XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mosolyogj 12. Winston Churchill.
Advertisements

Események formális leírása, műveletek
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
A tér és idő filozófiája
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
2006. február 17. Valószínűségszámítás és statisztika II. Telefonos feladat Egy kalapban van két korong, az egyiknek mindkét oldala piros, a másiknak.
Matematika a filozófiában
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Húsvét az élet ünnepe.
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Eseményalgebra Eseményalgebra.
Az információ olyan új ismeret, amely megszerzőjének szükséges és érthető. Az adat az információ megjelenésének formája.  Az adat lehet: Szöveg Szám Logikai.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
Görög filozófia.
“13 tanács egy életre".
Szeress úgy, mintha Téged még soha senki sem bántott volna meg!!!
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
PLATÓN (Kr. e ).
F. Bacon ( ) és a modern tudományok alapvetése.
“13 tanács egy életre" „13 tanács egy életre”.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Kant és a transzcendentális filozófia
Az érvelés.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
13 tanács egy életre.
1 1 1.
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
George Berkeley a lélekről: szubsztancia mint kötegelmélet Bartha Dávid.
Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem:
Copyright © 2007 Tommy's Window. All Rights Reserved ♫ Kapcsold be a hangszórot ♫ Kapcsold be a hangszórot Kattintással folytasd.
Buddhista logika és paradoxonok
4. Elmefilozófia.
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Albert Schweizer A nagy titok
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
AZ ATEISTA FILOZÓFUS.
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
13. A zillmerezés, mint bruttó
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
Laudan: A tudomány áltudománya Lehetséges-e szociológiailag megmagyarázni, hogy a tudósok miért fogadják el a vélekedéseiket a világról? -> Bloor állítása.
Miért nem valóságos az idő?
Hilary Putnam: Time & Phisical Geometry Körtvélyesi László.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
A logika története – mi a tárgya és hol kezdődik?
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Barát Müller Péter.
Bertrand Russell ( ). Problems of Philosophy – 1912 The Principles of Mathematics – 1903 logicizmus: a matematika nem más, mint továbbfejlesztett.
Bölcsességek, aforizmák
Logikus érvelés Baranyai Tamás. Logika „A logika az érvényes következtetés alapelveivel foglalkozik [...] a logika nem egyszerűen a helyes érvelés, hanem.
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Máté András
Copyright © 2007 Tommy's Window. All Rights Reserved ♫ Kapcsold be a hangszórot ♫ Kapcsold be a hangszórot Kattintással folytasd.
Filozófiatörténet előadások 8.
Sokan csak azért beszélnek, mert azt hiszik a hanggal könnyebb bánni, mint a csönddel.
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
Bevezetés az újkori filozófiába. Miért új korszak? -szabad városok -polgárság (pénz és tudás) -egyház- és tekintély- ellenesség - ész.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A nyelv mint jelrendszer
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Előadás másolata:

XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus David Hume XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus Hatása: Kant, XX. sz. (logikai pozitivizmus, analitikus filozófia)

Tanulmány az emberi értelemről Képzet (avagy reprezentáció) -- az elmében van -- mindig valamit reprezentál Fajtái: -- benyomás -- gondolat, eszme Az eszmék a benyomások másolatai. Az eszmék halványak és homályosak. Az eszmék kapcsolatának fajtái: -- hasonlóság -- érintkezés (térben vagy időben) -- okság Ez az összes?

Az értelem/vizsgálódás tárgyai: -- eszmék viszonyai (pl.matematika) -- tények kapcsolatai Tények kapcsolatát illetően nem lehetséges olyan (ti. logikai) bizonyosság, mint az eszmék viszonyairól. „Minden tényekre vonatkozó okoskodás, úgy látszik, az ok és okozat viszonyán alapszik.” Honnan tudunk ilyen kapcsolatról? Ha van ilyen ismeretünk, az csak tapasztalati eredetű lehet. [Hume alaptétele] A tapasztalatból viszont csak azt tudhatjuk meg, hogy valami éppen így és így történt. Azt, hogy így kellett történnie, a tapasztalat sohasem mutatja. Honnan tudjuk, hogy ha az okot újra előidézzük, az okozat is létre fog jönni? Példák: Ádám-tűz-víz kenyér

