Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
19. modul A kör és részei.
Advertisements

KELETKEZÉSE HÁROMSZÖG OLDALAI HÁROMSZÖGEK TÍPUSAI OLDALAIK SZERINT
ROMBUSZ TÉGLALAP NÉGYZET.
Síkmértani szerkesztések
Telepítő programok Euklides 2.4 (Geometriai szerkesztőprogram)
PARALELOGRAMMA TULAJDONSÁGAI
Thalész tétele A síkon azoknak a pontoknak a halmaza, amelyekből egy adott AB szakasz derékszög alatt látszik, az AB átmérőjű kör, kivéve az AB szakasz.
A háromszög elemi geometriája és a terület
Quo vadis matematikaoktatás egy számtantanár skrupulusai
2005. november 11..
Poliéderek térfogata 3. modul.
Háromszögek hasonlósága
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Szögfüggvények derékszögű háromszögben
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
Látókör.
A hasonlóság alkalmazása
Hegyesszögek szögfüggvényei
Thalész tétel és alkalmazása
Párhuzamos egyenesek szerkesztése
Pitagorasz -élete -munkássága -tétele és bizonyítása
Így használom a számítógépet a matematika tanulásában
Elemei, tulajdonságaik és felosztásuk
A SZÖGEK.
Deltoid.
Négyszögek fogalma.
Háromszögek szerkesztése 2.
FELADAT: Adott az ABCD téglalap. Bizonyítsd be, hogy az ABC  egybevágó a ACD -el. D C A B.
A TRAPÉZ.
Készítette: Árpás Attila
Háromszögek felosztása
Általános iskola 5. osztály
A SZABÁLYOS TESTEK GÖMBI VETÜLETEI
B A A A B B C D E D C E D C F A B C D A B E D C B A E D C F Hány háromszögre oszthatjuk fel ezeket a sokszögeket?
MATEMATIKA GEOMETRIAI TRANSZFORMÁCIÓK: Egybevágósági transzformáció
Thalész tétel és alkalmazása
Szögek és háromszögek.
Háromszög nevezetes vonalai, körei
Pitagorasz tétele.
Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések
16. Modul Egybevágóságok.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
A háromszög elemi geometriája és a terület
A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek
Geometriai transzformációk
Geometria feladatok megoldásokkal
Transzformációk egymás után alkalmazása ismétlés
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
A háromszög középvonala
Számtani és mértani közép
Geometriai számítások
Sokszögek fogalma és felosztásuk
TRANSZVERZÁLIS ALKOTTA SZÖGEK
A konvex sokszögek kerülete és területe
Fogalma,elemei, tulajdonságai, felosztása…
Hasonlósági transzformáció ismétlése
HASÁBOK FELOSZTÁSA.
Érintőnégyszögek
Amit a háromszögekről tudni kell
Amit a háromszögekről tudni kell
Kúpszerű testek.
TRIGONOMETRIA.
Logika.
Miket tanultunk eddig? Háromszögek egybevágóságának négy alapesete - ez egyben a háromszög meg-szerkeszthetőségének négy alapesete Háromszög belső és külső.
Geometria 9. évfolyam Ismétlés.
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
Síkmértani szerkesztések Euklidész görög matematikus (i. e
Vektorok © Vidra Gábor,
Szögfüggvények és alkalmazásai Készítette: Hosszú Ildikó Nincs Készen.
19. modul A kör és részei.
Előadás másolata:

Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei. 15. modul: Síkidomok Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.

Szögek, szögpárok Konkáv szögek: homorúszög, teljesszög, a többi konvex szög. Egyenlő szögpárok Egyállású szögek Váltószögek Csúcsszögek Merőleges szárú szögek

Szögek, szögpárok Egymást kiegészítő szögpárok Pótszögek Mellékszögek Társszögek

Szögek, szögpárok Megoldás

Szögek, szögpárok

Szögek, szögpárok Megoldás

Szögek, szögpárok Melyik szöghöz társíthatók a következő fogalmak:  pótszöge,  csúcsszöge,  mellékszöge,  társszöge?

A háromszög belső szögeinek összege 180°. Háromszögek Elnevezések: csúcsok, oldalak, szögek Tételek: A háromszög belső szögeinek összege 180°. Egy háromszögben egyenlő oldalakkal szemben egyenlő szögek vannak (egyenlőszárú háromszög). A háromszögben hosszabb oldallal szemben nagyobb szög található, mint a rövidebb oldallal szemben.

