet tiltottnak nevezik. Időbe telik, míg a molekula – külső segítséggel – mégiscsak kijátssza a tilalmat. Fluoreszcens átmenetnél ilyen akadály nincs, ezért ez valóban gyorsabb. Egyazon anyag – attól függően, milyen állapotai között történik a sugárzó átmenet – foszforenciára és fluoreszcenciára egyaránt képes lehet. Nem biztos támpont a gerjesztett állapot élettartama sem, hiszen például a higanygőz egyfajta (fluoreszcens) sugárzásánál a másodperc milliárdod részével, egy másik (foszforeszcens) sugárzásánál pedig tízmilliomod részével mérhető. Utóbbi valóban százszor hosszabb az előbbinél, de számunkra mindkettő pillanatszerűnek tűnik. A gerjesztésre nemcsak fényt, de például kémiai reakciót is használhatunk – ilyen elven működnek a kémiai lézerek. A kémiai reakció energiájával gerjesztett állapotból való fénykibocsátást nevezik kemilumineszcenciának – az elnevezés tehát a gerjesztés módjára, nem az állapotok közötti átmenet megjelölésére szolgál.

GÉNMANIPULÁLT LUMINESZCENS EGEREK

Tömeghiány: Az atommagot alkotó nukleonok tömegösszegének és az atommag tömegének a különbsége. A tapasztalat szerint az atommag tömege kisebb, mint a magot alkotó részecskék tömegének összege. A tömegdefektus az atom stabilitása mértékének tekinthető, ugyanis a tömeg energia ekvivalencia törvény értelmében a tömegdefektusnak megfelelő energiamennyiséget kell közölniük a maggal, hogy alkotórészeire bomoljon. A tömegdefektus egyenértékű a magnak nukleonokból való keletkezése alkalmával felszabadult energiával. Az atomenergia hasznosítása a atommag-átalakításnál a kiindulási és végtermékek tömegkülönbségének megfelelő magenergia hasznosítását jelenti.

A természetes radioaktivitás; az α, β és γ sugarak A természetes radioaktivitás jelensége 1896 Bequerel – uránsók vizsgálata → láthatatlan sugárzás Curie házaspár – radioaktív anyagok vizsgálata (polónium, rádium, tórium, aktínium, radon)

A radioaktivitás ( sugárzás) A radioaktivitás azt jelenti, hogy egy - valamilyen ok miatt - instabil izotóp valamilyen másik izotóppá alakul, miközben valamilyen sugárzás keletkezik. Az instabilitás oka mindig a "nem megfelelő" proton/neutron arány. Ez a bomlás mindaddig fennáll, amíg stabil izotóp nem alakul ki vagyis mindig új mag új elem keletkezik mely általában szintén radioaktív. Maga a sugárzás úgy képzelhető el, mintha nagyon apró "lövedékek sorozata" távozna az adott anyagból. Az, hogy a "lövedékek" mekkorák, milyen gyorsak, milyen gyakoriak, mekkora az energiájuk az adott izotópra jellemző. A "lövedékek" (az anyagból távozó részecskék) háromfélék lehetnek: α; β; γ ;

Radioaktív sugárzás A természetes radioaktív anyagok 3 féle sugárzást bocsájtanak ki: α - sugárzás: He++ ionok E ~ 4 – 9 MeV β - sugárzás: elektronok E ~ keV – MeV γ - sugárzás: nagy frekvenciájú elektromágneses sugárzás E ~ 0,01 – 4 MeV

Radioaktív sugárzás

Atommag felépítése Ahhoz hogy könnyebben megértsük a radioaktív sugárzást nézzük egy atommag felépítését.

α-sugárzás Az atomból bomlás hatására héliumatommagok távoznak nagy sebességgel.

α-sugárzás Az α-sugárzást alkotó alfa részecskék nagy energiájú héliumatommagok amelyek anyagban lefékeződve ( két elektron felvételével ) semleges héliumatommá alakulnak át. A részecskéknek nagy az ionizáló képességük ezért hamar elvesztik energiájukat. Levegőben akár 1 cm után is lefékeződnek.

α-sugárzás fajlagos töltése a proton töltésének fele töltése: eα=2e tömege: mα=4mH+ He++ ionok az α-részecskék sebessége a kibocsájtó anyagtól függ kinetikai energia:

β-sugárzás Az atomból Béta bomlás esetén közel fény sebességű elektronok távoznak.

β-sugárzás elektronokból áll bármilyen sebességet felvehet (relativisztikusat is → relativisztikus tömegnövekedés - Relativisztikus sebesség olyan sebesség, ami a fény sebességéhez annyira közel van, hogy annak tudományos analízise esetén figyelembe kell vennünk Einstein speciális relativitáselméletének befolyását)

β-bomlás Ha a rendszám 56-nál kisebb: Ha a rendszám 56-nál nagyobb: folyamatban bomlanak az atommagok. Bárium negatív β-bomlás pozitív β-bomlás

β-sugárzás A β-sugárzást nagy energiájú elektronok alkotják melyek az atomból kilépve közel fénysebességre gyorsulnak. Ionizáló képessége közepes ezért a sugárzás hosszabb úton fékeződik le és jobban áthatol az anyagon mint az α-sugárzás.