Az érvelésnek (okoskodás, reasoning) két fajtája van: a bizonyításon és a tapasztalaton alapuló. „[M]inden tapasztalatból eredő következtetés abból a feltevésből indul ki, hogy a jövő a múlthoz fog hasonlítani …” Ezt a feltevést nem a tapasztalatból merítettük (hiszen mielőtt ezt elfogadnánk, semmit sem tudunk meríteni a tapasztalatból), de nem is alapulhat bizonyításon, hiszen elképzelhető az ellenkezője.

Kitérő: „… az akadémiai avagy szkeptikus filozófia Kitérő: „… az akadémiai avagy szkeptikus filozófia. Az akadémikusok mindig kételyekről beszélnek, az ítélet halogatásáról, a hebehurgya elhatározások veszélyességéről, az elme vizsgálódásának leszűkítéséről,meg minden olyan elmélkedésről való lemondásról, ami nem a mindennapos élet és gyakorlat határain belül van.” Az ókori filozófián belül kétfajta szkeptikus irányzatot különböztetünk meg: 1. A pürrhóni, radikális szkepszist, amely minden megbízható ismeret lehetőségét tagadja. 2. Az akadémiai, tehát Platónra hivatkozó, mérsékelt szkepszist, amely minden ismeretet kétségesnek, további vizsgálatra, helyesbítésre szorulónak tekint.

Honnan származik az a feltevésünk, hogy a jövő hasonlítani fog a múlthoz? „Minden tényre vagy valós létezésre vonatkozó hitünk [belief, meggyőződés] csakis valamilyen, emlékezetünkben élő vagy érzékszerveink által észlelt dologból, és e dolog és más dolgok közötti megszokott kapcsolatból ered.” „A hit … valamely dolognak oly eleven, élénk, erőteljes, határozott és tartós képzete, amilyet a képzelet egymagában sose idézhetne fel.” „Véletlen ugyan nincs a világon, de a történések igazi okának nem ismerete mégis olyan hatással van az értelmünkre, mintha volna.” Valószínűség: az oksági kapcsolat általánosítása, ugyanaz érvényes rá. No akkor most van valami valódi okság, csak mi nem ismerjük, vagy egyáltalán nincs ilyen?

Indukció (induktív következtetés/általánosítás): Hume ismeretkritikái: -- okság -- jövő -- indukció -- „Az erő, vagyis a szükségszerű kapcsolat …” Erő az, ami által az ok előidézi az okozatot. Külső érzékeinkkel csak az események egymásutániságát tapasztaljuk, az erőt nem. „[V]ajon ez az eszme nem az értelmi tevékenységünkön való elmélkedésből származik-e, nem lehet-e valamely belső benyomás másolata[?]” De igen: az akarat működése. Viszont az akarat működésének hogyanjáról igen keveset tudunk és tudhatunk. Indukció (induktív következtetés/általánosítás): Ha az F fajta minden eddig ismert példánya rendelkezik a G tulajdonsággal, akkor valószínű, hogy minden,ami F, az G.

„…az egész természetben nem találunk egyetlen olyan példát, ahol e kapcsolat [ti. az erő] számunkra érthető volna. A történések különállóknak és egymástól teljesen függetleneknek látszanak. Együtt jelentkeznek, de soha nincsenek összekapcsolva. S mivel nekünk olyan dolgokról, amelyeket sem külső érzékeinkkel, sem belső érzeteinkkel sosem észleltünk, nem lehet eszménk, ezért, úgy látszik, azt a szükségszerű következtetést kell levonnunk, hogy a kapcsolatról vagy az erőről egyáltalán nem alkothatunk eszmét magunknak, s hogy ezek a szavak, akár filozófiai okfejtésben, akár a mindennapos életben használjuk őket, semmit sem jelentenek.”