A háromszög külső szögeinek összege 360°. Háromszögek Háromszög-egyenlőtlenség: A háromszög bármely két oldalának összege nagyobb a harmadik oldalnál. A háromszög külső szögeinek összege 360°. Külsőszög-tétel: a háromszög bármely külső szöge megegyezik a nem mellette fekvő két belső szög összegével.

A háromszög nevezetes vonalai

A háromszög nevezetes vonalai

A háromszög tulajdonságai A derékszögű háromszög területét kétféleképpen is fel lehet írni: Pitagorasz-tétel: a derékszögű háromszögben a befogók négyzetösszege egyenlő az átfogó hosszának négyzetével: c2=a2 + b2 ; a és b: befogók, c: átfogó.

A háromszög tulajdonságai Mintapélda1 A Thalész-tételt régóta ismerjük: ha az AB szakasz (mint átmérő) köré kört rajzolunk, akkor a kör A és B-től különböző pontjaiban derékszög keletkezik. Készítsünk ábrát és vizsgáljuk meg a Thalész-tétel állítását: mi a feltétel és mi a következmény? Megoldás: a) Az ábra elkészítése után a feltétel: a következmény: . Vagyis

A háromszög tulajdonságai b) Fordítsuk meg a Thalész-tételt, vagyis cseréljük fel a következtetés irányát! Fogalmazzuk meg az így kapott állítást! Megoldás: Thalész tételének megfordítása: ha egy C pontból az AB szakasz derékszögben látszik, akkor C eleme az AB átmérőjű körnek. c) Ellenőrizzük szerkesztésekkel, hogy teljesül-e a megfordítás vagy sem!

Sokszögek és négyszögek Konvex sokszög, konkáv sokszög Szabályos sokszög Speciális sokszögek: Deltoid: olyan négyszög, amelynek van két egyenlő szomszédos oldalpárja. Trapéz: olyan négyszög, amelynek van párhuzamos oldalpárja. Paralelogramma: olyan trapéz, amelynek van két párhuzamos oldalpárja . Rombusz: olyan paralelogramma, amelynek minden oldala egyenlő. Téglalap: olyan paralelogramma, amelynek minden szöge derékszög. Négyzet: olyan paralelogramma, amelynek minden oldala és szöge egyenlő.

A sokszögek szögei Mintapélda2 Megoldás: Számítsuk ki a szabályos ötszög belső és külső szögeit, valamint ezek összegét! Megoldás: A belső szög A külső szög A belső szögek összege így 5∙108° = 540°, a külső szögek összege 5∙72° = 360°.

A sokszögek szögei Az n oldalú konvex sokszög belső szögeinek összege: . Az n oldalú konvex sokszög külső szögeinek összege: 360°.

A sokszögek tulajdonságai Mintapélda3 Válaszoljunk a következő kérdésekre! a) Melyik négyszögben felezik az átlók a szögeket? b) Melyik négyszögben merőlegesek egymásra az átlók? c) Melyik négyszögekben felezik egymást az átlók? Megoldás: a) Deltoidban a szimmetriaátló; rombuszban, négyzetben mindkét átló. b) Deltoidban, és mindenben, ami deltoid: rombuszban, négyzetben. c) Mindenben, ami paralelogramma: általános paralelogrammában, téglalapban, rombuszban, négyzetben. Azaz a középpontosan szimmetrikus négyszögekben.

A sokszögek tulajdonságai Mintapélda4 Szerkesszünk trapézt, ha adottak az oldalai: az alapok 16 cm és 6 cm, a szárak 6 cm és 8 cm. Megoldás: A konvex sokszögek területe T = T1 + T2 + T3 + T4 + T5

A sokszögek tulajdonságai Mintapélda5 Számítsuk ki az ábrán található négyszög területét rácsegységben! Megoldás: T = T1 + T2 = 17 területegység.

Speciális négyszögek területe Deltoid: , ahol e és f a deltoid átlói. Hasonlóan számíthatjuk ki a rombusz és a négyzet területét, hisz azok is deltoidok. Trapéz: Paralelogramma: Téglalap: Négyzet:

A kör kerülete, területe A kör területe: Mintapélda5 Számítsuk ki a következő síkidom területét és kerületét, ha a = 12 cm! Megoldás: cm2 cm

A kör részei, elnevezések középponti szög (α ) körcikk körszelet körgyűrű körgyűrűcikk T = Tkörszelet = Tkörcikk – Tháromszög