γ - sugárzás Gamma sugárzás során a röntgen sugárzásnál is nagyobb energiájú fotonok hagyják el a magot.

γ-sugárzás elektromágneses sugárzás γ-fotonokból/ γ-kvantumokból áll nagy frekvencia, kis hullámhossz energia: hullámhossz: frekvencia:

γ - sugárzás A γ – sugárzás igen rövid hullámhosszúságú elektromágneses hullám (amely nagy energiájú fotonok részecskesugárzásának is tekinthető). A legkevésbé ionizálódó hatású ezért nagy az áthatolóképessége. Csak több méter széles betonfal vagy több deciméter széles ólomlemez nyeli el.

A radioaktív sugarak kísérleti vizsgálata

Ionizációs kamrák részecskék megszámlálása pálya láthatóvá tétele dozimetria

Proporcionális számlálók ionizáló részecske → ionlavina ionlavina mérete arányos a primer ionizációval Proporcionális kamra:

Geiger-Müller-számláló (GM-cső) ionizáló részecske → ionlavina ionlavina mérete nem arányos a primer ionizációval, csak beütésszám

Szcintillációs számlálók Szcintillátor: ionizáló sugárzás → gerjesztés → foton ZnS, NaI, LiT, CsI

Félvezető detektorok ionizáló sugárzás → szabad töltéshordozók

Részecskenyom detektorok Expanziós ködkamra (Wilson-kamra) Diffúziós ködkamra Túltelített gőz, ez csapódik ki a gázionokra

Részecskenyom detektorok Magemulzió (~fényképezés) Buborékkamra (túlhevített folyadék) Szikrakamra Szilárdtest nyomdetektorok (sugárzás → maradandó változás)

A radioaktív sugarak abszorpciója és hatásai.

Radioaktív sugárzás hatásai Ionizáló hatás (a részecske közben elveszíti az energiáját) α-részecske 1 cm úton 104 – 105 ionpárt kelt → fajlagos ionizáció: 104 – 105 ionpár/cm β-részecske: több százszor kisebb γ-részecske: több tízezerszer kisebb Az ionizáló hatás függ a részecske energiájától.

Hatótávolság Levegőben (függ az energiától): α-részecske: < 1 cm β-részecske: néhány 10 cm

A sugárzás abszorpciója nagyobb ionizáló hatás → nagyobb abszorpció γ sugárzás (~ röntgensugárzás) β sugárzás: torzul a törvény α sugárzás: nem érvényes rá az exponenciális törvény, rövid távolságon belül elnyelődik

Dozimetria Cél: a sugárzás hatásának mérése A radioaktív anyagok aktivitása becquerel: másodpercenkénti bomlások száma Dózisfogalmak:

Biológiai hatás biológiai hatás: dózisegyenérték (sievert) H=DQY D: elnyert sugárzás (egység: gray) egységnyi tömegben elnyelt energiamennyiség Q: a sugárzás minőségi faktora β, γ → 1; α → 20 Y: besugárzott objektum (szerv) minőségi tényezője

A sugárzások élettani hatásai.

A radioaktív bomlás törvényszerűségei

A radioaktív bomlás bomlás: egy atommagból spontán módon, külső hatás nélkül különböző részecskék keletkeznek. Főbb bomlások: α-bomlás: ΔA = – 4; ΔZ = – 2 β-bomlás: ΔZ = +1 γ-bomlás: gerjesztett atommag alapállapotba kerül

A radioaktív bomlás Bomlási törvény N: bomlatlan atomok száma egy t időpillanatban – dN: időegység alatt elbomló atomok száma λ: bomlási állandó (1/λ: átlagos élettartam) – dN/dt: bomlási sebesség arányos a bomlatlan anyagok számával

A radioaktív bomlás Felezési idő Bomlási törvény másik alakja: az az idő, amíg a bomlatlan atomok száma a felére csökken Bomlási törvény másik alakja:

Bomlási sorozatok izotópok

Z N Nº de especies Impar 4 Par 50 55 165

IZOTÓPOK Izotópok Izobárok Izotónok Izomérek Olyan nuklidok, amelyek protonszáma megegyezik, neutronok száma viszont különbözik Z rendszám ugyanaz, különböző atomtömeg A Ej: 11H 21H és 31H Izobárok Olyan nuklidok, amelyek protonszáma különbözik, atomtömegszáma megegyezik Z rendszám különböző, atomtömeg A ugyanaz Ej: 146C és 147N Izotónok Olyan nuklidok, amelyek protonszáma különbözik neutronok száma viszont megegyezik Z rendszám különböző, különböző atomtömeg A Ej: 136C és 147N Izomérek Olyan nuklidok, amelyek protonszáma és neutronok száma megegyezik, de különböző energiaszintjei vannak Z rendszám ugyanaz, atomtömeg A ugyanza Ej: 99m43Tc és 9943Tc

Bomlási sorozatok radioaktív anyag bomlása → a keletkező atomok nem mindig stabilak, tovább bomlanak a nagy rendszámú (Z>80) természetes radioaktív anyagok 4 bomlási sorozatba rendezhetők

Urán-sorozat (urán-rádium) Leghosszabb felezési idejű atommag felezési ideje: 4,47*109 év

Aktinium-sorozat Leghosszabb felezési idejű atommag felezési ideje: 7,04*108 év

Tórium-sorozat Leghosszabb felezési idejű atommag felezési ideje: 1,41*1010 év

Neptúnium-sorozat Leghosszabb felezési idejű atommag felezési ideje: 2,14*106 év már elbomlottak

Izotópok Egy adott, Z rendszámú elem izotópjai kémiailag csaknem azonos viselkedés azonos rendszám különböző tömegszám (atomsúly) Pl. bomlási sorozatok végterméke: ólom (Pb) stabil: 206, 207, 208 radioaktív: 210, 214, …

Az atommagok tömege tömegspektroszkópia.

Thomson-féle parabolamódszer ionforrás + mágneses tér + elektromos tér az azonos e/m hányadossal rendelkező, de különböző v sebességű részecskék egy parabolaív mentén csapódnak be

Thomson-féle parabolamódszer Ne-ionsugarak → két parabolát kaptak relatív atomtömeg: 20 22

Tömegspektroszkópia Tömegspektroszkóp: a különböző e/m hányadosú ionok megkülönböztetése, az ionok számarányának meghatározása Tömegspektrométer: a megfelelő ionáramok mérése is sorra kerül Felbontóképesség: F=m/Δm ahol Δm a legkisebb megállapítható tömegkülönbség

Tömegspektrométerek

Izotópokra vonatkozó legfontosabb eredmények A kémiai elemek nagy része izotópok keveréke, egy adott keverékelemben az izotópok aránya általában állandó Az izotópok atomtömegei jó közelítéssel egész számok ~ 50 stabil, 250 természetes radioaktív valamint több mint 1000 mesterséges izotóp ismert

Források Hevesi Imre, Szatmári Sándor: Bevezetés az atomfizikába, JATEPress, Szeged 2002 Budó Á.: Kísérleti fizika III., Tankönyvkiadó, Budapest, 1970. Kiss Dezső, Horváth Ákos, Kiss Ádám: Kísérleti Atomfizika, ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 1998 http://en.wikipedia.org/ http://www.prohaszka.gyor.hu/uploads/temp/docs/Fizika%20mk/Atommagfizika.pdf http://www.sura.org/home/index.html http://antiquescientifica.com/archive47.htm http://www.worldsfamousphotos.com/first-x-ray-1896.html http://www.sciencepunk.com http://www.rmutphysics.com http://www.bmb.leeds.ac.uk/teaching/icu3/practic/comp/index.htm http://www.moneduloides.com/the-beauty-of-science-lennart-nilsson-award/ http://hu.wikipedia.org/wiki/Komputertomogr%C3%A1fia http://www.uni-miskolc.hu/~www_fiz/modern1/04.htm http://www.temperatures.com/opyro.html http://homepage.mac.com/dtrapp/eChem.f/labP17-Luminescence.html http://www.invocom.et.put.poznan.pl/~invocom/C/P1-9/swiatlowody_en/p1-1_6_2.htm http://sknjpr.wordpress.com/2008/05/16/laser/ http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/optmod/lassol.html http://library.thinkquest.org/28383/nowe_teksty/htmla/2_27a.html http://www.cameco.com/uranium_101/uranium_science/radiation/ http://ion.elte.hu/~pappboti/radioaktivitas/cimlap/tematika/radioakt/dozis/index.htm http://www.pha.jhu.edu/~dfehling/ http://ion.elte.hu/~pappboti/radioaktivitas/cimlap/tematika/radioakt/ionizalosugarzas/detektorok.htm http://www.physics.umd.edu/lecdem/honr228q/notes/notesl.htm http://www.fizyka.umk.pl/modern/html/spekmas-en.html http://iramis.cea.fr/Phocea/Vie_des_labos/Ast/ast_visu.php?id_ast=719 http://www.physics.sjsu.edu/becker/physics51/mag_field.htm http://www.onafarawayday.com/Radiogenic/Ch2/Ch2-2.htm http://www.answers.com/topic/accelerator-mass-spectrometry